Bulvės - nenuginčijama lietuviškos virtuvės karalienė, viena populiariausių prekių kiaurus metus. Iš bulvių gaminami traškūs bulviniai blynai, sotūs cepelinai ar kugelis, burnoje tirpstanti bulvių košė ar tiesiog keptos bulvės. Todėl pirkėjai visuomet stengiasi, kad namuose būtų jų atsargų, o įvairiuose receptuose paprastas jų paruošimas skaniai dera su kūrybiškumu.
Lietuvoje ypač nuo XIX a. paplito bulviniai valgiai: didžkukuliai - cepelinai, bulviniai vėdarai, švilpikai, bulviniai blynai, žemaitiški blynai, virtos bulvės su pagardais ir daugelis kitų patiekalų.
Bulvių kelionė per istoriją yra labai įdomi, šios kultūros derlingi ar nederlingi metai turėdavo didžiulę įtaką šalių populiacijai ir ekonomikai.
Kugelis: Istorija ir Įtaka Lietuviškai Virtuvei
Bulvių plokštainis - kugelis kepamas įvairiuose induose, bet pradžioje tam labiausiai tiko apvalus puodas, kuris buvo kišamas į krosnį vokiečių namuose. Lietuvoje XIX a. toks plokštainis plito per pakelės užeigas, kurias dažnai laikė žydai. Žodis „kugelis, kugolas, kuglas“ idiš kalboje reiškia apvalus.
Bulviniai Patiekalai Lyderiai
Jei kalbėsime apie bulvinius patiekalus, čia tikrai lyderiauja cepelinai, bulviniai blynai ir kugelis. Tada šiuos patiekalus dar padauginkite iš mažiausiai penkių - kiek yra populiarių receptų, juk skiriasi sudėtis, paruošimo būdai ir pagardai.
Kugelio Receptai su Skirtingais Įdarais
Savaitgalis yra tas puikus metas, kai galima daugiau laiko skirti virtuvei ir gardžių patiekalų gaminimui. Ir jei jums šiandien labiausiai norisi kugelio - štai keli ypatingi receptai, kurie suteiks bulvių patiekalui unikalaus skonio.
Kugelis su Traškia Sūrio Plutele
Reikės:
- Bulvės - 1 kg
- Pienas - 1 stiklinė
- Vištienos filė - 300 g
- Kietasis sūris - 200 g
- Druska - pagal skonį
- Pipirai - žiupsnelis
- Grietinė - 1 šaukštas
- Muskato riešutai - žiupsnelis
Gaminimas:
- Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite.
- Užpilkite verdančiu pienu ir gerai išmaišykite.
- Įberkite druskos, pipirų, muskatą, suberkite smulkiai pjaustytą vištieną, pusę tarkuoto sūrio, grietinės.
- Išmaišykite ir supilkite į kepimo skardą.
- Kepkite iki 210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
- Ant viršaus tolygiai suberkite likusį sūrį.
- Kepkite dar 15 minučių.
- Patiekite su grietine ar mėgiamu padažu.
Šventinis Bulvių Plokštainis
Lengvas ir greitas receptas, stalą papuošiantis bulvinis patiekalas.
Kugeliui pagaminti reikia:
- Pusės vidutinio poro
- 1 svogūno
- 70 g sviesto
- 1 stiklinės pieno
- 1-1,2 kg bulvių
- 2 kiaušinių
- 2-3 šaukštų aliejaus
- Žiupsnelio akmens druskos
- Juodųjų pipirų „Tellicherry“
- 100 g karštai rūkytos antienos filė su oda
- Mėgstamų žolelių (papuošimui)
Gaminimas:
- Smulkiai supjaustykite porus ir svogūnus. Į nedidelį puodą įpilkite aliejaus, suberkite porus ir svogūnus. Juos apkepinkite. Kai jie pradės darytis permatomi sudėkite sviestą, viską išmaišykite. Kai masė pradės gelsti supilkite pieną ir užvirinkite.
- Virtuviniame kombaine sutarkuokite bulves. Sutarkuotas išimkite ir kiaurasamčio pagalba spaudžiant su šaukštu nusunkite jas.
- Lengvai išplakite kiaušinius.
- Į bulvių masę supilkite pieną su svogūnais ir viską išmaišykite. Įberkite akmens druskos ir juodųjų pipirų. Supilkite išplaktus kiaušinius ir išmaišykite.
- Supjaustykite karštai rūkytą antienos filė su oda.
- Skardą išklokite sviestiniu popieriumi, jo kraštus iš visų pusių užlenkite apie 1 cm, tada atlenkite, taip suformuosite tarsi sienelę. Apšlakstykite popierių aliejumi. Dėliokite žoleles, antienos filė taip, kaip norite matyti savo kugelį.
- Ant žolelių su šaukštu dėkite kugelio tešlą, ją dėkite atsargiai, kad neišstumdytumėte Jūsų sudėlioto paveikslo.
- Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su karšto oro apipūtimo funkcija apie 35-40 minučių.
- Išimkite kugelį. Ant jo dėkite sviestinio popieriaus lakštą ir skardą. Apverskite ir nuimkite nuo viršaus popieriaus sluoksnį.
