pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Greiti kiaulienos receptai

Kiauliena - universali mėsa, puikiai tinkanti ne tik sotiems savaitgalio pietums ar vakarienėms, bet ir greitai paruošiamiems, skaniems darbo dienos pietums. Dažnai stokojant laiko, kyla klausimas, kaip per trumpą laiką pasigaminti kažką gardaus ir maistingo. Laimei, yra daugybė būdų paruošti kiaulieną greitai, neaukojant skonio kokybės. Šiame straipsnyje panagrinėsime įvairius metodus ir receptų idėjas, pradedant nuo konkrečių patiekalų ir pereinant prie bendresnių principų, kaip efektyviai ir skaniai gaminti kiaulienos pietus.

Konkrečios greitų kiaulienos pietų idėjos

Pradėkime nuo kelių patikrintų ir greitai paruošiamų receptų, kurie puikiai tiks pietų pertraukai.

1. Greitai kepta kiauliena su daržovėmis (Stir-fry)

Tai vienas greičiausių būdų paruošti kiaulieną. Sėkmės raktas - plonai supjaustyta mėsa ir aukšta kepimo temperatūra.

Ingredientai:
  • 200-300g kiaulienos (idealiai tinka išpjova, nugarinė ar net plonai pjaustytas kumpis/mentė)
  • Įvairios daržovės (pvz., paprika, brokoliai, morkos, svogūnai, cukinijos, pievagrybiai), supjaustytos panašaus dydžio gabalėliais
  • Česnakas, imbieras (smulkiai kapoti arba tarkuoti)
  • Padažui: sojos padažas, šlakelis austrių padažo (nebūtina), sezamų aliejaus, medaus ar cukraus, ryžių acto arba citrinos sulčių
  • Aliejus kepimui (neutralaus skonio, pvz., rapsų ar saulėgrąžų)
Gaminimas:
  1. Kiaulieną supjaustykite labai plonomis juostelėmis (lengviau pjaustyti šiek tiek apšaldytą mėsą). Galima trumpai pamarinuoti su trupučiu sojos padažo ir krakmolo - tai suteiks mėsai minkštumo ir padažas geriau kibs.
  2. Gerai įkaitinkite Wok arba gilią keptuvę su šlakeliu aliejaus.
  3. Sudėkite kiaulienos juosteles ir kepkite aukštoje temperatūroje maišydami, kol gražiai apskrus (tai užtruks vos kelias minutes). Išimkite mėsą iš keptuvės.
  4. Į tą pačią keptuvę įpilkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite kietesnes daržoves (pvz., morkas, brokolius) ir kepkite kelias minutes. Tada sudėkite minkštesnes daržoves (pvz., papriką, cukiniją, svogūnus) ir kepkite dar porą minučių. Daržovės turi likti traškios. Prieš baigiant kepti, sudėkite smulkintą česnaką ir imbierą.
  5. Sumaišykite padažo ingredientus atskirame indelyje.
  6. Grąžinkite mėsą į keptuvę prie daržovių, supilkite padažą ir viską gerai išmaišykite. Kaitinkite dar minutę, kol padažas sutirštės.
  7. Patiekite iš karto su ryžiais ar makaronais.

Variacijos: Eksperimentuokite su daržovėmis pagal sezoną ir skonį. Galima pridėti anakardžių riešutų ar sezamo sėklų. Padažą galima keisti - naudoti teriyaki, saldžiarūgštį ar aštresnį variantą.

2. Greiti kiaulienos medalionai arba pjausniai keptuvėje

Kiaulienos išpjova yra itin minkšta ir greitai iškepa, todėl puikiai tinka greitiems pietums.

