pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Geriausiai Lydyti Sūrį: Patarimai ir Gudrybės

Sūrių pjaustymo ypatumai

Esti nesuskaičiuojamas kiekis sūrių rūšių. Jie skiriasi savo skoniu, tekstūra, gamybos būdu, kilmės šalimi, tad jų pateikimo būdas irgi turėtų skirtis. Skirtingas sūrio rūšis reiktų pjaustyti pagal jiems tinkamas rekomendacijas, taip jo skonis atsiskleidžia geriausiai. Akivaizdu, jog vien rankų čia nepakaks, tad pridedame ir sūrių peilių gidą!

Skirtingiems sūriams - skirtingi peiliai. Jų įvairovė beribė, nuo peilių - siūlų ir trikampio formos skaptuoklio ar tuščiavidurio peilio geriausiai tinkančio pjaustyti minkštuosius sūrius.

Dažniausiai rekomenduojama kietąjį sūrį suskaldyti, o puskiečius - pjaustyti riekelėmis arba kubeliais. Tuo tarpu sūrį su mėlynaisiais pelėsiais galima ir pjaustyti, ir skaldyti, ir laužyti. Pasigilinkime į viską išsamiau.

Išsamus Sūrių Pateikimo Gidas: Laužti, Pjauti, Skaldyti ar Plėšti?

Pjauti

Pjaustymui skirtus sūrius atpažinsi pagal formą arba kietumą. Pjaustyti sūrius rekomenduoju tada, kai jie yra apvalios formos arba pusiau minkšti bei puskiečiai. Tarkim, sūriai su mėlynaisiais arba baltaisiais pelėsiais turi sau skirtus peilius, tad Camembert ar brie skaniausia būtų pjaustyti kaip pyragą, o sūrius su mėlynaisiais pelėsiais ­- kvadratiniais arba stačiakampiais gabalėliais.

Puskiečiai sūriai taip pat turėtų būti pjaustomi - kai kurie kubeliais, kai kurie plonomis riekelėmis. Kaip pavyzdžiui, Maasdam sūris bus gardžiausias pateiktas kubeliais, o Bergkäse (vokiškas kalnų sūris) mažais stačiakampiukais arba riekelėmis. Kai kuriuos kietuosius sūrius (ypač mažai brandintus) siūlau taip pat pjaustyti. Jiems geriausiai tiks riekelės forma.

Šita taisyklė puikiai tinka VILVI Memel Prussia 3 mėn. bei Memel Piquant 2 mėn. brandinimo su skirtingais skoniais (bazilikais, džiovintais pomidorais, jalapeno pipirais). Sūrį su mėlynaisiais pelėsiais VILVI Memel Blue irgi galima pjaustyti, tačiau jam tinka ir laužymas.

Žinoma, kiekviena sūrio rūšis turi jiems skirtis peilius.

Laužti

Kietieji sūriai skiriasi savo brandinimo laiku, tad kai kuriuos, ypač mažai brandintus kietuosius sūrius rekomenduočiau pateikti pjaustytus riekelėmis (naudojant skustuką), o ilgiau brandintus - laužyti. Kaip pavyzdiui, šveicarišką Griujerį, itališkus Pecorino ar Grana Padano.

Tavo vakarėlio stalą tikrai papuoš pjaustyti bei laužyti įvairiomis formomis ir suberti ant medinės ar marmurinės lentelės kietieji sūriai.

Plėšyti

Į šitą klausimą atsakymą rasi lengviausiai! Gerai pažįstami sūriai, kaip Mozzarella ar Burrata - minkšti ir švieži, skaniausiai susivalgys plėšyti. Karvės ar ožkos pieno šviežius sūrius rekomenduoju taip pat plėšti, o tuos, kurie būna itin švelnios kreminės konsistencijos, net primenančius varškę, galima kabinti tiesiog šaukšteliu.

Trupinti

Trupinimui skirti sūriai yra taip pat minkštos konsistencijos, tačiau labiau susifermentavę nei švieži sūriai. Kaip pavyzdžiui, Fetos tipo sūris ar sūris su mėlynuoju pelėsiu.

