Tai receptas, kuris ilgai ir kantriai laukė savo eilės. Jau labai seniai norėjau jį iškepti ir užrašyti, kad jis būtų mano receptuose, nes trupininį pyragą ir mane sieja labai geri prisiminimai - tai buvo mano pirmasis pyragas, gamintas per technologijų pamoką dar penktoje klasėje. Ir nors šį pyragą su laiku pakeitė kiti mylimi receptai, trupininis pyragas man visada išliks pyragų klasika. Pyragas, kurį tiesiog būtina išsikepti bent kartą per metus.
Man rodos, būtent toks yra trupininis. Šįkart iškepiau jį ne tik su uogiene, bet ir su dosniu sluoksniu varškės. Pyragas pavyko švelnus, skanus, išties labai jaukus. Savo saldumynų knygoje rašiau, kad iškepti pyragą - tai lyg pasakyti myliu. Tikrai tuo tikiu. Tikiu, kad maistas - viena iš daugybės meilės kalbų. Iškepkite šį savaitgalį pyragą.
Trupininis pyragas su varške ir uogiene yra kepinys, kurio pristatinėti tikrai nereikia. Visi esame jį ragavę ir turbūt visi mėgstame. Tokio tipo pyragus ir aš mėgstu, nes jie visada pavyksta, o skonis, priklausomai nuo naudojamo džemo, visada bus kiek skirtingas.
Receptas trupininiam pyragui su varške ir aviečių džemu
Ingredientai:
- 500g miltų
- 150g sviesto (gerai atšaldyto)
- 100g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
Įdarui:
- 500g aviečių džemo (tiks ir kita rūgštesnė uogienė ar džemas)
- 500g 9% varškės
- 1 šaukštas cukraus
- 1 nedidelis kiaušinis
Gaminimo eiga:
- Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir išmaišykite.
- Sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite pirštais, kol pasidarys trupininė masė.
- Įmuškite kiaušinius ir išminkykite tešlą. Tešlą suspauskite į kamuoliuką, įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite geram pusvalandžiui, o dar geriau valandai į šaldytuvą. Kuo bus geriau sušalusi tešla, tuo lengviau bus daryti trupinius.
- Tešlą padalinkite į tris dalis. Du trečdalius sutarkuokite burokine tarka į formos dugną ir tolygiai paskirstykite.
- Varškę su cukrumi ir kiaušiniu pertrinkite trintuvu ir dėkite ant tešlos trupinių.
- Ant viršaus dėkite džemą ir užtarkuokite likusį trečdalį tešlos.
- Kepkite 170C orkaitėje 40-50 min.
Patarimai
- Kepdami rinkitės riebesnę varškę, o džemas lai būna rūgštesnis.
- Nepagailėkite laiko tešlos šaldymui, trupiniai bus tolygesni, o pyragas trapesnis.
- Nors šis pyragas turėtų būti valgomas atvėsęs, nustebsite paragavę dar šilto su stikline pieno.
- Labai tinkamas receptas suvartoti šaldiklyje užsilikusias šaldytas uogas.
Šį kartą naudojau „Kėdainių fabriko“ aviečių džemą - turbūt su juo toks pyragas man yra skaniausias. Žinoma, puikiai tiks ir mėlynių ar kitų uogų džemas/uogienė. Geriau rinktis džemą/uogienę, kuris nebūtų nei labai skystas, nei tirštas. Toks per vidurį. Varškę naudojau birią, ją su kitais ingredientais sutryniau blenderiu iki vientisos, glotnios masės. Šis trupininis pyragas su varške ir uogiene bus skanus bent keletą dienų. Geriausia jį laikyti šaldytuve.
Alternatyvus receptas
Reikia:
Tešlai:
- 300 g miltų
- 100 g cukraus
- 200 g sviesto
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- Druskos
Įdarui:
- 400 g abrikosų džemo
- Saujos džiovintų abrikosų
- 600 g varškės
- 3 kiaušinių
- 100 g cukraus
- 1 tarkuotos citrinos žievelės
Gaminimo eiga:
- Ant stalo išsijokite miltus, sutarkuokite sviestą, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, druską ir trinkite, kol išeis trupiniai.
- Įdarui: varškę sutrinkite su kiaušiniais, cukrumi ir citrinos žievele.
- Išmirkykite abrikosus. Į elektrinio smulkintuvo indą supilkite abrikosų džemą ir sudėkite mirkytus abrikosus. Sutrinkite taip, kad liktų abrikosų gabalėlių.
- Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite pusę paruoštų trupinių, supilkite džemą, paruoštą varškę ir užberkite likusius trupinius.
- Dėkite kepti į iki 175 °C įkaitintą orkaitę.
Kitas receptas:
- 6-8 asm.
- Gaminimas 15 min.
- Kepimas 1 val.
- Orkaitės t-ra 175 °C
Reikia:
Tešlai:
- 300 g miltų
- 100 g cukraus
- 200 g sviesto
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- Druskos
Įdarui:
- 400 g abrikosų džemo
- Saujos džiovintų abrikosų
- 600 g varškės
- 3 kiaušinių
- 100 g cukraus
- 1 tarkuotos citrinos žievelės