pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Kepti Kumpį Orkaitėje - Žingsnis Po Žingsnio Gidas

Orkaitėje keptas kumpis

Visi, kas ruošė maistą šventėms, žino koks tai jėgų reikalaujantis bei varginantis užsiėmimas. Ir nors pati maisto gamyba yra malonus procesas, rezultatas – džiuginantis ir valgytojai besišypsantys, neretai nutinka taip, kad prasidėjus šventei ir pateikus maistą į stalą apima toks nuovargis, kad net dingsta apetitas. Aš nuolat sukau galvą kaip palengvinti šį etapą ir šventės metu netapti nuvarytu arkliu, o turėti jėgų džiaugtis momentu kartu su visais kitais. Man labiausiai padėjo pasiruošimo procesų planavimas bei išdėliojimas į kelias dienas taip, kad viskas būtų paruošta reikiamu laiku, tačiau pats pasiruošimas būtų neskubrus, nekeltų įtampos ir nevargintų.

Vienas iš tokių „saugių” sprendimų yra kepsnys orkaitėje. Taip, jo pasiruošimui reikia nemažai laiko – tačiau tai laikas, esantis dar gerokai prieš šventę. Ir tai nebus isteriškas „paskutinės minutės” sprendimas, o viską deramai suplanavus galima pagaminti labai gardų patiekalą su minimaliomis pastangomis. Papasakosiu kaip, ką ir kada reikia daryti, kad ant stalo garuotų burnoje tirpstantis kepsnys.

Taigi, visų pirma mums reikės mėsos. Geriausia stambaus gabalo, kuris netgi gali būti su oda ir kaulu. Aš dažniausiai perku priekinį kiaulės kumpį – be karkos jis sveria ~4kg. Perkant didelį gabalą jo kaina per kilogramą būna maža ir tokį pirkti apsimoka kur kas labiau, nei mėsą mažesniais, jau supjaustytais gabalais.

Kumpį aš rekomenduoju pirkti bent keturias dienas prieš šventes, o dar geriau – prieš savaitę. Taip jūs išvengsite pirkėjų minios ir pardavėjo frazės „jau išpirko…” bei gausite geresnį galutinį rezultatą.

Parsivežę kumpį apžiūrėkite, nupjaustykite nereikalingas nuopjovas, plėves, jei tokių yra ir kitus nedailius gabalėlius, kad kumpis vizualiai atrodytų dailus ir proporcingas. Jei perku kumpį su kaulu ir oda – tuomet aš dar papildomai aštriu peiliu įpjaunu įstrižai odą kas kelis centimetrus, suformuodamas rombo formos įpjovas. Pro jas geriau į mėsą įsiskverbs marinatas bei iškepus mėsa atrodys dailiau.

Dabar galima ruošti patį marinatą. Jei tiksliau – sūrymą su prieskoniais.

Taigi, ruošiame sūrimą. Aš naudoju tokią proporciją: 1l vandens pilu 60g druskos ir 5g cukraus. Tokios yra mano pasirinktos sūrymo proporcijos. Šiaip sūrymo santykiai nurodomi skirtingi skaitant skirtingus šaltinius ir gali būti nuo 10g iki 200g. druskos vienam litrui vandens. Pradėkite nuo mano išbandytos proporcijos ir tada keiskite ją savaip, kol rasite būtent jums patinkančią. Tą prisiminkite ir naudokite ateityje. Beje, cukraus galite ir nedėti, aš jį naudoju tik kaip natūralų skonio stipriklį.

Kaip orkaitėje iškepti pačius skaniausius, sultingus šonkauliukus? Patarimai ir receptai!

Minkštutė, nuo kaulo krentanti mėsa, varvantis padažas ir iš malonumo priverčiantis užsimerkti keptų šonkauliukų aromatas - tikra kiekvieno mėsos mėgėjo svajonė. Dalinamės šonkauliukų marinavimo, kepimo ir prie jų tinkančių padažų ruošimo patarimais. O straipsnio apačioje rasite mūsų pačių mėgstamiausių šonkauliukų receptų, kurie visada sulaukia didžiulio pasisekimo!

