Dailios vieno kąsnio užkandėlės visada traukia akį ir tinka įvairiausioms progoms: pradedant paprasčiausiu pasisėdėjimu su draugais ar artimaisiais ir baigiant pokyliais. Tad siūlome jums pluoštelį idėjų, kurios bet kada gali praversti.
Štai ir viskas. Regis, pamažu užmarštin traukiasi tie laikai, kai svečius pasitikdavome riebiomis mišrainėmis, silkėmis ir rūkytomis vištomis nukrautais stalais. Mes taip pat už vaišinimo principą „geriau mažiau, bet įdomių ir gražiai patiektų“.
Artėja svarbus vakarėlis, šeimos susibūrimas ar dalykinis verslo susitikimas? Užkandžiai - patiekalai, kurie dažniausiai patiekiami prieš pagrindinius valgius, o neretai ir kaip vieninteliai patiekalai. Nesudėtingi, greitai paruošiami ir labai skanūs lengvi užkandžių receptai leis sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų.
Užkandžių teikiamos naudos:
- Suteikiama proga šiltai sutikti svečius.
- Puikiai užpildomas laikas tarp pagrindinių valgių.
- Leidžia susipažinti su skonių įvairove ir net kitomis kultūromis ar tradicijomis.
- Svečiai džiaugiasi didesne maisto įvairove.
- Skatinama bendrystė ir draugystė, kuriami gražūs atsiminimai.
- Skanūs užkandžiai - neatsiejamas įdomių ir šiltų pokalbių palydovas.
- Šventiniam stalui suteikiamas estetinis grožis.
Užkandžių paruošimas - tai ne tik maisto gamyba, bet ir naujos draugystės bei malonios akimirkos. Ruošdami užkandžius ne tik atskleisite savo kūrybiškumą, išreikšite meilę maistui, bet ir pasimėgausite jaukiomis akimirkomis su savo draugais ir artimaisiais.
Užkandžių receptai būna įvairūs - nuo gana paprastų iki itin prabangių. IKI užkandžių receptai - nuo vieno kasnio užkandžių iki pasaulio virtuvių receptų: nachos, taco, sushi, krevečių, midijų, humuso, chačapuri ar net kebabų. Galite gaminti drauge - tai bus puiki vakaro įžanga.
Pagrindinis maskarponės kremas (apie 100 vnt.)
- 250 g maskarponės sūrio
- 3-4 v.š. majonezo
- Citrinos sulčių pagal skonį
- Žiupsnelio druskos
- Papildomai galite pridėti pjaustytų šviežių krapų
Viską gerai išmaišykite ir palikite šaldytuve.
Vieno kąsnio užkandžių receptai
1. Užkandėlės su lašiša (24 vnt.)
- 160 g rūkytos ar sūdytos lašišos file
- 24 vnt. sūrių šaukštelių
- Maskarponės kremo
- Žiupsnelio pjaustytų šviežių krapų
- Papildomai galite papuošti citrinos griežinėliu
- Lašišos file supjaustykite plonai griežinėliais.
- Į šaukštelį dėkite lašišos file susuktą griežinėlį. Šalia konditeriniu švirkštu išspauskite maskarponės kremą.
2. Užkandėlės su rūkyta dešra (40 vnt.)
- 110 g šaltai rūkytos dešros (40 vnt.)
- 10 vnt. keturkampių batono griežinėlių
- Maskarponės kremo
- Salotos lapų
- Griežinėliais pjaustytų marinuotų agurkėlių
- Iš batonos riekelių stikliuku (4 cm skersmens) išspauskite 4 rutuliukus. Visus sudėkite į kepimo skardą ir dėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kai viršus bus lengvai paskrudęs ir apdžiūvęs, apverskite ir dar palikite kelioms minutėms. Esmė ta, kad viršus ir apačia būtų traškūs, o vidus minkštas. Išimkite iš skardos ir palikite atvėsti.
- Ant batono griežinėlio dėkite susuktą salotos lapelį, dešros griežinėlį, marinuoto agurko griežinėlį ir viską persmeikite mediniu smeigtuku.
- Dešros griežinėlį konditeriniu švirkštu pripildykite maskarponės kremu.
3. Užkandėlės su kalakutienos kumpiu (24 vnt.)
- 90 g virto pjaustyto kalakutienos kumpio (6 vnt.)
- 10 vnt. keturkampių batono griežinėlių
- Maskarponės kremo
- Salotos lapų
- Griežinėliais pjaustytų marinuotų pievagrybių
- Iš batonos riekelių stikliuku (4 cm skersmens) išspauskite 4 rutuliukus. Visus sudėkite į kepimo skardą ir dėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kai viršus bus lengvai paskrudęs ir apdžiūvęs, apverskite ir dar palikite kelioms minutėms. Esmė ta, kad viršus ir apačia būtų traškūs, o vidus minkštas. Išimkite iš skardos ir palikite atvėsti.
- Ant batono griežinėlio konditeriniu švirkštu išspauskite maskarponės kremo, dėkite susuktą salotos lapelį, kalakutienos kumpelį, pievagrybio griežinėlį ir viską persmeikite mediniu smeigtuku.
