Šis tikras uzbekiškas skanus ir birus plovas - išskirtinai yra mano vyro gaminamas patiekalas, kuriam reikia nusiteikimo, prisiruošimo ir laiko. Lauke kazane pagamintas plovas tai patiekalas, kuriam vargu ar kas nors gali prilygti. Tikriausiai didžioji dauguma su manimi sutiks, kad pats geriausias plovas - tai plovas, gamintas ketaus puode ant laužo. Kas nesutinka tegul meta į mane akmenį.
Plovas - Artimųjų Rytų patiekalas. Turbūt labiausiai žinomas uzbekiškas plovas, gaminamas su aviena arba ėriena. Bet reikia nepamiršti, kad ispaniška paella arba itališkas risotto irgi labai primena plovą. Tai kaip atskirti tikrą plovą nuo ryžių košės su mėsa? Tuoj pat viską sužinosite. Beje, dalinamės greitu ir gan paprastu plovo receptu. Užtruksite vos 1,5 valandos.
Taigi, jei jūs gamindami plovą, mėsą, morkas bei svogūnus pakepate, o po to dar troškinate vandenyje, ir ryžius verdate tame pačiame puode kaip ir mėsos-morkų-svogūnų troškinį - reiškia jūs darote tikrą (beveik tikrą) plovą, o ne ryžių košę.
Plovą galima gaminti su bet kokia mėsa, nors man skaniausias būna su kiauliena arba jautiena. Vištiena yra per liesa ir sausa, o avienos nemėgstu. Mėsa turėtų būti riebesnė. Morkos ir svogūnai - privalomi. Šį kartą naudojau jautieną. Jautiena bus ir minkštesnė ir sultingesnė, jei joje matysis riebalų ruoželiai (kaip nuotraukoje). Mėsą supjaustome kubeliais.
Plovui labiausiai tinka kuo storesnis puodas. Špižinis ar storadugnis plieninis bus pats tas. Kodėl? Todėl, kad geriau pasiskirstytų karštis. Kuo jis geriau pasiskirstys, tuo mažiau prie dugno prikeps ryžių ir tuo vienodžiau virs ryžiai, jie nepervirs ir nesulips.
Plovo Gaminimo Žingsniai
- Puode gerai įkaitiname aliejų (aliejaus negailėkite), ir sudedam mėsą. Mėsa turi apskrusti iš visų pusių, perkepti nereikia.
- Kepame, kol svogūnai pasidaro šviesiai rudi (maždaug 10-15 min). Po to sudedam morkas, ir vėl kepame, kol jos sukris. Karts nuo karto pamaišome.
- Kai morkos iškepa, į puodą pilame vandens tiek, kad viską apsemtų. Sudedam prieskonius, druską, pipirus, česnaką.
- Tada tolygiai paskirstydami supilame ryžius. Jų sluoksnį išlyginame ir ant viršaus pilame vandenį. Vandens pilti tiek, kad ryžius apsemtų maždaug per pirštus. Jokiu būdu nemaišome.
- Užviriname ir leidžiame keletą minučių pavirti. Aš visą laiką puodą laikiau uždengtą. Jei puodas storadugnis, gerai laikantis šilumą, tai ugnį po 45 min galima ir visai išjungti. Dar palaikome uždengtą 15 minučių.
Plovas pagamintas! Nuostabus kvapas, skonis ir spalva.
Tikras Plovas, Ruošiamas Kazane
Labai skanus, birus, kvapnus, ruošiamas su aviena - labai puiki idėja sotiems pietums. Jums reikės:
- saulėgrąžų aliejaus
- medvilnės aliejaus
- linų sėmenų aliejaus
- 3 kg avienos
- 1 kg basmati ryžių
- 1 kg geltonųjų morkų
- 1 kg morkų
- 300 g svogūnų
- 2 česnako galvučių
- saujos avinžirnių
- saujos razinų
- 30 g raugerškio uogų
- 3 vnt. čili pipirų
- 3 vnt. cidonijų
- 30 g prieskonių mišinio plovui
- žiupsnelio kumino
- 30 g druskos
- verdančio vandens
Į kazaną pilame aliejų ir įkaitiname iki balto dūmo. Įkaitus, beriame stambiai supjaustytos avienos gabalėlius. Apkepame mėsą 10 minučių ir beriame smulkintus svogūnus. Į kazaną dedame prieskonius, įpilame šiek tiek vandens. Viskam pasitroškinus, beriame druską. Gerai išmaišome ir pradedame sluoksniuoti: dedame morkas, kuminą, česnakus, avinžirnius, raugerškio uogas. Viską uždengiame čili pipirais ir cidonijomis. Įpilame vandens ir troškiname 25 minutes. Laikui praėjus, beriame saują razinų ir dedame ryžius, įpilame vandens iki jų lygio. Paliekame troškintis 25 minutes. Skanaus!
