pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Avinžirnių, Pomidorų ir Cukinijų Salotos: Greiti ir Skanūs Receptai

Kas nemėgsta greitų, paprastų, bet skanių salotų? Jos tinkamos ne tik pietums, vakarienei, bet ir įsidėti į pietų dėžutę, kad darbe valgytumėt ne tik gardžiai, bet ir visi pavydėtų. Šių salotų variacijos yra begalinės. Kiekvieną kartą galite išgauti skirtingą skonį keisdami produktus. O kas svarbiausia - čia galite dėti daržoves, kurias mėgstate arba tiesiog tuo metu turite šaldytuve. Labai skanu ir tiesiog paprasta. Tokios salotos bus tikros vasaros stalo karalienės, tad išbandykite ir pasimėgaukite. Greitai ir paprastai pagaminamos, tad puikiai tiks tiek lengviems pietums, tiek vakarienei, tiek norint užkąsti.

Avinžirnių nauda

Būdami viena seniausių ankštinių kultūrų Žemėje, avinžirniai sudaro didžiąją dalį Artimųjų Rytų, Indijos maisto raciono. Nida Degutienė (tinklaraštis Nidos receptai): Kai man reikia greito sprendimo kokį nesunkų patiekalą paruošti per dieną išalkusiai šeimai, avinžirniai dažniausiai būna pirmas pasirinkimas. Tiesa, avinžirniai turi vieną minusą - juos reikia išties ilgai virti. Todėl pravartu juos užpilti šaltu vandeniu ir palikti pernakt išbrinkti. Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Falafeliai - aliejuje kepami kukuliai iš avinžirnių. Tai tradicinis arabiškas patiekalas, patiekiamas su pita arba lavašu, salotomis ir aštriais padažais. Avinžirnių ir burokėlių salotos labai greitai paruošiamos, sočios ir skanios, bet mažai koloringos.

Receptas: Avinžirnių salotos su daržovėmis

Ingredientai:

  • 80 g avinžirnių
  • 30 g vyšninių pomidorų
  • 30 g paprikos saldžiosios
  • 20 g fetos sūrio
  • 20 g juodųjų alyvuogių
  • 15 g agurko žalio
  • 15 g cukinijos žalios
  • 15 g pomidorų saulėje džiovintų
  • 15 g svogūno mėlyno
  • 10 g avokado
  • 5 g svogūno laiškų
  • 5 g porų
  • 5 g baziliko lapelių
  • 0.2 a. š. juodųjų pipirų maltų, pagal skonį
  • Kanapių sėklų pagal skonį

Paruošimas:

  1. Nuo virtų ir brinkintų (tinka ir iš skardinės) avinžirnių nuvalome odeles. Taip skaniau, bent jau man.
  2. Visas daržoves, minimas recepte, sūrį ir alyvuoges supjaustome mažais kubeliais.
  3. Viską dedame į dubenėlį, gerai permaišome.
  4. Paragaujame ar visko užtenka. Fetos sūris sūrokas, todėl papildomos druskos recepte nėra. Aliejaus čia papildomo nepyliau taip pat, nes jo užteko nuo saulėje džiovintų pomidorų bei avokado.
  5. Dabar turime du pasirinkimus - arba valgome tiesiai iš dubenėlio, arba gražiai paserviruojame. Pasirinkimas yra Jūsų. Abu variantai galimi, o skonis nuo to nenukentės. Skanaus!

Maistinė vertė (vienai porcijai):

Maistinė medžiaga Kiekis Procentinė dalis
Kalorijos 322 kcal 16%
Angliavandeniai 35 g
Baltymai 14 g
Riebalai 16 g
Sočiosios riebalų rūgštys 4 g
Cholesterolis 18 mg
Natris 587 mg
Kalis 690 mg 35%
Skaidulos 10 g 29%
Cukrūs 8 g 32%
Vitaminas A 1892 µg 237%
Vitaminas B6 1 mg 71%
Vitaminas B12 1 µg 40%
Vitaminas C 65 mg 81%
Vitaminas E 2 mg 17%
Vitaminas K 44 µg 59%
Kalcis 148 mg 19%
Varis 1 mg 100%
Folio rūgštis 170 µg 85%
Geležis 3 mg 21%
Manganas 1 mg 50%
Magnis 51 mg 14%
Fosforas 279 mg 40%
Selenas 6 µg 11%
Cinkas 2 mg 20%

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Agurkų, pomidorų ir avinžirnių salotos su feta

Reikės:

  • 1 ilgavaisio kubeliais pjaustyto agurko
  • 100 g mažų pomidoriukų
  • pusės skardinės avinžirnių
  • pusės nedidelio smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno
  • 50 g trupinto fetos sūrio
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • druskos
  • maltų pipirų
  • šviežių krapų

Kaip gaminti:

Dideliame dubenyje sumaišykite aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus.