Braškės yra vienos laukiamiausių sezoninių uogų, pasižyminčių nuostabiu aromatu ir puikiu skoniu. Vis dėlto, braškės yra ne tik skanios, bet taip pat ir labai naudingos, todėl jas tikrai verta įtraukti į savo mitybos racioną. Šios uogos puikiai dera įvairiose daržovių ir vaisių salotose, taip pat paskanina kokteilius, desertus, padeda papuošti įvairius kepinius, ir t.t. Nors braškių sezonas yra gana trumpas, tačiau šių uogų nauda yra tiesiog akivaizdi. Taigi, kodėl verta valgyti braškes?
Braškių nauda sveikatai
Turbūt girdėjote, kad braškėse yra dar daugiau vitamino C nei citrinose, tačiau šiose uogose taip pat yra ir kitų organizmui vertingų antioksidantų, padedančių apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų žalos. Produktų, kuriuose yra luteolino ir flavonolių, vartojimas padeda apsaugoti organizmą nuo įvairių ligų, tokių kaip vėžys, diabetas, kraujotakos sutrikimai, ir t.t. Antioksidantai taip pat padeda sulėtinti senėjimo procesus.
Mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika
Braškėse yra flavonoido antocianino, kuris padeda sumažinti širdies smūgio riziką. Taip pat braškėse esantis flavonoidas kvercetinas padeda apsisaugoti nuo žalingo cholesterolio poveikio, o reguliariai vartojamas kalis, kurio braškėse taip pat gausu, padeda net 50 procentų sumažinti išeminės ligos riziką.
Kitos braškių savybės:
- Natūrali dantų balinimo priemonė
- Į kovą su spuogais ir inkštirais
- Jei norite pašviesinti strazdanas
- Džiaugsmo hormonų gamyba
- Užtikrinamas geresnis virškinimas
- Stabilaus cukraus kiekio palaikymas kraujyje
- Braškes gali valgyti ir nėščios moterys
- Puikus kūno šveitiklis
- Efektyvus riebalų deginimas
Trys sveiki ir skanūs kokteiliai su braškėmis
- Braškių ir jogurto kokteilis: Reikės 4 stiklinių prinokusių braškių, stiklinės natūralaus jogurto, pusės stiklinės apelsinų sulčių ir šaukšto medaus. Sutrinkite braškes, supilkite jogurtą ir apelsinų sultis, įdėkite medaus. Plakite 15-30 sekundžių, ir tuomet, kai masė taps puri, išpilstykite kokteilius į stiklines.
- Braškių ir avokadų kokteilis: Reikės pusės stiklinės vandens, 200 g braškių, 1 banano, šaukštelio medaus, 2 šaukštelių citrinos sulčių, pjaustyto vidutinio dydžio avokado, šaukštelio vanilės ekstrakto, trečdalio stiklinės ledo kubelių. Braškių ir avokadų kokteilius reikės ruošti atskirai - avokadų kokteilis bus pilamas ant viršaus. Pirmiausia į trintuvę sudėkite braškes, bananą, šaukštelį medaus ir tokį pat kiekį citrinos sulčių, įpilkite vandens. Paruoštą kokteilį supilstykite į stiklines, išplaukite trintuvę, ir ruoškite avokadų kokteilį: įdėkite pjaustytą avokadą, šaukštelį citrinos sulčių, šaukštelį vanilės ekstrakto ir ledo kubelius. Paruoštą kokteilį pilkite ant paruošto braškių kokteilio. Derinys gana netikėtas, bet tikrai skanus ir naudingas.
- Braškių ir avižų kokteilis: Reikės pusės stiklinės avižų dribsnių, pusės stiklinės pieno, šaukšto medaus, ketvirtadalio šaukštelio vanilės ekstrakto, 1,5 stiklinės braškių, stiklinės jogurto ir ketvirtadalio šaukštelio cinamono. Pirmiausia reikės sutrinti avižas, tada sudėkite braškes ir kitus ingredientus, supilkite pieną ir jogurtą.
Kreminis sūrio pyragas su braškėmis
Šis kreminis sūrio pyragas su vaniliniu skoniu ir gaiviu braškių užpildu yra puikus pasirinkimas norint palepinti save ir svečius. Paprastas paruošimas ir nuostabus skonis padarys šį desertą tikru mėgstamiausiu. Šis pyragas yra lengvai paruošiamas, tačiau suteikia nuostabų skonį ir tekstūrą, todėl puikiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek svečių pasitikimui.
Paruošimas:
- Supilkite trupinius į dubenį ir supilkite lydytą sviestą.
- Supjaustykite vanilės ankštį pusiau išilgai.
- Kitame dubenyje sumaišykite kreminį sūrį, pudros cukrų ir vanilės sėklas.
- Išplakite su elektriniu plaktuvu 2 minutes, kol masė taps lygi ir pradės tirštėti.
