pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepta Džiovinta Menkė: Receptai ir Patarimai

Menkė, paprasta ir prieinama žuvis, yra puikus pasirinkimas sveikam ir skaniam patiekalui. Šiame straipsnyje aptarsime receptus su kepta ir džiovinta menke.

Džiovintos Menkės Istorija ir Populiarumas

Manoma, kad stambaus masto menkių žvejyba siekia net vikingų laikus. Menkė greitai išpopuliarėjo ir dėl to, kad tiko atsargoms kaupti. Džiovinta menkė itin atspari pelėsiui. Kai žuvis nuplaunama ir išdžiovinama vėjyje, joje lieka labai mažai riebalų, ji tampa sausa kaip „lenta" ir puikiai tinka maistui net keletą metų.

Menkės spalva priklauso nuo aplinkos, kurioje ji gyvena, bet visos rūšys turi šviesią šono liniją. Priekiniai žuvies dantys atsikišę, o „maža barzdelė" - tai jutimo organai, signalizuojantys apie maistą. Menkės gali gyventi ir netoli kranto, ir giliuose vandenyse. Yra šešios pagrindinės menkių rūšys. Tai visaėdė žuvis, ilgiausiai gyvena iki 25 metų. Subręsta būdama nuo 2 iki 12 metų, priklausomai nuo aplinkos, kurioje gyvena. Gaudomos menkės turi būti mažiausiai 35-40 cm.

Menkė laikoma viena geriausių valgomųjų žuvų. Jos mėsa balta ir sultinga. 100 g menkės yra apie 342 kJ. Menkė sūdoma ir džiovinama, tik sūdoma, parduodama šviežia, atvėsinta, šaldyta, rūkyta.

Pagrindinis Keptos Menkės Receptas Orkaitėje

Kepimas orkaitėje - vienas lengviausių ir sveikiausių būdų ją paruošti, išsaugant natūralų skonį ir tekstūrą.

Ingredientai:

  • Menkės filė (apie 150-200 g vienam asmeniui)
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska
  • Juodieji pipirai
  • Citrinų sultys (nebūtina)

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C (180°C su ventiliatoriumi).
  2. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. Tai padės išvengti žuvies prilipimo ir palengvins valymą.
  3. Nuplaukite menkės filė ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Sausa žuvis geriau apskrus.
  4. Dėkite filė ant kepimo skardos.
  5. Apšlakstykite žuvį alyvuogių aliejumi. Tai padės išlaikyti drėgmę ir suteiks skonio.
  6. Pagardinkite druska ir pipirais. Jei norite, galite įspausti šiek tiek citrinų sulčių.

Kepimas:

Kepkite orkaitėje 12-15 minučių, arba kol žuvis taps lengvai atsisluoksniuojanti šakute. Kepimo laikas priklauso nuo filė storio. Patiekite iškart.

Patarimai ir Gudrybės:

  • Naudokite šviežią menkę: Šviežia žuvis visada yra geresnė už šaldytą. Jei naudojate šaldytą menkę, atšildykite ją šaldytuve per naktį.
  • Neperkepkite žuvies: Perkepta menkė tampa sausa ir kieta. Patikrinkite, ar ji iškepusi, įkišdami šakutę į storiausią vietą. Jei žuvis lengvai atsisluoksniuoja, ji yra paruošta.
  • Eksperimentuokite su prieskoniais: Be druskos ir pipirų, galite naudoti įvairius prieskonius, kad suteiktumėte menkei papildomo skonio. Puikiai tinka česnakų milteliai, paprika, kuminas, kario milteliai ar itališki prieskoniai.
  • Pridėkite daržovių: Kepkite menkę su daržovėmis, tokiomis kaip brokolis, morkos, bulvės ar šparagai. Tai pavers patiekalą pilnaverčiu ir maistingu.
  • Naudokite marinatą: Prieš kepant, galite marinuoti menkę citrinų sultyse, alyvuogių aliejuje ir prieskoniuose. Tai padės žuviai sugerti skonį ir išlikti sultingai.
  • Kepkite folijoje: Kepimas folijoje yra puikus būdas išlaikyti žuvies drėgmę. Tiesiog suvyniokite menkę su daržovėmis ir prieskoniais į foliją ir kepkite orkaitėje.

