Moliūgų saldainiai - puikus būdas sunaudoti moliūgų minkštimą, ypač jei rudenį skaptuojate oranžinius gražuolius. Lauksite ilgiau nei įprasto patiekalo, bet moliūgų saldainiai išties to verti. Šįmet pirmą kartą pavyko prisiauginti daug moliūgų, tad išbandžiau galybę receptų.
Kaip dauguma moterų, greitai į juos nebekreipiu dėmesį ir varijuoju iš to, ką turiu užsiauginusi savo sode ir to, kas man skaniausia. Labiausiai patinka moliūgų saldumynai. Namai pakvimpa nuostabiu aromatu.
Ingredientai
- 2 kilogramai moliūgų
- 1 kilogramas cukraus
- Šiek tiek apelsinų (žievelė)
- Šiek tiek citrinų (žievelė)
- Šiek tiek vanilės
- 1 valgomasis šaukštas citrinos rūgšties
Gaminimo Eiga
- Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite plokščiais gabaliukais ir užpilkite cukrumi, citrinos rūgštimi, sudėkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Palikite pastovėti per naktį.
- Rytą nupilkite atsiradusį sirupą į puodą ir užvirkite. Verdantį sirupą užpilkite ant moliūgo gabaliukų ir palikite pastovėti 10-12 valandų.
- Tada virkite moliūgų gabaliukus ant silpnos ugnies, kol šie paskaidrės, bet neišteš. Išgriebkite, gerai nuvarvinkite ir džiovinkite. Džiovinant elektrinėje džiovyklėje saldainiai išdžiūva maždaug per parą.
Alternatyvus Gaminimo Būdas
- Moliūgą supjaustau stambokomis juostelėmis (jis paskui susitraukia), pripjaustau svarainio ir užpilu kai kada medumi, kai kada cukrumi. Palaikau parą.
- Nupilu skystį, jį užverdu ir sukratau nuvarvintus svarainius su cukinijom ( jų iškart mažėja, nes skanu valgyti ir nedžiovintas: jos nuo svarainio įgauna pikantišką skonį ), užverdu, pakaitinu truputį ir palieku nenudengusi dangčio lėtai vėsti Zepter puode.
- Po kelių val. džiovinu.
Detalesnis receptas
- Moliūgas perpjaunamas pusiau ir, išėmus sėklas bei nulupus žievę, supjaustomas vidutinio dydžio gabalais (sudžiūvę labai sumažėja).
- Jie užberiami cukrumi ir palaikomi per naktį.
- Atsiradus sultims, moliūgai išgriebiami, sirupas su prieskoniais užvirinamas ir karštas užpilamas ant moliūgų.
- Palaikius 10-12 val., verdama kaip uogienė ant mažos ugnies, kol moliūgai paskaidrėja, bet neištyžta.
- Moliūgai išgriebiami, nuvarvinami ir džiovinami orkaitėje ar ant karšto radiatoriaus.
- Pusė saldainių pabarstoma cukraus pudra, kiti paliekami nebarstyti.
Kaip Gaminami Moliūgų Saldainiai Kaunatavos kaimo bendruomenėje
Kaunatavos kaimo bendruomenė, įkurta 2005-aisiais, surinko didelį būrį kaimynų ne tik iš gyvenvietės, bet ir iš aplinkinių kaimų. Žmonės gausiai renkasi į įvairius bendruomenės organizuojamus renginius, edukacinius užsiėmimus. Užsukus į Kaunatavos kaimo bendruomenės klėtelę iškart į akis krenta lentynose surikiuoti stikliniai indeliai, paketėliai, maišeliai.
Kaunatavos kaimo bendruomenės moterų kūrybingumas nesibaigia tik obuolių sūrio gamyba. „Stengiamės pagaminti viską, ką sugalvojame ir kokias daržoves ar vaisius randame savo daržuose arba pas kaimynus“, - teigė V. Bene labiausiai dabar mėgstamas, populiaresnis yra obuolių sūris su svarainiais. Anot V.
„Gaminame įvairius prieskonius iš žolelių, kurias užsiauginame bendruomenės darže. Taip pat ir „smuožytą“ druską. Ar žinote, kas yra „smuožyta“ druska? Ne paprasta“, - sakė M. Ir druska Kaunatavoje gali būti įvairi - su raudonėliais, česnakais, krienais, krapais, svogūnais, porais, čiobreliais ir t. „Druska gali būti su viskuo, ką tik į ją sudedame“, - kalbėjo S.
Dažnai būna taip, kad kokio nors firminio patiekalo autoriai apie jo gamybos subtilumus viską papasakoti vengia. Tačiau kaunataviškės moterys teigė neturinčios ko slėpti. Atvirkščiai, jos stengiasi apie savo patirtį papasakoti kitiems, ypač kaimynams. „Rengiame įvairias edukacijas. Turime sukūrę filmuką apie obuolių sūrio gamybą. Parodome jį visiems, kas susidomi. Taip pat kiekvienas gali pats pabandyti visas procedūras. Dažnai klėtelėje susirenka būrys vaikų, kuriems labai patinka patiems pasigaminti saldainių ar kitokių skanėstų. Beje, gaminame ir kalėdinį sūrį su gvazdikėliais“, - pasakojo S.
Triskart per savaitę klėtelėje susirenkančios moterys sakė, jog daugelis jų čia ateina lyg į darbą. „Visą savo produkciją išdalijame kaimynams kaunataviškiams, atvykstantiems svečiams, dovanojame per įvairias šventes. O ir gaminame nedideliais kiekiais, todėl eksperimentuojame, kaip tik sugalvojame. Tačiau svečiams dovanojame ne šiaip sau, o už gerus darbus“, - tvirtino S.