pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalediniai sausainiai: Receptai ir patarimai

Atrodo, dar ką tik buvo vasara. Medžių lapams pradėjus gelsti, žiema atskubėjo septynmyliais žingsniais. Gruodis! Oficialiai ir garsiai galima laukti Kalėdų, klausyti šventinių dainų, įžiebti lemputes ir skaičiuoti likusias dienas. Man šios kelios savaitės, pilnos jaukaus laukimo, - pati gražiausia švenčių dalis.

Pačios Kalėdos neretai ateina lyg didelis bum! ir visa apimantis chaosas, o štai tas prieššventinis laukimas - visai kitoks. Po mažą džiaugsmą, kad ir kur bepasisuktum: žiupsnis cinamono į ryto kavą, minkštas kalėdinis megztinis iš spintos gilumos, orkaitėje kepantys imbieriniai sausainiai.

Kalėdiniai sausainiai - jų pilnas visas gruodis! Juk progų, kur jie praverčia - apstu. Ir švenčių stalui, ir valgomoms dovanoms, ir jaukiems susibėgimams. Ir laiško užsukusiam nykštukui pavaišinti, ir žiemos arbatai pagardinti. Daugelį kalėdinių sausainių galime išsikepti gerokai anksčiau. Šventėms atėjus, iš anksto paruoštos vaišės - tikra dovana.

Mano Mylimiausias Meduolių Receptas

Šis meduolių receptas - mano mylimiausias. Apie tai, kokie jie skanūs, esu kalbėjusi dešimtis kartų, o šiemet man labiausiai norisi paklausti: ar matot, kokie jie gražūs? Vieni - elegantiški, subtilūs, mieli, išmarginti žiemiškais raštais. Kiti - pūsti storuliukai, įvairiausių formų, mieli ir žaismingi.

Vis kartoju, o ir savo knygoje rašiau, kad iškepti pyragą - tai būdas pasakyti myliu. Tikiu tuo visa širdimi. Pyragas ar sausainiai tai bebūtų, juos gamindami mes skiriame savo laiką ir dėmesį. Šalia miltų ir cukraus, įmaišome šiltų linkėjimų ir saują rūpesčio. Ar dovanojat artimiesiems valgomas dovanas?

Pagrindinis Meduolių Receptas

Tradiciniai meduoliniai sausainiai su gausybe prieskonių - jie čia yra labai svarbu, nes sausainiams būdingą skonį ir kvapą suteikia daugiausiai kardamonas ir gvazdikėliai.

Ingredientai:

  • Kvietiniai miltai - 260-280 g
  • Kepimo milteliai - 1,5 arbatinio šaukštelio
  • Kiaušinis - 1 vnt.
  • Sviestas - 100 g
  • Medus - 3 valgomieji šaukštai
  • Cukrus - 100 g
  • Maltas imbieras - 1,5 arbatinio šaukštelio
  • Cinamonas - 1,5 arbatinio šaukštelio
  • Maltas muskato riešutas 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Malti gvazdikėliai - žiupsnelis
  • Kakavos milteliai - 1 arbatinis šaukštelis

Sausainių puošimui (glajui):

  • Kiaušinio baltymas - 1 vnt.
  • Cukraus pudra - 50 g

Gaminimas:

  1. Sviestą, prieš gaminant, reikia palaikyti kambario temperatūroje, kad jis būtų minkštas.
  2. Į dubenį dedame sviestą, beriame cukrų ir išplakame plaktuvu. Dedame medų, išplakame.
  3. Įmušame kiaušinį, išplakame. Beriame visus prieskonius, išmaišome.
  4. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, per sietelį dalimis sijojame tiesiai į dubenį ir užminkome sausainių tešlą.
  5. Iš tešlos formuojame rutulį, apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą 2-3 valandoms.
  6. Praėjus kelioms valandoms iš tešlos kočiojame lakštą ir formelių pagalba gaminame kalėdinius sausainukus.
  7. Dedame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šauname į iki vidutinio karštumo įkaitintą orkaitę.
  8. Kepame 10-14 minučių, priklausomai nuo to, kokio storumo tešlą iškočiojote. Kepimo metu būtinai sekite, kad sausainiai nepradėtų degti.

