Sriubos diena man galėtų būti kiekviena diena, jei tik visos sriubos būtų tokios - jaukios, tirštos, sočios, pilnos sodraus skonio ir aromato. Sriubos žinomos labai daug, tai sotus skystas patiekalas, kuris verdamas tiesiog visur. Apie sriubas žino ir europiečiai, ir azijiečiai, ir rytiečiai.
Kiekviena kultūra turi savų sriubų - nuo lagmano ir šurpos iki miso sriubos ir pomidorų sriubos. Sriubos gali tiesiogine prasme papasakoti tautos istoriją. Prancūziška svogūnų sriuba siejama su bado laikais. Barščiai yra tradicinis ukrainietiškas patiekalas, kuris buvo ruošiamas ir bajorams, ir valstiečiams.
Angliškai tokio tipo sriubos vadinamos hearty soup. Nereikėtų versti pažodžiui, bet juk jos tikrai tokios. Šildantis namų maistas - vienas iš nesibaigiančios žiemos džiaugsmų.
Vištienos makaronų sriuba
Šis patiekalas padės pakeisti klasikinius vištienos makaronus. Vištienos sriuba vienas patiekalų, kurių norisi, kai sirguliuoji, galvą spaudžia nuo problemų ar nuovargio. Šiltas dubenėlis šios sriubos magiškai pagerina tiek kūno, tiek dvasios savijautą.
Gaminu daugybę įvairių vištienos sriubos variacijų, o ši sužavėjo savo paprastu paruošimu ir jaukumu. Taip ir norisi įsipilti jos į lėkštę ir susisukti į minkštus patalus. Be to, mažyčiai peperini makaroniukai - visai naujas ir džiuginantis mano atradimas.
Ingredientai:
- Vištiena: ~500 gramų
- Bulvės: 2 didesnės
- Makaronai: kelių saujų
- Morkos: 1
- Svogūnai: 1
- Lauro lapai: 1
- Krapai
- Sultinys: 1 kubelio
- Mėgstami prieskoniai
Gaminimas:
- Pirmiausia išsivirkite sultinį: sudėkite vištieną, svogūno galvą, morką, lauro lapelį ir sultinio kubelį. Virkite bent 40 minučių.
- Po to sultinį perkoškite, o vištieną susipjaustykite kubeliais (jeigu buvo su kaulais ją nukaulinkite).
- Į sultinį sudėkite pjaustytas bulves, pavirkite maždaug 10-15 minučių, po to sudėkite pjaustytą išvirtą morką, pjaustytą išvirtą vištieną ir suberkite makaronus. Dar pavirkite maždaug 10 minučių.
- Pagardinkite mėgstamais prieskoniais prieskoniais (aš naudoju tik druską ir pipirus) ir krapais.
Kreminė vištienos makaronų sriuba
Ingredientai:
- Vištiena: Sunaudokite likusią vištieną, keptą vištieną arba pradėkite nuo nulio ir troškinkite visą vištieną tiek mėsai, tiek sultiniui.
- Daržovės: Svogūnai, morkos ir salierai suteikia šiam klasikinės vištienos makaronų sriubos pagrindui skonio, tačiau šią sriubą galite gaminti su bet kokiomis šviežių, šaldytų ar konservuotų daržovių asortimentu.
- Makaronai: Man patinka lingvino arba kiaušinių makaronai vištienos makaronų sriuboje, bet bet kokie makaronai tiks puikiai.
- Sultinys: Šios kreminės vištienos sriubos pagrindas - vištienos sultinys ir riebi grietinėlė. Jei naudojate šviesią grietinėlę, sultinį galima sutirštinti papildomu lygių dalių kukurūzų krakmolo ir vandens mišiniu.
Tiršta vištienos ir kukurūzų sriuba su makaronais
Vis dar tęsiasi žiema, tęsiasi ir jaukių sriubų sezonas. Būtent tokias - tirštas ir sočias - mėgstu labiausiai. Jos yra lyg tas mylimas šiltas megztinis, lyg minkštutės spalvotų vilnos siūlų kojinės, lyg apkabinimas, kuriame norisi paskęsti. Dubenėlis gardžios sriubos yra meilė ir laimė, ir visiškas jaukumas. Šįkart sriubą viriau iš daržovių, vištienos ir saldžiųjų kukurūzų, gardinau „Santa Maria“ kokosų gėrimu, saldžiu aitriųjų paprikų padažu ir azijietiškais makaronais.
Kas galėjo pagalvoti, kad švelnūs Azijos skoniai puikiai dera net su mūsų mylimomis lietuviškomis bulvėmis? Išties dera! keletą šaukštų pilu į verdama avižinę košę, brinkinu chia pudingą, plaku glotnučius, naudoju desertams, gaminu štai tokias sriubas, taip pat - įvairius troškinius, vištienos ir kruopų patiekalus. Iš esmės, kokosų gėrimu galite pakeisti grietinėlę ar pieną - jis suteiks švelnumo, glotnumo ir švelnaus salsvo skonio. Nepriekaištingoje „Santa Maria“ kokosų gėrimo sudėtyje - tik kokosų riešutų ekstraktas ir vanduo. Nors tai produktas, atkeliavęs iš tolimosios Azijos, patikėkite - gardžiai pritaikomas ir lietuviškoje virtuvėje. Norite įsitikinti?
