pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Obuolių Pyragas Su Sausainiais: Tradicinis Receptas Su Naujomis Variacijomis

Atėjus tikram rudeniui, net ir įprastą dieną, kad pakviptų ir sušiltų namai kepu paprastą, bet maistingą obuolių pyragą. Toks skanumynas namiškius visada pradžiugina po lengvos vakarienės, be to, jo atlieka dar ir kitam rytui. O kas gali būti geriau nei ankstyvą penktadienio rytą pradėti gabalėliu kvapnaus obuolių pyrago?

Šį receptą jau senokai nusižiūrėjau pas David Lebovitz, originalus receptas vadinasi Prancūziškas obuolių pyragas, bet aš savojo taip pavadinti negalėčiau, nes jame pakeičiau dalį tradicinių ingredientų maistingesniais bei adaptavau receptą savo skoniui. Originaliame recepte naudojami paprasti kvietiniai miltai ir rafinuotas cukrus, o aš, kaip visada, juos pakeičiau šviesiais speltų miltais ir nerafinuotu cukranendrių cukrumi. Vietoj įprasto sviesto pyragui panaudojau lydytą ghi sviestą, kuris kepiniams labai tinka, nes yra kvapnus, nebeturi laktozės ir jo rūkimo temperatūra žymiai aukštesnė nei paprasto sviesto.

Svarbu žinoti, kad obuoliai pyragams tinka ne bet kokie. Stenkitės į pyragus pjaustyti tik kietesnius saldžiarūgščius obuolius, labiausiai tam tinkamos senosios obuolių veislės: antaniniai ar bogatyr. Šį pyragą kepiau kelis kartus, pirmą kartą su kietesniais obuoliais iš vyro močiutės sodo, o antrąjį jau iš gražiųjų parduotuvinių. Tai žinokite, skirtumas didelis, nes parduotuvinai obuoliai greičiau sukepė ir patęžo, o tuo pačiu obuolių pyragas prarado savo aukštį, nors jo skanumas tai tikrai niekur nedingo. Taigi, obuoliai nėra visi vienodi, vieni labiau tinka valgymui, o kiti kepimui.

Prancūziška šio pyrago versija iškvepinta romu, o aš jį kvepinau šildančiais meduolių prieskoniais. Atšalus orams visada pasiilgstu salsvo šventinių meduolių kvapo, kuris labai tinka ir obuolių pyragams. Šildantys meduolių prieskoniai yra maišomi iš cinamono, gvazdikėlių, juodųjų pipirų, kvapniųjų pipirų, imbierų, kardamonų, muskatų riešutų.

Kepant obuolių pyragą svarbu šių prieskonių nepadauginti, užteks tik vieno šaukštelio, nes padauginus, dėl mišinyje esančių pipirų, pyragas gali būti per aštus. Šį kartą meduolių prieskonių pati nemaišiau, o išbandžiau naujuosius meduolių prieskonius, kurie jau pasirodė visuose prekybos centruose.

Ingredientai

  • 8 obuoliai
  • 2,5-3 pakeliai sausainių („Gaidelis" ar pan.)
  • 0,75 stiklinės cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus

Gaminimo Eiga

  1. Obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Ant pjaustytų obuolių užpilkite šviežiai spaustas citrinų sultis.
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite 8 šaukštus lydyto ghi sviesto ir įplakite jį į tešlą.
  3. Miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir meduolių prieskoniais. Miltų mišinį suberkite į skystąją tešlos dalį ir užmaišykite gana skystą tešlą.
  4. Į paruoštą tešlą suberkite obuolius ir gerai išmaišykite. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o jos šonus ištepkite lydytu sviestu. supilkite tešlą su obuoliais ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių.
  5. Iškepusį pyragą aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą. Prieš pateikdami pyragą apibarstykite smulkintomis kokosų drožlėmis arba persijotais speltų miltais.

Kitas Obuolių Pyrago Variantas

Šie kapotos tešlos sausainiai su obuoliais yra visų laikų vieni mano mėgstamiausiųjų. Ką čia slėpti - mėgstu ir aš tuos senovinius receptus bei skonius. Kapota tešla yra gaminama su labai mažu kiekiu cukraus. Tad dar vienas pliusas šiems sausainiams. Tešlą kočiojau plonai, todėl sausainių išėjo nemažas kiekis.

Ingredientai

  • Miltus suberiame į didelį dubenį ir sumaišome su žiupsneliu druskos ir pakeliu vanilinio cukraus.
  • Per vidurį padarome duobutę ir sudedame smulkintą margariną, grietinę, kiaušinių trynius.
  • Obuolius nulupame, išdarinėjame ir supjaustome mažomis skiltelėmis.
  • Tešlą padaliname į keturis kamuoliukus.
  • Kiekvieną jų, ant miltuoto stalo, iškočiojam į platų skritulį ir padaliname jį į 12 lygių dalių.
  • Dėliojame skardoje, išklotoje kepimo popieriumi.

Gaminimo Eiga

  1. Ant darbastalio suberti miltus, cukraus pudrą, druską.
  2. Padaryti viduriuką ir į jį supilti grietinę.
  3. Rankomis viską išmaišyti, kol tešla taps vientisa.
  4. Darbastalį pabarstyti miltais ir plonai iškočioti stačiakampį.
  5. Jomis apvynioti obuolio skiltelę. Vyniojant tešlą, juostelę lengvai patempti.
  6. Sausainius sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  7. Kepti 190 laipsnių temp. apie 20-25 min.

Dar Vienas Receptas: Obuolių Pyragas Su Sausainiais

Obuolius nulupame, išimame sėklas ir sutarkuojame. Sausainius sulaužome rankomis, tik ne per smulkiai. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius dedame į obuolius ir sausainius, ten pilame cukrų, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Tada į tešlą labai atsargiai įmaišome kiaušinio baltymus, išplaktus iki standžių putų. Kepame pyragą orkaitėje apie 30 minučių. Iškepusį pyragą pabarstome cukraus milteliais.