Uzbekiško Plovą Gaminimas Ant Laužo
Kartais kyla natūralus poreikis „pravėdinti galvą“ ar užsiimti kažkuo, kas praskaidrins savaitgalius. Taigi, siūlome tikro uzbekiško plovo receptą, kurį galėsite pasigaminti kur nors gamtoje, kazane ant laužo. Uzbekiško plovo virimas su pasiruošimu truks apie 2,5 -3 valandas. Tai viena iš pramogų, kurią yra pamėgę „Dzūkijos uoga“ sodybos svečiai. Plovą gaminsime 6-8 žmonėms.
Plovo Prieskoniai ir Ingridientai:
- 8 -12 litrų talpos kazano ( špižinio puodo, skirto plovo gaminimui ant ugnies)
- laužo ar kepsninės, lapuočio malkų
- 1000 gramų ryžių. Vidurinėje Azijoje plovui naudojami „Devzira“ rūšies ryžiai. Tačiau jų gauti Lietuvoje sudėtinga. Naudosime vietine alternatyvą - geros kokybės „Basmati“ ryžius.
- 1,8 litro vandens
- 150-170 gramų kokybiško saulėgrąžų aliejaus (Uzbekijoje naudoja medvilnės aliejų, tačiau geras saulėgrąžų aliejus taipogi puikiai tiks)
- 5 vidutinio dydžio morkų ( lietuviškos taipogi tinka:)
- 6 vidutinio dydžio svogūnų
- 500 gramų jautienos
- 200 gramų avienos šonkauliukų ( lietuviškas pakaitalas uzbekiškų avių „kirdiukui“ :- )
- 2-3 česnako galvų
- 1 stiklinės mirkytų avinžirnių ( nebūtina, jie naudojami tik „Ferganos “ plovo gaminimui)
- 5-6 pomidorų uzbekiškoms salotoms prie plovo.
Kaip Gaminti Tikrą Plovą Kazane Ant Laužo?
- Pirmiausia, žinoma, užkuriame ugnį. Tai gali būti paprastas laužas, šašlykinė ar speciali krosnelė, pritaikyta maisto ruošimui kazane. Pageidautina naudoti lapuočių malkas: taip ir puodas liks švaresnis, ir dūmas bus kvapesnis.
- Tuomet drungname vandenyje užmerkiame ryžius. Kartkartėmis pamaišome, pakeičiame vandenį. Ryžiai turi būti plaunami tol, kol vanduo liks skaidrus.
- Plovo ruošimo pradžia: skrudiname svogūno viršūnėles. Nulupame morkas, supjaustome vidutinio dydžio gabaliukais (ne smulkiai !). Taipogi nulupame ir svogūnus, supjaustome griežinėliais. Nupjautas svogūnų viršūnėles atsidedame į šoną. Vidutinio dydžio gabaliukais ( ne smulkiai!) supjaustome mėsą. Riebią avieną/ šonkauliukus dedame atskirai.
- Įsikūrus ugniai, kazane gerai įkaitiname aliejų. Į jį metame svogūnų viršūnėles ir skrudiname, kol pajuoduos. Tuomet jas išgriebiame ir švelniai patalpiname į laužo liepsnas. Uzbekijoje yra daug paaiškinimų, dėl ko taip reikia daryti. Tačiau mano manymu šis ritualas aliejui suteikia savitą skonį.
- Išgriebus svogūnų viršūnėles, į aliejų dedame riebią avieną, verdame kol šiek tiek apskrus ir išsileis riebalai. Tuomet grakščiais judesiais ( t.y neapsitaškydami:-) metame jautieną. Verdame, kol mėsos paviršius nežymiai apskrus.
- Į puodą dedame svogūnų griežinėlius. Pamaišome ir verdame kol jie suminkštės, pageltonuos ir šiek tiek apskrus. Tuomet sudedame du trečdalius pjaustytų morkų. Maišome, verdame kol jos suminkštės ir nežymiai apskrus.
- Įdedame saujelę druskos, pamaišome. Po poros minučių pilame avinžirnius bei likusias morkas ir prieskonius, išskyrus kuminą. Supilame verdantį vandenį. Viską vėl išmaišome, paragaujame ar pakanka sūrumo ( turi būti sūriau, nei įprasta sriubą) ir šiek tiek sumažiname ugnį ( t.y. patraukiame liepsnojančias malkas į šoną). Zirvaką ( sriubą, kuri gavosi sudėjus aukščiau išvardintus ingridientus) verdame 20-30 minučių ant vidutinio karščio. Ji turi neintensyviai „burbuliuoti“. Dangčio nedengiame!