Gera virtuvė

Artėja Velykos, tad jau pats laikas pakalbėti apie tai kuo vaišinsimės patys ir mūsų svečiai. Šventinį meniu tikrai surašysiu, nes ir pačiai jis labai reikalingas, kad nepasimesti ir tiksliai žinoti, ką iš produktų susipirkti ir, ką vėliau pagaminti.
Bet dabar receptas šventinio kiaulienos kumpio. Mat, jei sugalvosite jį kepti, reikėtų nelaukti ir skubėti jį nusipirkti. Kaip dauguma šventinių ir rimtų patiekalų jis turi bent 3-4 dienas šaldytuve pasimarinuoti.
Be to kumpį tikriausiai jums teks pirktis turguje, nebet PC susitarsite su mėsininkais ir jie jums atpjaus tokį kumpio gabalą kokio jūs norite. Aš perku maždaug 3- 4 kg. kumpio gabalą ir paprasčiausiai mėsininko paprašau, kad atpjautų taip, kad kepant kuo mažiau iš jo ištekėtų sultys. Kažkaip jie visada supranta ko aš iš jų noriu. Perku kumpį su oda ir kepu su ja. Bet jūs galite odą prieš marinuojant nulupti ir lašinukus, esančius aplink kumpį, negiliai įpjauti rombelias. Čia kaip kam patinka.
Kumpį ištrinu alyvuogių aliejumi ir užberiu įvairiais prieskoniais. Dedu į paprastą polietileno maišą ir kišu į šaldytuvą keliom dienoms. Kepimo dieną kumpį prieš valandą išimu iš šaldytuvo suvynioju į aliuminio foliją.

Labai didelio (su kaulu) kumpio kepimas

Kartais tenka kepti visą kiaulės kumpį su visu kaulu didelei draugų kompanijai. Jį marinuoti tenka šiek tiek rimčiau.
Susimaišome mišinį iš: alyvuogių aliejaus, vorčesterio padažo, sojos padažo, medaus, truputis citrinos sulčių ir įvairių prieskonių mišinio. Paimame medicininį švirkštą (be adatos) ir pritraukiame šio marinato. Peiliu bedame iki pat kaulo ir įšvirkčiame truputį marinato į ertmę. Ir taip padarome apie 10 ar daugiau dūrių. Toliau patį kumpį ištriname prieskoniais kaip aprašyta aukščiau. Marinuojame apie 3 dienas. Kumpį dedame į orkaitėje esančią kepimo skardą, įpilame verdančio vandens ir uždengiame folija. Kepame ilgai apie 5 val., (priklausomai nuo kumpio dydžio), kol mėsa bus minkšta. Tai patikrinti galite ilgąja šakute skirta kepsniams vartyti ar pasmegti.

Sudėtingumas: paprasta

Plovas su kiaulienos kumpiu, keptas orkaitėje

Plovas su kiaulienos kumpiu, keptas orkaitėje, yra ne tik šiltas ir sotus patiekalas, bet ir tikras namų jaukumo simbolis. Tai vienas iš tų patiekalų, kuris kviečia visą šeimą susiburti prie bendro stalo ir kartu pasimėgauti kvapniu bei skaniu maistu. Kiaulienos kumpis yra ne tik skanus, bet ir sotus baltymų šaltinis, kuris padeda palaikyti energiją visą dieną. Derinant jį su ryžiais ir daržovėmis, gauname subalansuotą ir maistingą patiekalą.