Ingredientai:
  • Kiaulienos išpjova (arba nugarinė be kaulo), supjaustyta maždaug 1.5-2 cm storio medalionais arba plonesniais pjausniais
  • Druska, pipirai, mėgstami prieskoniai (pvz., čiobreliai, rozmarinas, paprika)
  • Šlakelis aliejaus ir gabalėlis sviesto kepimui
  • Pasirinktinai padažui: grietinėlė, sultinys, garstyčios, grybai, svogūnai, česnakas, vynas.
Gaminimas:
  1. Jei naudojate pjausnius, galite juos švelniai pamušti, kad būtų vienodo storio ir greičiau iškeptų. Medalionus palikite storesnius.
  2. Mėsą pabarstykite druska, pipirais ir prieskoniais iš abiejų pusių.
  3. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų. Kai įkais, dėkite mėsą. Kepkite po 2-4 minutes iš kiekvienos pusės (priklausomai nuo storio), kol gražiai apskrus ir bus iškepusi.
  4. Svarbu neperkepti, ypač išpjovos, nes ji greitai tampa sausa.
  5. Baigiant kepti, į keptuvę galima įdėti gabalėlį sviesto ir keletą čiobrelio ar rozmarino šakelių, česnako skiltelę - tai suteiks papildomo aromato. Apliekite mėsą tirpstančiu sviestu.
  6. Iškepusią mėsą išimkite ir palaikykite šiltai kelias minutes, kad sultys pasiskirstytų.
  7. Tuo metu keptuvėje, kur kepė mėsa, galite greitai paruošti padažą. Pakepinkite smulkintą svogūną ar grybus, įpilkite šlakelį vyno (jei naudojate) ir nugarinkite, tada supilkite sultinį ar grietinėlę, įdėkite garstyčių. Kaitinkite, kol padažas sutirštės. Pagardinkite druska ir pipirais.
  8. Patiekite medalionus ar pjausnius su padažu ir greitai paruošiamu garnyru (pvz., kuskusu, šviežiomis salotomis, garais virtais brokoliais).

Kodėl tai greita? Ploni mėsos gabaliukai iškepa per kelias minutes. Padažą galima ruošti toje pačioje keptuvėje, kol mėsa "ilsisi".

3. Malta kiauliena - universalus pagrindas greitiems patiekalams

Malta kiauliena iškepa itin greitai ir gali būti panaudota įvairiuose patiekaluose.

  • Greitas Bolonijos tipo padažas: Keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, sudėkite maltą kiaulieną ir kepkite, kol paruduos. Supilkite konservuotus smulkintus pomidorus, pagardinkite druska, pipirais, itališkomis žolelėmis (baziliku, raudonėliu). Troškinkite apie 10-15 minučių. Patiekite su greitai išverdamais makaronais (pvz., spagečiais, fusilli).
  • Kiaulienos kotletukai/maltinukai: Į maltą kiaulieną įmuškite kiaušinį, įberkite džiūvėsėlių ar mirkyto batono, smulkinto svogūno, druskos, pipirų. Suformuokite nedidelius kotletukus ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje po kelias minutes iš abiejų pusių. Galima patiekti su bulvių koše (jei turite laiko) arba tiesiog su duona ir daržovėmis.
  • Įdarytos daržovės: Maltą kiaulieną pakepinkite su svogūnais ir prieskoniais. Šiuo įdaru galite įdaryti paprikas, cukinijas ar pomidorus ir trumpai pakepti orkaitėje arba keptuvėje po dangčiu, kol daržovės suminkštės.

Patarimas: Turėkite šaldiklyje porcijomis supakuotos maltos kiaulienos - tai puikus "greitosios pagalbos" ingredientas pietums.

4. Ploni kiaulienos pjausniai (pvz., šoninė, sprandinė) keptuvėje ar ant grilio

Nors sprandinė ar šoninė dažniau asocijuojasi su ilgesniu kepimu, plonai supjaustyti gabalėliai gali būti paruošti labai greitai.