Glajus Kalėdinių Sausainių Papuošimui

Pasigaminame glajų kalėdinių sausainių papuošimui. Kiaušinio baltymą atskiriame nuo trynio ir suplakame su cukraus pudra. Konditerinio maišelio pagalba puošiame atvėsusius imbierinius sausainius. Jeigu konditerinio maišelio neturite, sausainių puošimui galite naudoti tvirtą maišelį, tiesiog prakirpę jo kamputį.

Dailiai dekoruoti sausainiai - puiki valgomos dovanos idėja. Supakuokite į dailią dėžutę ar į didesnį stiklainį ir dovanokite su šilčiausiais šventiniais linkėjimais.

Patarimai ir Gudrybės

  • Jei mėgstate aštresnius prieskonius ir aromatus, į sausainių tešlą įmaišykite pusę šaukštelio maltų gvazdikėlių.
  • Vietoje atskirų prieskonių galite naudoti meduolinių prieskonių mišinį, tuomet jo berkite apie 5-6 šaukštelius.
  • Jei norite iškepti minkštesnius sausainius, kočiokite juos kiek storesnius ir kepkite trumpiau (kol pradės vos rusti); jei norite iškepti traškesnius - kočiokite plonesnius.
  • Imbierinius sausainius kepti galite dar gerokai prieš Kalėdas - sandariame indelyje jie puikiai išsilaikys net kelias savaites. Svarbiausia, saugokite sausainius nuo didelės drėgmės, kad nesuminkštėtų.
  • Sausainių dekoravimui galite naudoti tik paprasčiausią baltą glajų (jo gamyba aprašyta recepte), o taip pat: maistinius dažus, pabarstukus, pan.

Kiti Kalėdiniai Sausainiai

Ir kai kurių sausainių net ir reikėtų imtis jau dabar - skaniausi kalėdiniai meduoliai kepami gruodžio pradžioje. Ilgiau pastovėję, jie tampa minkštesni, gardesni, kvapnesni.

  • Receptas toks paprastas, kad jo imtis gali ir vaikai. O rezultatas - minkšti ir išvaizdūs skanėstai, puikiai tinkantys ir valgomoms dovanoms.
  • Kokosinukai išsilaiko švieži porą savaičių ir tinka nevalgantiems kiaušinio.

Malti migdolai, marcipanų masė, citrinos lašas, žiupsnis gvazdikėlių - tikra žiemos pasaka yra šie sausainiai. Labai gardūs ir tikrai nekasdieniški. Iš meduolinės tešlos galime kepti įvairaus dydžio ir formų meduolius, taip pat ir jų namelius. Juos kepant namai prisipildo tokio jaukaus kvapo! Ir jie tiesiog tirpsta burnoje!

Žaismingi ir mieli sausainėliai, kuriuos išpjaustysime be jokių specialių formelių. Dar vienas linksmas pavidalas sausainiams, vėlgi sukuriamas be formelių - arbatos pakeliai. Puikiai tinka skaniai dovanėlei. Supjaustytas trikampiais gabalėliais, puoštas sūriomis lazdelėmis ir saldainiais - mažiems žmonėms jis labai patinka! Šį pyragą kepčiau prieš pat šventes, tai receptas, kai gali ir nori ramiai, neskubant gaminti ir dekoruoti.

Glajaus Spalvos

Šaldytomis mėlynėmis, špinatais, burokėliais ir kakava galime puikiai nuspalvinti kalėdinių sausainių glajų. Vanile dvelkiantys, purūs, minkšti ir be galo skanūs. Kepinys, kurį smagu tiek gaminti, tiek krimsti, kai pasaulis už lango skendi baltuose pataluose.

Tirpintu šokoladu aplieti, pabarstukais padabinti - kalėdiniam variantui itin tiks žalių, baltų ir raudonų pabarstukų mišinys. Arba - baltas kokoso drožlių sniegas ar skrudinti ir pasmulkinti žemės riešutai. O jei gardumynų norisi pikantiškų ir nesaldžių - galime išsikepti sausainių su kietuoju sūriu.

Ką daryti, jei tešla tąsi ir lipni?

Jei tešla lipni, svarbu sukabinti viską į vieną gražų pagranduką, kurį, įvynioję į plėvelę, dėkite į šaldytuvą, kad nusiramintų. Jei tešla šaldytuve buvo ilgiau nei valandą, tai reikės jai duoti laiko priprasti prie kambario temperatūros.