Kadangi šis patiekalas yra gana universalus, jis puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingiems savaitgalio vakarams, kai norisi pamaitinti visus be didelio vargo. Žinant, kad plovas yra tradicinio skonio, o orkaitės kepimas leidžia jam išlaikyti visas sultis ir aromatus, jis tampa dar gardesnis.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos kumpis: Jei norite lengvesnio patiekalo, galite pakeisti kiaulienos kumpį vištienos krūtinėle arba kalakutiena.
  • Ryžiai: Vietoje ilgagrūdžių ryžių galite rinktis rudus ryžius, grikius arba kuskusą.
  • Pomidorų padažas: Jei neturite pomidorų padažo, galite naudoti pomidorų tyrę arba šviežiai pjaustytus pomidorus.
  • Sviestas: Norint išvengti sviesto, jį galima pakeisti alyvuogių arba kokosų aliejumi.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Plovą geriau kepti sandariame kepimo inde arba naudoti foliją, kad karštis paskirstytųsi tolygiai ir mėsa išliktų sultinga.
  • Prieš dedant plovą į orkaitė, būtina ryžius paskirstyti tolygiai, kad jie išvirtų vienodai.
  • Norėdami papildomo aromato, kepimo pabaigoje galite pridėti šiek tiek švieži pjaustytų žalių prieskonių, pavyzdžiui, petražolių ar kalendros.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: ~2000 kcal
  • Vienoje porcijoje: ~400 kcal


Skaniausieji šonkauliukai orkaitėje - tinkamas mėsos pasirinkimas, marinavimas ir ilgas kepimas


Šonkauliai

Šonkauliai įprastai perkertami į dvi dalis - nugarinės dalies šonkauliai yra trumpesni, apvalesni, o gaubiantys krūtinę - ilgesni, plokštesni. Kepimui tinka tiek trumpieji, tiek ilgesnieji šonkauliai. Trumpuosius šonkaulius geriausia kepti nepadalintus, juostomis po 10-13 šonkauliukų (jei šonkauliai mėsingi, šio kiekio turėtų pakakti 2 žmonėms). Ilgesnius šonkaulius patogiau padalinti, supjaustyti po vieną (vienam žmogui turėtų pakakti 3-4 šonkaulių, bet tai taip pat priklauso nuo šonkaulių storio, kiek mėsos ant jų palikta, to ar prie šonkaulių tieksite garnyrą).

Apvirimas

Šonkauliukus prieš kepimą galima apvirti, tai sutrumpina gaminimo laiką, bet ir šiek tiek pakeičia patiekalo skonį.

Šonkauliukus reikėtų užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos, kelis pipirų grūdelius, porą lauro lapų. Vandeniui užvirus kaitrą sumažinkite ir virkite apie pusvalandį. Apvirtų šonkauliukų mėsa bus kiek sausesnė, tad juos vertėtų apkepti su skystu padažu ar marinatu.

Apvirtus šonkauliukus sumaišykite su skystu padažu (jo receptų rasite žemiau) ir palikite pasimarinuoti 15 - 20 min. Tuomet kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo pabaigoje šonkauliukus dar kartą aptepkite padažu.

Apvirti rekomenduojama riebesnius, krūtininės dalies šonkauliukus, nes virimo metu dalis riebalų nutirps. Kita vertus, patiekalo skonis bus sodresnis, o mėsa dar minkštesnė, jeigu riebalams leisite nutirpti ilgo kepimo žemesnėje temperatūroje metu.

Marinavimas

Šonkauliukų mėsa yra kietoka, tad ją svarbu gerai išmarinuoti, o po to tinkamai iškepti. Šonkaulius marinuoti galima dviem būdais - įtrinti sausu prieskonių mišiniu arba marinuoti skystame marinate-padaže.

Antrasis būdas patogesnis, nes skysto marinato likučius vėliau galima naudoti šonkaulių glazūravimui, suteikiančiam jiems labai skanų, kvapnų, lipnų „apvalkalą“. Skysto marinato taip pat galima pasiruošti truputį daugiau ir jį patiekti kaip padažą prie jau iškeptų šonkauliukų. O sausas prieskonių mišinys tiks, jei šonkauliukų marinavimui neturite daug laiko, nes jo skonis intensyvesnis.