Išmanios gaspadinės kepa įvairiausius pyragus, o vienas iš jų - obuolių pyragas su manų kruopomis. Šis pyragas ypatingas tuo, kad jam naudojami paprasti, kasdieniški produktai, o ingredientų matavimui puikiai tinka stiklinė.
Obuolių pyrago su manais receptas
Ingredientai:
- Manų kruopos - 1 stiklinė
- Miltai - 1 stiklinė
- Cukrus - 1 stiklinė
- Kepimo milteliai - 1.5 arbatinio šaukštelio
- Cinamonas - 2 arbatiniai šaukšteliai
- Obuoliai, vidutiniai - 4-6 vienetai
- Sviestas - 120-200 gramų
- Vanilinis cukrus - 16 g (nebūtina)
Gaminimo eiga:
- Prieš pradedant gaminti, sviestą įdėkite į šaldymo kamerą, kad jis būtų labai šaltas.
- Atskirame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: manų kruopas, miltus, cukrų, kepimo miltelius, cinamoną ir vanilinį cukrų (jei naudojate). Galite iškart padalinti mišinį į tris dalis.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir sutarkuokite burokine tarka. Masę padalinkite į dvi dalis.
- Formą ištepkite trupučiu sviesto ar aliejaus.
- Ant formos dugno berkite trečdalį sausų ingredientų mišinio.
- Tuomet dėkite pusę tarkuotų obuolių, pilkite dar vieną trečdalį mišinio, jį padenkite likusiais obuoliais, ant jų supilkite paskutinę dalį sausų ingredientų.
- Galiausiai ant viršaus užtarkuokite sviestą, palyginkite. Pyrago tikrai nereikia maišyti, nes tirpstantis sviestas ir obuolių sultys puikiai sulipina ir suriša tešlą.
- Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35-60 minučių, kol viršus gražiai paruduos.
Šis obuolių pyragas trapus, tirpte tirpstantis burnoje. Puikus sekmadieninis skanėstas!
Kitas obuolių pyrago receptas
Ingredientai:
- 1 stiklinė cukraus
- 4 vienetai obuolių (dideli)
- 1 stiklinė kvietinių miltų
- 1 stiklinė manų kruopų
- 200 gramų sviesto
Paruošimo būdas:
- Supjaustykite obuolius skiltelėmis.
- Į vieną indą sudėkite miltus, cukrų ir manų kruopas.
- Paėmę truputėlį sviesto ištrinkite juo skardą.
- Tada trečdalį kruopų masės supilkite į indą, ant viršaus trečdalį sviesto užtarkuokite, tada uždėkite pusę turimų obuolių.
- Uždėkite antrą dalį masės ir vėl antrą dalį sviesto ir likusius obuolius, tada sudėkite likusią masę ir likusį sviestą.
- Kepkite 45 minutes 200 laipsnių karštyje orkaitėje.
Skanaus!
Šį pyragą galima kepti tada, kai norisi pyrago, bet neturima daug laiko. Vietoje kvietinių miltų galima naudoti šviesius speltų miltus arba avižinius dribsnius, kurie suteikia malonaus traškumo.
Svarbu: Pyragą dedame į orkaitę ir kepame apie 40-50 minučių, kol viršus gražiai paruduos.