pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Prieskoniai Medžiagų Apykaitai Skatinti

Medžiagų apykaita arba dar kitaip - metabolizmas - yra organizmo ląstelių veikla, kurios dėka maistinės medžiagos - angliavandeniai, riebalai ir baltymai - paverčiami į energiją. Ši energija reikalinga mūsų gyvybiniams procesams, fizinei bei protinei veiklai. Deja, medžiagų apykaitos sutrikimas nėra retas reiškinys, pasaulyje tai dažnai prilyginama netgi pandemijai. Nutukimas itin paplitęs tiek tarp suaugusiųjų, tiek tarp vaikų.

Nors nutukimo mastai gąsdina, tačiau mes galime šią problemą pristabdyti. Tam būtina rūpintis savo mityba, fiziniu aktyvumu bei psichologine sveikata. Teisingai sudarytas meniu yra žmonių su puikiomis formomis sėkmės paslaptis. Atkreipkite dėmesį į šiuos produktus, rinkitės juos ir būsite nustebinti savo kūno pokyčiais.

Kaip Pagreitinti Medžiagų Apykaitą Natūraliais Būdais?

Norint numesti nereikalingus kilogramus rekomenduojama didinti fizinį aktyvumą: pradėkite bent nuo 10 min. aktyvios veiklos kasdien. Ne be reikalo sakoma, kad maistas yra vaistas. Tam tikri maisto produktai gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą.

Produktai, Skatinantys Medžiagų Apykaitą:

  • Kiaušiniai: Juose yra daug baltymų, todėl tai yra idealus pasirinkimas žmonėms, norintiems suaktyvinti medžiagų apykaitą.
  • Linų sėmenys: Šiose sėklose gausu baltymų, vitaminų ir kitų pagrindinių maistinių medžiagų.
  • Čili pipirai: Aštrūs patiekalai, kuriuose yra šviežių arba džiovintų čili pipirų, gali pagreitinti medžiagų apykaitą.

Jei esate linkę priaugti svorio, arba šeimos genealoginiame medyje yra asmenų sergančių cukriniu diabetu ar širdies ir kraujagyslių ligomis, rekomenduojame reguliariai atlikti profilaktinius medžiagų apykaitos tyrimus. Tokie tyrimai padeda įvertinti ne tik širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą, gliukozės apykaitą organizme, bet ir nustatyti galimus inkstų sutrikimus.

Prieskonių Poveikis Medžiagų Apykaitai

Nemažai tyrimų patvirtina tam tikrų prieskonių teigiamą poveikį kūno masės indeksui (KMI) ir kūno riebalų mažinimui. Svarbu pabrėžti, kad prieskoniai negali būti laikomi vienintele priemone svorio mažinimui.
  • Kajeno pipirai: Kapsaicinas gali skatinti termogenezę (procesą, kai kūnas degina kalorijas šilumai gaminti) ir mažinti apetitą. Be to, kajeno pipirai gali padidinti sotumo jausmą, todėl sumažėja suvartojamo maisto kiekis.
  • Česnakai: Česnakuose esantis junginys alicinas gali turėti nutukimą mažinančių savybių.
  • Ožragė: Ožragė yra daug skaidulų turintis prieskonis, kuris gali mažinti alkį ir užkirsti kelią persivalgymui.
  • Juodieji pipirai: Juoduosiuose pipiruose yra piperino - alkaloido, kuris gali skatinti svorio mažėjimą.
  • Cinamonas: Cinamonas yra žinomas dėl savo junginio cinamaldehido, kuris gali skatinti riebalų deginimą ir mažinti cukraus kiekį kraujyje.
  • Ciberžolė: Ciberžolėje esantis kurkuminas turi priešuždegiminių savybių ir gali padėti reguliuoti kūno svorį.
  • Imbieras: Imbieras yra dar vienas prieskonis, galintis padėti svorio mažėjimo procese. Jo aktyviosios medžiagos - gingerolis ir shogaolas - gali skatinti kalorijų deginimą ir sotumo jausmą.
  • Kmynai: Kai kurie tyrimai rodo, kad kmynai gali padėti numesti svorio.
  • Kardamonas: Kardamonas turi priešuždegiminių savybių, kurios gali būti naudingos reguliuojant kūno svorį.

Nors šie prieskoniai gali padėti svorio mažinimo procese, jie neturėtų būti laikomi pagrindine priemone siekiant rezultatų. Tinkama mityba, fizinis aktyvumas ir sveikas gyvenimo būdas yra būtini norint pasiekti ilgalaikių pokyčių.