Menkės Variantai ir Skonių Kombinacijos

Štai keletas idėjų, kaip paįvairinti keptą menkę:

  • Menkė su citrininiu sviesto padažu: Po kepimo apšlakstykite menkę lydytu sviestu, sumaišytu su citrinų sultimis, česnakais ir petražolėmis. Šis padažas suteiks žuviai gaivumo ir aromato.
  • Menkė su pomidorų ir alyvuogių padažu: Kepkite menkę su smulkintais pomidorais, alyvuogėmis, kaparėliais ir česnakais. Šis padažas suteiks patiekalui Viduržemio jūros regiono skonį.
  • Menkė su garstyčių ir medaus glazūra: Prieš kepant, aptepkite menkę mišiniu iš garstyčių, medaus, citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus. Ši glazūra suteiks žuviai saldumo ir aštrumo.
  • Menkė su pesto padažu: Po kepimo aptepkite menkę pesto padažu. Pesto puikiai dera su žuvies skoniu ir suteikia jai ryškumo.
  • Menkė su kokosų pieno padažu: Kepkite menkę su kokosų pienu, imbieru, česnakais ir aitriosiomis paprikomis. Šis padažas suteiks patiekalui egzotiško Azijos skonio.

Kaip Išvengti Dažniausiai Pasitaikančių Klaidų Kepant Menkę

  • Perkaitinimas orkaitės: Per aukšta temperatūra gali išdžiovinti žuvį. Laikykitės rekomenduojamos temperatūros.
  • Per ilgas kepimas: Per ilgas kepimas padarys menkę sausą ir kietą. Stebėkite žuvį ir patikrinkite, ar ji iškepusi.
  • Nepakankamas pagardinimas: Nepagardinta menkė bus beskonė. Būkite dosnūs su prieskoniais.
  • Nepakankamas alyvuogių aliejaus kiekis: Alyvuogių aliejus padeda išlaikyti drėgmę. Apšlakstykite žuvį pakankamai aliejaus.

Keptos Menkės Patiekimas

Kepta menkė puikiai dera su įvairiais garnyrais. Štai keletas idėjų:

  • Virtos bulvės
  • Ryžiai
  • Kuskusas
  • Salotos
  • Troškintos daržovės
  • Šviežia duona

Taip pat galite patiekti menkę su įvairiais padažais, tokiais kaip tartar padažas, majonezas ar grietinės padažas.

Receptai su Džiovinta Sūdyta Menke (Bacalhau)

Džiovinta sūdyta menkė arba bacalhau yra „grynas“ portugalų išradimas.

Plakta kiaušinienė su sūdyta menke ir bulvėmis

Ingredientai:

  • 400 g džiovintos menkės
  • 7 a.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 kg bulvių
  • 1 didelis svogūnas
  • 6 kiaušiniai
  • druskos
  • pipirų
  • šviežių petražolių
  • juodųjų alyvuogių (jei mėgstate)

Gaminimas:

  1. Žuvį nuplaukite ir įdėkite į dubenį. Užpilkite šaltu vandeniu - kad apsemtų. Laikykite per naktį, vis pakeisdami vandenį.
  2. Kitą dieną žuvį nusausinkite ir įdėkite į puodą, užpilkite vandeniu, užvirkite ir virkite, kol žuvis lengvai byrės (apie 15 minučių). Nuvarvinkite ir leiskite atvėsti, tuomet išrinkite kaulus.
  3. Keptuvėje įkaitinkite 4 a.š. aliejaus, sudėkite nuluptas, griežinėliais supjaustytas bulvės ir pakepinkite, kol pagels ir taps traškios (maždaug 10 minučių kiekvieną pusę). Sudėkite bulves ant popierinio rankšluosčio.
  4. Įpilkite šiek tiek aliejaus į tą pačią keptuvę, pakepinkite svogūną, sumažinkite ugnį, įpilkite dar 2 a.š. aliejaus, sudėkite į keptuvę žuvį, bulves, viską sumaišykite.

Menkės Nauda Sveikatai

Prieš pradedant receptą, svarbu paminėti, kodėl menkė yra puikus pasirinkimas jūsų mitybai. Ji yra liesas baltymų šaltinis, turtingas omega-3 riebalų rūgštimis, vitaminu B12 ir selenu. Omega-3 riebalų rūgštys yra svarbios širdies ir kraujagyslių sveikatai, smegenų funkcijai ir uždegiminių procesų mažinimui. Vitaminas B12 būtinas nervų sistemos veiklai ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, o selenas yra antioksidantas, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.