Keptos dešrelės su daržovėmis priklauso ne tik „vieno puodo” (šiuo atveju skardos), bet ir „tinginio virtuvėje” kategorijai. Viską suruošite per kokias 15 minučių, o vakarienei turėsite pagrindinį patiekalą su garnyru ir fantastišku padažu bei minimaliai betvarkės virtuvėje. Nuostabiausia, kad greitai ir lengvai paruošiamos dešrelės su daržovėm yra dar ir tas patiekalas, kuris puikiai tinka šventiniam stalui bei įtinka visiems.
Ingredientai
- apie 700 g šviežių kiaulienos dešrelių
- apie 700 g bulvių
- 3 vidutinio dydžio morkų
- 3 vidutinio dydžio saliero stiebų
- 2 vidutinio dydžio raudonųjų svogūnų
- 2 didelių česnako skiltelių
- 2 arbatinių šaukštelių džiovinto čiobrelio
- 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio (oregano)
- druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- kelios šakelių šviežio čiobrelio papuošimui (nebūtinai)
Padažui:
- 30 g sviesto
- 2 1/2 šaukštų miltų
- 500 ml sultinio (geriau jautienos)
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180'C. Pasiruoškite skardą aukštesniais kraštais.
- Bulves nuskuskite, nuplaukite ir vidutinio dydžio perpjaukite per pusę, didesnes į keturias dalis. Morkas nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite įstrižais didesniais gabalėliais. Salierų stiebus nuplaukite ir taip pat supjaustykite įstrižais didesniais gabalėliais. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir padalinkite į 8 skilteles. Smulkiai sukapokite česnako skilteles.
- Visas daržoves sudėkite į skardą, suberkite džiovintą čiobrelį, raudonėlį, pagardinkite druska, pipirais, įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir gerai išmaišykite, kad daržovės tolygiai pasidengtų prieskoniais.
- Į skardą sudėkite dešreles ir švelniai permaišykite su daržovėmis, kad jos taip pat pasidengtų prieskoniais. Dešreles įtaisykite ant daržovių viršaus.
- Nedideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir perpilkite į dubenį. Į sviestą suberkite miltus ir šluotele gerai išmaišykite. Visą laiką maišydami po truputį supilkite sultinį, kad padažas būtų vientisos konsistencijos ir be miltų gumuliukų.
- Paruoštą padažą supilkite į skardos kraštą (jokiu būdu ne ant dešrelių ar daržovių!) ir šiek tiek pastumdykite į šonus, kad padažas tolygiai pasiskirstytų. Dešreles aptepkite 0,5 šaukšto aliejaus - gražiau apskrus.
- Skardą su dešrelėm ir daržovėm šaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25 minutes. Praėjus laikui ištraukite skardą, dešreles apverskite, aptepkite likusiu 0,5 šaukšto aliejaus ir toliau kepkite dar 25 minutes arba, kol dešrelės apskrus ir bulvės bus minkštos.
Makaronai su dešrelių padažu
Makaronai / pasta - tai puikus pasirinkimas darbo dienomis, kai reikia greitai, sočiai ir skaniai pamaitinti visą šeimyną. Mūsų namuose bent du kartus per savaitę vakarienei visuomet ruošiami makaronai su įvairiausiais padažais ar priedais. Dar, tai yra ir gudrus pasirinkimas, kuomet ateina laikas sunaudoti per savaitgalį šaldytuve užsilikusias daržoves, mėsytes ar vakarėlio metu neįveiktus sūrius su alyvuogėmis. Belieka tik pasitelkti fantaziją:). Vienos tokios „revizijos” metu ir sugalvojau šį padažą prie makaronų. Norėdami sutaupyti šiek tiek laiko, beveik visą padažą galite pasiruošti iš anksto, išskyrus pievagrybius.
Ingredientai:
- apie 300 g naminių kiaulienos dešrelių
- 200 g šviežių špinatų
- 200-250 g rudų arba baltų pievagrybių
- 1 plonom riekelėm supjaustytos česnako skiltelės
- 200 ml riebios grietinėlės 35%
- 2 saujų smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio
- 1 šaukšto sviesto
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto smulkiai sukapotų plačialapių petražolių patiekalo užbaigimui
- 400 g makaronų
Gaminimo eiga:
- Visų pirma pasiruoškite visus produktus skirtus padažui.
- Pievagrybių kotelius šiek tiek patrumpinkite, nuo kepurėlių nulupkite odelę ir peilio galiuku arba drėgnu rankšluostėliu nuvalykite likusius nešvarumus, ypač atidžiai apžiūrėkite po kepurėle. Pievagrybių jokiu būdu neplaukite, nes jie įgers daug vandens ir kepant neapskrus. Nuvalytus pievagrybius perpjaukite per pusę, supjaustykite plonais griežinėliais ir atidėkite ant lėkštės.
- Nuplaukite ir gerai nusausinkite špinatus.
- Namines dešreles perpjaukite išilgai per pusę ir nulupkite apvalkalą. Priklausomai nuo dešrelių, kartais tą padaryti nėra lengva, todėl visą įdarą galite tiesiog išskobti šaukštu. Iš dešrelių faršo formuokite nedidelius kukulius (apytiksliai vieno kaupino arbatinio šaukštelio dydžio) ir atidėkite ant atskiros lėkštės. Tik nesijaudinkite dėl formų tobulumo, jie neprivalo būti visiškai identiški ar idealiai apvalūs.
