Kaip paruošti slyvas žiemai: marinuotos tiks prie mėsos, šviežios – džiovinimui ar į uogienę
Slyvos paprastai nesulaukia tiek dėmesio ir šlovės kaip braškės, mėlynės, šilauogės ar avietės. Tačiau, pasak turgaus prekeivių, slyvas lietuviai labai mėgsta ir jos populiarumu nenusileidžia. Juolab, kad ir slyvų panaudojimo būdų tikrai daug.
Slyvas, kitaip nei daugelį kitų vasaros ir rudens gėrybių, labai paranku džiovinti. Džiovintos slyvos išlieka maistingos, turi gerą skonį ir taip jas labai patogu išlaikyti visą žiemą. Slyvos dėl savo skonio ir savybių išlaikyti formą labai tinka virti kompotams.
Slyvos | Pixabay nuotr.Dar vienas, galbūt šiek tiek mažiau žinomas būdas paruošti slyvas žiemai yra jų marinavimas. Ir be reikalo jis primirštas, nes rezultatas – labai gardus. Slyvos marinuojamos su actu ir įvairiais prieskoniais. Dažniausiai su gvazdikėliais, cinamonu, lauro lapais, kvapiaisiais pipirais. Taip paruoštos slyvos labai tinka su kepta mėsa – ypač su vištiena, antiena.
Na ir, žinoma, uogienės. Jų variantų yra įvairių – ir vien slyvos, ir su kitais vaisiais ar uogomis. Klasika galima laikyti tarpusavyje ypač derantį slyvų ir šokolado receptą, populiaru virti slyvas su obuoliais ar kriaušėmis.
Yra ir įdomesnių variantų, pavyzdžiui, slyvos su bruknėmis. Apie šį derinį papasakojo jau minėta Vitalija, turguje prekiaujanti vaisiais ir daržovėmis.
Slyvos | Pranešimo autorių nuotr.„Įsikalbėjome kartą su pirkėja ir papasakojo, kad jai patiko slyvos su bruknėmis. Aš nusistebėjau, ar skanus čia toks derinys. Bet kai pabandžiau, galiu pasakyti, kad tikrai įdomus ir geras. Gaunasi tokia šiek tiek saldžiarūgštė, gaivi uogienė su įdomiu prieskoniu, kurį duoda bruknės“, – pasakojo pašnekovė.
Uogienė | Pranešimo autorių nuotr.Slyvų ir bruknių uogienė
Reikės:
1 stiklinės cukraus.
Gaminimas:
Bruknes reikia išvirti atskirai su puse stiklinės cukraus. Nuluptas, be kauliukų ir perpus perpjautas slyvas taip pat reikia apvirti atskirai su likusiu cukrumi.
Į stiklainius bruknes ir slyvas reikia dėti sluoksniais, bet apatinis ir viršutinis sluoksniai turi būti bruknių. Stiklainius uždaryti prieš tai juos pakaitinus apie 10 min 80 laipsnių temperatūroje.
8 Comentários:
Vilija rašė.Miela Dautarte,
saunus receptas, butinai noriu isbandyti! Taciau man taip pat aktualus saltos vietos saugojimui trukumas:) norejau pasiteirauti - kaip tiksliai reikia kaitinti uzdarytus stiklainius orkaiteje. Niekada taip nesu dariusi. Pasidalinkite, prasau patirtimi - jau uzdarytus, stipriai uzsuktus deti i karsta orkaite?? Kokioje temperaturoje? Kiek laiko?
Is anksto dekoju
Vilija,
tas kaitinimas orkaitėje, tai ne kas kitas, kaip pasterizacija – tas pats, kaip ir vandenyje.
Šaltus stiklainius reikia pastatyti į šaltą orkaitę ir įkaitinti iki 100 laipsnių, palaikyti (laikas priklauso nuo recepto, dažniausiai apie 5-15 min. nuo momento, kai stiklainiuose pasirodys oro burbuliukai t.y. vanduo/marinatas pradės virti), išjungti, išimti, stiklainius pastatyti aukštyn dugnu, palaukti kol atvės. Žodžiu tas pats, kaip ir puode su vandeniu.
Prieš metus šį padažą uždariau į mažus stiklainiukus (apie 80-100 ml), todėl laikiau minimaliai, apie 5 min.
Ačiū,Dautarte,
as šiemet bandau visokias naujoves ir pasterizaciją žinojau tik kaitinant puode - vandenyje. Orkaitė tikrai palengvins darbą! Ačiū dar kartą už patarmus!
Nėra už ką :)
Dėl tos pasterizacijos orkaitėje, tai dar prisiminiau, kad kai kurie žmonės sako, jog visuomet į skardą reikia įpilti 2-3 cm vandens. Aš kartais įpilu, kartais ne. Skirtumo tarp stiklainių pasterizavimo su vandeniu ir be jo nepastebėjau.
Koks originalus pada=as - esu sužavėta. Būtinai išmėginsiu, kol dar slyvų galima rasti!
Labai norėčiau pasakyti, kiek reikia cukraus ir druskos, bet tikrai negaliu – viskas priklauso nuo slyvų – jei slyvos rūgščios, cukraus reikės daugiau ir daugiau gali prireikti druskos, kad galima būtų subalansuoti skonį, jei saldžios – cukraus iš viso gali neprireikti. Rimtai. Gaminant tiesiog reikia ragauti ir žiūrėti, kada jums bus skanu.
