pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Raugintų Kopūstų Receptai: Tradiciniai ir Šiuolaikiški

Be kopūstų neįsivaizduojami šildantys daržovių troškiniai, kopūstai naudojami ir gaminant daržovinius blynus, pačias įvairiausias sriubas, balandėlius, net bandeles ar pyragus. Na, ir, žinoma, populiaru juos rauginti.

Kaip Užraugti Kopūstų Patiems?

J.Sabaitienė pasakoja, kad kopūstų rauginimas - gana ilgas, tačiau nesudėtingas procesas. Paprastai kopūstams užraugti reikalingos 3-4 savaitės. Tiesa, raugintus kopūstus galima valgyti kiekviename rauginimo proceso etape, todėl nėra minimalaus ar maksimalaus fermentacijos laiko. Kelias dienas ar savaitę pasifermentavę kopūstai bus kur kas švelnesnio skonio.

Viskas, ką jums reikia padaryti, tai susmulkintus kopūstus sumaišyti su trupučiu druskos, viską sudėti į indą, suslėgti ir laukti. Žinoma, kad būtų skaniau, kopūstus galite gardinti ne tik druska, bet ir kitais prieskoniais: pipirų žirneliais, kmynais. Į kopūstus galima įtarkuoti ir morkų, jeigu norite daugiau rūgštelės - įmaišyti spanguolių“, - pasakoja ekspertė.

Rauginant kopūstus svarbiausia, kad jie būtų panardinti išsiskyrusiame natūraliame skystyje. Pasak jos, jei nenorite užsiraugti didelio kopūstų kiekio - ne bėda. Juos rauginti galite ir nedideliuose emaliuotuose indeliuose. Į pasirinktą indą sudėję kopūstus, morkas ir mėgstamus prieskonius viską išmaišykite ir gerai suspauskite lėkšte, dangčiu ar kitu sunkiu daiktu bei laikykite vėsioje vietoje. Rūgdami kopūstai išskiria natūralų skystį, į kurį kelioms savaitėms panardintas kopūstas lėtai fermentuojasi ir tampa traškus, rūgštus bei pripildęs įvairiausių gerųjų medžiagų.

Būtent dėl šios priežasties rauginant kopūstus svarbiausia, kad jie būtų panardinti savo natūraliame skystyje, todėl nepamirškite jų kartkartėmis pamaišyti ir paspausti.

Tradiciniu Būdu Rauginti Kopūstai

Ingredientai:

  • 5 kg kopūstų
  • 500 g morkų
  • 100 g druskos

Gaminimas:

  1. Nuėmę kopūstų gūžių viršutinius lapus išpjaukite kopūsto kotus. Kopūstus plonai supjaustykite, o morkas sutarkuokite tarka.
  2. Sumaišykite kopūstus, morkas ir druską. Į indą dėkite 15-20 cm storio sluoksnį paruošto mišinio. Gerai suspauskite, šiek tiek patraiškykite, kad rūgstant lengviau atsirastų sultys. Vėl dėkite sluoksnį kopūstų, paspauskite ir taip darykite tol, kol sudėsite viską. Indo neužpildykite iki viršaus, nes rūgdami kopūstai kiek pakyla.
  3. Kopūstams leiskite pastovėti, kad atsirastų sulčių. Tuomet dėkite ant indo viršaus medinę lentelę ir paslėkite sunkesniu daiktu. Visi kopūstai turėtų būti apsemti sultimis. Indą uždenkite dangčiu.
  4. Rekomenduojama pirmąsias dienas kopūstus laikyti šiltesnėje patalpoje. Paviršiuje pasirodžius putoms kopūstus galite nešti į vėsesnę vietą. Rauginkite kopūstus tol, kol jų rūgštumas atitiks jūsų skonį. Sudėję į stiklainius laikykite vėsioje patalpoje.

Rauginti Kopūstai Su Spanguolėmis

Ingredientai:

  • 1 kopūstas
  • 4 morkos
  • 1 valg. šaukšt. druskos
  • gazuoto vandens
  • šiek tiek kmynų
  • šiek tiek spanguolių

Gaminimas:

  1. Supjaustykite kopūstą, morkas sutarkuokite tarka. Sumaišykite ir sluoksniuokite stiklainyje, vis pagrūsdami šaukštu. Įberkite druską ir užpilkite gazuotu vandeniu.
  2. Stiklainį įdėkite į gilesnį indą, nes rūgstant skystis veršis lauk. Po 3 parų kopūstai bus tinkami valgyti, todėl juos perpilkite į puodą ir įmaišykite kmynų bei spanguolių.
  3. Masę sudėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais ir laikykite vėsioje patalpoje.

Raugintų Kopūstų Sriuba

Raugintų kopūstų sriuba yra ne tik gardi, bet ir naudinga sveikatai. Rauginti kopūstai yra natūralus probiotikų šaltinis, padedantis gerinti žarnyno mikroflorą ir virškinimo sistemos veiklą. Be to, jie yra turtingi vitaminu C, kuris stiprina imunitetą ir padeda kovoti su peršalimu.

Raugintų Kopūstų Sriubos Receptas

Ingredientai:

  • 0,5 kg kiaulienos kaulai/mėsa
  • 2 litrai vandens
  • 0,5-0,7 litro rauginti kopūstai (priklausomai kokio tirštumo sriubos norite)
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 1 šaukštas sviesto ir šlakelis augalinio aliejaus
  • 3-4 valgomieji šaukštai pomidorų padažo
  • 2-3 lauro lapai, 5 juodieji pipirai

Gaminimas:

  1. Į puodą pilame vandenį, dedame mėsą, raugintus kopūstus, prieskonius, užviriname ir verdame 1 valandą.
  2. Keptuvėje ištirpiname sviestą, pilame šlakelį augalinio aliejaus. Riebalus įkaitiname ir juose pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną ir stambia tarka sutarkuotą morką. Keptuvės turinį sukrečiame į puodą ir verdame dar ~20 minučių, kol kopūstai suminkštės.

