pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Paprasti konservavimo receptai: kaip išsaugoti vasaros skonius

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad konservavimo sezonas įgavo pagreitį - tai rodo ir pardavimų duomenys. Prasidėjus konservavimo sezonui išauga šiam procesui reikalingų ingredientų ir įrankių pardavimai. Pavyzdžiui, lyginant su birželio mėnesiu, liepos 1-13 dienomis savaitėmis stiklainių pardavimai išaugo net pusantro karto. Populiariausi užsukami 425 ml talpos stiklainiai, antroje vietoje rikiuojasi 235 ml talpos stiklainiai. Be to, pastebimas ir sodos, kuri puikiai tinka stiklainiams valyti, pardavimų šuolis - birželio 27-liepos 10 dienomis, lyginant su birželio 13-20 dienomis, jis išaugo beveik 200 procentų.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad norint pradėti konservavimo procesą pirmiausia reikės pasiruošti tam reikalingus įrankius ir ingredientus: stiklainius, sodą, druską, cukrų, mėgstamus prieskonius.

Stiklainių paruošimas

Konservavimas prasideda nuo stiklainių valymo. Tam puikiai tinka ne tik plovikliai, bet ir pati paprasčiausia soda. Tereikia stiklainius palaikyti sodos ir vandens tirpale, tuomet kruopščiai nuvalyti ir nuskalauti po šiltu vandeniu. Dar vienas puikus būdas natūraliomis priemonėmis išplauti stiklainius - panaudoti actą. Geriausia acto ir vandens mišinyje stiklainius pamirkyti per naktį. Tuomet taip pat kruopščiai išvalyti ir nuplauti po tekančiu vandeniu.

Rauginimas - populiariausias konservavimo būdas

Vienas populiariausių daržovių konservavimo būdų - rauginimas. Dažniausiai rauginami yra kopūstai ar agurkai, tačiau šiuo būdu paruošti galima ir kur kas daugiau daržo gėrybių: pomidorus, burokėlius, cukinijas, paprikas, morkas. Pavyzdžiui, kopūstai yra raugiami itin greitai ir nesudėtingai. Jų raugti nebūtina didelėse bačkose, užtenka paprasčiausio stiklainio. Pirmiausia kopūstus ir morkas reikėtų sutarkuoti. Tuomet juos gerai suminkyti rankomis, kad išsiskirtų sultys ir sudėti į švarų stiklainį. Galiausiai ant kopūstų ir morkų reikėtų supilti gazuoto vandens, druskos ir cukraus mišinį. Po kelių dienų taip paruoštus kopūstus reikėtų sumaišyti su kmynais. Jeigu mėgstate daugiau rūgštelės - galite įmaišyti spanguolių, o jeigu labiau netradicinius skonius - netgi imbiero. Galiausiai kopūstus reikėtų sudėti atgal į sandarų stiklainį, jį sandariai užsukti ir laikyti vėsioje vietoje.

Rauginti agurkai

Konservavimo sezonas neatsiejamas ir nuo agurkų. Rauginimui geriausia rinktis mažiausius ir tvirčiausius agurkus. Būtent jie net po ilgo laiko stiklainyje išliks traškiausi ir nesuminkštės. Toliau šio proceso eiga itin paprasta - agurkus reikia sudėti į sterilius stiklainius, užpilti druskos ir vandens tirpalu. Taip pat pridėti įvairiausių prieskonių: nuo tradicinių krapų ir petražolių iki ąžuolo, vynuogių, juodųjų serbentų lapų.

Receptai su agurkais

Aštrūs agurkėliai su aitriosiomis paprikomis ir imbieru

Reikės:

  • pusės kilogramo nedidelių agurkų
  • 3 šaukštelių jūros druskos
  • 2 šaukštelių aitriųjų paprikų miltelių
  • 2 šaukštų susmulkinto imbiero
  • 6 susmulkintų česnako skiltelių
  • 2 šaukštų sojų padažo
  • 3 supjaustytų svogūnų
  • 1 puodelio vandens

Gaminame:

Nupjaukite agurkų galus ir juos supjaustykite išilgai į keturias dalis. Tuomet agurkus sudėkite į dubenį. Berkite druską, aitriąsias paprikas, imbierą, česnaką, sojos padažą ir sudėkite supjaustytus svogūnus. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į stiklainius. Tuomet agurkus užpilkite karštu vandeniu. Tvirtai užsukite ir palikite juos tamsioje, vėsioje vietoje fermentuotis. Tokius agurkus galite patiekti ir po 24 valandų, tačiau kuo ilgiau juos laikysite - tuo daugiau skonio jie įgaus.

Rauginti agurkai su česnakais ir ciberžolėmis

Reikės:

  • 1 kg nedidelių vienodo dydžio agurkų
  • 5 puodelių vandens
  • 2 šaukštų druskos
  • 1/4 arbatinio šaukštelio ciberžolės
  • 1 arbatinio šaukštelio: pankolių, kalendrų, krapų, garstyčių sėklų, kvapiųjų pipirų, pipirų žirnelių
  • 10-12 griežinėliais supjaustytų česnakų skiltelių
  • 1/2 plonais griežinėliais supjaustyto svogūno
  • didelės saujos šviežių krapų
  • 1-3 šviežių raudonųjų aitriųjų paprikų
  • 3-4 lauro, vynuogių ar ąžuolo lapų

Gaminame:

Paruoškite agurkus: juos nuplaukite, nupjaukite galus ir įmerkite į dubenį su lediniu vandeniu. Tuomet 2 šaukštus druskos sumaišykite su 5 puodeliais vandens ir palaukite, kol ši ištirps. Į gautą tirpalą sudėkite ciberžolę. Galiausiai į didelį švarų dviejų litrų talpos indą sudėkite visus prieskonius, tuomet sudėkite agurkus, česnakus ir svogūnus bei užplikykite gautu sūrymu. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite 10-15 minučių. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti.

