Cukrinis diabetas yra lėtinė liga, kuria serga daugelis žmonių visame pasaulyje. Tiek 1, tiek 2 tipo cukrinis diabetas sukelia per aukštą gliukozės (cukraus) kiekį kraujyje. 2 tipo cukrinis diabetas pasitaiko daug dažniau, o dėl padidėjusio cukraus kiekio kraujyje dažniausiai kaltas yra antsvoris arba nepakankamas fizinis aktyvumas.
Diabeto problemai pasaulyje tik augant, vis daugiau tyrimų yra skiriama mitybai, kuri būtų tinkama sergant cukriniu diabetu. Tinkama mityba yra svarbi cukrinio diabeto dalis. Jei sergi cukriniu diabetu, pritaikytas asmeninis mitybos planas gali padėti suvaldyti cukraus kraujyje padidėjimo riziką, išvengti ligos komplikacijų.
Daugelis mano, kad diabetikams reikia vengti bet kokio cukraus, net ir esančio vaisiuose. Nors pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, rekomenduojama valgyti įvairius vaisius, tačiau jie turėtų atsargiai vartoti vaisius, kurių glikemijos indeksas (GI) yra didesnis.
Glikemijos indeksas (GI) ir jo reikšmė
Vienas iš būdų sužinoti, kurie vaisiai gali padidinti gliukozės kiekį kraujyje, yra dėmesys į norimų vartoti vaisių glikemijos indeksą (GI). GI rodo, kaip greitai konkretus angliavandenių turintis maisto produktas paveikia cukraus kiekį kraujyje, kai valgomas vienas.
Diabetes.co.uk aiškina: „Maisto produktai, turintys aukštą GI, labai greitai suyra, todėl smarkiai pakyla gliukozės kiekis kraujyje. Sergantiems cukriniu diabetu staigus cukraus kiekio kraujyje padidėjimas vadinamas cukraus kiekio kraujyje „šuoliais“.
Kadangi žemo GI maisto produktai yra lėčiau suskaidomi, mažiau tikėtina, kad jie greitai padidins cukraus kiekį kraujyje, palyginti su maisto produktais su dideliu GI, todėl jie yra geresnis pasirinkimas norint išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje. Teikdami pirmenybę maisto produktams su žemu GI ilgiau jausitės pasisotinę ir mažiau tikėtina, kad išalksite iki sekančio dienos valgymo.
Vaisiai, turintys didelį GI (rekomenduojama vengti arba vartoti saikingai):
- Bananai
- Apelsinai
- Mangai
- Vynuogės
- Razinos
- Datulės
- Kriaušės
Vaisiai, turintys žemą GI (geresnis pasirinkimas):
- Uogos
- Slyvos
- Kiviai
- Greipfrutai
- Vyšnios (GI 22)
- Obuoliai (GI 30-40)
NHS teigia, kad mažo GI dieta gali būti naudinga diabetu sergantiems pacientams, tačiau pabrėžia, kad taip pat labai svarbi yra subalansuota mityba. Kai kurie žemo GI maisto produktai, tokie kaip viso grūdo produktai, vaisiai, daržovės, pupelės ir lęšiai, turėtų būti sveikos ir subalansuotos mitybos dalimi.
Tačiau glikemijos indekso naudojimas siekiant nuspręsti, ar maistas ar maisto produktų deriniai yra sveiki, gali būti klaidinantis. Maistas su aukštu GI nebūtinai yra nesveikas ir ne visi maisto produktai su žemu GI yra sveiki. Pavyzdžiui, arbūzas ir kartais pastarnokai yra aukšto GI maisto produktai, o šokoladinis pyragas turi mažesnę GI vertę.
Kiti mitybos patarimai sergant cukriniu diabetu
- Valgykite žalius vaisius ir venkite jų sulčių. Vaisių sultyse gali būti daugiau natūralaus, o neretai ir pridėtinio cukraus.
- Jei renkatės konservuotus vaisius, būtinai venkite tokių, į kuriuos pridėta cukraus. Ieškokite aprašymų su užrašais „nesaldintas“, „be pridėtinio cukraus“ arba „konservuotas savo sultyse“.
- Džiovinti vaisiai taip pat gali būti maistingi, tačiau saugokitės jų suvalgyti per daug.
- Vartokite alkoholį atsargiai. Sergant cukriniu diabetu ir nusprendus pavartoti alkoholinių gėrimų, reikėtų stebėti gliukozės kiekį kraujyje ir jokiu būdu alkoholio nevartoti tuščiu skrandžiu.
Rekomenduojami produktai sergant cukriniu diabetu
Norint gauti kuo daugiau naudos iš savo maisto, apsvarstykite galimybę planuoti diabetinį valgį. Daržovės, kuriose nėra krakmolo, yra vienas geriausių maisto produktų, kurį galite valgyti kaip diabetikas. Jie ne tik užpildys jus, bet ir gausu būtinų vitaminų ir mineralų, kurie padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Kiti naudingi produktai:
- Riebi žuvis (lašiša, ančiuviai) - suteikia daug omega-3 riebalų rūgščių DHA ir EPA, kurios gali padėti apsaugoti jūsų širdį nuo galimų diabeto komplikacijų.
- Riešutai - daug skaidulų ir daugumoje jų yra mažai virškinamų angliavandenių, todėl jie nepadidins cukraus kiekio kraujyje. Geriausios riešutų rūšys diabetikams yra migdolai, Brazilijos riešutai, anakardžiai, lazdyno riešutai, makadamijos riešutai, pekano riešutai, pistacijos ir graikiniai riešutai.
- Kiaušiniai - pagerina jautrumą insulinui ir sumažina uždegimą, tuo pat metu suteikiant antioksidacinę naudą.
- Sėklos (chia ir linų) - gali padėti pagerinti cukraus kiekį kraujyje, sumažinti širdies ligų riziką ir sumažinti insulto tikimybę.
- Ypač tyras alyvuogių aliejus - mažina širdies ligų riziką ir turi daugybę antioksidantų, kurie padeda sumažinti uždegimą, apsaugo jūsų ląsteles ir sumažina kraujospūdį.
- Graikiškas jogurtas - pagerina cukraus kiekį kraujyje ir netgi sumažina širdies ligų riziką.
Vaisių porcijų rekomendacijos
Rekomenduojama per parą suvartoti 2-4 porcijas vaisių, kai vieną porciją sudaro apie 60 kilokalorijų. Tiek kalorijų yra:
- Viename obuolyje
- Viename apelsine
- 2 slyvose
- 2 kiviuose
- Pusėje greipfruto
- 12 vynuogių
- 2 abrikosuose
Atminkite, kad kiekvienas esame skirtingi ir mūsų organizmai taip pat skirtingai reaguoja į angliavandenius. Pasak Amerikos diabeto asociacijos, nėra universalios dietos, kuri tiktų visiems sergantiems cukriniu diabetu. Geriausia yra sudaryti asmeninį mitybos planą irnustatyti asmeniškai tinkamą angliavandenių suvartojimą.