Kiti Raugintų Kopūstų Sriubos Variantai

  1. Į puodą įpilkite 2 litrus vandens, sudėkite kruopas, raugintus kopūstus, morkas ir bulves. Pridėkite kepintus grybus ir svogūnus, lauro lapus, druską bei pipirus.
  2. Supjaustykite šoninę ir apkepkite puode, kol ji taps traški. Įpilkite sultinio, sudėkite raugintus kopūstus, bulves ir morką. Į sriubą grąžinkite šoninę, pridėkite maltą papriką, druską ir pipirus.
  3. Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką ir imbierą. Į puodą supilkite daržovių sultinį, pridėkite raugintus kopūstus, bulves ir morkas. Supilkite kokosų pieną, pridėkite kario prieskonių, druskos ir pipirų.

Troškinti Rauginti Kopūstai Su Dešrelėmis

Reikės:

  • 1 kg raugintų kopūstų
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 1 šaukštelio kmynų
  • 0,5 šaukštelio čiobrelio
  • 1 šaukšto cukraus
  • 250 ml vandens
  • skardinės konservuotų smulkintų pomidorų be odelės (400g)
  • 350 g rūkytų dešrelių (karšto rūkymo)

Kaip gaminti:

  1. Kubeliais supjaustau vieną svogūną, burokine tarka sutarkuoju vieną didesnę morką.
  2. Į įkaitintą puodą (kuriame troškinsiu kopūstus) pilu šiek tiek aliejaus, verčiu smulkintas daržoves. Beriu šaukštelį kmynų, 0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių - vis pamaišydama kepinu apie 5 min. ant vidutinės ugnies.
  3. Tuomet į puodą verčiu raugintus kopūstus. Mano rauginti kopūstai nėra rūgštūs, todėl jų neploviau, na o jei rauginti kopūstai rūgštūs, reikėtų perplauti juos vandeniu. Kopūstus užpilu 250 ml vandens. Beriu šaukštą cukraus - sumaišau.
  4. Skardinė smulkintų konservuotų pomidorų keliauja į puodą prie kopūstų - viską sumaišau. Jei pomidorų nemėgstate ar pamiršote nusipirkti, nedėkite visai - gardu ir be jų.
  5. Kai puodas užverda - ugnį sumažinu, uždengiu dangtį ir troškinu apie 50 min. ant silpnos ugnies.
  6. Kai kopūstai pasitroškina, į puodą verčiu 350 g pjaustytų karšto rūkymo dešrelių - sumaišau. Puodą uždengiu ir troškinu dar apie 10 min. Patiekalas paruoštas!

Prie šių troškintų kopūstų visuomet išverdu bulvių - labai tinka.Gaminantiems skanaus.

Rauginti Kopūstai Žiemai: Sveika Klasika

Rauginti kopūstai - tai ne tik lietuviška klasika, bet ir vienas sveikiausių maisto produktų žiemai. Šis receptas išsiskiria tuo, kad yra itin lengvas, greitas, be jokio acto - tik natūralus fermentavimas. Jis puikiai tinka tiems, kas ieško natūralių, naminių sprendimų sveikesniam maistui, stipresniam imunitetui ir senolių vertinamam skoniui. Tai senovinis būdas išsaugoti vitaminus šaltajam sezonui.Kodėl verta rauginti kopūstus?

Ingredientai

Produktas Kiekis
Balti kopūstai 2 kg
Morkos (tarkuotos) 2 vnt.
Druska (be jodo) 40 g (2 šaukštai)
Kmynai (nebūtina) 1 arbatinis š.
Juodieji pipirai (grūsti) 1 arbatinis š.
Česnakai (nebūtina) 2 skiltelės
Lauro lapai 2-3 vnt.

Gaminimo Žingsniai

  1. Paruoškite kopūstus: Nuplaukite, pašalinkite viršutinius lapus, supjaustykite plonais šiaudeliais.
  2. Sujunkite ingredientus: Dubenyje sumaišykite kopūstus su tarkuotomis morkomis, druska ir prieskoniais.
  3. Minkykite: Rankomis gerai išminkykite mišinį, kol atsiras sultys (apie 5-10 min.).
  4. Sudėkite į stiklainius: Standžiai sugrūskite masę į švarius stiklainius, kad nesusidarytų oro tarpų. Ant viršaus uždėkite svorį (pvz., mažą stiklinę ar akmenuką).
  5. Fermentuokite: Laikykite kambario temperatūroje 2-4 dienas, kol pradės burbuliuoti. Kartą per dieną šakute pamaišykite ar pašalinkite susidariusį skystį.
  6. Laikymas: Kai kopūstai paruošti - perkelkite į šaldytuvą ar rūsį. Juos galima valgyti iš karto, bet geriausias skonis - po 1-2 savaičių.

Patarimai

  • Galite papildyti obuolių skiltelėmis - suteiks saldesnio skonio.
  • Laikosi šaldytuve apie 1 mėnesį, rūsio sąlygomis - dar ilgiau.
  • Tinka kaip garnyras prie kepsnių, bulvinių patiekalų ar net sumuštinių.
  • Naudokite tik druską be jodo - kitaip fermentacija gali nevykti teisingai.
  • Nepilkite acto - tai ne marinuoti, o natūraliai rauginti kopūstai!