pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar Sveika Valgyti Morkas Vakare? Nauda, Receptai ir Patarimai

Morkos - puikus skaidulų ir beta karoteno šaltinis, todėl turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus mitybos racione. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos įvairiais pavidalais turėtų atsidurti žmogaus mitybos racione.

Tai nepamainomas skaidulų, beta karoteno, vitamino K1, kalio ir daugybės antioksidantų šaltinis. Morkose daug kalio druskų, todėl šią daržovę patartina valgyti sergant kraujagyslių bei širdies ligoms. Morkose gausu karotino, kuris geriau organizme įsisavina su riebalais, todėl morkas valgykite pagardintas aliejumi, majonezu ar grietine.

Taip karotino pasisavinsite iki 50 procentų daugiau nei įprasta. Nepamirškite, kad sutarkuotas morkas reikia valgyti iš karto dėl to, kad veikiamas deguonies karotinas suyra. Kalbant apie morkas, kaip apie maisto produktą, retai susimąstome, kad ir morkų lapai taip pat puikus energijos šaltinis. Juose gausu seleno, kuris stabdo vėžinių ląstelių susidarymą. Todėl dėkite morkų lapus į salotas, sriubas.

Morkos reikalingos ir tiems, kurie dažnai serga infekcinėmis ligomis, kadangi morkos stiprina imuninę sistemą, ligoms tapsite atsparesni. Valgykite tarkuotas morkas kelis kartus per dieną. Sergant šlapimo pūslės akmenlige rekomenduojama gerti morkų sultis. Jos skatina šlapimo išsiskyrimą ir tirpdo akmenis. Jei norite sustiprinti širdį, užpilkite stiklinę morkų sėklų, stikline morkų sulčių, įpilkite 200 g spirito ir viską gerai išmaišykite.

Gautą mišinį palikite savaitei pastovėti. Vitaminas A, esantis morkoje, skatina rožinio akies pigmento, kuris vadinamas rodopsinu, susidarymą. Taigi, morkas valgyti verta ne tik dėl akių. Tiesa, tam, kad net iki 40 proc. pasisavinsite iki 50 procentų daugiau nei įprasta.

Morkos ir Odos Priežiūra

Odai kenkia prasta mityba, sutrikusi medžiagų apykaita ir stresas. Todėl organizmą būtina maitinti vitaminų turinčiomis morkų sultimis. Jei norite ilgiau išlaikyti jaunatvišką odos išvaizdą ir kiek įmanoma labiau atitolinti raukšlių atsiradimą, taip pat valgykite morkas. Morkose gausu antioksidantų: beta karoteno, vitaminų A, E ir C.

Svarbu nepamiršti, kad morkos dažo, suteikia odai oranžinę spalvą, todėl jų kaukėmis geriausia mėgautis vakare, ne ilgiau kaip 5 minutes ir tik kartą per savaitę. Sutarkuokite keletą morkų, įlašinkite kelis lašus migdolų ar kokosų aliejaus ir tepkite ant veido. Palaikę 15 minučių nuprauskite veidą. Jums reikės tarkuotą morką sumaišyti su kiaušinio tryniu, viską sumaišius tyrelę tepti ant odos. Atsipalaiduokite ir kaukę laikykite 20 minučių. Po to veidą nuplaukite šiltu vandeniu.

Nuo seno morkų sultimis ir jų tarkiais gydoma nušalusi, nudegusi, vėjo nugairinta oda. Jei susižeidėte ir po ranka neturite jokios priemonės žaizdai dezinfekuoti - ant jos užsidėkite bent morkos griežinėlį.

Naudokite morkas ir kūno šveitimui. Sutarkuokite pusę stiklinės morkų ir sumaišykite su puse stiklinės kavos tirščių, įdėkite 2 valgomuosius šaukštus avižų. Gauta mase, trinkite visą kūną, ypač kelius ir alkūnes, šios vietos sausėja labiausiai. Smulkiai sutarkuokite tris morkas, įmuškite vieną kiaušinio trynį, įberkite šaukštelį bulvių krakmolo ir kelis lašus augalinio aliejaus.

Viską sumaišę gausite kaukę, kuria tepkite visą kūną, palaikykite 20 minučių ir nuplaukite šiltu vandeniu. Tarkuotos morkos stiprina plaukus. Sutarkuokite kelias vidutinio dydžio morkas ir gauta košele įtrinkite galvos odą. Kaukę laikykite apie 20 minučių, po to gerai išskalaukite. Tai sustabdys plaukų slinkimą, stiprins plaukų šaknis.

