Tradicinis lietuviškas obuolių pyragas su cinamonu yra vienas iš tų receptų, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Šis desertas išsiskiria savo paprastumu ir nuostabiu skoniu, kuris primena jaukius šeimos savaitgalius. Pyrago pagrindą sudaro puri tešla, o viršų puošia sultingi obuoliai, apibarstyti aromatiniu cinamonu.
Čia mano online namai - sveiki atvykę! Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose.
Ingredientai ir paruošimas
Žinau labai neblogą, super paprastą ir laaabai skanų obuolių pyrago receptą 🙂 Reikia maždaug 8-9 obuolių, juos sutarkuoti burokinė tarka, apibarstyti cukrum ir cinamonu, palikti truputį pastovėti.
Jei turite tokią keturbriaunę tarką, tai vienas šonas paprastai būna tokie trys įpjovai, jais ir tarkuoju tuos obuolius. Greitai greitai. Tai ir tešlą greitai greitai reikia užmaišyti, kad obuoliai neparuduotų kaip rudeniniai lapai.
Tešlai (jei tą dalyką galima pavadinti tešla 🙂 ): 1 stiklinė miltų, 1 stiklinė manų kruopų, 1 stiklinė cukraus. Šiuos produktus sumaišius, skardelę patepti sviestu, ir sluoksniuoti - berti tos „tešlos” miltukų sluoksnį, tada obuolių ,masės sluoksnį, tada vėl miltukų, vėl obuolių. Taip sluoksniuoti, kol užteks obuolių ir miltukų. Paskutinis sluoksnis turi būti miltukų. Tada ant viršaus gabalais pripjaustyti sviesto, ir išdėlioti. Sviesto kiekis priklauso nuo pasirinkimo - kuo jo bus daugiau, tuo riebesnis (savaime suprantama - ir skanesnis) bus pyragas 🙂 bet iš esmės - mažiausiai pusė sviesto pakelio yra būtina.
Kepimo miltelius sumaišome su miltais ir įsijojame į tešlą, sumaišome, įdedame cinamono, kiek norisi.
Kepimo patarimai
Kepiau aš šį, paprastąjį beatos obuolių pyragą. Gavosi tikrai gardus. Skaniausias, kai dar šiltas. Tik gal vis dėlto pagal receptą daugoka cukraus, manau. Gal verta dėti kokį 150 vietoj 200? Aš labai tiksliai pasvėręs dėjau ir gavosi stipriai saldus tas pyragas ir tai sakau aš, saldumynų prisiekęs vartotojas, kuriam retai kada būna per saldu.
Ir dar tą skiną turbūt per storą padariau, kitą kartą plonesnį bandysiu nutaikyti. Bet šiaip tikrai pyragas puikus ir pakankamai paprastas. Manau, cukraus kiekis priklauso nuo obuolių rūgštumo. Pasekiau vieno komentaro patarimu - deti 150 g. cukraus.
Kepiau jau du kartus, šiandien vėl kepsiu, nes turėsim svečių 🙂 Kai kam pasirodė per saldus, kitiems labai skanus. Mna irgi gal truputi maziau norisi cukraus.
Kiti receptai su obuoliais
- "Varškėtis su obuoliais" - tai desertas, kuris sujungia du lietuviškos virtuvės favoritus: varškę ir obuolius.
- "Varškės pyragas su obuoliais be gliuteno" - tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško lengvo ir skanaus deserto, neturėdami rūpesčių dėl gliuteno.
- "Obuolių pyragas su graikiniais riešutais" - tai ne tik desertas, bet ir mažas sveikatos draugas jūsų kasdienybėje.
- Trupininis obuolių pyragas su biskvitu - tai ypatingas desertas, kuris sujungia minkštą biskvitą ir traškius trupinius į vieną nepaprastai gardų derinį.
- Obuolienės pyragas su razinomis ir riešutais - tai gardus ir drėgnas desertas, kuris sujungia tradicines obuolių, razinų ir riešutų skonio natas į vieną puikų skanėstą.
Karamelinis obuolių pyragas
Karamelinis obuolių pyragas skirta 2 nedideliems kepaliukams arba vienai 24cm skersmens torto formai. Reikės: 1 skardinė saldinto sutirstinto pieno 380-400 g, 80g istirpinto sviesto, 2 kiausiniai, 150ml kefyro, 200g miltu, 1.5 a.s. kepimo milteliu, 1 saukstelis cinamono, 3-4 vidutinio dydzio obuoliai, siek tiek medaus arba pvz. abrikosu uogienes, jei noresis pablizgint obuolius ant iskepusio pyrago virsaus.
Ijunkt orkaite 190 t, forma patept sviestu arba isklot kepimo pop. Obuolius nulupt ir supjaustyt. 3 ju supjaustyt nedidukais kubeliais, o viena griezineliais, juos isdeliot ant virsaus. Sviesta istirpint ir sumaisyt su karamele (sutirstintu pienu), jei maisyt labai sunku galima siek tiek pakaitint. Kiausinius suplakt su kefyru iki vientisos mases, sumaisyt su karamele ir sviestu. Miltus sumaisyt su kepimo milteliais ir cinamonu, imaisyt i karameles mase, tada subert kubeliais pjaustytus obuolius ir supilt i kepimo forma, ant virsaus isdeliot obuolio griezinelius ir kept apie 50 min.
Jei noris, kad obuoliai ant iskepusio pyrago virsaus blizgetu patepkit pasildytu medumi arba uogiene, tik ja reiktu siek tiek praskiest vandeniu.