pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sveiki receptai su kalakutiena

Kalakutiena - puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško liesos, baltyminės ir skanios mėsos. Ji yra universali, todėl ją galima naudoti daugybėje patiekalų, nuo paprastų kasdienių valgių iki įmantrių šventinių patiekalų. Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairius sveikus ir lengvai paruošiamus receptus su kalakutiena, aptarsime jos naudą sveikatai ir pateiksime patarimų, kaip išsirinkti kokybišką produktą.

Kalakutienos nauda sveikatai

Kalakutiena yra ne tik skani, bet ir labai naudinga sveikatai. Štai keletas pagrindinių privalumų:

  • Aukštas baltymų kiekis: Baltymai yra būtini raumenų augimui ir atstatymui, taip pat svarbūs daugeliui kitų kūno funkcijų. Kalakutiena yra puikus baltymų šaltinis, todėl ypač tinka sportininkams ir aktyvų gyvenimo būdą propaguojantiems žmonėms.
  • Mažas riebalų kiekis: Kalakutiena, ypač kalakutienos krūtinėlė be odos, turi labai mažai riebalų. Tai padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  • Geras vitaminų ir mineralų šaltinis: Kalakutiena yra geras B grupės vitaminų (ypač niacino ir B6), seleno, fosforo ir cinko šaltinis. Šie vitaminai ir mineralai atlieka svarbų vaidmenį energijos gamyboje, imuninės sistemos veikloje ir ląstelių apsaugoje.
  • Lengvai virškinama: Kalakutiena paprastai yra lengvai virškinama, todėl tinka net ir jautrią virškinimo sistemą turintiems žmonėms.

Kaip išsirinkti kokybišką kalakutieną?

Norint, kad patiekalai su kalakutiena būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai, svarbu pasirinkti kokybišką produktą. Štai keletas patarimų:

  • Šviežumas: Pirkdami šviežią kalakutieną, atkreipkite dėmesį į jos spalvą ir kvapą. Mėsa turėtų būti šviesiai rausva ir be jokio nemalonaus kvapo. Venkite pirkti kalakutieną, jei ji atrodo pilka ar gleivėta.
  • Pakuotė: Patikrinkite, ar pakuotė nepažeista ir ar mėsa tinkamai supakuota. Jei pakuotė yra pažeista, tai gali reikšti, kad mėsa buvo paveikta bakterijų.
  • Etiketės: Atidžiai perskaitykite etiketes. Ieškokite informacijos apie mėsos kilmę, auginimo būdą ir galiojimo datą. Pirmenybę teikite kalakutienai, kuri buvo užauginta be antibiotikų ir hormonų.
  • Šaldyta kalakutiena: Jei perkate šaldytą kalakutieną, įsitikinkite, kad ji yra visiškai užšaldyta ir be ledo kristalų, kurie gali reikšti, kad mėsa buvo atšildyta ir vėl užšaldyta.
  • Kalakutienos dalys: Skirtingos kalakutienos dalys turi skirtingą riebalų ir baltymų kiekį. Krūtinėlė yra liesiausia dalis, o šlaunelės ir sparneliai - riebesni. Pasirinkite dalį, atsižvelgdami į savo mitybos poreikius ir pageidavimus.

Sveiki ir lengvai paruošiami receptai su kalakutiena

Štai keletas receptų, kurie padės jums atrasti kalakutienos universalumą ir mėgautis skaniu bei sveiku maistu:

1. Kepta kalakutienos krūtinėlė su žolelėmis

Šis paprastas receptas puikiai tinka kasdieniam patiekalui. Jis greitai paruošiamas ir labai skanus.

Ingredientai:

  • 500 g kalakutienos krūtinėlės
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • 1 šaukštelis džiovintų rozmarinų
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Kalakutienos krūtinėlę įtrinkite alyvuogių aliejumi, čiobreliais, rozmarinais, druska ir pipirais.
  3. Dėkite krūtinėlę į kepimo indą ir kepkite 25-30 minučių, arba kol mėsa bus visiškai iškepusi.
  4. Prieš pjaustydami leiskite mėsai pastovėti 5-10 minučių.
  5. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis ar salotomis.

2. Kalakutienos maltinukai su daržovėmis

Šie maltinukai yra puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą. Jie puikiai tinka pietums ar vakarienei.

Ingredientai:

  • 500 g kalakutienos faršo
  • 1 smulkiai supjaustytas svogūnas
  • 1 smulkiai sutarkuota morka
  • 1/2 smulkiai supjaustytos paprikos
  • 1 kiaušinis
  • 1/4 puodelio džiūvėsėlių
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus dideliame dubenyje.
  2. Formuokite maltinukus.
  3. Kepkite maltinukus keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol jie bus gražiai apskrudę iš visų pusių ir visiškai iškepę.
  4. Patiekite su bulvių koše, ryžiais ar salotomis.