Morkos ir Žarnyno Sveikata

Morkos ypač naudingos žarnynui, nes turi skaidulinių medžiagų su antibakterinėmis savybėmis. Morkos, augdamos po žeme drėgnoje aplinkoje, pasigamina antibakterinių ir antigrybelinių medžiagų tam, kad nepūtų. Tos pačios medžiagos, esančios morkose, padeda ir mūsų žarnynui.

Morkų salotos padeda kepenims, užkirsdamos kelią toksinams patekti į kepenis, o sveikos kepenys padeda reguliuoti estrogenų apykaitą ir paverčia skydliaukės hormonus aktyviais. Viskas labai paprasta - žalios morkos „suriša“ toksinus ir pašalina juos iš virškinimo sistemos. Svarbu, kad morkos būtų žalios, ne sulčių pavidalu, troškintos ar keptos.

Jei morkas išverdame - naudingosios skaidulinės medžiagos suyra. Skydliaukei naudingų medžiagų suteikia karotenas, esantis morkose. Tačiau jei morkas apdorojame termiškai, jis taip pat suyra. Užtenka 1-2 morkų per dieną su alyvuogių aliejumi, obuolių actu ar česnakais. Kiekvieno skonio reikalas.

Derinys su tyru alyvuogių aliejumi ir actu padidina morkų skaidulų antibakterinį poveikį. Taip pat labai svarbu vartoti ne rapsų ar saulėgrąžų aliejų. Pastarieji slopina normalią skydliaukės funkciją. Morkų salotos kasdieną gali tapti nuobodžiomis, tad pasidalinsiu kelias receptais, kurie galbūt praturtins ir jūsų žarnyną.

  • Saldi morkų salotų versija: 1 sutarkuota morka, šviežios braškės ar razinos, prinokęs bananas ir citrinos sultys. Vaisiuose esanti fruktozė pagerina skydliaukės funkciją.
  • Morkų salotų, kaip pagrindinio patiekalo, ingredientai: 1 morka, 1 ar 2 virti kiaušiniai, fetos sūris, pomidorai, agurkai, paprikos, alyvuogių aliejus, obuolių actas, druska ir česnakas.

Morkos Vakare: Ar Tai Geras Pasirinkimas?

Vėlyvas užkandžiavimas, žinoma, figūrai dažniausiai neišeina į gera, tačiau skubėti nusiminti neverta. Juk svarbiausia, kad neviršytumėte savo dienos kalorijų normos - ir tam visai nebūtina atsisakyti nei pusryčių, nei pietų. Tiesa, jeigu norite nepriaugti svorio ar sulieknėti, būtina žinoti, kad vakare geriau atsisakyti maisto, turinčio daug angliavandenių ir riebalų.

Tada naktį organizmas bus priverstas imtis jau sukauptų riebalų. Į leistinų produktų sąrašą patenka tie, kurie greitai įsisavinami. Tai gali būti neriebūs rūgštaus pieno produktai (kefyras, pasukos, neriebi varškė), kiaušiniai, balta neriebi mėsa (vištienos filė, triušiena), balta žuvis. Prieš miegą galima pasilepinti šviežiomis daržovėmis, pomidorais, žalumynais (kiekiai - neriboti). Labai ribotais kiekiais leidžiama valgyti virtas bulves, burokėlius ir morkas.

Valgant 5 kartus per dieną, pusryčiai sudaro 25 proc. dienos raciono, pietūs turėtų būti sočiausias dienos valgymas - 35 proc., vakarienė lengvesnė nei pusryčiai - 20 proc. ir turi sudaryti apie 400-460 kcal. Vakarienės porcija turi būti kaip pusė pietų porcijos ar truputį mažiau nei pusryčių porcija. Vakarienė turėtų būti suvalgyta likus 2-3 valandoms iki miego, bet ne vėliau kaip 19-20 valandą.

Receptai su Morkomis

Jei susižavėjote morkų privalumais sveikatai, siūlome jas išnaudoti kiek neįprastiems ir netradiciniams patiekalams. Juk iš šių daržovių galite netgi išsikepti gardų pyragą. Siūlome išbandyti šiuo receptus ir savo šeimos narius pradžiuginti originaliais pietumis, vakariene ar gardžiu desertu.

