Beata Nicholson dalijasi įvairiais vištienos kepsnelių receptais, kurie puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms. Štai keletas įdomių ir gardžių idėjų, kurias galite išbandyti savo virtuvėje.
Vištienos Kepsneliai su Daržovėmis Orkaitėje
Kaip pasakoja B. Nicholson, šį Viduržemio virtuvės įkvėptą patiekalą - vištienos kepsnelius su daržovėmis, keptus orkaitėje, - sugalvojo jos vyras, o paragavusi ji liko sužavėta. Paprastas, tačiau puikus skonių derinys patiks kiekvienam.
Vištienos kepsneliams skardoje paruošti jums reikės:
- 2 vištienos krūtinėlių
- 60-70 g fetos
- 1 saujos petražolių, bazilikų, laiškinių svogūnų, šalavijo, rozmarino
- 4 saulėje džiovintų pomidorų
- alyvuogių aliejaus
- 200 g pomidorų
- žiupsnio džiovintų raudonėlių
- druskos, pipirų
- 5-6 bulvių
- 4-5 skiltelių česnako
- 3 saujų tarkuoto kietojo sūrio
- 1 mocarelos burbuliuko
- 1 kupinos saujos tarkuoto kietojo sūrio
- kelių šaukštų balzaminio acto
- šviežių baziliko lapelių papuošti
Paruošimo būdas:
- Vištienos krūtinėles padalinkite į dvi dalis ir padarykite nedidelius išilginius įpjovimus - kišenėles.
- Pasigaminkite įdarą: rankomis į dubenį susmulkinkite fetos sūrį, į jį dėkite susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus ir žalumynus - petražoles, laiškinius svogūnus, šalaviją, rozmariną, šiek tiek pipirų ir alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišykite.
- Į kiekvieną vištienos filė kišenėlę dėkite fetos įdaro.
- Nedideliais gabalėliais susmulkinkite pomidorus, ant jų berkite džiovintą raudonėlį, žiupsnelį druskos, alyvuogių aliejaus ir smulkinto česnako.
- Švariai nuplautas bulves supjaustykite į dubenį nedideliais gabalėliais, ant jų berkite smulkinto šviežio rozmarino, druskos, susmulkinto česnako, alyvuogių aliejaus, kietojo sūrio.
- Viską sudėkite į skardą. Svarbu, kad sudėtumėte nestoru sluoksniu ir viskas keptų tolygiai: į kepimo formą dėkite paruoštas bulves, vištieną ir pomidorus, rankomis ant viršaus užtrupinkite mocarelos, pabarstykite kietuoju sūriu ir apšlakstykite balzaminiu actu.
- Kepkite 190-200 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių.
Kefyre Marinuoti Vištienos Kepsniai
Šis receptas puikiai tinka tiems, kurie mėgsta minkštą ir sultingą vištieną. Kefyras suteikia mėsai ypatingo švelnumo.
Jums reikės:
- 400 g vištos krūtinėlių
- 250 ml „Dvaro“ kefyro (+ 2 papildomi šaukštai)
- kelių žiupsnių kario prieskonių arba ciberžolės
- žiupsnio džiovinto česnako
- kelių žiupsnių maltos paprikos
- kelių žiupsnių žolelių mišinio
- maltų kvapiųjų pipirų
- druskos
- 2 kiaušinių
- maltų džiūvėsėlių
Paruošimas:
- Pasiruošiu mėsą, jei nepamirštu, jau iškart po pusryčių - vištos krūtinėlę perpjaunu per pusę išilgai, lengva pamušu, paploninu.
- Ant viršaus užpilu stiklinę „Dvaro“ kefyro ir dar pridedu druskos, po žiupsnelį kario arba ciberžolės, kvapiųjų arba baltųjų pipirų, paprikos, džiovinų česnakų ir mėgstamų žolelių.
- Jei turiu laiko, palaikau vištieną šiame marinate. Jei ne, einu prie kepimo iškart.
