pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vaikiški sumuštiniai: receptai ir idėjos, kaip nudžiuginti mažuosius

Sumuštiniai yra turbūt greičiausias ir paprasčiausiai pagaminamas patiekalas, visada patinkantis vaikams. Sumuštiniai, sumuštinukai, sumuštinėliai - jei norime, kad vaikai šventėje užkrimstų šio to rimčiau - sumuštiniai yra vienas geriausių būdų tai užtikrinti. Pandemijos metu žmonės grįžo prie naminio, paprasto, lengvai bei greitai paruošiamo maisto, todėl klasika tapęs sumuštinis - atrandamas iš naujo.

Nesvarbu, ar dirbate iš namų, biuro, o galbūt sodybos - sumuštinis tampa puikiu pandemijos laikų patiekalu, kuris tinka ir patinka tiek mažiems, tiek dideliems. Jeigu dirbate iš namų, o kartu tenka padėti vaikams su nuotolinėmis pamokomis ir būreliais - maisto gamybai laiko lieka nedaug. Skanų sumuštinį galima pasigaminti vos per kelias minutes: kaip mėgstu juokauti, viena koja žengiant pro duris arba viena ranka rašant elektroninį laišką. Neabejotinai kiekvieno iš mūsų šaldytuve esama sumuštiniams tinkamų produktų.

Kaip padaryti sumuštinius įdomius ir patrauklius vaikams?

Dažna mama susiduria su vaiko nevalgumo problema, todėl griebiasi įvairiausių gudrybių, viena iš jų - įdomūs ir žaismingi sumuštinio pateikimo būdai. "Aš visada šaldytuve turiu savo firminės varškės užtepėlės - paprastą liesą varškę maišau su graikišku jogurtu, smulkintomis datulėmis ir trupučiu medaus. Belieka išsitraukti iš šaldytuvo, tepti ant duonos skrebučio ir pusė darbo padaryta. Kita pusė - iš įvairių vaisių ir uogų išdėlioti veidukus ar šypsenėles. Gamindami sumuštinius kartu su vaikais, galite juos nustebinti ir smagiais bei žaismingais sumuštiniais, kurie yra ne tik maistingi, bet ir priverčiantys nusišypsoti!

Juos pagaminti labai paprasta - pabandykite į šį procesą įtraukti ir vaikus, pamatysite, kiek daug kūrybiškumo yra pas mažuosius. Bus smagu, pažadame! Vaikams greitai pabosta įprastos formos sumuštiniai, tad siūlau improvizuoti - ruoškite ryškiaspalvius sumuštinių vėrinukus, kuriuose integruokite ryškiaspalves daržoves ir užtepėles, taip sumaniai paslėpdami maistingus ingredientus „kitokiame“ sumuštinyje.

Sumuštinių idėjos vaikų gimtadieniui

Ir nereikia manyti, kad šis patiekalas nuobodus ir neįdomus, nes variacijų čia gali būti begalės - kiekvienas iš mėgstamų produktų galime susilipdyti patį skaniausią sumuštinį. O gamindami šį demokratišką patiekalą vaikų gimtadieniui, rinkimės mažųjų mielai valgomus sveikesnius produktus ir, žinoma, būkime išradingi.

  • Pradėkime nuo sveikiausių - sumuštinukai su sėklomis. Receptas, kurį seniai nusižiūrėjau iš brangios draugės Giedrės - sezamo, linų, kmynų, saulėgrąžų bei kitų mėgstamų sėklų mišinį lengvai pakepinkime keptuvėje be aliejaus kol sėklos pradės spragsėti. Įberkime šiek tiek druskos. Duonos riekes aptepkime sviestu ir pamerkime į ataušusį sėklų mišinį.
  • Sumuštiniai su užtepais - humusas, gvakamolė, baklažanų užtepėlė Baba Ghanoush, ar smulkiai tarkuotos cukinijos, apkeptos alyvuogių aliejuje su česnaku ir druska - tokiais sveikais užtepais galime aptepti krepšelius iš duonos ar sluoksniuotos tešlos.
  • Kita vieno kąsnio sumuštinių variacija - paprasti kvadratėliai, primenantys vaikams tokių svarbių skaitmeninių įrenginių ikonėles. Nupjauname duonos pluteles, o pačias riekes supjaustome vienodais kvadratėliais, aptepame sviestu, dedame kvadratėlius ar apskritimus iš sūrio, mėsos ir daržovių.

Patarimai, kaip gaminti sumuštinius su vaikais

Vaikai tikrai mėgsta gaminti kartu, tad kuo daugiau nuotykių virtuvėje, tuo smagiau! Tai ne tik nepamirštamas šeimos laikas, kupinas naujų skonių atradimų ir pažinimų, tačiau ir puiki galimybė augti bei tobulėti vaikui. Ir taip. Sumuštiniai yra išties puikus pasirinkimas norint leisti vaikams patiems savaraniškai pažaisti virtuvėje - juos lengva pagaminti, smagu sudėti kuo daugiau ingredientų, o dar smagiau, kad vaikai juos tikrai mėgsta.

Visada vadovaujamės paprasta kompromisų taisykle - duona turi būti ne tik gardi, patikti mažajai valgytojai, tačiau taip pat ir pakankamai maistinga. Ir tikrai pajaučia didesnę meilę maisto gaminimui. Sumuštinius gaminti ne tik lengva, bet ir įdomu bei saugu - jiems dažniausiai nereikia nei viryklės, nei orkaitės, tad vaikai drąsiai gali ruošti savo skaniausią sumuštinį ne tik su mama ar tėčiu, bet ir patys savarankiškai. Taip pat gaminant sumuštinius smagu eksperimentuoti - galima rinktis iš tikrai daugybės skirtingų ingredientų, kaskart mėgaujantis visu kitu sumuštinio variantu.

