pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Morenginiai sausainiai su šokoladu pagal Beatą

Traškūs, saldūs ir tiesiog ištirpstantys burnoje - pats geriausias apibūdinimas šiems morengams su šokoladu pagal Beatą. Iš nurodytų ingredientų kiekių gausite maždaug 18-20 morengų su šokoladu ir grietinėlės kremu.

Ingredientai

Morengams:

  • Kiaušinių baltymų: 2
  • Smulkaus cukraus: 125 gramų
  • Vanilės: 0,5 arbatinio šaukštelio

Morengų sulipdymui:

  • Šokolado: 100 gramų
  • Riebi grietinėlė: 100 mililitrų
  • Cukraus pudra: 1 valgomojo šaukšto

Gaminimo eiga

  1. Atsargiai, kad nepradurtume kiaušinio trynio, atskiriame baltymus. Kiaušinių baltymai turi būti kambario temperatūros.
  2. Juos dėti į labai švarų dubenį (kad nebūtų jokių riebalų, aliejų ir kitokio purvo užsilikusio, nes tada neišsiplaks) ir truputį paplakti mikseriu su žiupsniu druskos, kol pasidarys jau tokios postandės putos.
  3. Tada po truputį berti cukrų ir plakti toliau, bet jau greičiau… Baltos putos darysis standesnės ir pradės blizgėti…
  4. Plakti reikia tol, kol palengva supilsime visą cukrų ir šis pilnai ištirps (galime patikrinti pirštais, ar nesijaučia cukraus kristalėlių).
  5. Ant skardos ištiestos kepimo popieriumi, šaukštu arba konditeriniu maišeliu formuojame morengus.
  6. Kepame (džioviname) ne karštesnėje nei 110 C laipsnių orkaitėje mažiausiai 1,5 valandos. Jei jūsų morengiukai didesni, tai gali prireikti ir visų 2 ar 3 valandų jiems pilnai išdžiūti.
  7. Pradžioje kambario temperatūros kiaušinių baltymus plak mikseriu, kol pradeda putoti.
  8. Tuomet plakant berk po du šaukštus cukraus (sumaišyk su vanilinu).
  9. Kitus du šaukštus galima berti tik tada, kai prieš tai subertas bus pilnai ištirpęs baltymuose (patrink šiek teik baltymų tarp pirštų - turi nesijausti cukraus kristalų).
  10. Ir šitaip plak, kol bus subertas visas cukrus. Masė privalo būti tokios konsistencijos, kad apvertus dubenį ji turi neiškristi.
  11. Išplaktus baltymus sudėk į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos išspausk maždaug 2,5 centimetro skersmens morengus (gaunasi maždaug 36-40 vienetų).
  12. Kepk iki 120 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 60 minučių.
  13. Nuo kepimo popieriaus nuimk tik tada, kai morengai pilnai atvės.
  14. Pasiruošk produktus, kuriais sulipdysi morengus po du.

Sulipdymas

  1. Pasiruoškite šokoladinį kremą.
  2. Į konditerinį maišelį sudėkite šokoladinį kremą.
  3. Ant vieno morenginio sausainio pusės išspauskite maždaug arbatinį šaukštelį kremo.
  4. Uždėkite kitą morengą ir švelniai paspauskite.

Beje, dėl to, kad šokoladas turi sustingti ir morengai turi kuo geriau sulipti - sulipdytus morengus iškart sudėjau i kiaušinių dežutes, kad nenubėgtų šokoladas, ir padėjau trumpam į šaldytuvą. Sustingo itin greitai. Paragavus net gailėjausi, kad nedariau iš karto dvigubos porcijos. 🙂

Prancūziški migdoliniai morengai (Macarons)

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C temperatūros.
  2. Migdolų miltus* sumaišykite su milteliniu cukrumi.
  3. Paruoštą mišinį tolygiai paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  4. Iš orkaitės išimtus miltus palikite atvėsti.
  5. Kitame dubenyje išplakite sendintus kiaušinių baltymus**. Elektriniu plaktuvu paplakite, kol baltymai suputos. Tuomet suberkite cukrų ir plakite iki standžių, blizgančių putų. Baltymus išplakite labai stropiai ir sąžiningai - išėmus plakiklio šluotelę iš dubens su baltymais, ant jos turi likti standi baltymų kepurė.
  6. Silikonine mentele ar mediniu šaukštu išmaišykite baltymus su migdolų miltais. Maišykite iš apačios į viršų - atsargiais, bet tvirtais judesiais. Tešlos negalima permaišyti - jai sumaišyti turi užtekti iki 50 judesių. Kai tik matote, kad baltymai su migdolų miltais susimaišė ir masė tapo vientisa, nustokite maišyti. Nuo to, kaip išmaišėte tešlą, priklausys jos tirštumas. Šaukštelį tešlos padėkite ant kepimo popieriaus; jos paviršius turi išsilyginti ir paviršiaus plotas tik šiek tiek išsiplėsti į šonus. Jei tešla per tiršta, pamaišykite ją dar porą kartų.
  7. Paruoštą tešlą supilkite į konditerinį maišelį paprastu apvaliu antgaliu (arba į paprastą maišelį, o jo kampą prakirpkite).
  8. Iškepusius macarons išimkite iš orkaitės.

* Migdolų miltus naudojau pirktinius. Jų galite rasti parduotuvėse „Sveiki produktai”. Jei norite, galite patys pasigaminti migdolų miltus.

** Sendintus kiaušinių baltymus pasiruoškite taip: pamatuokite tikslų reikiamą kiaušinių baltymų kiekį. Sudėkite į sandariai užsidarantį indelį (pavyzdžiui, stiklainį) ir laikykite uždarytą šaltuve 3-7 dienas.