- Kiaušinius išplaku su dviem šaukštais kefyro.
- Tuomet reikia išsidėliot tokią gamybos liniją: miltai, kiaušinių plakinys ir džiūvėsėliai. Ir į miltus, ir į džiūvėsėlius įberiam nedaug druskos, pipirų, paprikos, kario, kad skoniai eitu tolygiai ir gražiai visame kepsnyje.
- Vištienos gabaliuką ramiai ir lėtai pamirkom į miltus, tada į kiaušinį ir pabaigiam su džiuvesėliais.
- Keptuvėje lengvai apskrudinam po 3 min. kiekvieną pusę. Dedam į šiltą orkaitę, įkaitintą iki 120 C, kad neatvėstų, kol iškepsime kitus kepsnius.
Vištienos Kepsneliai su Majonezu
Šis receptas patiks tiems, kurie mėgsta egzotiškesnius skonius. Mangų majonezas suteikia vištienai saldumo ir pikantiškumo.
Aš paprastai perku iškaulintą, bet nesupjaustytą vištos krūtinėlę. Vištienos krūtinėlę išilgai pjaudama padaliju į keturis kepsnius, kad būtų pakankamai ploni greitai iškepti, bet nesudžiūtų.
Majonezą su mangais sumaišom su kario prieskoniais, druska ir citrina. Vištienos kepsnius pavoliojam šitam padaže ir, jei turim laiko, leidžiam pasimarinuoti. Jei neturim, galim kepti iš karto.
Kepam gerai įkaitintoje keptuvėje, kiekvienai pusei paskirdami po porą minučių, o tada apskrudusią vištieną šaunam į karštą orkaitę dar 10 minučių, kad pabaigtų kepti. Galite pabaigti kepti ir keptuvėje, tik jokiu būdu neperkepkite - prapjovus kepsnį mėsa turi būti balta.
Vištienos Kepsneliai su Česnaku
Klasikinis ir visada puikiai pasisekantys vištienos kepsneliai su česnaku ir grietinėlės padažu.
Jums reikės:
- 4 vištienos krūtinėlės
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
- 40 g sviesto
- laiškiniai česnakai
- 200 g šviežių grybų
- 1 valgomas šaukštas paprastų miltų
- 300 ml plaktos grietinėlės
- druskos ir pipirų pagal skonį
- jei nededate laiškinio česnako, petražoles dėkite kepimo pabaigoje.
Gaminimo eiga:
- Krūtinėles nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite druska, pipirais, keptuvėje įkaitinkite sviestą, aliejų ir apkepkite krūtinėles iš abiejų pusių iki auksinės spalvos.
- Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir troškinkite 10 min.
- Išimkite krūtinėlę iš keptuvės ir į tą pačią keptuvę suberkite griežinėliais pjaustytus grybus ir laiškinius česnakus ir kepkite 2-3 minutes.
- Po minutės suberkite miltus, grietinėlę, prieskonius ir viską gerai išmaišykite, suberkite apkeptas krūtinėlėmis ir dar pakepinkite 5 minutes ant silpnos ugnies.
Vištienos Kepsneliai su Gardžiuoju Marinatu
Šis marinatas suteikia vištienai puikų saldumo, rūgštumo ir aštrumo balansą.
Marinatas:
Dubenėlyje sumaišykite farino cukrų, actą ir garstyčias. Įspauskite česnaką. Galite ir susmulkinkite jį peiliu ar naudoti česnako granules. Suberkite prieskonius, pilkite aliejų ir gerai išmaišykite.
Ištepkite šia mase mėsą. Leiskite jai pasibūti bent pusvalandį ar geriausiai - pernakt.
Kepame ant griliaus:
Kepkite ant karšto griliaus apie 15-30 min. vis pavartant, kad mėsa gražiai apskrustų. Kepimo laikas priklauso ir nuo gabalėlių dydžio.