- Supilkite sūrio masę ant sausainių pagrindo, pradėdami nuo kraštų ir dirbdami link centro, kad išvengtumėte oro burbuliukų.
- Apibarstykite pyragą likusiomis braškėmis ir užpilkite braškių tyrę ant viršaus.
Tiramisu su braškėmis
Šis desertas yra puikus būdas pasimėgauti braškėmis ir klasikiniu tiramisu. Tai puikus skonių derinys, kuris tikrai patiks visiems.
Ingredientai:
- Damų piršteliai
- Maskarponė
- Cukraus pudra
- Grietinėlė
- Braškės
- Cukrus
- Citrinos žievelė ir sultys
- Mėtų lapeliai
Paruošimas:
- Pasiruošti visus gaminimui reikalingus ingredientus.
- Dubenėlyje sumaišyti vandenį su cukrumi. Maišyti kol cukrus ištirps. Atidėti.
- Saują braškių dėti į nedidelį maisto smulkintuvą ir sutrinti.
- Trintas braškes perkelti į indelį ir atidėti.
- Į plakimo dubenį sudėti maskarponę ir cukraus pudrą.
- Ten pat sudėti trintas braškes ir nutarkuotą citrinos žievelę, įspausti šiek tiek sulčių.
- Viską išplakti iki kreminės konsistencijos (neperplakti). Plaktuvui sukantis pamažu supilti grietinėlę ir tuomet kremą išplakti vidutiniu greičiu iki kol taps tirštas ir kreminis, tvirtas kremas.
- Braškes supjaustyti griežinėliais ir sudėti į dubenį. Apiberti cukrumi. Išmaišyti ir atidėti.
- Į pasirinktą indą dėti šiek tiek kremo ir paskleisti ant dugno.
- Damų pirštelius akimirkai merkti į paruoštą sirupą ir išdėlioti indo dugne.
- Ant sausainių sluoksniuo paskleisti braškių griežinėlius.
- Viską uždengti kremo sluoksniu.
- Tuomet vėl sausainius merkti į sirupą ir išdėlioti ant kremo sluoksnio.
- Ant sausainių paskleisti likusį kremą.
- Tiramisu papuošti pjaustytomis braškėmis ir mėtų lapeliais.
- Perkelti į šaldytuvą kelioms valandoms, geriausia per naktį, kad skoniai susimaišytų ir desertas taptų itin minkštas.
Mitybos patarimai maitinančioms mamoms
Maitinančioms mamoms patariama valgyti įvairų maistą, pradedant nuo švelnesnių produktų. Vaikai į mamos valgomą maistą reaguoja skirtingai, todėl atradimai daromi bandant. Esmė yra "rizikingų" maisto produktų kiekyje. Gydytoja net šokoladą patarė valgyti nuo pirmų dienų, tik po keletą gabalėlių. Taip pat, bananuose yra daug kalio, plius jie yra natūralūs augaliniai antidepresantai, tik reikia turėt galvoje, kad turi ir nepageidaujamą poveikį - pilvo pūtimą ir kai kuriems kietina vidurius, o tai ir mažyliui gali persiduoti.
Taisyklinga mityba - tai ne tik maitinimasis sveikatai naudingais produktais. Pavyzdžiui, obuoliai turi daug priešuždegiminėmis savybėmis pasižyminčio flavonoido, vadinamo kvercetinu, o šokolade gausu katechino - antioksidanto, kuris mažina susirgimo vėžiu ir ateroskleroze riziką. Raudoname vyne esantys antioksidantai padeda įsisavinti lašišoje esančią omega-3 rūgštį. Juodasis šokoladas pasižymi sveikatai naudingų medžiagų gausa. Edamame pupelės turi prebiotikų, vaidinančių svarbų vaidmenį gaminant naudingas bakterijas. Batatai, arba saldžiosios bulvės, turi beta-karotino ir liuteino. Špinatuose yra daugybė liuteino ir vitamino A - abu padeda apsaugoti jūsų akis nuo ligų. Pomidorai - vienas iš pagrindinių likopeno, galingo antioksidanto, galinčio užkirsti kelią neigiamam saulės spindulių poveikiui, šaltinis. Kad maksimaliai išnaudotumėte pomidorus, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Geležimi praturtintų dribsnių vartojimas aprūpina jus energija. Šių produktų sudėtyje esantis vitaminas D ir kalcis stiprina kaulus. Vitaminas A, kurio yra melionuose, padeda pasipriešinti virusams. Svarbiausia mineralinė medžiaga - selenas - antivėžinis antioksidantas. Šios kupinos antioksidantų daržovės geriau funkcionuoja kartu su alyvuogių aliejumi, nes jis skatina maistingų medžiagų įsisavinimą, stabilizuoja imuninę sistemą, suteikia odai švytėjimo ir stiprina širdį.