- Į didelį puodą pripilkite nemažą kiekį šalto vandens, gerai pasūdykite ir užvirkite ant aukštos ugnies. Makaronus sudėkite į smarkiai verdantį vandenį ir iš karto išmaišykite (kartkartėmis pamaišykite ir viso virimo metu), kad jie nesuliptų bei nepriliptų prie dugno. Makaronus virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės. Geriausias būdas sužinoti ar makaronai išvirę - paragauti. Išvirusius nukoškite pasilikdami apie puodelį nuoviro.
- Kol ant viryklės kaista puodas su vandeniu (be makaronų), pradėkite ruošti padažą.
- Į keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, supilkite alyvuogių aliejų ir gerai įkaitinkite ant aukštos ugnies (ne maksimalios!). Suberkite pievagrybius, truputį pabarstykite druska ir gerai išmaišykite. Jeigu keptuvė nėra didelė, pievagrybius kepkite per kelis kartus, jokiu būdu neperkraukite, nes jie pradės troškintis. Retkarčiais pamaišydami, bet ne per dažnai (kitaip neapskrus) kepkite apie 6-7 minutes, kol pievagrybių griežinėliai bus gražios auksinės spalvos. Paskutines dvi minutes maišykite dažniau, nes kepimo procesas suintensyvėja. Iškeptus pievagrybius atidėkite ant lėkštės išklotos rankšluostiniu popieriumi, kad sugertų riebalų perteklių.
- Ugnį sumažinkite iki vidutinės aukštos ir suberkite mėsos kukuliukus. Retkarčiais pamaišydami kepkite apie 4-5 minutes arba, kol iš visų pusių gražiai apskrus.
- Į keptuvę su kukuliais suberkite supjaustytą česnaką ir ant viršaus sukraukite špinatus. Iš pradžių gali pasirodyti, kad špinatų yra gerokai per daug, bet netrukus jų liks vos nedidelė saujelė. Palaukite keletą sekundžių, kol špinatai pradės glebti ir atsargiai sumaišykite su mėsa. Retkarčiais pamaišydami viską kepkite kelias minutes, kol špinatai bei česnakas pradės skrusti.
- Į keptuvę supilkite grietinėlę, užvirkite, išmaišykite ir keletą sekundžių pavirkite, kol padažas pradės tirštėti. Į padažą suberkite apkeptus pievagrybius, saujelę parmezano sūrio, išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Leiskite viskam keletą minučių pailsėti ir tik tuomet ragaukite ar netrūksta druskos bei pipirų. Dešrelės su parmezano sūriu padažui suteiks daug skonio, todėl prieskonius berkite atsargiai.
- Išvirusius makaronus nukoškite nepamiršdami pasilikti nuoviro. Sudėkite juos į keptuvę su padažu (jeigu keptuvė per maža, sudėkite atgal į puodą, kuriame virė), įberkite pusę parmezano saujos, įpilkite šlakelį nuoviro ir viską gerai išmaišykite. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
- Keptuvę (arba puodą) dėkite ant vidutinės aukštos ugnies ir maišydami keletą sekundžių pašildykite, tik tam, kad padažas įsigertų į makaronus. Jeigu padažas per tirštas, praskieskite dar papildomu šlakeliu nuoviro.
Dešrainiai su česnakiniu padažu
Štai jums ir puiki idėja artėjančioms Joninėms. Lengvai ir greitai, o padažiukas, tai 10 balų!
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos dešrelių
- 3 paprikos
- 2 svogūnai
- 8 dešrainių bandelės
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštas cukraus
- 2 šaukštai raudono vyno acto
- šiek tiek šviežio čiobrelio
Česnakinio padažo ingredientai:
- 120 g majonezo
- 3 skiltelės česnako
- 1/2 citrinos sulčių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- šiek tiek druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
- Į vidutinės kaitros keptuvę, pilame alyvuogių aliejų ir ant jo apkepame šiaudeliais pjaustytas paprikas bei pusžiedžiais pjaustytus svogūnus (3-4 minutes). Tada suberiame cukrų, raudoną vyno actą, druską, pipirus ir kepame dar 10 minučių, kol lengvai karamelizuojasi.
- Jei neturime po ranka keptuvės ir gaminame viską ant grotelių - svogūnus ir paprikas padaliname į kelias dalis, juos sumaišome su cukrumi, alyvuogių aliejumi, raudono vyno actu, druska, pipirais ir pamarinuojame 1-2 valandas. Išmarinuotas daržoves kepame ant grotelių apie 7-10 minučių, o po to supjaustome juostelėmis.
- Pasigaminame naminį česnakinį padažą. Pirmiausia susmulkiname česnaką ir sumaišome su majonezu. Pilame alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską, pipirus ir plakame šluotele, kol lengvai emulsifikuojasi.
- Ant grotelių (arba keptuvėje) iškepame kiaulienos dešreles ir paskrudiname bandeles.
- Į bandeles dedame dešrelę, krauname karamelizuotas paprikas ir svogūnus, pabarstome šviežiu čiobreliu ir apšlakstome naminiu česnakiniu padažu.