Metodas:
  1. Supjaustykite mėsą maždaug 0.5-1 cm storio riekelėmis.
  2. Greitai pamarinuokite (užtenka 15-20 minučių kambario temperatūroje): alyvuogių aliejus, citrinos sultys ar actas, česnakas, mėgstamos žolelės (pvz., raudonėlis, čiobrelis), druska, pipirai. Arba naudokite sausą prieskonių mišinį (rub'ą).
  3. Gerai įkaitinkite keptuvę (geriausia - grilio keptuvę) arba stalo grilį.
  4. Kepkite po kelias minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus ir iškeps. Riebesni gabaliukai, kaip šoninė ar sprandinė, atleis nedidelį perkepimą, skirtingai nei išpjova.
  5. Patiekite su gaiviomis salotomis, greitai paruošiamais grilintomis daržovėmis (pvz., cukinija, paprika) ar tiesiog su duonos rieke.

Svarbu: Plonai pjaustyta mėsa kepa labai greitai, stebėkite procesą.

Kokią kiaulienos dalį rinktis greitiems pietums?

Ne visos kiaulienos dalys vienodai tinka greitam paruošimui. Renkantis mėsą pietums, kai laiko nedaug, verta atkreipti dėmesį į šias dalis:

  • Kiaulienos išpjova (Filet Mignon): Pati minkščiausia ir švelniausia kiaulienos dalis. Ji kepa itin greitai, tačiau reikalauja atidumo - perkepta tampa sausa ir beskonė. Idealiai tinka medalionams, greitiems iešmeliams, stir-fry.
  • Kiaulienos nugarinė (Loin): Taip pat gana minkšta dalis, nors ne tokia kaip išpjova. Tinka pjausniams, kotletams (karbonadams), stir-fry (jei plonai pjaustyta). Svarbu neperkepti. Gali būti su kaulu arba be jo. Pjausniai be kaulo iškepa greičiau.
  • Malta kiauliena: Kaip minėta, labai universali ir greitai paruošiama. Tinka padažams, kotletams, įdarams.
  • Plonai pjaustyta mentė ar kumpis: Nors šios dalys paprastai reikalauja ilgesnio gaminimo (troškinimo, kepimo orkaitėje), labai plonai supjaustytos juostelės puikiai tinka stir-fry ar greitam apkepimui keptuvėje. Jų skonis sodresnis nei išpjovos ar nugarinės.
  • Plonai pjaustyta šoninė ar sprandinė: Riebesnės dalys, kurios plonai supjaustytos taip pat greitai iškepa keptuvėje ar ant grilio. Riebalai suteikia papildomo skonio ir sultingumo.

Vengti greitiems pietums: Stambūs gabalai, skirti kepimui orkaitėje (pvz., visas kumpis, mentė), kiaulienos karka ar šonkauliai, reikalaujantys ilgo troškinimo ar kepimo žemoje temperatūroje.

Gaminimo technikos greičiui ir skoniui užtikrinti

Norint paruošti kiaulieną greitai ir skaniai, svarbu ne tik pasirinkti tinkamą mėsos dalį, bet ir taikyti efektyvias gaminimo technikas:

  • Kepimas maišant aukštoje temperatūroje (Stir-frying): Jau aptarta technika, ideali plonai pjaustytai mėsai ir daržovėms. Reikalauja gero pasiruošimo ("mise en place"), nes pats kepimo procesas labai greitas.
  • Greitas kepimas keptuvėje (Pan-searing/Pan-frying): Tinka pjausniams, medalionams, kotletams. Svarbu gerai įkaitinti keptuvę, kad mėsa iškart apskrustų ir liktų sultinga viduje. Neperkraukite keptuvės - geriau kepti per kelis kartus, kad mėsa keptų, o ne troškintųsi savo sultyse.
  • Kepimas ant grilio (Grilling): Puikiai tinka plonesniems pjausniams, iešmeliams. Aukšta temperatūra greitai iškepa mėsą ir suteikia malonų dūmo aromatą (jei naudojamas anglinis grilis) bei skrudžias juosteles. Stalo grilis taip pat yra puikus greitas variantas.
  • Plonas pjaustymas: Tai ne technika, o paruošimo būdas, bet jis esminis greičiui. Kuo plonesnis mėsos gabalėlis, tuo greičiau jis iškeps.
  • Likučių panaudojimas: Jei turite iš anksčiau keptos ar virtos kiaulienos (pvz., likusio kepsnio), ją galima greitai panaudoti pietums: supjaustyti juostelėmis ir įmaišyti į salotas, pašildyti su padažu, panaudoti sumuštiniams ar tortilijoms.