Skusti

Labai kietus sūrius siūlau skusti specialiu peiliu arba vaisių - daržovių skustuku! Plonos sūrio drožlės tinkamai pagardins makaronų patiekalus, rizoto ar jautienos carpaccio. Eksperimentuok ir išmėgink brandintus Pecorino, Grana Padano, Asiago.

VILVI Memel Reserve12 mėn. labai gardus patiektas būtent taip.

Skaldyti

Skaldymui labiausiai tinka kietesni, gurmaniški sūriai. Dažniausiai skaldytus sūrius pateikiu prie vyno ir alaus degustacijos. Tai trapios, lūžtančios struktūros sūriai, tokie kaip: Asiago ar Pecorino Romano.

Toks būdas tinka VILVI Memel Grand Reserve 18 mėn. brandintam.

Peilių Įvairovė

Žinoma, kiekviena sūrio rūšis turi jiems skirtis peilius:

  • Peiliai, skirti labai minkštiems arba šviežiems sūriams:
    • Peilis - siūlas (Cheese wire): Sūrio viela geriausiai tinka minkštiems sūriams (pvz. šviežia Mozzarella, Burrata) pjaustyti be smulkinimo. Jis taip pat gali būti naudojamas su pusiau minkštaisiais sūriais.
    • Ilgas sūrio peilis (Pronged Cheese Knife): Šis daugiafunkcinis peilis puikiai tiks minkštiesiems sūriams (pvz. Brie) pjaustymui. Tokį peilį gali naudoti ir kietesniems sūriams, o antgaliu pasmeigti nusižiūrėtą sūrio gabaliuką.
    • Minkšto sūrio peilis (Soft Cheese Knife): Minkštojo sūrio peilių skylės pjaustymo metu išlaiko sūrį prie peilio, tad galima lengvai išgauti norimą sūrio formą. Geriausiai išgaunamas rezultatas su minkštaisiais ir pusiau minkštaisiais sūriams (pvz. Camembert).
  • Peiliai, skirti tepamiems, pusiau minkštiems bei puskiečiams sūriams:
    • Peilis sūrio užtepimui (Cheese Spreader): Šis suapvalintas peilis naudojamas minkštiems, plaunamiems sūriams ar sūrio skonio užtepėlėms.
    • Cheddar Cleaver (Cheddar Cleaver): Šis sūris yra toks mėgstamas ir populiarus, kad jo garbei yra specialiai sukurtas ir peilis! Jį taip pat gali naudoti įvairiems kietiems ar pusiau minkštiems sūriams pjaustyti.
    • Plokščias sūrio peilis (Flat Cheese knife): Tai mažesnis skaldytuvo stiliaus peilio variantas. Šis plokščias sūrio peilis yra dar vienas daugiafunkcinis įrankis pusiau minkštam ir kietajam sūriui paruošti.
    • Sūrio plokštuma / skustukas (Cheese plane): Šis įrankis - sūrininkų mėgstamiausias! Jis yra naudojamas ploniems sūrio gabalėliams atriekti. Geriausiai tinka pasirinkus pusiau minkštą (Fontina ar Havarti) ir pusiau kietą (Gouda, alpine-style ar Maasdam) sūrio rūšį.
  • Peiliai, skirti kietiesiams sūriams:
    • Pjovimo peilis (Chisel knife): Patogiausia naudojant šios formos peilį smulkiai supjaustyti minkštą sūrį, skusti kietąjį sūrį ar tiesiog sukapoti jį į kubelius.
    • Parmezano peilis (Parmesan knife): Šio peilio ašmenys gali lengvai suskaldyti kietuosius sūrius, tokius kaip Parmezanas, tad su juo galima lengvai improvizuojant išgauti įdomias vieno kąsnio formas.
    • Sūrio tarka (Cheese grater): Ko gero geriausiai atpažįstamas sūrio smulkinimo įrankis!

Lydytas Sūris: Mitai ir Tikrovė

Nors šių gardžių pieno produktų rasite kone kiekvienų namų šaldytuve, lydyti sūriai vis dar apipinti įvairiais mitais. Leiskite juos sugriauti!