- Nusunkiame išplautus ryžius ir vienodu sluoksniu juos paskirstome ant zirvako paviršiaus. Kai viskas užverda, dar labiau sumažiname karštį. Laukiame, kol ryžiai sugers didžiąją dalį vandens. Tuomet iš jų suformuojame kūgį, viršūnėlėmis žemyn susmaigstome česnakų galvutes ir šaukšto kotu iki dugno prabedame 3- 4 skyles „garui nuleisti“. Tarp delnų partriname saujelę kuminų ir juos suberiame ant ryžių. Dangčiu uždengiame kazaną ir maksimaliai sumažiname kaitrą. Puodas turi išlikti karštas, bet tik nuo žarijų skleidžiamos šilumos, jokios ugnies!
- Priklausomai nuo ryžių, taip plovą ruošime dar 25-45 minutes, kartkartėmis patikrindami, kas dedasi po dangčiu. Na o kol plovas bręsta, pagaminsime uzbekiškas pomidorų salotas, pateikiamas kartu su plovu. Ypatingai plonais griežinėliais supjaustome svogūną ir pomidorus. Griežinėliai turi būti beveik permatomi. Ant jų užberiame žiupsnelį skaldytų juodųjų pipirų ir saujelę delnais patrintų kuminų. Viską išmaišome. Druską dedame prieš pat pateikiant ant stalo.
Taigi, po poros gerų valandų intensyvaus triūso, galime pradėti pagrindinę iškilmių dalį! Vidurinės Azijos šefai turi ypatingą būdą, kaip įdėti plovą į lėkštę, kad kiekvienas gautų vienodą porciją mėsos. Tačiau aš siūlau prieš pateikiant plovą ant stalo, viską tiesiog išmaišyti, o ant viršaus uždėti česnakų galvutes ir čili pipirus. Skanaus!
Visus norinčius kviečiu kartu išbandyti šį plovo receptą sodybos „Dzūkijos uoga“ kieme ant laužo! Dėl užimtumo ir kainų kreipkitės sodybos kontaktais arba užpildykite paklausimo formą puslapio apačioje.
Avienos Plovų Gaminimas Kazane
Avienos plovas, gaminamas kazane, - tai ne tik patiekalas, bet ir tradicija, turinti gilias šaknis Vidurinės Azijos virtuvėje. Šis sotus ir aromatingas patiekalas, tinkamai pagamintas, tampa tikru kulinariniu šedevru. Šiame straipsnyje išnagrinėsime avienos plovo receptą, gamybos paslaptis ir naudingąsias savybes. Nuo ingredientų pasirinkimo iki patiekimo subtilybių - atskleisime viską, ką reikia žinoti, norint sėkmingai paruošti šį karališką patiekalą.
Kas Yra Kazanas Ir Kodėl Jis Svarbus Plovui?
Kazanas - tai didelis, apvaliadugnis puodas, dažniausiai pagamintas iš ketaus. Jo forma ir medžiaga užtikrina tolygų karščio pasiskirstymą, todėl plovas verda vienodai, išvengiant prisvilimo ir užtikrinant idealų ryžių bei mėsos iškepimą. Ketaus kazanas taip pat suteikia patiekalui savitą skonį, kurio neįmanoma pasiekti naudojant kitus indus.
Ingredientai Avienos Plovui Kazane
Norint pagaminti tikrą avienos plovą kazane, reikalingi šie ingredientai:
- Aviena: Geriausia rinktis riebesnę avienos dalį, pavyzdžiui, mentę arba šonkaulius. Reikės apie 1 kg mėsos.
- Ryžiai: Svarbu pasirinkti tinkamus ryžius. Geriausiai tinka ilgagrūdžiai, kieti ryžiai, pavyzdžiui, "devzira" arba "lazeria". Reikės apie 1 kg ryžių.
- Morkos: Morkos suteikia plovui saldumo ir spalvos. Reikės apie 1 kg morkų, supjaustytų stambiais šiaudeliais.
- Svogūnai: Svogūnai suteikia plovui aromato ir gylio. Reikės apie 500 g svogūnų, supjaustytų pusžiedžiais.
- Česnakas: Česnakas suteikia plovui aštrumo ir aromato. Reikės 1-2 galvučių česnako, kurios dedamos į plovą nepjaustytos.
- Riebalai: Tradiciškai plovui naudojami avienos taukai arba aliejus. Riebalų reikės tiek, kad apsemtų mėsą ir daržoves.
- Prieskoniai: Plovui naudojami prieskoniai: druska, juodieji pipirai, kmynai (zira), kalendra, džiovinti serbentai (nebūtinai), ciberžolė (spalvai).
- Vanduo: Reikės verdančio vandens, kad apsemtų ryžius.