Skonio stiprinimo strategijos per trumpą laiką

Greitai gaminant, gali atrodyti, kad nelieka laiko išgauti sodrų skonį. Tačiau yra būdų, kaip tai padaryti efektyviai:

  • Greiti marinatai ir įtrynimai (Rubs): Net 15-20 minučių marinavimas kambario temperatūroje gali suteikti mėsai skonio. Naudokite rūgšties (citrinos sulčių, acto, jogurto), aliejaus, prieskonių, žolelių. Sausi prieskonių mišiniai (įtrynimai) taip pat veikia greitai - tiesiog įtrinkite jais mėsą prieš kepant.
  • Padažai: Paprastas padažas, pagamintas toje pačioje keptuvėje, kur kepė mėsa (pan sauce), yra greitas būdas praturtinti patiekalą. Deglazuokite keptuvę (įpilkite skysčio - sultinio, vyno, grietinėlės - ir nugramdykite prikepusius gabalėlius), pridėkite aromato (garstyčių, žolelių, pipirų) ir šiek tiek pavirkite. Taip pat galima naudoti kokybiškus pirktinius padažus (teriyaki, BBQ, saldžiarūgščius), tačiau skaitykite sudėtį.
  • Aromatiniai ingredientai: Česnakas, svogūnas, imbieras, aitrioji paprika - greitai pakepinti aliejuje jie sukuria puikų skonio pagrindą daugeliui patiekalų. Šviežios žolelės (petražolės, krapai, kalendra), pridėtos gaminimo pabaigoje, suteikia gaivumo.
  • Rūgštumas ir saldumas: Šlakelis acto, citrinos sulčių ar žiupsnelis cukraus/medaus padaže ar marinate gali subalansuoti skonius ir padaryti patiekalą įdomesnį.
  • Kokybiški ingredientai: Net ir paprastas patiekalas bus skanesnis, jei naudosite kokybišką mėsą, šviežias daržoves ir gerus prieskonius.

Patarimai efektyviam pietų ruošimui

Norint, kad kiaulienos pietų gaminimas būtų išties greitas, svarbus ir pasiruošimas bei proceso organizavimas:

  • Pasiruošimas iš anksto ("Mise en place"): Prieš pradedant kepti, pasiruoškite visus ingredientus: susipjaustykite mėsą ir daržoves, pasimatuokite padažo komponentus, pasiruoškite prieskonius. Tai ypač svarbu gaminant stir-fry, kur pats kepimo procesas labai spartus.
  • Plonas pjaustymas taupo laiką: Kaip jau minėta, plonai pjaustyta mėsa iškepa žymiai greičiau. Investuokite į aštrų peilį.
  • Aukšta temperatūra (kur tinka): Greitam kepimui (stir-fry, pan-searing) naudokite pakankamai aukštą temperatūrą. Tai užtikrins greitą apskrudimą ir neleis mėsai prarasti per daug sulčių.
  • Daugiafunkcinis darbas (Multitasking): Kol kepa mėsa, galite paruošti greitą garnyrą (pvz., užkaisti vandenį kuskusui, supjaustyti salotas). Kol mėsa "ilsisi" po kepimo, galite pagaminti padažą.
  • Ingredientų paruošimas savaitgaliui: Jei turite laiko savaitgalį, galite pasiruošti kai kuriuos komponentus ateinančiai savaitei: susipjaustyti daržoves ir laikyti sandariame indelyje, išvirti didesnį kiekį ryžių ar kitų kruopų, pasigaminti universalų padažą.
  • Šaldiklio panaudojimas: Turėkite šaldiklyje ne tik maltos kiaulienos, bet ir plonai pjaustytos mėsos porcijomis, virtų sultinių kubelių padažams.