1. Lydytas sūris yra netikras - tai mitas.

Lydyti sūriai nėra sūrio imitacija ir jie nėra gaminami iš kitų sūrių gaminimo atliekų. Lydyti sūriai gaminami iš kokybiškų įvairių rūšių nokintų sūrių.

Tiesa, lydytų sūrių gamyba specifinė. Sūriai išlydomi ir kruopščiai sumaišomi su kitomis sudedamosiomis dalimis - sviestu, druska, prieskoniais, tokiais priedais kaip kepinti svogūnai ar kumpis.

2. Lydytame sūryje yra konservantų ir skonio stipriklių - tai mitas.

Gaminant kokybiškus lydytus sūrius konservantų, augalinių riebalų, tirštiklių, skonio stipriklių nededama.

3. Lydytą sūrį valgyti nesveika - tai mitas.

Vis netyla diskusijos, kad pienas ir jo produktai nėra naudingi suaugusiems žmonėms. Tačiau tai netiesa. Piene ir pieno produktuose gausu vertingų baltymų, organizmui būtino kalcio, nepakeičiamųjų aminorūgščių ir kitokių mineralinių medžiagų bei biologiškai aktyvių junginių. Todėl pieno gaminius mitybos specialistai rekomenduoja valgyti ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems.

Visų piene ir jo produktuose esančių sveikam organizmui reikalingų medžiagų yra ir lydytuose sūriuose. Todėl į sveiką valgiaraštį galite drąsiai įtraukti ir lydytą sūrį.

Tad kai kitą kartą praalksite ir ranka tiesis užkandžių link, vietoj bulvių traškučių rinkitės sveikus sūrio užkandžius.

4. Lydytas sūris yra pigus pieno gaminys - tai mitas.

Taip, parduotuvių lentynose galima rasti išties nebrangių lydytų sūrių ir sūrelių. Jiems gaminti naudojamos pigios žaliavos. Kokybiški, natūralūs, sveiki, maistinę vertę turintys skanūs lydyto sūrio gaminiai kainuoja nepigiai.

5. Lydytas sūris niekuo nesiskiria iš kitų pieno gaminių - tai mitas.

Lydyti sūriai nuo kitų sūrių skiriasi švelniu maloniu skoniu ir kremine konsistencija. Jais mėgautis galima kasdien ir kiekvienam.

Lydyti sūriai puikiai tinka lydyti. Aukšta temperatūra nepaveikia jų skonio. Juos kaitinant neišsiskiria riebalų. Dėl šių priežasčių lydyti sūriai nepamainomi ruošiant karštus sumuštinius, sriubas ar troškinius.

Lietuviai mėgsta lydytus sūrius, todėl jų asortimentas itin didelis. Parduotuvių lentynose galite rasti įvairaus skonio ir net skirtingos formos lydyto sūrio gaminių.

Pavyzdžiui, skirtingo skonio lydyto rūkyto sūrio užkandžiai - patogus ir skanus pasirinkimas kelionėse, su draugais stebint sporto varžybas ar netikėtai užklupus svečiams. Tepamieji sūreliai puikiai tinka lengviems ir sveikiems pusryčiams. Raikytas lydytas sūris - gardus sumuštinių priedas vakarienei.

6. Lydytas sūris nėra kokybiškas pieno produktas - tai mitas.

Kiekvieno maisto produkto kokybė priklauso nuo jam gaminti naudojamų žaliavų, jų paruošimo ir gamybos proceso. Štai todėl labai svarbu rinktis maisto kokybę ir saugą garantuojančių įmonių produkciją.

Sumuštiniai su Lydytu Sūriu

Kai neturite laiko, bet svečius norite pavaišinti ir nustebinti įdomiu ir skaniu užkandžiu, išmėginkite šiuos vieno kąsnio sumuštinius su lydyto sūrio užkandžiu „Mildė“.

1 porcijai reikės:

  • sūrio dešrelės
  • vytinto kumpio
  • vyšninio pomidoro
  • raudonėlių

Paruošti labai paprasta!