Tam, kad tikrai „stovėtų“ reikia pasterizuoti – arba vandenyje, arba orkaitėje – aš padažus uždarau mažuose stiklainiukuose apie 100 ml, tai laikau orkaitėje apie 10 min. nuo tos akimirkos, kai temperatūra pasiekia 120C, po to leidžiu kiek atvesti, apverčiu ir pridengiu kokiu rankšluosčiu. Stiklainių niekada nepripildau iki pat viršaus, mažuose stiklainiuose visada palieku apie 1-2 cm vietos, dideliuose – iki 3-4 cm.
Aciu uz jusu demesi ir laika!

Pranešimo autorė Rūta
Esu dviejų nuostabių vaikų mama. Naujų patiekalų fanė. Man taip patinka gaminti, kad iš kiekvienos kelionės į užsienį atsivežu ką nors, kas papildytų mano virtuvės rakandų kolekciją. Siūlysiu tau mano šeimai patikusius patiekalus ir konservavimo receptus. Visi mano gaminti valgiai išbandyti "lietuviškomis sąlygomis".
Kaip man patinka uogienė. I´m pašildyti taurę? Besitos?
(Como me gustan las mermeladas.
Ya estoy calentando las tostadas!
Besitos!) Atsakyti Panaikinti
Ačiū Rūta už receptą. Šiandien kaip tik išviriau uogienę tik gavos man per skysta. Sakykit, ar ataušus sutirštėja? Atsakyti Panaikinti
Smagu, kad išbandei šią slyvienę. :) Tikimės, kad patiko galutinis rezultatas.
Klausiau Rūtos, tai sakė, kad jos uogienė sutirštėjo, kai atvėso.
Panaikinti

Reikalingi ingredientai:
Slyvos 'vengriška'1 kilogramasČesnakai2 vnt (galvos)Vanduo300 mililitrų (marinatas)Cukrus100 gramų (marinatas)Lauro lapas2 vnt (marinatas)Kalendros sėklosKvapieji pipirai2 vnt (marinatas)Druskapagal skonį (marinatas, neprivaloma)Obuolių sidro actas100 mililitrų (marinatas)ReklamaGaminimo eiga
1. Slyvas rinkitės prinokusias, bet ne per minkštas. Nuplaukite ir nusausinkite jas.2. Nulupkite česnaką.Reklama3. Slyvas įpjaukite kaip nuotraukoje ir išimkite kauliukus.Reklama5. Slyvas su česnaku sudėkite į švarius paruoštus sterilizuotus stiklainius.6. Užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir palikite 30 minučių.Reklama7. Pasibaigus laikui, išpilkite skystį iš stiklainio, supilkite visus marinatui skirtus ingredientus į puodą, pastatykite ant viryklės, užvirinkite ir pavirkite 1 minutę. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps.
Šaukštu ir šakute.
Paskutiniuoju metu mažai terašau. Vėl prispaudė darbas. Todėl šiandien nebus įvado. ir galutinio produkto nuotraukos irgi nebus. Pažadu, kad netrukus leisiu padirbėti mano fotoaparatui ir nuotrauka bus.
Kol dar nesibaigė slyvų sezonas labai norėjau su jumis pasidalinti šiuo nuostabiu receptu. Tikiuosi dar spėsite į praturtinti savo rūsius šiuo puikiu padažu, kuris net įprasčiausius ir nuobodžius pietus gali paversti prabangia, nekasdienine puota.
Recepto originalas yra čia: kladovka_ru .
Šiam stebuklingam padažui reikės:
5 kg slyvų (jei yra saldžios ir rūgščios, tai maždaug 1/3 vienų ir 2/3 kitų)
Priedų (proporcijas galima keisti pagal skonį):
didelės saujos baziliko
5-6 galvučių česnako
3-5 aštrų pipirų
1-2 šaukštų kalendros (galima pakeisti imbieru)
Druskos ir cukraus pagal skonį
Vaisių acto, jei slyvos saldžios apie 125-150 ml
Viskas priklauso nuo slyvų – jei rūgštesnės, tai padažas bus rūgštesnis ir reikės daugiau cukraus.
Slyvas nuplauti, išmesti kauliukus, suberti į puodą. Pridėti truputi cukraus (nedaugiau negu +/- pusė stiklinės) ir vandens (nedaugiau 1 stiklinės). Virti ant labai mažos ugnies, kol slyvų masė nebus panaši į uogienę. Dažnai maišyti ir reguliuoti skonį cukrumi ir druska. Būtina prisiminti, kad karštos masės skonis labai skiriasi nuo šaltos masės skonio, todėl ragauti reikia šaltą masę. Kol verda, nulupti česnaką, nuplauti baziliką ir paprikas (nupjauti uodegytes, sėklas palikti). Kalendros sėklas sumalti. Dar karsta slyvų masę su priedais sumalti blenderiu. Užvirinti, virti kokias 5-7 min. Actą pilti, jei slyvos buvo saldžios. Karštą padažą pilti į sterilizuotus stiklainius. Laikyti šaltoje vietoje. Kadangi „šaltos vietos“ nebeturiu daug, tai uždarytus stiklainius dėl viso pikto papildomai sterilizavau orkaitėje.
Mano pastabos:
- Verdama slyvų „uogienė“ dėjau tik cukraus. „Uogienė“ gavosi tokia skani, kad pasilikau kelis stiklainius pavalgyti prie arbatos ;)
- Prieskonių proporcijų nesilaikiau. Neturėjau kalendros, nedėjau imbiero. Česnako ir aštrų pipirų šį kartą irgi įdėjau mažiau, o ir baziliko sauja buvo gerokai mažesnė. Tiesiog dėjau po truputį į blenderį ir ragavau.
- Vietoj paprasto vyno acto įpyliau tamsaus aceto balsamico. Tai tikrai buvo geras sumanymas.