Daržovių sriuba su makaronais
Ingredientai:
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- 2 vidutinio dydžio morkos, nuluptos ir supjaustytos smulkiais kubeliais
- 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos
- 0,5 arbat. šaukšt. ciberžolės miltelių
- Didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 2 lauro lapai
- 2-3 šakelės šviežių čiobrelių
- 1 stiklinė smulkių makaronų
- 1 skiltelė česnako, sutrinta
- 2 l daržovių sultinio arba vandens
Pastaba: jei sriubą valgys tik suaugusieji, galite pikantiškumo jai suteikti įbėrę aitriųjų paprikų dribsnių.
Gaminimas:
- Ant vidutinės kaitros užkaiskite puodą ir įkaitinkite jame alyvuogių aliejų. Suberkite morkas, svogūnus, druską, ciberžolę, pipirus ir lauro lapus. Kepinkite viską maišydami kelias minutes, kol svogūnai taps permatomi, mišinys gelstelės ir pakvips.
- Sumažinkite kaitrą ir sudėkite čiobrelius, suberkite makaroniukus. Kepinkite maišydami 4-5 min. Neišsigąskite, jei vienas kitas makaronas nuo karščio šoktelės iš puodo.
- Suberkite česnaką ir pakepinkite dar 30 sek., kol pakvips. Galiausiai supilkite sultinį ar vandenį, paragaukite, ar netrūksta druskos.
- Užvirinkite visą mišinį, tada sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą ir virkite, kol morkos bus išvirusios, bet dar tvirtos, o makaronai visiškai išvirę.
- Nudenkite puodą, išimkite čiobrelių šakeles ir laurų lapus. Vėl uždenkite puodą ir leiskite sriubai dar porą minučių pabręsti.
Grybų sriuba su makaronais
Ingredientai:
- Svogūnai
- Pievagrybiai ir miško grybai
- Alyvuogių aliejus
- Trintas česnakas
- Daržovių sultinys
- Baltasis vynas
- Makaronai
Gaminimas:
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais.
- Pievagrybius ir miško grybus nuplaukite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sukrėskite svogūnus, trintą česnaką ir truputį pakepinkite.
- Supilkite daržovių sultinį, baltąjį vyną, suberkite makaronus, puodą uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite 15 minučių.
Azijietiška sriuba su makaronais
Ingredientai:
- Imbieras
- Aitrioji paprika
- Česnako skiltelės
- Sojų padažas
- Morkos
- Pekino kopūstas
- Azijietiški makaronai
- Svogūnų laiškai
- Kalendrų lapeliai
- Žaliosios citrinos sultys
- Porų daigai
Gaminimas:
- Sultinį užvirkite. Imbiero šaknį ir aitriąją papriką supjaustykite, įmeskite į verdantį sultinį. Jei norite, kad sriuba būtų mažiau aštri, iš aitriosios paprikos išimkite sėklas. Česnako skilteles nulupkite, perpjaukite išilgai pusiau, taip pat įmeskite į puodą su verdančiu sultiniu. Į sultinį supilkite sojų padažą. Virkite sultinį su prieskoniais vos burbuliuojant apie 5 minutes.
- Per tą laiką nuskuskite morką ir sutarkuokite ją plonais griežinėliais. Pekino kopūstą nuplaukite, perpjaukite pusiau ir supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais. Paruoštas daržoves sumeskite į verdantį sultinį ir virkite dar 5 minutes.
- Tada į sriubą sudėkite greitai išverdančius azijietiškus makaronus, virkite dar kelias minutes. Išvirusią sriubą nukelkite nuo ugnies.
- Švarius svogūnų laiškus ir kalendrų lapelius supjaustykite, suberkite į išvirusią sriubą, įspauskite žaliosios citrinos sultis. Išmaišykite ir pilstykite į lėkštes. Sriubą puoškite porų daigais.
Pupelių sriuba su makaronais
Ingredientai:
- Pupelės
- Svogūnai
- Salierai
- Morkos
- Druska
- Pomidorų pasta
- Aitrioji paprika
- Rozmarinas
- Česnakas
- Sultinys (arba vanduo)
- Makaronai
- Sūris (tarkuotas)
- Aliejus
- Šviežios žolelės
Gaminimas:
- Pupeles užmerkite iš vakaro dubenyje šalto vandens.
- Pagaminkite makaronus: visus ingredientus sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir išminkykite elastingą tešlą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite bent 30 minučių pabrinkti. Vėliau pagaminkite makaronus: iškočiokite maždaug iki 3 mm plonumo lakšto ir supjaustykite netaisyklingos formos gabalėliais.
- Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, salierus ir morkas, įberkite žiupsnį druskos ir kepinkite ant mažos ugnies apie 10-15 minučių, kol visiškai suminkštės. Sudėkite pomidorų pastą, aitriąją papriką, rozmarinus ir česnaką ir išmaišykite dar šiek tiek pakepindami.