Platesnis požiūris: subalansuoti ir įvairūs pietūs

Nors dėmesys čia skiriamas greitam kiaulienos paruošimui, svarbu nepamiršti bendro pietų konteksto. Greiti pietūs nereiškia nevisaverčiai.

  • Derinimas su garnyrais: Prie greitai paruoštos kiaulienos derinkite greitai paruošiamus garnyrus: kuskusą (užtenka užpilti karštu vandeniu), greitai verdamus makaronus, šviežių daržovių salotas, garintas ar greitai apkeptas daržoves (brokolius, šparagus, žirnelius).
  • Maistinė vertė: Stenkitės, kad pietūs būtų subalansuoti - baltymai (kiauliena), angliavandeniai (ryžiai, makaronai, duona, kruopos) ir skaidulos bei vitaminai (daržovės).
  • Įvairovė: Nors turite kelis mėgstamus greitus receptus, stenkitės paįvairinti skonius keisdami prieskonius, padažus, daržoves. Azijietiško stiliaus stir-fry, Viduržemio jūros regiono įkvėpti pjausniai su žolelėmis ir citrina, paprasti lietuviški kotletukai - kiauliena leidžia daug eksperimentuoti.
  • Prisitaikymas prie skonio: Nebijokite adaptuoti receptų pagal savo skonį - reguliuokite aštrumą, druskos kiekį, keiskite daržoves ar prieskonius.
  • Sultingumo išsaugojimas: Viena dažniausių problemų gaminant liesesnes kiaulienos dalis (išpjovą, nugarinę) - sausumas. Svarbiausia taisyklė - neperkepti. Naudokite mėsos termometrą (ideali vidinė temperatūra apie 63-65°C, po to dar šiek tiek pakils mėsai "ilsintis"). Marinavimas, ypač su rūgštimi ar pieno produktais, taip pat padeda išlaikyti sultingumą. Leiskite mėsai kelias minutes "pailsėti" po kepimo prieš pjaustant - tai leidžia sultims tolygiai pasiskirstyti.

Receptas: Spalvingi kiaulienos suktinukai su daržovėmis

Kulinarijos šefės siūlomi kiaulienos suktinukai su daržovėmis bus tikras gardėsis, kurį lengvai iškepsite ir ant grotelių, ir orkaitėje. Juos ruošite tikrai dar ne kartą, nes jie tiesiog skanūs - sultinga ir minkšta kiauliena puikiai dera su traškiomis daržovėmis. Didelis šio recepto privalumas ir tai, kad šie kiaulienos suktinukai vargu ar gali nusibosti.

Naudokite vis kitas daržoves - pavyzdžiui, dar išnaudokite besitęsianti smidrų sezoną. Aštrumo suteikite su keliais griežinėliais aitriosios paprikos ar geltonąjį svogūną pakeiskite raudonuoju. Leiskite fantazijai pasireikšti ir su padažu - galite kiaulieną pamarinuoti, pavyzdžiui, meduje su garstyčiomis. Bus labai skanu ir prieš vyniojant daržoves mėsą patepti pesto padažu - tuomet iš išorės teliks mėsą apšlakstyti aliejumi, kepant tepti marinatu nebereikės. Viskas priklauso nuo jūsų noro ir turimų produktų - o kulinariniai keliai čia begaliniai. Šis nebrangus ir lengvai paruošiamas kiaulienos patiekalas gali virsti labai universaliais suktinukais su šviežiomis traškiomis daržovėmis.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės:
  • 500 g kiaulienos sprandinės
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 1 šaukšto sojų padažo
  • 1 šaukšto kečupo
  • 1 raudonosios paprikos
  • 1 geltonosios paprikos
  • 1 didelės morkos
  • 1 svogūno
  • 1 cukinijos
  • Druskos, pipirų
  • Šviežių petražolių
Gaminame:
  1. Supjaustykite kiaulienos sprandinę į 8 plonas riekeles. Kiekvieną iš jų išmuškite mėsos muštuku. Pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Paprikas, morką, cukinijas supjaustykite siauromis juostelėmis, o svogūną - žiedais.
  3. Ant kiekvienos sprandinės riekelės uždėkite daržovių porciją, susukite į tvirtą ritinėlį. Jei norite, sutvirtinkite prieš tai vandenyje pamirkytais dantų krapštukais.
  4. Sumaišykite aliejų, sojų padažą ir kečupą.
  5. Jei kepate ant grilio: suktinukus padėkite ant įkaitinto grilio, kepkite 15-20 minučių, kartą apverčiant ir dažnai patepant marinatu.
  6. Jei kepate orkaitėje: įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Sudėkite suktinukus ant grotelių, po jais padėkite kepimo skardą su vandeniu. Aptepkite suktinukus marinatu ir kepkite 20 minučių, per tą laiką dar du kartus papildomai patepant marinatu.
  7. Prieš patiekiant išimkite dantų krapštukus. Apibarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite su šviežiomis salotomis.