Leiskite vaikams improvizuoti!

Paruoškite kelias lėkštes su skirtingais ingredientais - tegu vaikas pats renkasi duoną, užtepą, daržoves, salotas, sūrius ar mėsytes. Taip vaikus paskatinsite įsitraukti į gaminimo procesą, paversdami jį smagiu žaidimu, kurį žaisti norėsis dar tikrai ne kartą, o ir mokytis žaidžiant tikrai lengviau bei įdomiau!

Receptai

Mini sumuštinių "Ežys" receptas

Šiam sumuštiniui reikės:

  • VILNIAUS DUONA sumuštinių duonos „Kakės Makės“
  • Natūralaus kreminio sūrio („Philadelphia“ tipo)
  • Ilgavaisio agurko
  • KAKĖS MAKĖS salotų „Baby romaine“
  • Mėgstamo kumpio ar dešros gabalėlių
  • Fermentinio sūrio riekelių
  • Vyšninių pomidoriukų
  • Pasirinktinai (jei norite didelio „ežio“, rinkitės arbūzą, jei mažo - obuolį)
  • Arbūzo, meliono, apelsino, obuolio

Gaminimo eiga:

  1. Ant VILNIAUS DUONA sumuštinių duonos „Kakės Makės“ riekelių tepkite kreminį sūrį.
  2. Agurką supjaustykite griežinėliais.
  3. KAKĖS MAKĖS salotoms „Baby romaine“ nupjaukite šakneles.
  4. Ant duonos riekelių dėkite kumpio gabalėlius, salotų lapelius, uždenkite kita duonos riekele.
  5. Vėl tepkite kreminio sūrio, dėkite sūrio riekeles ir uždenkite dar viena duonos riekele.
  6. Sumuštinį per visą plotą spauskite delnu, kad jis susispaustų.
  7. Apipjaustykite sumuštinių šonus.
  8. Per visą sumuštinio plotą eilėmis susmaigstykite medinius smeigtukus.
  9. Supjaustykite taip, kad iš vieno didelio sumuštinio liktų daug mažų sumuštinukų su smeigtuku viduryje.
  10. Ant smeigtuko įspauskite pomidoriukų (jei pomidoriukas didesnis, perpjaukite jį per pusę).
  11. Ant pasirinkto vaisiaus smaigstykite sumuštinukus.

Avietiniai varškės kremo užkandžiai

Šiam užkandžiui reikės:

  • Varškės
  • Miltelinio cukraus
  • Banano
  • GAIDELIS pusrytainių su morkomis ir cinamonu
  • Liofilizuotų aviečių

Gaminimo eiga:

  1. Į dubenį sudėkite varškę, įberkite miltelinio cukraus ir viską sutrinkite.
  2. Supjaustykite bananą griežinėliais.
  3. Ant GAIDELIS pusrytainių su morkomis ir cinamonu tepkite varškės kremo (jo turi būti dvigubai daugiau nei sausainio). Dėkite po 2 banano gabaliukus, uždėkite antrą pusrytainį, suspauskite. Šonus aptepkite varškės kremu.
  4. Susmulkinkite liofilizuotas avietes ir jose apvoliokite sausainių kraštelius.

Sumuštinis su daržovėmis

1 sumuštiniui reikės:

  • 1 daržovinės duonelės su morkomis ir pastarnokais
  • 2 v. š. tepamosios varškės
  • 1 v. š. krapų

Gaminimo eiga:

  1. Tepamąją varškę sumaišykite su krapais ir prieskoniais.
  2. Aptepkite abi duonelės puseles.
  3. Daržoves supjaustykite labai plonais griežinėliais, papriką - juostelėmis.
  4. Ant vienos duonelės puselės sluoksniuokite daržoves su kumpio riekelėmis.

Sumuštinis su vištiena ir brie sūriu

2 sumuštiniams reikės:

  • 150 g vištienos krūtinėlės
  • ¾ a. š. maltų kvapiųjų pipirų
  • po ½ a. š. džiovintų raudonėlių
  • tarkuotos citrinos žievelės, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • alyvuogių aliejaus
  • 2 porcijinių „Gardėsio“ grūdų duonelių
  • 4 v. š. grietinėlės sūrio
  • 1-2 a. š. medaus

Gaminimo eiga:

  1. Vištos krūtinėlę įtrinkite prieskoniais, apsukite kepimo popieriumi ir padaužykite kočėlu - greičiau iškeps.
  2. Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje po 3-4 min. iš abiejų pusių. Palikite atvėsti, supjaustykite.
  3. Abi duonelių puseles aptepkite grietinėlės sūriu.
  4. Ant dviejų puselių dėkite vištienos, brie, salotinių sultenių, pagardinkite prieskoniais.

Sumuštinis su saldžiąja bulve

1 sumuštiniui reikės:

  • 1 nedidelės saldžiosios bulvės
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. grūdėtosios varškės
  • 1 a. š. traškaus žemės riešutų sviesto
  • 1 v. š. avinžirnių

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Į kepimo formą įtieskite folijos ir sudėkite griežinėliais pjaustytą saldžiąją bulvę.
  3. Pašlakstykite aliejumi, pasūdykite, pabarstykite pipirais.
  4. Kepkite apie 10-12 min., kol suminkštės.
  5. Varškę sumaišykite su riešutų sviestu ir šakute sutrintais avinžirniais.
  6. Abi duonelės puseles aptepkite užtepu.
  7. Ant vienos puselės dėkite salotų, keptų saldžiųjų bulvių, cukinijų bei agurkų riekelių.