Gruziniškas maistas tikrai labai skanus ir įkvepia kulinariniams eksperimentams. Vienas tokių patiekalų yra chačapuris. Yra daug skirtingų chačapuri rūšių. Daugelis žino, pavyzdžiui, tik vieną sūrio paplotį - adžariško stiliaus chačapurį. Tačiau iš tikrųjų kiekvienas Gruzijos gyventojas turi savo specifinį chačapuri tipą.
Klasikinis gruziniško chačapuri receptas
Pagal klasikinį receptą gruziniški chačapuri gaminami iš mielinės tešlos su matsoni, kepami orkaitėje, o įdarui naudojamas Imeretijos sūris. Priešingai nei įprasta manyti, suluguni jau yra variacija. Tikrus gruziniškus chačapuri geriausia gaminti su kaukazietiškais matsoni. Dėl jo tešla būna labai minkšta ir puri. Matsoni galite nusipirkti parduotuvėje arba pakeisti panašiu rauginto pieno produktu. Geriausiai tinka natūralus jogurtas.
Ingredientų paruošimas
Patogiai išdėliokite visus ingredientus. Miltus persijokite per sietelį. Iš anksto atšildykite sviestą, kad jis taptų minkštas. Sutarkuokite sūrį. Paruoškite gilų dubenį tešlai ir dubenį įdarui, pasiimkite kočėlą.
Tešlos paruošimas
Paruoškite tešlą. Į šiltą pieną suberkite cukrų, šaukštą augalinio aliejaus, porą šaukštų miltų ir išmaišykite. Šiame mišinyje ištirpinkite mieles ir palikite šiltoje vietoje 15 minučių. Po to į pieno mišinį įmaišykite macą, kiaušinį ir druską. Išmaišykite. Nedidelėmis porcijomis suberkite miltus, kruopščiai išmaišykite. Bebaigiant įmaišykite suminkštintą sviestą. Minkykite tešlą iki vientisos masės, prireikus įberkite daugiau miltų. Rankas patepkite augaliniu aliejumi, kad būtų lengviau minkyti. Tešla turi tapti minkšta ir elastinga, bet ne standi. Tai turėtų užtrukti apie 20-25 minutes.
Įdaro paruošimas
Kol tešla kyla, paruoškite įdarą. Dubenyje sumaišykite sūrį, kiaušinį ir druską.
Chačapuri formavimas ir kepimas
Kai tešla įkais, pradėkite ruošti chačapuri. Padalykite tešlą į 3 dalis. Į kiekvienos plokštainio duonos vidurį dėkite įdaro, padalydami jį į 3 lygias dalis. Įdarą suvyniokite į tešlą, viršuje ją suriškite. Išlyginkite rankomis, apverskite ir lengvai išminkykite. Švelniai iškočiokite kočėlu. Sudėkite chačapuri ant kepimo skardos ir pašaukite į 180 °C temperatūros orkaitę 20 minučių. Jei norite patepti chačapuri paviršių kiaušinio tryniu, padarykite tai likus 5 minutėms iki kepimo. Paruoštus khachapuri visada aptepkite sviestu, kai tik ištrauksite juos iš orkaitės.
Patiekimas
Kaukazietiškoje virtuvėje visada gausu žolelių. Todėl prieš patiekdami patiekalą papuoškite petražolėmis, krapais ir kalendromis. Kalendra yra būtina! Tai vienas iš gruzinų virtuvės pagrindų. Gruzijoje nėra įprasta užsisakyti ar patiekti patiekalą tik sau, todėl chačapuri geriau supjaustyti porcijiniais trikampiais ir patiekti bendroje lėkštėje.
Adžaruli chačapuri
Adžaruli chačapuri (აჭარული ხაჭაპური) yra tradicinis gruzinų pyragas su sūriu ir kiaušiniu, kilęs iš Adžarijos regiono. Tai viena iš daugelio chačapuri rūšių, išsiskirianti savo forma. Adžaruli chačapuri tradiciškai valgomas rankomis - iš šonų nugnybiama truputį tešlos ir tešlos gabaliukas panardinamas į išsilydžiusį sūrio ir kiaušinio mišinį.
Megreliško stiliaus chačapuri
Megreliško stiliaus chačapuris labai domina svečius Gruzijoje. Faktas yra tas, kad šis chačapuris yra turtingas ir švelnus. Paruošta ant mielinės tešlos su keliais sūrio sluoksniais. Jūs tikrai turėtumėte paragauti gruziniško chačapurio megreliško stiliaus.
Gaminimo eiga
Į dubenį su šiltu vandeniu supilkite šiltą pieną, suberkite druską ir cukrų, mieles, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps. Į tešlą pamažu suberkite likusius miltus. Į tešlą įpilkite augalinio aliejaus ir minkykite. Vėliau perminkykite ir palikite šiltoje vietoje dar 30 min. Tešlą dalinkite į 5 dalis. Sulugunį sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite. Tortilijas su sūriu apverskite siūle žemyn ir lengvai prispauskite. Pyragą dėkite ant kepimo skardos, išklotos pergamentu. Į centrą atsargiai įdėkite kiaušinių trynius - po vieną į kiekvieną pyragą. Pasirodo, tai labai sūrus megrelinis chačapuris.