Žirnių sriuba yra populiarus ir visų mėgiamas patiekalas. Ji gardi, paprasta, pigi, maistinga, o produktų jos gamybai galima rasti visose maisto prekių parduotuvėse bet kuriuo metų laiku. Sakant „žirniai” turima omenyje jau džiovintus žirnius, kai tuo tarpu šviežiems žirniams apibūdinti naudojamas terminas „žalieji žirneliai”. Štai kokie populiarūs džiovinti žirniai.
O ir sriubų versijų su žirniais yra begalė: gali būti naudojami pilni žirniai, gali būti naudojami skaldyti žirniai, žirnių sriubos gali būti skaidrios, kreminės, trintos, tirštos ir nebūtinai, su kruopomis, su grybais, su skrebučiais, su vištiena, su... visko ir nenupasakosi. O priežastis labai paprasta: ši sriuba sena kaip pasaulis ir mėgiama daugelyje šalių.
Remiantis rašytiniais šaltiniais tvirtinama, kad skaldytų žirnių sriuba buvo verdama senovės Romoje ir Graikijoje. Įvairios šios sriubos versijos verdamos Indijoje, o štai versija su mėsa atkeliavo iš Azijos šalių. Tokį populiarumą nesunku suprasti - žirniai turi daug augalinių baltymų, kurių kiekis prilygsta jautienai, tik jie lengviau įsisavinami. Ilgainiui aš dar sugrįšiu prie sriubų su žirniais.
Tradicinė Skaldytų Žirnių Sriuba
Ingredientai:
- Skaldyti žirniai - 400 g
- Didelis Svogūnas - 1 vnt.
- Morka - 1 vnt.
- Gabalėlis sviesto ir šlakelis augalinio aliejaus daržovių kepimui
- Lauro lapas, juodieji ir kvapieji pipirai, druska
- Švieži žalumynai - krapai ar petražolės
Gaminimas:
- Skaldytus žirnius kelias valandas pamirkome vandenyje, prieš verdant jį nupilame ir užpilame nauju vandeniu arba daržovių/vištienos sultiniu, ir dedame virti ant mažos ugnies.
- Dedame prieskonius: lauro lapą, juoduosius ir kvapniuosius pipirus.
- Morką nuskutame ir sutarkuojame stambia tarka.
- Svogūną susmulkiname ir kartu su morka pakepiname svieste su šlakeliu aliejaus (įpylus aliejaus sviestas nedega).
- Kai žirniai jau bus beveik suvirę į puodą dedame pakepintą morką ir svogūną. Jeigu reikia paskaniname druska.
- Verdame kol daržovės ir žirniai suminkštės.
- Į lėkštes supiltą žirnių sriubą apibarstome šviežiais žalumynais. Galima tiekti su grietine ar pakepintais šoninės griežinėliais.
Kokių ingredientų turime, tokias sriubas ir verdame, ar gi ne taip? Skaldyti geltonieji žirniai ir iš jų verdamos sriubos labai populiarios Skandinavijoje. Joje nereikia bulvių, užtenka tirštumo ir stiprumo iš gerai apvirusių žirnių. Rūkytas kumpis ar šoninė - labai geri šios sriubos draugai.
Kitas Žirnių Sriubos Receptas
Ingredientai:
- Vištienos ar daržovių sultinys - 2 litrai
- Skaldyti žirniai - 1 stiklinė
- Svogūnas - 1 vnt.
- Morka - 1 vnt.
- Sviestas - gabalėlis
- Lauro lapas, juodieji ir kvapieji pipirai, druska
- Švieži krapai
Gaminimas:
- Žirnius beriame į puodą, užpilame sultiniu ir pradedame virti. Sudedame prieskonius: lauro lapą, juoduosius ir kvapniuosius pipirus.
- Bulves nuskutame ir supjaustome kubeliais.
- Morką nuskutame ir supjaustome mažais kubeliais arba sutarkuojame stambia tarka.
- Svogūną susmulkiname ir kartu su morka pakepiname svieste.
- Kai žirniai jau bus beveik suvirę į puodą dedame bulves, pakepintą morką ir svogūną. Jeigu reikia paskaniname druska.
Žirnių Sriuba Su Rūkyta Karka
Jauki, soti, ekonomiška ir be galo skani žirnių sriuba, paskaninta rimtu mėsos šmoteliu - kepta rūkyta karka, kurios skonis persmelkia visą patiekalą ir pripildo jį malonaus dūmo skonio.
Gaminimas:
- Pernakt išbrinkiname skaldytus žirnius.
- Į didelį puodą ar troškintuvą dedame karką ir užpilame ją gausiu kiekiu karšto vandens.
- Į jį įdedame lauro lapų, čiobrelių, keletą riekelių šviežio imbiero gabalėlių. Beriame žiupsnį pankolių sėklų ir kmynų.
- Ten pat suberiame išbrinkintus žirnius.
- Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepame daržoves - smulkiai supjaustytus svogūnus, salierus ir burokine tarka sutarkuotas morkas. Kepame vis pamaišydami, kol lengvai suminkštės.
- Viską suberiame į puodą, kuriame jau verda sriuba.
Patarimai ir Gudrybės
- Į virimo pabaigą, kartu su bulvėmis, aš dar mėgstu įberti dubenėlį jau virtų perlinių kruopų. Taip sriuba tampa tirštesnė ir sotesnė.
- Žinoma, galima versija be šoninės - tuomet daržovės apkepamos alyvuogių aliejuje, naudojamas daržovių sultinys.
- Sriubose, kuriose nėra daug ingredientų ir stiprių prieskonių (imbieras, kalendra, kuminas ir t.t.) naminio sultinio į kubelius ar kitus pakaitalus nekeisčiau.
- Bulvių sriubai aš nepjaustau, aš jas laužau, tai yra: jeigu bulvė didelė, perpjaunu per pusę ir peilio pagalba išlaužau mažesniais gabalėliais.
- Sriuboms, padažams ar troškiniams, kai receptas reikalauja rūkytos šoninės, aš naudoju plonai pjaustytą itališką "pancetta tesa", nes ji turi mažai riebaliuko, o skonis nėra toks intensyvus kaip lietuviškos šoninės.
Na ir štai - karšta, kvepianti dūmu ir šiek tiek aitroka skaldytų žirnių sriuba.