Avienos Plovo Gaminimo Procesas Žingsnis Po Žingsnio
Avienos plovo gaminimas kazane reikalauja kantrybės ir atidumo. Štai žingsnis po žingsnio procesas:
- Mėsos paruošimas: Avieną supjaustykite stambiais gabalais. Jei naudojate šonkaulius, juos galite palikti nepjaustytus.
- Zirvak paruošimas: Kazane įkaitinkite riebalus. Sudėkite mėsą ir apkepkite ją iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Išimkite mėsą iš kazano. Į tą patį kazaną sudėkite svogūnus ir pakepinkite juos, kol taps auksinės spalvos. Sudėkite morkas ir kepkite jas, kol suminkštės. Grąžinkite mėsą į kazaną. Pagardinkite druska, pipirais, kmynais, kalendra ir kitais prieskoniais. Supilkite verdantį vandenį, kad apsemtų mėsą ir daržoves. Užvirkite ir sumažinkite ugnį. Virkite zirvak (mėsos ir daržovių pagrindą) apie 1-1.5 valandos, kol mėsa taps minkšta.
- Ryžių paruošimas: Kruopščiai nuplaukite ryžius, kol vanduo taps skaidrus. Atsargiai sudėkite ryžius ant zirvak viršaus. Išlyginkite ryžius, bet nemaišykite su zirvak. Įsmeikite į ryžius česnako galvutes. Supilkite tiek verdančio vandens, kad apsemtų ryžius apie 1-2 cm. Užvirkite ir sumažinkite ugnį iki minimumo. Uždenkite kazaną dangčiu ir virkite, kol ryžiai sugers visą vandenį (apie 20-30 minučių).
- Plovų brandinimas: Išjungę ugnį, palikite plovą kazane uždengtą dar 15-20 minučių. Tai leis ryžiams pilnai išbrinkti ir susigerti visus aromatus.
- Patiekimas: Išimkite česnako galvutes. Atsargiai išmaišykite plovą, kad ryžiai susimaišytų su mėsa ir daržovėmis. Patiekite karštą, papuošę šviežiomis žolelėmis ir granatų sėklomis (nebūtinai).
Avienos Plovo Gaminimo Paslaptys
Norint pagaminti tobulą avienos plovą kazane, svarbu žinoti keletą paslapčių:
- Riebalų pasirinkimas: Avienos taukai suteikia plovui autentišką skonį, tačiau juos galima pakeisti aliejumi. Svarbu pasirinkti aukštos kokybės aliejų, kuris atlaikytų aukštą temperatūrą.
- Morkų pjaustymas: Morkos turi būti supjaustytos stambiais šiaudeliais, kad neperkeptų ir išlaikytų savo formą.
- Ryžių nuplovimas: Kruopštus ryžių nuplovimas pašalina krakmolą ir užtikrina, kad plovas bus birus.
- Vandens kiekis: Vandens kiekis turi būti tinkamas, kad ryžiai išvirtų, bet nepervirtų.
- Ugnies reguliavimas: Svarbu reguliuoti ugnį, kad plovas neprisviltų ir išvirtų tolygiai.
- Prieskonių naudojimas: Prieskoniai suteikia plovui unikalų skonį. Nebijokite eksperimentuoti su skirtingais prieskoniais, bet nepersistengite.
Avienos Plovo Nauda
Avienos plovas, be savo puikaus skonio, turi ir naudingų savybių:
- Energijos šaltinis: Plovą sudaro ryžiai, kurie yra puikus angliavandenių šaltinis, suteikiantis energijos.
- Baltymai: Aviena yra geras baltymų šaltinis, kurie yra būtini raumenų ir kitų kūno audinių formavimui.
- Vitaminai ir mineralai: Morkos ir svogūnai yra vitaminų ir mineralų šaltinis, svarbus sveikatai.
- Sotumas: Plovą yra sotus patiekalas, kuris ilgam numalšina alkį.
Variantai Ir Interpretacijos
Nors klasikinis avienos plovas yra pats populiariausias, yra daugybė variantų ir interpretacijų, priklausomai nuo regiono ir asmeninio skonio:
- Plovų su razinomis ir džiovintais abrikosais: Šis variantas suteikia plovui saldumo ir egzotiško skonio.
- Plovų su žirneliais: Žirneliai suteikia plovui tekstūros ir papildomos maistinės vertės.
- Vegetariškas plovas: Vietoj avienos galima naudoti grybus, tofu arba kitas daržoves.
Plovų Patiekimas Ir Derinimas Su Gėrimais
Plovą tradiciškai patiekiamas dideliame inde, iš kurio kiekvienas gali pasiimti porciją. Plovą puikiai dera su šviežiomis salotomis, marinuotais agurkais ir pomidorais. Taip pat prie plovo tinka rauginto pieno produktai, pavyzdžiui, jogurtas arba kefyras. Iš gėrimų geriausiai tinka žalioji arbata arba sausas raudonas vynas.