ALFO PATARIMAI:
- Jei bulvės šviežios galite jas tarkuoti su lupenomis, jei senesnės - nulupkite jas.
- Jei mėgstate riebesnį kugelį, vietoje pieno rinkitės grietinėlę.
- Bulves galite tarkuoti ir su tarkavimo mašina.
- Jei norite daugiau mėsos skonio, galite į kugelio masę įpjaustyti antienos filė.
- Puošdami kugelį galite eksperimentuoti. Dėti skirtingas žoleles, mėsą ar išdėlioti skirtingais būdais. Taip kugelis kaskart atrodys skirtingai.
- Puošybai puikiai tinka šviežių morkų lapeliai, rozmarinai, čiobreliai, mėtos, taip pat įvairiausios gėlės: našlaitės, nasturtos.
Traiškytų Bulvių "Picos" Keksiukai
Stikline sutraiškytos bulvės gali pakeisti ir miltinę tešlą - jos gali tapti pagrindu mini „picoms“, taip pat ir Lietuvoje išpopuliarėjusiems kišams.
Porcijos: 4 vnt.
Gaminimo laikas: 60 min.
Reikės:
- 12 mažų bulvių
- Alyvuogių aliejaus
- 1 puodelio pomidorų padažo
- 1 puodelio tarkuoto mocarelos sūrio
- 100 g pepperoni arba kitos mėgstamos dešros
- Druskos
- Pipirų
- Šviežių bazilikų
Gaminame:
- Nuplautas ir nuskustas bulves išvirkite, kad jos būtų minkštos. Nusausinkite ir leiskite atvėsti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ir riebalais patepkite keksiukų formą.
- Į kiekvieną formelę įdėkite po bulvę (jei bulvės didelės - gali pakakti ir pusės jos), apšlakstykite aliejumi ir pagardinkite druska bei pipirais.
- Sutrinkite bulves stiklinės dugnu, kad iš jų gautųsi bulvių „krepšeliai“.
- Į kiekvieną bulvę įdėkite po šaukštą pomidorų padažo, truputį sūrio, dešros ir ant viršaus užberkite dar sūrio.
- Kepkite orkaitėje apie 20 minučių, kol sūris išsilydys ir pradės burbuliuoti.
- Papuoškite šviežiais bazilikais ir mėgaukitės.
Gardus Kišas be Tešlos - su Traiškytų Bulvių Pagrindu
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: apie 60 min. (15 min. ruošti ir 45 min. kepti)
Reikės:
- 1,5 kg bulvių
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
- 1/2 šaukštelio druskos
Įdarui:
- 6 kiaušinių
- 1/2 puodelio rikotos arba varškės
- 2/3 puodelio smulkinto sūrio (mocarelos , fermentinio, čederio ar jų mišinio)
- 2 puodelių smulkiai supjaustytų brokolių
- 3 šaukštų pieno
- 1/2 šaukštelio druskos
- 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
- 1/2 šaukštelio česnako granulių
Gaminame:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
- Bulves išvirkite, nusausinkite ir sumaišykite su aliejumi bei druska.
- Sudėkite jas į pyrago kepimo indą.
- Stiklinės dugnu sutrinkite bulves, kad susiformuotų bulvių plutelė be įtrūkimų. Bulvių mase padenkite ne tik dugną, bet ir kraštus.
- Lengvai apšlakstykite dar aliejumi ir apibarstykite druska.
- Kol ruošite įdarą, 20 minučių kepkite vien bulves.
- Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius, rikotą arba varškę, tarkuotą sūrį, smulkintus brokolius, pieną ir prieskonius. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Išimkite bulves iš orkaitės ir supilkite įdarą ant jų.
- Kepkite dar 35 minutes, kol įdaras iškeps. Pabaigoje 2 min. įjunkite grilį, kad apskrustų.
- Prieš pjaustydami palikite 10 min.
Traiškytų Bulvių Salotos
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 70 min. (15 min. ruošti ir iki 60 min. kepti)
Reikės:
- 1 kg bulvių
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 10 šaukštų jogurto
- 1 šaukšto majonezo
- 3-4 šaukštelių garstyčių
- Šviežių agurkų
- Šviežių ridikėlių
- Krapų
- Svogūnų laiškų
- Druskos
- Pipirų
- Česnako granulių
- Bulvių prieskonių (nebūtina)
Gaminame:
- Bulves nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusausinkite ir šiek tiek atvėsinkite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Sudėkite bulves ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir sutrinkite jas stikline.
- Apšlakstykite bulves alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais bei kitais naudojamais prieskoniais.
- Kepkite 45-60 min. (bulvės turi būti auksinės spalvos ir traškios).
- Smulkiai supjaustykite daržoves ir paruoškite padažą iš jogurto, majonezo ir garstyčių.
- Bulves atvėsinkite ir dubenyje sumaišykite su padažu ir likusiais ingredientais.
Taip paruoštos bulvės yra neįtikėtinai traškios iš išorės ir minkštutės, purios viduje.