Ar Jūsų namų virtuvėje moliūgas populiarus? Moliūgų kulinarinis potencialas labai platus. Iš jo galima pagaminti beveik bet kokį patiekalą: tirštą vitamininį kokteilį, švelnią kreminę sriubą, saldų desertą prie arbatos, sotų garnyrą, sveiką košę pusryčiams, ryškų padažą prie mėsos, aromatingą pyrago įdarą - moliūgas tiks bet kokiu pavidalu. Jo galima dėti į salotas net ir žalio.
Moliūgai gerai laikosi. Vėsioje patalpoje jis išsilaikys iki pavasario, tačiau po tiek mėnesių vargu ar galėsite jį taip lengvai pjaustyti - procesą apsunkins sukietėjusi odelė. Todėl rekomenduojame iš šviežiai nuskintų moliūgų žiemai gaminti įvairius skanėstus, pavyzdžiui, cukruotus vaisius, marmeladą ar ikrus. Jūsų patogumui į vieną rinktinę sudėjome geriausius šių ir daugelio kitų patiekalų receptus.
Daugelis tikriausiai net nepagalvoja, kad iš moliūgo gali būti pagaminti saldainiai. Jeigu mėgstate eksperimentuoti virtuvėje, tuomet šis receptas bus puikus pasirinkimas.
Moliūgų Saldainiai arba Cukatos: Močiučių Pamėgtas Skanėstas
Moliūgų saldainiai arba cukatos - dar mūsų močiučių pamėgtas skanėstas. Ir nors dabar parduotuvių lentynos pilnos skaniausių saldumynų, niekas neprilygs pačių pasigamintiems iš savo užaugintų moliūgų.
Ruošiant moliūgų saldainius prireiks kelių dienų, bet iš tiesų darbo ne tiek ir daug. Nuvalytus moliūgus supjaustykite stambesniais kubeliais, užpilkite cukrumi ir palaikykite 10-12 val. Nupilkite susidariusį sirupą, užvirinkite, supilkite citrinos sultis, tarkuotą imbierą ir pavirkite apie 5 min.
Užpilkite moliūgų gabalėlius ir palikite 10-12 val. Užvirkite ir ant silpnos ugnies pavirkite apie 5-7 min., kad neištežtų. Supilkite į kiaurasamtį, po kuriuo padėtas dubuo sirupui surinkti. Jį galėsite panaudoti gėrimui gaminti.
Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi, ant jų suberkite moliūgo gabalėlius. Orkaitę įkaitinkite iki 60 laipsnių, dėkite skardas su moliūgais, dureles šiek tiek praverkite, kad išgaruotų drėgmė.
Džiovinkite keletą valandų. Apibarstykite cukraus pudra, sudėkite į sandarius indus.
Laukaičių Ūkininkų Moliūgų Saldainių Receptas
Moliūgus auginančių ūkininkų Laukaičių moliūgų saldainių receptas:
- Reikės: 2 kg moliūgo;
- 1 kg cukraus;
- 1 šaukšto citrinos rūgšties;
- trupučio vanilės;
- 2 žalių citrinų žievelių.
Papildomai galima dėti kvapiųjų pipirų, cinamono lazdelių, džiovinto imbiero, apelsino žievelės.
Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite plokščiais gabaliukais ir užpilkite cukrumi, citrinos rūgštimi, sudėkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Palikite pastovėti per naktį. Rytą nupilkite atsiradusį sirupą į puodą ir užvirkite.
Verdantį sirupą užpilkite ant moliūgo gabaliukų ir palikite pastovėti 10-12 valandų. Tada virkite moliūgų gabaliukus virš silpnos ugnies, kol šie paskaidrės, bet neišteš. Išgriebkite, gerai nuvarvinkite ir džiovinkite.
Džiovinant elektrinėje džiovyklėje saldainiai išdžiūva maždaug per parą. Išvirkite sirupą iš cukraus, citrinos sulčių, vanilės ir vandens ar sulčių, užpilkite juo moliūgus ir pavirkite 5 min. Nukaiskite ir palikite pastovėti 6-8 val. Vėl užvirkite, pavirkite 5 min. ir palikite pastovėti 10-12 val.
Išgriebkite moliūgus ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apibarstykite cukrumi ar cukraus pudra ir palikite apdžiūti.
