Plikyti sausainiai - tai klasika, kuri visuomet randa savo gerbėjus. Šie sausainiai yra puikus pasirinkimas tiek kasdienai, tiek šventėms. Jie gali būti valgomi vieni arba įdaromi įvairiais kremais.
Ingredientai
- 250 ml pieno
- 60 g sviesto kepiniams
- 120 g kvietinių miltų
- ¼ arb. š. druskos
- 1 valg. š. cukraus
- 2 v.š. kiaušinių
Gaminimo eiga
- Pieną supilkite į prikaistuvį, sudėkite sviestą ir kaitinkite iki kol beveik užverda.
- Prikaistuvį nukelkite nuo kaitros, sudėkite miltus, cukrų ir druską. Gerai išmaišykite, kad gautųsi vientisa masė.
- Prikaistuvį vėl dėkite ant kaitlentės, nustatykite lėto/vidutinio šildymo funkciją ir nuolat maišant tešlą ją džiovinkite. Tai darykite apie 5 minutes. Kaitindami tešlą maišykite mediniu šaukštu. Tešlą kaitinkite tol, kol atšoks nuo puodo šonų ir susidarys vientisa masė (sušoks į kamuoliuką).
- Nukelkite prikaistuvį nuo kaitros ir palikite apie 10-15 min, kad atvėstų šiek tiek. Prieš dedant kiaušinius reikia tešlą truputį atvėsinti, kad nesutrauktų kiaušinių.
- Į pravėsusią tešlą įmuškite kiaušinius ir labai gerai išmaišykite. Geriausia tai daryti su elektriniu plaktuvu. Maišyti reikia ilgai, apie 10 minučių. Stebėkite tešlos konsistenciją. Tešla neturi būti nei labai tiršta (nes pyragėliai sunkiai iškils, juose nesusidarys ertmės įdarui), nei pernelyg skysta (nes pyragėliai nelaikys formos, sukris ir iškeps lyg plokšti „blyniukai“).
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, su funkcija kepimui iš viršaus ir apačios.
- Su konditeriniu švirkštu ant kepimo popieriaus išspausti norimo dydžio sausainius, svarbu nepamiršti, kad kepant sausainiai pūsis. Sausainius išspauskite su vienkartiniu konditeriniu maišeliu. Kad būtų paprasčiau, dėkite maišelį su antgaliu į aukštą stiklinę, tuomet šaukštu pridėkite tešlos. Naudokite pačius didžiausius turimus konditerinius antgalius: žvaigždutę ir gėlytę.
- Kepkite apie 30 minučių. Kepant sausainius labai svarbu nedarinėti orkaitės ir stebėti kepimo laiką. Ne tik penktadieniai stulbinamu greičiu vejasi pirmadienius, ne tik rytą vos mirktelėjus keičia vakaras. Orkaitės durelių neatidarinėkite! Kepdami pyragėliai turi išdžiūti, taip jie nesukris ir viduje išliks ertmė įdarui. Todėl labai svarbu nedarinėti orkaitės durelių kepimo metu ir neišimti pyragėlių iš orkaitės vos jiems iškepus.
- Iškeptus sausainius atvėsinkite. Pradžioje sausainiai iš išorės bus šiek tiek traškūs, viduje minkšti, drėgni, tuščiaviduriai.
Patarimai ir pastebėjimai
- Jei norite įdarytų plikytų pyragaičių, labiau tiks kietesni, tuščiaviduriai pyragaičiai.
- Su kepimo laiku teko paeksperimentuoti, nes knygoje buvo nurodoma kepti labai aukštoje 220 laipsnių temperatūroje. Tačiau jau po 8 minučių sausainių krašteliai pradėjo degti. Kitą partiją kepdama, sumažinau temperatūrą ir kepiau 15-20 minučių. Geriausiai iškepė sausainiai kepti 20 minučių.
Alternatyvūs receptai ir idėjos
Plikyti sausainiai gali būti įvairūs, priklausomai nuo jūsų fantazijos ir skonio. Štai keletas idėjų:
- Plikyti sausainiai su varškės kremu: puikus pasirinkimas šventėms.
- Sviestiniai sausainiai su šokoladu: tiesiog tirpsta burnoje.
- Kokosiniai sausainiai: vos iš 3 ingredientų, traškūs ir gardūs.
Atminkite, jog šie sausainiai yra saldūs, minkšti ir drėgni, todėl nelabai tinkami įdarams (tai subjektyvu).