Pyragas su uogiene - tai vėsiojo metų laikotarpio kepinys. Tai nuostabus, nostalgiškas kepinys, kuris grąžina į vaikystę. Ar ir jus saldus trupininis pyragas nuo pirmo kąsnelio įsuka į nostalgišką prisiminimų karuselę?
Gal dėl tos uogienės - ją pyragui rinkitės tokią, kokią mėgstate. Tiks ir saldesnė, ir rūgštesnė. Pyragą su uogiene nepaprastai skanu valgyti su juodąja arbata arba šiltu pienu.
Ingredientai
- Miltų
- Kepimo miltelių
- Cukraus
- Vanilinio cukraus
- Druskos
- Šalto sviesto
- Kiaušinis
- Uogienės (pagal skonį)
Gaminimo Eiga
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
- Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, druską ir cukrų.
- Suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, įmuškite kiaušinį.
- Sumaišyti paprastą ir vanilinį cukrų, miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Sudėti gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską maišyti šakute ar trintuvu, kol susidarys trupiniai.
- Maždaug du trečdalius paruoštų trupinių suberkite ant kepimo formos dugno, lengvai paspauskite delnais.
- Pusę tešlos sudėti į kepimo popieriumi išklotą 20×20 cm dydžio kepimo formą ir prispausti prie dugno.
- Ant jų tolygiai paskirstykite uogienę.
- Uogienę lygiu sluoksniu supilti ant tešlos.
- Likusią tešlą sutrupinti ant viršaus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol pyrago paviršius taps gražiai auksinės spalvos.
- Kepti 190 °C temperatūros orkaitėje 45 minutes, kol paviršius gražiai apkeps.
Jei norisi dar daugiau skonio, ant viršaus užberkite migdolų skiedrelių.
Trupininis pyragas su varške ir uogiene
Šįkart iškepiau jį ne tik su uogiene, bet ir su dosniu sluoksniu varškės. Pyragas pavyko švelnus, skanus, išties labai jaukus.
Ingredientai varškės įdarui:
- 500 g varškės (9 proc.)
- 2 valg. š. cukraus
- 1 arb. š. miltų
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 1 arb. š. citrinos žievelės
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
- Paruoškite varškės įdarą. Suberkite cukrų, miltus, įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.
- Paruoškite tešlą. Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą.
- Maždaug du trečdalius paruoštų trupinių suberkite ant kepimo formos dugno, lengvai paspauskite delnais.
- Ant apkepto pagrindo tolygiai paskirstykite varškės kremą, ant jo - uogienę.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min., kol pyrago paviršius taps gražiai auksinės spalvos, o įdaras ir tešla - pilnai iškepę.
Tikiu, kad maistas - viena iš daugybės meilės kalbų. Iškepkite šį savaitgalį pyragą. Saldžiai kvepiantį pyragą gardinau ekologišku „Taylor & Colledge“ vanilės ekstraktu. Šaukštelis šio ekstrakto atitinka vieną vanilės lazdelę - tiek tikrai pakaks, kad desertams suteiktumėte švelnų vanilės skonį ir malonų aromatą.