Keptos Morkos su Prieskoniais

Ingredientai:

  • Morkos: 5.00 vnt.
  • Imbieras: 1.00 vnt.
  • Apelsinai: 1.00 vnt.
  • Persilado prieskoniai 1.00 valg. š.
  • Rozmarinai: 1.00 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Česnakus nulupkite, sukapokite. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes, irgi sukapokite.
  2. Smulkintus česnakus, aitriąsias paprikas ir imbierus sumaišykite su aliejumi ir apelsino sultimis, suberkite persilado prieskonius.
  3. Morkas berkite į riebalais saikingai pateptą karščiui atsparų kepimo indą, ant viršaus paskleiskite smulkintų laurų lapelių, berkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir apšlakstykite paruoštu padažu.
  4. Tiekite apibarsčiusi smulkintais rozmarinais (juos galite ir paskrudinti sausoje keptuvėje) ir saldžiosiomis paprikomis.

Morkas galima gardinti ir kitokiais prieskoniais: kmynais, kuminais, kardamonais, ciberžolėmis, kalendromis.

Morkų Užkandis su Sūriu ir Baziliku

Ingredientai:

  • Morkos: 5.00 vnt.
  • Imbieras: 1.00 vnt.
  • Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
  • Petražolės: 1.00 valg. š.

Gaminimas:

  1. Tiekite su sūrio ir baziliko lapelio smeigtuku.
  2. Galite valgyti vienas ar tiekti kaip garnyrą prie paukštienos patiekalų.

Morkų Kotletukai

Ingredientai:

  • Morkos: 1.00 vnt.
  • Paprikos: 1.00 vnt.
  • Vištiena: 1.00 vnt.
  • Prieskoniai (mėgstami) 1.00 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Vištienos krūtinėlę supjaustykite kubeliais ir pakepinkite kartu su česnaku.
  2. Morką nuskuskite, sutarkuokite, papriką supjaustykite. Likusią svogūno pusę ir česnako skilteles smulkiai supjaustykite.
  3. Formuokite kotletukus į vidų įdėdamos daržovių.

Morkų Traškučiai

Ingredientai:

  • Morkos: 3.00 vnt.
  • Aliejus: 3.00 valg. š.
  • Druska: 1.00 arbat. š.
  • Pipirai: 1.00 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba juostelėmis. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei tokios neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad gabalėliai būtų kuo vienodesnio storio.
  3. Suberkite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles į dubenį. Nedideliame dubenėlyje išmaišykite aliejų, maltą cinamoną ir druską. Sudėkite morkų griežinėlius ar juosteles ir viską gerai sumaišykite.
  4. Perdėliokite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-20 min., kol morkų traškučiai gražiai parus ir taps traškūs. Kepimo laikas labai priklauso nuo gabalėlių storio, todėl nuolat juos stebėkite kepimo metu.
  5. Iškepusius morkų traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Morkų Pyragas

Ingredientai:

  • Morkos: 5.00 vnt.
  • Cukrus: 4.00 valg. š.
  • Miltai: 1.00 st.
  • Soda: 2.00 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Kambario temperatūros sviestą ar margariną rankomis sumaišykite su miltais, druska, sūriu ir vandeniu. Jei tešla per minkšta, įberkite dar miltų.
  2. Pasiruoškite įdarą: morkas, svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite, o morkas stambiai sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus, česnakus ir morkas. Kepkite 10-15 minučių, kol morkos suminkštės.
  3. Morkų įdarą praaušinkite ir sumaišykite su pienu išplaktais kiaušiniais. Ant apkepto papločio sukrėskite morkų įdarą ir gražiai išlyginkite. Varškę sumaišykite su fermentiniu sūriu ir dėkite ant morkų.

Patarimai, Kaip Ilgiau Išlaikyti Morkas Šviežias

Morkas geriausia laikyti sausoje, tamsesnėje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje, kad jos ilgiau nevystų. Jei rūsio neturite - galite jas laikyti ir tamsesnėje spintelėje ar šaldytuve. Tokiu atveju morkų reikėtų neplauti ir laikyti jas sandariame užsegamame arba vakuuminiame maišelyje. Saugojimas maišelyje leidžia kontroliuoti drėgmę ir morkoms neišsausėti. Taip laikomos morkos šviežios ir tinkamos gali išsilaikyti net iki 3 ar 4 savaičių.

Morkas taip pat galima užšaldyti, taip jomis mėgautis galėsite dar ilgiau. Jas reikėtų nuplauti, susmulkinti norimo dydžio gabalėliais ir sudėti į dėžutes arba maišelius, skirtus šaldymui.