- Nupilkite vandenį nuo išbrinkusių pupelių. Suberkite pupeles į puodą, supilkite sultinį (arba vandenį), užvirinkite, sumažinkite ugnį iki mažiausios ir virkite viską, kol pupelės taps visiškai minkštos. Užtruksite apie 1 valandą (bet jei pupelės labiau padžiūvę, gali trukti ir ilgiau).
- Pabaigoje sumeskite makaronus (nuo jų skystis dar sutirštės, tad jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens ar sultinio), ir virkite dar 5 minutes, arba kol makaronai išvirs iki al dente konsistencijos (jei naudojate pirktus makaronus, virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės). Pabaigoje pasūdykite, galite įberti pipirų, jei trūksta aštrumo.
- Išpilstykite sriubą į dubenėlius, pabarstykite tarkuotu sūriu, galite pašlakstyti aliejumi ir pagardinti šviežiomis žolelėmis.
Kiti receptai
Paprasta daržovių sriuba su makaronais:
- 3 vienetai bulvių
- šiek tiek juodųjų pipirų
- šiek tiek krapų (švieži arba džiovinti)
- 1 vienetas morkų
- 0.5 vieneto svogūnų
- 200 gramų makaronų (kriauklės)
- šiek tiek druskos
- 2 litrai sultinio (daržovių, grybų, vištienos)
Į verdantį sultinį sudėti kubeliais supjaustytas bulves, griežinėliais smulkintas morkas bei sveiką (nesmulkintą) svogūno galvutės pusę. Tuo pačiu beriame ir makaronus. Pabaigai dedame smulkintus krapus bei kitus prieskonius ir verdame tol, kol gerai suminkštėja makaronai. Patiekiame šiltą su grietine. Skanaus.
Vištienos sriuba su makaronais ir špinatais:
- Maždaug 1 litro vištienos sultinio
- Svogūno
- Keleto lauro lapų
- Keleto kvapiųjų pipirų žirnelių
- Apie 150 g. vištienos krūtinėlės
- 1 didelės ar 2 mažų morkų
- 90 g. šaldytų špinatų (arba kelių didelių saujų šviežių)
- 60 g. makaronų peperini
- 1 a. š. džiovintų ar saujelės šviežių kapotų petražolių
- Saujelės šviežio baziliko lapelių
- Pusės a. š. česnako granulių
Užverdame sultinį, įmetame pipirų žirnelius bei lauro lapus, įdedame nuluptą nepjaustytą svogūną. Morkas supjaustome nedideliais kubeliais, vištieną smulkiais gabalėliais ir beriame į sultinį. Jei naudojame šaldytus špinatus, juos sudedame (šviežius reikėtų dėti prieš pat sriubai baigiant virti). Kai šie pasileidžia, suberiame makaronus. Pagardiname sriubą česnako granulėmis. Verdame ant vidutinės kaitros apie 8-10 min, kol makaroniukai bus išvirę. Beriame smulkintus žalumynus, paverdame dar minutę.
Kario sriuba su makaronais ir pomidorais:
- Laurų lapai: 1.00 arbat. š.
- Pomidorai: 3.00 vnt.
- Karis: 1.00 arbat. š.
- Puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus česnakus, po žiupsnelį prieskonių ir maišydami kepinkite, kol pasklis prieskonių kvapas.
- Jei naudojate didelius pomidorus, juos panardinkite keletui sekundžių į verdantį vandenį, nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į sriubą.
- Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje (nepervirkite). Į puodą su daržovėmis sudėkite makaronus, užsukite ugnį ir palikite kelioms minutėms pastovėti.
Azijietiška sriuba su makaronais ir mėsa:
- Medus: 2.00 arbat. š.
- Petražolės: 1.00 valg. š.
- Aliejus: 1.00 arbat. š.
- Imbieras: 1.00 arbat. š.
- Storasieniame puode įkaitinkite abiejų rūšių aliejų. Sudėkite sugrūstą česnaką, susmulkintą aitriąją papriką, imbierus, smulkiai supjaustytus svogūnėlius ir, nuolat maišydami, kepinkite 3 min. Supilkite sojų padažą, medų, sultinį.
- Nukelkite nuo ugnies, sudėkite makaronus, juostelėmis supjaustytą virtą mėsą ir petražoles, įberkite pipirų.
Jautienos sriuba su makaronais:
- Salierai: 1.00 vnt.
- Morkos: 1.00 vnt.
- Svogūnai: 1.00 vnt.
- Salierai: 1.00 vnt.
- Druska: 1.00 arbat. š.
- Į didelį puodą sudėkite jautieną, per pusę perpjautą svogūną, į tris dalis padalytą morką, griežinėliais pjaustytus salierus. Virkite apie valandą. Tada daržoves išimkite, sultinį perkoškite, mėsą supjaustykite ir padėkite šiltai.
- Sultinį perpilkite į švarų puodą, užvirinkite, suberkite makaronus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite apie 10 min. (kol išvirs makaronai).