3. Kalakutienos troškinys su daržovėmis

Šis troškinys yra puikus būdas sušilti šaltą dieną. Jis pilnas daržovių ir skanus.

Ingredientai:

  • 500 g kalakutienos, supjaustytos kubeliais
  • 1 svogūnas, supjaustytas
  • 2 morkos, supjaustytos
  • 2 bulvės, supjaustytos
  • 1 skardinė konservuotų pomidorų
  • 2 puodeliai vištienos sultinio
  • Druska, pipirai ir žolelės pagal skonį

Paruošimas:

  1. Apkepkite kalakutieną keptuvėje su trupučiu aliejaus.
  2. Sudėkite svogūnus, morkas ir bulves į didelį puodą.
  3. Įpilkite konservuotus pomidorus, vištienos sultinį, druską, pipirus ir žoleles.
  4. Užvirkite ir sumažinkite ugnį. Troškinkite 30-40 minučių, arba kol daržovės suminkštės.
  5. Patiekite karštą.

4. Kalakutienos salotos su avokadu ir citrusiniais vaisiais

Šios salotos yra gaivus ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis pietums ar lengvai vakarienei.

Ingredientai:

  • 200 g keptos kalakutienos, supjaustytos
  • 1 avokadas, supjaustytas
  • 1 apelsinas, nuluptas ir supjaustytas
  • 1 greipfrutas, nuluptas ir supjaustytas
  • Švieži salotų lapai
  • Alyvuogių aliejus, citrinos sultys, druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus dideliame dubenyje.
  2. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.
  3. Pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Patiekite iš karto.

5. Kalakutienos kepsneliai su cukinijomis

Tai puikus būdas panaudoti kalakutienos faršą ir pasigaminti skanius bei sveikus kepsnelius.

Ingredientai:

  • 500 g kalakutienos faršo
  • 1 vidutinė cukinija, sutarkuota ir nuspausta
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai džiūvėsėlių
  • Šviežios petražolės, smulkiai supjaustytos
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Aliejus kepimui

Paruošimas:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite kalakutienos faršą, sutarkuotą ir nuspaustą cukiniją, smulkiai supjaustytą svogūną, susmulkintą česnaką, kiaušinį, džiūvėsėlius, smulkintas petražoles, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite.
  2. Rankomis formuokite nedidelius kepsnelius.
  3. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies.
  4. Kepkite kepsnelius iš abiejų pusių, kol jie gražiai apskrus ir bus visiškai iškepę. Tai turėtų užtrukti apie 5-7 minutes kiekvienai pusei.
  5. Patiekite karštus su mėgstamu garnyru, pavyzdžiui, salotomis, bulvių koše ar daržovėmis.

Patarimai ir gudrybės

  • Marinavimas: Kalakutiena puikiai sugeria marinatų skonį. Prieš kepant ar grilinant, pamarinuokite mėsą, kad ji būtų sultingesnė ir aromatingesnė.
  • Termometras: Naudokite mėsos termometrą, kad įsitikintumėte, jog kalakutiena yra visiškai iškepusi. Vidinė temperatūra turėtų siekti 74°C.
  • Poilsis: Prieš pjaustant, leiskite keptai ar grilintai kalakutienai pastovėti kelias minutes. Tai padės mėsai išlaikyti sultis.
  • Šaldymas: Jei turite likučių, atvėsinkite juos ir laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 3-4 dienas.

Šie receptai ir patarimai padės jums atrasti kalakutienos privalumus ir mėgautis skaniu bei sveiku maistu.

Kalakutiena, ypač ruošiama be odos, laikoma dietine, nekaloringa, lengvai virškinama mėsa, kurioje itin gausu vertingų baltymų. Įsivyraujant sveikos mitybos tendencijoms, jos paklausa nuosekliai auga, nes žmonės ieško maistingų alternatyvų pusryčių sumuštiniui, pietų dėžutei ar lengvai vakarienei.

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, kokybiška kalakutiena turi daugiau baltymų negu vištiena ir mažiau riebalų nei raudona mėsa, todėl ji yra geras pasirinkimas tiems, kurie nori sumažinti riebalų suvartojimą. „Dėl šių savybių mitybos specialistai kalakutieną rekomenduoja mažiems vaikams, nėščioms ir žindančioms moterims bei pagyvenusiems žmonėms“, - paaiškina B.Baratinskaitė.

Kalakutieną galima virti, kepti keptuvėje ar orkaitėje, gaminti troškinius ir sriubas, valgyti su daržovėmis arba gardinti sumuštinius. Svarbu prisiminti, kad mažai riebalų turinti mėsa sausėja, jeigu ją kepame ar verdame per ilgai.