4. Užkandėlės su mocarelos rutuliukais (20 vnt.)
- 20 vnt. mocarelos rutuliukų
- 20 vnt. vyšninių pomidorų
- Šviežių bazilikų lapelių
- 20 vnt. popierinių mini keksiukų formelių
- Į keksiukų formeles dėkite pomidoriukus, kurių viršūnėlę nupjaukite, uždėkite mocarelos rutuliuką ir persmeikite mediniu smeigtuku.
- Ant viršaus užberkite pjaustytų baziliko lapelių.
5. Užkandėlė su krabų lazdelėmis (10 vnt.)
- 150 g krabų lazdelių (10 vnt.)
- 2 virtų kiaušinių
- 3 v.š. majonezo
- Žiupsnelio pjaustytų šviežių krapų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų
- 10 vnt. sūrių šaukštelių
- Į dubenį sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytas krabų lazdeles, virtus kiaušinius, suberkite krapus, sudėkite majonezą, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
- Kiekvieną šaukštelį įdarykite paruoštu įdaru.
6. Užkandėlės sūrio rutuliukai su krabais arba be jų (20 vnt.)
- 3 virtų smulkiai tarkuotų kiaušinių
- 100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio
- 1 v.š. majonezo
- Druskos, maltų juodųjų pipirų
- 20 vnt. šviežio agurko griežinėlių
- 20 vnt. skrudintų batono griežinėlių
- Majonezo
- 3-4 smulkiai sutarkuotų šaldytų krabų lazdelių
- Mini popierinių keksiukų formelių
- Į dubenį sudėkite tarkuotus kiaušinius, fermentinį sūrį, sudėkite majonezą, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite. Iš paruoštos masės suformuokite rutuliukus.
- Galimi du pateikimo būdai:
- Batono griežinėlį patepkite majonezu, dėkite agurko riekelę, sūrio rutuliukus ir persmeikite mediniu smeigtuku.
- Į keksiuko formelę dėkite sūrio rutuliuką, apvoliotą krabų lazdelėse, ant viršaus uždėkite planai pjaustytą agurko griežinėlį ir perverkite mediniu smeigtuku.
7. Užkandėlės su rūkyta vištiena (20 vnt.)
- 1 rūkytos vištienos kulšelės
- 1-2 v.š. majonezo
- 1 a.š. pesto padažo
- 20 vnt. sūrių šaukštelių
- Žiupsnelio pjaustytų šviežių krapų
- Agurko griežinėlių
- Nuo višienos nuimkite odą, nupjaukite nuo kaulo ir supjaustykite mažais kubeliais. Sumaišykite su majonezu ir pesto padažu.
- Šaukštelius įdarykite vištiena, ant viršaus uždėkite pjaustytus agurko griežinėlius.
8. Užkandėlės su krabais ir kukurūzais (20 vnt.)
- 100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio
- 10 vnt. krabų lazdelių
- 3-4 v.š konservuotų kukurūzų
- 1 išspaustos skiltelės česnako
- 3 v.š. majonezo
- Druskos, maltų juodųjų pipirų
- 20 vnt. sūrių šaukštelių arba krepšelių
- Į dubenį sudėkite sūrį, smulkiais kubeliais supjaustytas krabų lazdeles, konservuotus kukurūzus, česnaką, majonezą, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
- Šaukštelį arba krepšelį įdarykite paruoštu įdaru.
Kitos užkandžių idėjos
- Plonomis šoninės ar kumpio juostelėmis apsuktos datulės (jas galima keisti džiovintomis slyvomis) trumpai paskrudintos gerai įkaitintoje orkaitėje ir pervertos dekoratyviais iešmeliais.
- Sausainių formele išspaustas batonas pateptas sviestu, uždėta ta pačia formele išspausto sūrio, salotos lapas, griežinėlis pomidoro, griežinėlis dešros, susukta daržovių skustuku nupjauta plonytė agurko juostelė ir alyvuogės puselė perverta gražiais smeigtukais.
- Ant agurkų griežinėlių uždėta truputį kreminio sūrio su žolelėmis (itin subtilaus skonio suteiktų ožkų sūris) ir lašišos, kąsneliai perverti dantų krapštuku ir papuošti krapais.
- Kumpio juostelės apteptos ir susuktos su pikantiška mišraine bei pervertos iešmeliu su juoda duona (ją galite paskrudinti orkaitėje) ir salotos lapu.
- Arbūzo kubeliai suverti su trupučiu fetos, užkandukai apibarstyti smulkintomis mėtomis.
- Cukinija supjaustyta daržovių skustuku, juostelės pasūdytos ir apkepintos grilyje (galima apkepinti ir keptuvėje), susuktos su fetos sūriu, gražgarsčių lapeliais ir perverta dantų krapštuku.
- Paprasti lietiniai blynai patepti kreminiu sūreliu, apibarstyti žalumynais, išdėliotos lašišos juostelės ir susukami suktinukai, kurie supjaustomi kąsneliais ir perveriami.
- Dantų krapštuku pervertas vyšninis pomidoriukas, baziliko lapelis, mocarelos kamuoliukas, šlakelis alyvuogių aliejaus ir truputis šviežiai grūstų pipirų.
- Dantų krapštuku perverti bri sūrio ir ananasų trikampėliai.
- Česnakinė varškė (varškė, ištrinta su trupučiu grietinės, sumaišyta su druska, pipirais, trintais česnakais) įsukta į daržovių skustuku supjaustyto agurko juosteles, šulinėlis pervertas dantų krapštuku ir papuoštasvirta krevete.