Sūris Picai: Kaip Teisingai Jį Naudoti?

Kulinarinių pokalbių apie picą temų skaičius yra begalinis, bet šįkart fokusą kreipiame į sūrius, be kurių pica turbūt neįsivaizduojama. Šios temos pagrindinė mintis yra ta, kad nebūtina visus ingredientus iškart sudėti ant picos, šauti į orkaitę ar krosnį ir laukti rezultato. Kai ką sudėti galima/rekomenduojama ant jau iškepusios picos. Sūriai yra vienas tų produktų.

„Picą galite kepti su vienos rūšies sūriu, o ant viršaus pabarstyti kitos rūšies. Kepto sūrio skonis, tekstūra ir kvapas keičiasi. Yra sūrių, kurie geriausiai atsiskleidžia nekepti, tik vos pašildyti." -pataria Alfas.

Etapais

Sūrius ant picos barstykite keiais etapais. Pirmas - ant pomidorų ar kito padažo, kurį tepate ant picos pagrindo. Jeigu norite, kad sūris labiau tįstų ir labiau apskrustų, tada pabarstykite dar ir ant visų ingredientų, t. y.: padažas, sūris, kiti ingredientai ir vėl sūris.

Mocarela

Ją galima įkepti į picą arba pabarstyti ant viršaus jau picai iškepus. Turėkite omenyje, kad įkepti labiau tinka sausesnė mocarela, nes itin vandeninga, tik ką ištraukta iš sūrymo, picą suskystins, ji pavandenys. O pabarstymui ant viršaus tinka ir šviežia šlapia mocarela.

Parmezanas

Parmezano tipo sūrį geriausia barstyti ant jau iškepusios picos - vos sušilęs jis atskleidžia savo galingus aromatus, o sukepęs jų netenka. Rekomenduoju kepti picą su mocarelos sūriu, o parmezano drožlėmis gardinti ką tik iškeptą.

Su Pelėsiu

Rokforo ar kitą pelėsinį sūrį galima ir įkepti į picą, ir pabarstyti ant jau iškeptos. Turėkite omenyje, kad ne visi mėgsta tokio sūrio aitrumą: jeigu įkepsite, juo „užsikrės" visa pica, Jeigu pelėsinį sūrį pabarstysite ant iškeptos picos viršaus, jis išsaugos savo unikalią tekstūrą, aitrumą, be to, barstyti galite tik dalį picos. Nebarstytąja puse galės mėgautis pelėsinio sūrio nemėgstantieji.

Rikota

Picai labai tinka ir tradicinė rikota. Ją galite dėti ant ingredientų prieš kepimą. Bet šviežia, neužkepta, rikota ką tik iškeptai picai suteikia gaivos. Rekomenduoju gardinti taip: šviežia rikota, švieži pomidorai ir šviežias bazilikas.

Lydyti Sūriai

Jei taip pat tinka picai. visi sūriai lydyti ir rūkyti gali būti naudojami picai taip pat. Lydytą sūrelį galite naudoti ir vietoje pomidorų padažo, jeigu norite gaminti baltą picą. Tačiau šio produkto nepadauginkite, nes lydytas sūrelis aukštoje temperatūroje dar labiau suskystėja.

Varškės Sūris

Picą galite pabandyti paskaninti kepto varškės sūrio gabaliukais. Iškepkite su mocarela, o iškepusią apibarstykite kmynais, varškės sūrio (su česnakais ir žalumynais) trupiniais.

Ožkos Sūriai, Feta ir Kt.

Juos pica taip pat mėgsta, tik siūlyčiau jų nekepti, gardinti jau iškeptą picą. Taip labiau atsiskleis sūrio skonis, kuris suteiks picai savitą charakterį.

Kokybiškas Sūris

Bičiuliai, seniai žinoma, kad geras patiekalas tas, į kurį sudėti kokybiški produktai. Tai ypač aktualu kalbant apie sūrius. Labai rekomenduoju rinktis žinomus, laiko patikrintus, virtuvės šefų mylimus sūrius.