„Kai šventėms kepame visą paukštį, kad mėsa išliktų sultinga ir minkšta, svarbiausia pagal kalakuto svorį apskaičiuoti kepimo laiką. Kiekvienam kilogramui paukščio reikės maždaug 40 minučių kepimo orkaitėje. Jeigu keptuvėje kepame krūtinėlės kepsnį, reikia stebėti, kada mėsa pabąla ir iš jos nebesisunkia rausvos sultys - tai reiškia, jog kalakutiena iškepė ir ją reikia traukti nuo kaitros, kad mėsa netaptų sausa. Prieš kepant kalakuto krūtinėlę ar visą paukštį orkaitėje, taip pat galima mėsą įtrinti sviestu, sumaišytu su česnaku, rozmarinu, petražolėmis ar kitomis šviežiomis žolelėmis“, - patarimais dalijasi ekspertė. B.Baratinskaitė prie kalakutienos patiekalų siūlo derinti garuose troškintas daržovės. Tai gali būti pastarnokai, brokoliai, morkos ar žiediniai kopūstai. Tinka ir šviežių daržovių salotos su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir šviežiai spaustomis citrinų sultimis.

Kalakutienos troškinys su žaliąja citrina

Reikės: 500 g kalakutienos filė, 2 žaliųjų citrinų sulčių, svogūno, vidutinio dydžio cukinijos, saujos pievagrybių, 100 g grietinės arba grietinėlės, pusantro puodelio daržovių sultinio, alyvuogių aliejaus, saujos petražolių, druskos bei maltų juodųjų pipirų.

Gaminame: Kalakutieną supjaustykite plonomis juostelėmis, cukinijas ir pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir išspauskite citrinos sultis. Kalakutienos juosteles apkepinkite keptuvėje aliejuje, išimkite ir pabarstykite prieskoniais. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūnus, cukinijas, pievagrybius ir pabarstykite prieskoniais. Užviriname sultinį kartu su citrinos sultimis, sudėkite mėsą, daržoves ir patroškiname 15 minučių. Tada įpilkite grietinę, sudėkite petražoles ir viską gerai išmaišykite. Šį troškinį galima valgyti kartu su ryžiais. Skanaus!

Troškinti kalakutienos kukuliai

Reikės: 500 g kalakutienos faršo, 1 puodelio maltų džiūvėsėlių, tarkuotos morkos, smulkinto svogūno, 2 kiaušinių, ketvirtadalio stiklinės pieno, 3 česnako skiltelių, pusės šaukštelio druskos ir žiupsnelio maltų juodųjų pipirų. Padažui reikės: pusės stiklinės grietinėlės, pusės stiklinės daržovių arba vištienos sultinio, 50 gramų špinatų, 2 valgomųjų šaukštų miltų, 1 arbatinio šaukštelio pomidorų padažo, 1 arbatinio šaukštelio garstyčių, 3 valgomųjų šaukštų sviesto, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminame: Dubenyje sumaišykite kalakutienos faršą, kiaušinius, svogūną, sutarkuotą morką ir prieskonius. Įberkite džiūvėsėlių tiek, kad būtų lengva drėgnomis rankomis suformuoti kukulius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų pakepinkite kalakutienos kukulius po maždaug 5 minutes. Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir maišydami mentele pakepiname miltus maždaug 30 sekundžių arba kol susimaišys su sviestu. Tada supilkite grietinėlę, sultinį, kai šie įšils, suberkite špinatus, garstyčias, pomidorų padažą ir druskos bei pipirų pagal savo skonį. Sumažinkite ugnį, sudėkite paruoštus kalakutienos kukulius ir troškinkite maždaug 15 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru!

Traškūs takai su kalakutiena

Reikės: 450 g kalakutienos faršo, 12 tortilijų, skardinės konservuotų pomidorų, svogūno, saldžiosios paprikos miltelių, česnako miltelių, druskos, maltų juodųjų pipirų, maltų kuminų, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, salotų mišinio, 250 g pomidorų, grietinės ar mėgstamo padažo.

Gaminame: Pomidorus panardinkite minutei į karštą vandenį, išėmę perliekite šaltu vandeniu, tuomet nulupkite odeles ir sutrinkite. Svogūną ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir aliejų, sudėkite svogūną ir kepkite, kol suminkštės. Sudėkite faršą, suberkit prieskonius ir maišydami pakepkite, kol faršas gražiai apskrus. Supilkite trintus pomidorus, išmaišykite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 10-15 min, kol pomidorų sultys beveik išgaruos. Tortilijas pašildykite švarioje keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje. Ant kiekvienos tortilijos dėkite šiek tiek kalakutienos faršo, salotų, pomidorų ir pagardinkite mėgstamu padažu ar grietine.