Aštrūs marinuoti pomidorai su aitriosiomis paprikomis ir česnaku

Reikės:

  • kilogramo nedidelių tvirtų pomidorų
  • kelių žirnelių juodųjų pipirų
  • kelių lauro lapų
  • kelių aitriųjų paprikų
  • kelių skiltelių česnako
  • vandens
  • 100 ml acto
  • 1,5 šaukšto druskos
  • 3 šaukštų cukraus

Gaminame:

Pirmiausiai į puodą įpilkite vandens, įdėkite druskos, cukraus ir acto. Viską kelias minutes pavirkite ir atvėsinkite. Tuomet į stiklainį sudėkite nepjaustytus pomidorus, lauro lapus, pipirus bei aitriąsias paprikas, česnako skilteles ir užplikite paruoštu marinatu. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite iki 10-15 minučių. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti.

Kiti konservavimo būdai

Pasak maisto žinovės, be rauginimo ir marinavimo, yra ir kitų būdų, kaip išsaugoti vasaros gėrybes ilgesniam laikui:

  • Džiovinimas: Ypač tinka uogoms, vaisių griežinėliams ir prieskoninėms žolelėms. Tai leidžia išsaugoti didžiąją dalį vitaminų.
  • Šaldymas: Vaisių ir uogų šaldymas yra vienas sveikiausių ir paprasčiausių konservavimo būdų.

Papildomi receptai

Keptos marinuotos paprikos

Jums reikės:

  • 6 vnt. saldžiųjų paprikų
  • Puodelio vandens
  • ½ puodelio balto vyno acto
  • ½ puodelio aukštos kokybės alyvuogių aliejaus
  • 2-3 traiškytų česnako skiltelių
  • 1 v. š. medaus
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų
  • Saujos šviežių petražolių ir čiobrelio
  • 1 lauro lapelio
  • Pagardinti - žiupsnio aitriosios paprikos dribsnių

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Supjaustykite paprikas norimo dydžio griežinėliais, išimkite sėklytes.
  3. Paprikas dėkite ant kepimo popieriaus odele į viršų ir kepkite apie 30 minučių arba kol pilnai suminkštės ir paruduos.
  4. Iškeptas paprikas dėkite į sandarų indą ir leiskite atvėsti kambario temperatūroje.
  5. Kai atvės, nulupkite odeles.
  6. Puode sumaišykite visus marinato ingredientus, išskyrus aliejų, ir keletą minučių pavirkite.
  7. Tuomet supilkite aliejų ir dar truputį pakaitinkite.
  8. Paprikas dėkite į įkaitintus pusės litro stiklainius, užpilkite karštu marinatu.
  9. Geriausia paprikomis užpildyti pusę stiklainio, o likusį jo tūrį palikti marinatui.
  10. Gerai išmaišykite, uždarykite dangteliais ir šiek tiek palaikykite šiltai - tam galima naudoti virtuvinius rankšluostėlius.
  11. Kai visiškai atvės, stiklainius su paprikomis laikykite sausoje ir vėsioje vietoje.

Jeigu norite išbandyti greitąjį marinatą, naudokite šiek tiek mažiau vandens ir marinato nekaitinkite, taip pat nekaitinkite stiklainių. Sumaišę likusius marinato ingredientus, užpilkite ant keptų ir atvėsusių paprikų, viską perpilkite į sandarų indą su dangčiu ir palikite šaldytuve pernakt. Rekomenduojama suvartoti per 2 savaites.

Konservuoti pomidorai

Šie pomidorai vadinami „karališkais“ ne veltui - jų skonis sodrus, švelniai salstelėjęs ir šiek tiek prieskoningas. Tai vienas tų receptų, kurį norisi kartoti kasmet. Kartais paprastas koncervuotų pomidorų receptas nustebina labiau nei brangūs priedai ar sudėtingi paruošimo būdai. Paslaptis slypi ne tik proporcijose, bet ir tinkamai parinktuose ingredientuose. Čia svarbus kiekvienas prieskonis - nuo gvazdikėlio iki paprasto česnako griežinėlio.

Ingredientai:

  • Pomidorai
  • Druska
  • Cukrus
  • Actas
  • Prieskoniai (gvazdikėliai, česnakas ir kt.)

Paruošimas:

  1. Paruoškite pomidorus - kruopščiai nuplaukite.
  2. Sudėkite prieskonius į stiklainius.
  3. Sudėkite pomidorus į stiklainius.
  4. Užpilkite verdančiu vandeniu - iki pat viršaus. Pridenkite dangteliu ir palikite 15-20 min.
  5. Nupilkite vandenį atgal į puodą - įpilkite druską, cukrų ir actą.
  6. Vėl užpilkite stiklainį - su jau paruoštu marinatu.

Šie konservuoti pomidorai puikiai dera beveik prie bet kokio kasdienio patiekalo. Jie praturtina net ir paprasčiausius pietus - prie bulvių, kruopų ar virto ryžio šaukšto. Ypač gerai jie dera su kepta mėsa, šašlykais ar orkaitėje keptomis daržovėmis. Dar vienas būdas - tiesiog su juoda duona ir sviestu. Kai šalta, toks užkandis tampa ne tik sotus, bet ir nostalgiškai jaukus.