Kiti Prieskoniai ir Produktai, Galintys Padėti Metant Svorį

Ekspertų teigimu, prieskoniai, naudojami Indijos ir apskritai Azijos virtuvėje, pagreitina medžiagų apykaitą, malšina apetitą ir netgi neleidžia riebalų ląstelėms atsinaujinti po to, kai atsikratoma nereikalingų kilogramų.

Dr. Marilyn Glenville išvardijo dešimt prieskonių, kurie padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų - nuo sibirinio ženšenio šaknies, kuri pagreitina medžiagų apykaitą, iki Kajeno paprikų ir ciberžolių, kurios degina riebalus, ir kiaulpienių, kurios slopina apetitą.

  1. Ženšenis: Ženšenio šaknis yra įprastas pagardas korėjiečių ir kinų virtuvėje, jos galima įsigyti specializuotuose sveiko maisto ar Azijos maisto parduotuvėse.
  2. Kajeno paprikos: Aštrumą aitriosioms paprikoms suteikia kapsaicinas. Būtent ši medžiaga padeda kovoti su antsvoriu ir nutukimu, nes sumažina kalorijų pasisavinimą ir kraujo riebalų kiekį.
  3. Cinamonas: Šiuo visų mėgstamu prieskoniu skaninami ne tik obuolių pyragai. Azijos virtuvėje cinamono beriama ir į karius bei ankštinių sriubas. Jis taip pat pagreitina medžiagų apykaitą.
  4. Juodieji pipirai: Šie maži žirneliai, kuriuos malame ir kuriais gardiname patiekalus, turi medžiagos, vadinamos piperinu.
  5. Kiaulpienės: Daugeliui žmonių kiaulpienės yra erzinančios sodo ir daržo piktžolės, bet tradiciškai kiaulpienių šaknys ir lapeliai naudojami kaip vaistai nuo pilvo pūtino ir virškinimo sutrikimų.
  6. Garstyčios: Jose dar kartą sutinkame kapsaiciną ir jo medžiagų apykaitą gerinančias bei riebalus deginančias savybes.
  7. Ciberžolė: Geltonos spalvos ciberžolės milteliai, gaminami iš vienos šaknies, yra būtent tas prieskonis, kuris suteikia patiekalams su kariu geltoną spalvą.
  8. Imbieras: Imbieras gali turėti tokį patį termogenezinį poveikį, kaip ir kapsaicinas, nes jis skleidžia šilumą, kuri dar labiau aktyvina riebalų deginimo veiklą.
  9. Kmynai: M. Glenville teigimu, žmonės, kurie kumino sėklas įtraukia į savo mitybos planus, atsikrato daugiau antsvorio negu tie, kurie kuminų nevartoja.
  10. Kardamonas: Šios mažos, žalios ankštys garsėja nauda virškinimui, bet kardamonas taip pat padeda deginti riebalus.

Gėrimai, Skatinantys Medžiagų Apykaitą

Kai kurie gėrimai gali natūraliai pagreitinti medžiagų apykaitą ir padėti numesti svorio:

  • Žalioji arbata: Yra katechinų, kurie padidina riebalų oksidaciją.
  • Obuolių sidro actas: Gerina jautrumą insulinui, kai vartojamas prieš valgį.
  • Juodoji kava: Dėl joje esančio kofeino padidina medžiagų apykaitos greitį.
  • Vanduo su citrina: Pagerina hidrataciją ir prideda riebalus deginančių polifenolių.
  • Imbiero ir cinamono arbatos: Pasižymi termogeniniu poveikiu, kuris pagreitina kalorijų deginimą.
  • Baltymų prisotinti kokteiliai: Raumenų stiprinimas, siekiant padidinti kalorijų deginimą.

Svarbūs Gyvenimo Būdo Aspektai

Metabolizmas yra sudėtingas procesas, kurio greitį lemia genetiniai, hormoniniai, amžiaus ir gyvenimo būdo veiksniai. Tačiau tai nereiškia, kad nėra būdų išlaikyti arba net pagreitinti medžiagų apykaitą vyresniame amžiuje. Baltymais turtinga mityba ir geri miego įpročiai yra vieni iš pagrindinių veiksnių, padedančių pagreitinti medžiagų apykaitą.

Lentelė: Prieskonių Poveikis Medžiagų Apykaitai

Prieskonis Poveikis Veiklioji medžiaga
Kajeno pipirai Skatina termogenezę, mažina apetitą Kapsaicinas
Česnakai Mažina nutukimą Alicinas
Cinamonas Skatina riebalų deginimą, mažina cukraus kiekį kraujyje Cinamaldehidas
Ciberžolė Priešuždegiminis poveikis, reguliuoja kūno svorį Kurkuminas
Imbieras Skatina kalorijų deginimą, didina sotumo jausmą Gingerolis, shogaolas