Troškiniai - puikus būdas panaudoti sezonines daržoves ir sukurti sotų bei maistingą patiekalą. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip pasigaminti gardų paprikų, pupelių ir pomidorų troškinį, kuris puikiai tiks tiek vegetarams, tiek mėsos mėgėjams.
Pupelių nauda sveikatai
Pupelėse gausu širdžiai ir raumenims naudingo kalio, B grupės vitaminų, vitamino C. Taigi bent keletą kartų per savaitę į savo valgiaraštį būtina įtraukti pupelių.
Receptas: Paprikų, pupelių ir pomidorų troškinys
Šis receptas puikiai tinka toms "studentiškoms" virtuvėms ir jų šeimininkėms. Dūmo skoniu pagardintas sviestinių pupelių troškinys su pomidorais - nuostabus vegetariškas užkandis arba priedas prie mėsiško patiekalo. Sviestinės pupelės kaip jokios kitos turi ypatingai kremišką konsistenciją, be to yra labai maistingos, tad tikrai pakeis jūsų racione mėsą!
Ingredientai:
- 500 g virtų pupelių
- 150 g pomidorų tyrės
- 0,5 geltonosios paprikos
- 0,5 raudonosios paprikos
- 1 svogūnas
- 1 v.š. lydyto sviesto
- 2 skiltelės česnako
- Druskos pagal skonį
- Juodųjų pipirų pagal skonį
- Saldžiosios paprikos miltelių pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje ant lydyto sviesto pakepiname smulkintą svogūną su česnaku.
- Sudedame supjaustytas paprikas ir pomidorų tyrę ir patroškiname kelias minutes.
- Suberiame virtas pupeles, įpilame truputį vandens ir pagardiname prieskoniais.
- Patroškiname dar keletą minučių.
Patiekimas
Aš patiekiau šį troškinį su česnakine indiška roti duona (jos čia yra pirkti jau iškeptos, belieka tik pasišildyti orkaitėje), pabarsčiusi fetos sūriu.
Variacijos ir patarimai
- Peperonata su pupelių koše: Patiekite paprikų troškinį su maistinga virtų pupelių koše. Į lėkštę dėkite pupelių košės ir šaukšto nugarėle paskirstykite masę po visą lėkštės dugną. Ant viršaus dėkite peperonatą, pabarstykite viską petražolėmis arba bazilikais.
- Aštrus troškinys su pupelėmis ir lęšiais: Jeigu ieškote sotaus, kvapnaus ir šildančio patiekalo, kuris ir pasotintų, ir suteiktų energijos, vegetariškas aitriųjų paprikų troškinys su pupelėmis ir lęšiais yra kaip tik tai, ko reikia: subalansuotas, maistingas ir turtingas skonių.
Pastovėjęs per naktį kiekvienas daržovių troškinys paprastai tik skanėja, todėl visuomet verta gaminti daugiau, nei reikia vienam valgymui.
Kiti ingredientai
Vietoj sviestinių pupelių galite naudoti cannellini pupeles. Cannellini pupelių pastą gaminkite taip: puode storu dugnu įkaitinkite 50 ml aliejaus. Sudėkite česnako skilteles ir svogūną, įberkite žiupsnį druskos ir kepinkite lėtai apie 10-15 min, kol svogūnai ir česnakas bus minkšti, bet nepradės skrusti. Suberkite pupeles, įpilkite truputį vandens (tiks tas vanduo, kuriame virė pupelės), palikite viską troškintis uždengtame puode apie 10 minučių. Tada stacionariu arba įmerkiamu smulkintuvu (blenderiu) masę sutrinkite iki vientisos konsistencijos, tirštumą reguliuokite įpildami dar papildomai virinto vandens (arba skysčio, kuriame virė pupelės). Paragaukite, ar netrūksta druskos, įpilkite dar aliejaus.