Patarimas: Būtinai pasitikrinkite ar mėsa iškepusi. Tai yra labai svarbu. Iš jos turi bėgti skaidrus skystis, jei jis balzganas - mėsa dar neiškepusi. Iškepusi vištiena yra tik.
Alternatyva: Jei jūsų grilius yra tiesiog terasoje, užtikrintas būdas, kurį rekomenduoju, viską pradėti kepti 200 laipsnių orkaitėje, kol beveik iškeps, apie 20 min., o pabaigtuves su paskrudinimu perkelti ant griliaus. Galima pradžioje mėsą įvynioti į foliją ir pakepti ant griliaus, o vėliau išvynioti ir tik skaniai apskrudinti.
Orkaitėje Kepti Vištienos Kepsneliai su Sūriu
Šis receptas patiks tiems, kurie mėgsta paprastus, bet skanius patiekalus. Sūris suteikia vištienai papildomo skonio ir tekstūros.
Jums reikės:
- 500 gramų vištienos krūtinėlės
- 1 cukinija
- 50 gramų mocarelos sūrio
- 1 kiaušinis
- šiek tiek pieno
- naminiai džiūvėsėliai
- alyvuogių aliejus
- druska ir pipirai
Gaminimo eiga:
- Vištienos krūtinėlę supjaustykite storesniais griežinėliais, išilgai pjūvio padarykite duobutę, kad gautumėte nedidelę kišenę.
- Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje keletą minučių su trupučiu aliejaus su druska. Iškepus išimkite, perkelkite į dubenį ir atvėsinkite.
- Į paliktą vištienos kepsnio kišenę įdėkite gabalėlį cukinijos ir gabalėlį mocarelos.
- Dubenyje išplakite kiaušinį su trupučiu pieno ir žiupsneliu druskos, mėsos kepsnelius iš pradžių aptepkite kiaušiniu, o po to apvoliokite džiūvėsėliais, ypač gerai apvoliokite tą vietą, kur padarėte pjūvį. Galite mėsą apvolioti du kartus.
- Taip paruoštus vištienos kepsnelius išdėliokite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, įpilkite alyvuogių aliejaus (kiekvieną gabalėlį apšlakstykite) ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių, visada vadovaukitės savo orkaite - kepimo laiką ir temperatūrą galite reguliuoti pagal savo poreikius.
Vištienos Kepsnys su Bulvių Apkepu
Vištienos kepsnys - nieko įmantraus. Tiesiog rūkytos šoninės juostelėmis apvyniota vištienos krūtinėlė. Prie patiekalo, žinoma, reikėtų kokio nors padažo. Siūlau išbandyti, pagamintą iš smulkiai supjaustyto ir pakepinto poro, su garstyčiomis, baltu vynu ir grietinėle.
Bulvių apkepas:
1 val. Apkepui nuskuskite bulves ir jas supjaustykite kaip įmanoma plonesniais apskritimais. Plonais pusžiedžiais supjaustykite svogūnus. Bulves ir svogūnus sudėkite į puodą, suberkite susmulkintą česnako skiltelę, užpilkite pienu ir grietinėle, kaip reikiant pasūdykite. Įdėkite lauro lapą ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol viskas pradės kunkuliuoti, o bulvės ir svogūnai - minkštėti. Visą puodo turinį sukrėskite į indą, skirtą kepti. Rinkitės aukštesniais kraštais, kad apkepas būtų mažiausiai 5-6 centimetrų storio. Iš masės išimkite lauro lapą.
Padažas:
Į keptuvę įdėkite truputį sviesto ir porą lengvai apkepinkite, suverkite daržoves. Kai poras truputį suminkštės - tai nutiks po kokių 5 minučių, į keptuvę supilkite vyną ir leiskite kaip reikiant jam pakunkuliuoti. Į padažą įdėkite šaukštelį garstyčių, supilkite grietinėlę. Viską pakaitinkite.
Krūtinėles pabarstykite pipirais ir apsukite šoninės juostelėmis.