Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu - kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Vos penki ingredientai, kelios minutės virtuvėje ir jau galima mėgautis vienu skaniausių užkandžių pasaulyje. Tačiau keptos duonos, sūrio ir česnako derinį esame atradę toli gražu ne mes vieni.
Keptos Duonos Istorija Ir Variacijos
Juoda ruginė duona, supjaustyta gabaliukais, apkepta ir ištrinta česnaku yra lietuviška klasika. Amerikiečiai savąją vadina visaip - „žydinčia“, „traukoma“, „sūrine“.
„Esmė paprasta - paėmus duonos kepaliuką visame jame padaryti daug gilių įpjovų, į jas pridėti sūrio, ištirpinto sviesto, pasirinktų priedų ir pašauti į orkaitę. Už pusvalandžio ištrauksite nuodėmingai skanų ir itin efektingai atrodantį užkandį, kuris taps vakarėlio hitu. Tokia duona bus skani ir viena, tačiau galima patiekti ir kaip originalų priedą prie sriubos, troškinio ar čili“, - pasakoja G. Urbonavičiūtė.
Šis receptas mėgiamas už Atlanto dėl to, kad jam tereikia vos kelių visiškai nebrangių ingredientų, darbo yra nedaug, o ir kaskart galima išmėginti naujas skonių variacijas.
Ingredientai Ir Paruošimas
„Be to, tokią duoną galima pasiruošti iš anksto laukiant svečių. Duoną supjausčius ir sudėjus visus ingredientus, ją galima suvynioti į foliją ir palikti laukti vakaro.
Šiam receptui geriausiai tiks traškios plutos tvirta duona. Rinkitės ją pagal savo skonį: prancūzišką batoną, itališką čiabatą, raugo ar pan.
Sūrio Pasirinkimas
Svarbu, kad jis gerai lydytųsi, pabrėžia G. Urbonavičiūtė. Galite naudoti paprasčiausią fermentinį sūrį, mocarelą, čederį ar jų mišinį. Taip pat šventiniam receptui puikiai tik bri sūris.
Įdaro Paruošimas
„Įdaro pagrindas - ištirpdytas sviestas. Jeigu nevartojate pieno produktų, galima naudoti ir aliejų, visgi skonis bus šiek tiek kitoks. Paprasčiausia ir bene skaniausia į jį tiesiog įmaišyti išspausto česnako ar česnako miltelių, įdėti šiek tiek šviežių žalumynų (svogūnų laiškų ar petražolių) ir vos vos druskos.
Bet leiskite pasireikšti savo fantazijai: įdėti ir šoninės ar dešros gabaliukų, pjaustytų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, įmaišyti šaukštą pesto padažo.
Duonos Pjaustymo Technika
Tik iš pradžių tai gali pasirodyti sudėtinga - technika yra labai paprasta. Esmė yra supjaustyti kepalą „grotelėmis“, tačiau neįpjauti duonos apačios, nes kitaip visas įdaras ištekės.
Padėkite duoną ant lentelės, tvirtai viena ranka laikykite, o kita visame kepale išilgai padarykite įpjovas, darydami maždaug 2-3 cm tarpus. Pasukite duoną 90 laipsnių kampu ir dabar tokias pačias įpjovas padarykite skersai - turi išeiti retas tinklelis.
Receptas: Kepta Duona Su Sūriu Orkaitėje
Gaminimo laikas: 30 min. (10 min. paruošti ir 20 min. kepti).
Ingredientai:
- 6 vienetai duonos (riekutėmis)
- 2 česnakų skiltelės
- 4 valgomieji šaukštai majonezo
- 150 gramų sūrio
- Šiek tiek druskos
- 4 valgomieji šaukštai aliejaus
Paruošimo Būdas:
- Duoną supjaustome juostelėmis, sūrį sutarkuojame.
- Duonos juosteles dedame į įkaitintą aliejų, pakepame iš abiejų pusių.
- Iškepusią duoną pabarstome druska ir įtriname česnaku.
- Tuomet ant duonos užpilame majonezą, užberiame tarkuotą sūrį.
- Viską išmaišome ir kišame į mikrobangų krosnelę arba orkaitę.
- Kepame kelias minutes, kol išsilydo sūris.
Alternatyvus Receptas: "Žydinti" Duona Su Sūriu
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Ant duonos išpjaukite tinklelį, darydami iš pradžių vertikalius pjūvius, tuomet horizontalius. Į dubenėlį sudėkite sviestą, česnaką, itališkus prieskonius ir pusę smulkintų žalumynų. Sviestą supilkite į padarytus duonos pjūvius, ištepkite konditeriniu teptuku. Apvyniokite duoną folija, kad ji visa būtų uždengta. Kepkite 10-15 minučių, tada atidenkite ir kepkite dar 10 minučių.
Receptas su lydytu sūriu
Ingredientai:
- 450 g juodos duonos
- 100 g kietojo sūrio (smulkiai tarkuoto)
- 75 g lydyto sūrio
- 3 valg. šaukštų majonezo
- 6 skiltelių česnako
- aliejaus
- druskos
Gaminimas:
- Nuo duonos nupjaustome plutas, supjaustome vienodo dydžio juostelėmis.
- Išdėliojame jas kepimo popieriumi išklotoje skardoje, apipurškiame aliejumi.
- Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (po 10 min. pavartome duonos juosteles).
- Iškepusią duoną pabarstome druska ir įtriname česnaku.
- Užtepėlei sumaišome lydytą sūrį su majonezu ir išspaustomis 3 skiltelėmis česnako.
- Imame po gabalėlį duonos, vieną pusę merkiame į padažą, tada pavoliojame smulkintame sūryje ir dedame į lėkštę.
Patarimai Ir Gudrybės
Užkandis, kurį mėgstame visi, bet man atrodo, kad retas kuris moka pasigaminti tobulai. Žinoma, duona čia pagrindinė žvaigždė. Man labai skanu gaminti su šviesia rugine “Vilniaus duona” Močiutės duona. Tai išskirtinė, pagal senąsias tradicijas ilgai brandinama ir dideliais kepalais kepama duona, kurios sudėtyje net 90% ruginių miltų.
Geriausia valgyti iškarto, nes padažas gana greitai tvirtėja. Gaminant sūrio padažą itin svarbus majonezas. „Kania“ majonezas, kuris pasižymi puikiu kokybės ir kainos santykiu - LIDL tikrai mažiau išleidi, o tiek sau leidi! “Kania” prekės ženklo produktai, kuriuos galima atrasti visose LIDL parduotuvėse yra išties kokybiški, pigesni ir kartu pasižymintis tikrai gausiu asortimentu, tad kiekvienas turi pasirinkimą rasti geriausius produktų pasiūlymus.
Duonos lazdelių receptas:
- Duonos riekes supjaustome vidutinio storio lazdelėmis.
- Dedame jas į kepimo skardą, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir pagardiname druska.
- Pasiruošiame sūrio padažą - į puodą dedame majonezą, beriame sūrį ir įtarkuojame kelias skilteles česnako.