Receptas: Kiaulienos kepsnys su imbieru

Sultingą kiaulienos kepsnį pietums ar vakarienei galite paruošti vos per 5 minutes. O kol keps, pasiruošite garnyrą arba... paskaitysite knygą.

Porcijos: 4Gaminimas: 5 min.Kepimas: 20 min.Reikės:
  • 4 gabaliukai (po 200 g) kiaulienos nugarinės su kaulu
  • 1 šaukštelis imbierų tyrės
  • 2 šaukšteliai česnakų tyrės
  • ½ citrinos sultys
  • 1 šaukštas skysto medaus
  • 3 šaukštai aliejaus
  • Druskos
Gaminimas:
  1. Sumaišykite imbierų tyrę, česnakų tyrę, citrinos sultis, aliejų ir medų, įberkite druskos.
  2. Šiuo mišiniu įtrinkite mėsą. Palikite 2-3 val. šaltoje vietoje.
  3. Išėmę iš marinato apkepkite mėsą po 2-3 min. iš kiekvienos pusės keptuvėje, o po to šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 20 min.
  4. Patiekite su juodųjų lęšių ir daržovių troškiniu ir mėgstamu padažu.

Kaip išsirinkti tinkamą kiaulieną?

Skanus patiekalas prasideda dar renkantis mėsą, todėl svarbiausia - rinktis kokybišką, maksimaliai šviežią ir lietuvišką kiaulieną, kuri į parduotuvių lentynas atkeliauja per trumpiausią įmanomą laiką.

Bet kuris skanus maistas prasideda nuo kokybiškų ingredientų. Tai ypač svarbu renkantis mėsą. Rekomenduojama kiaulieną rinktis lietuvišką, nes tokia bus maksimalaus šviežumo. Jeigu neapsisprendžiate, ar gaminsite iš jos šiandien, ar rytoj - verčiau rinktis vakuumuotą mėsą, nes sveriamą geriausia kepti dar tą pačią dieną.

Kiaulienos sprandinė yra kone ideali kepimui ant grotelių - ji lengvai skaniai apskrunda ir lieka sultinga viduje. „Sprandinė yra ne per riebi, tačiau turi pakankamai riebalų, kurie kepant lydosi, įsisunkia į mėsą, todėl ji neišsausėja, išlieka minkšta ir skani net ilgiau kepant. Tie nedideli riebalų intarpai taip pat suteikia turtingesnį skonį, todėl patiekalai su kiaulienos sprandine yra labai mėgstami“, - pastebi ekspertas.

Daržovės - svarbi kiaulienos patiekalų dalis

Valgant kiaulienos patiekalus svarbu su jais patiekti ir gausybę daržovių. Jos gali būti tiek keptos, tiek žalios, tiek marinuotos - kuo įvairovė didesnė, tuo labiau apsidžiaugs organizmas. Daržoves galima patiekti ne tik kaip garnyrą šalia, bet kaip neatskiriamą pagrindinio kiaulienos patiekalo dalį - tuomet net nereikės raginti jų valgyti, jos bemat su mėsa išnyks iš lėkštės.