Pirmiausiai noriu padėkoti Beatai už pakvietimą į Svečių skyrelį - jaučiuosi labai pagerbta ir pamaloninta. Beatos blogą skaitau šiek tiek daugiau nei metai. Pernai žiemą Andrius Užkalnis pareklamavo Beatos pirmąją knygą, o kartu - ir Beatos Virtuvę. Tada pirmą kartą atsiverčiau blogą ir vienu prisėdimu perskaičiau viską, kas ten buvo iki tol parašyta. Nuo to laiko tikriausiai nesu praleidusi nei vieno Beatos įrašo.
Nepasakysiu nieko naujo čia pareikšdama, kad Beatos receptai puikūs, logiški, akivaizdu, kad daug kartų jos pačios išbandyti, todėl nereikia gaišti laiko (ir gadintis nervų) kažką naujo išradinėjant. Reikia tik viską daryti taip, kaip parašyta, ir viskas kuo puikiausiai pavyks, ne blogiau, nei nuotraukoje. Yra toks geras angliškas išsireiškimas: “No-Nonsense” (be nesąmonių), kuris, manau, ypač gerai nusako Beatos blogą, abi jos knygas ir visą jos kulinarinę-švietėjišką veiklą.
Štai tokia įžanga. O dabar - apie pyragą! Kai ieškojau tinkamo recepto, norėjosi rasti kažką labai skanaus, paprasto, ką nesunku pagaminti ir kas kartu būtų tradiciška amerikietiška. Morkų pyragas, manau, atitinka visus šiuos reikalavimus - jis labai skanus, be galo paprastas, ir Amerikoje tikriausiai nėra nei vienos kavinukės, kepyklėlės ar užeigėlės, kur nebūtų galima gauti morkų pyrago.
Mano šeimoje jis irgi labai mėgiamas, todėl kepu jį dažnai, įvairiausioms progoms ir šiaip be jokios progos. Morkų pyragas yra minkštas, tamsus, kvapnus ir drėgnas, ne per daug saldus; jis būtinai turi būti apteptas storu kremo sluoksniu ir tikrai yra labai labai skanus! Nepatikti jis gali nebent tiems, kas žūt būt stengiasi sulieknieti, skaičiuoja kalorijas ar kitaip gaišta laiką. Šitas pyragas ne joks ne “low fat” ar “low calorie” - jis riebus, kaloringas ir visaip kitaip nuodėmingas. Bet mes gi čia ne į kalorijų skaičiavimo būrelį visi susirinkom, ar ne?
Dar vienas morkų pyrago pliusas yra tas, kad jis be galo universalus. Tokio pyrago gabalą labai patogu pasiimti į darbą arba į mokyklą. Žodžiu, tai pyragas - universalas.
Šį kartą aš jį iškepiau per visą 9 x 13” skardą. Taip pat sėkmingai, naudojant tą patį receptą, galima iškepti gimtadienio tortą (labai skanų gimtadienio tortą!), arba krūvą mažų keksiukų (cupcakes). Yra labai daug morkų pyrago receptų. Aš esu išbandžiusi kelis, bet labiausiai man patinkantis yra iš www.kingarthurflour.com.
Negaliu susilaikyti nepasakius bent poros gerų žodžių apie King Arthur Flour (K.A.F.) ir kokia tai nuostabi kompanija. Jų kepykla, parduotuvė ir kepėjų mokykla įsikūrę mažame Norwich kaimelyje Vermonto valstijoje, kur gyvena briedžiai, meškos, vilkai, ir kartais kur nekur galima sutikti vieną kitą žmogų. Kai gyvenau vos keli žingsniai nuo K.A.F., aš į tą kepyklą/parduotuvę eidavau kaip į psichologinę terapiją, gydančią nuo depresijos, galvos skausmo, blogos nuotaikos ir pan.
K.A.F. pardavinėja miltus, gal kokio šimto įvairiausių rūšių, taip pat visokius sausus miksus, pačios aukščiausios kokybės prieskonius, virtuvinius įrankius ir rakandus, o kepykloje galima nusipirkti dar karštos duonos, visokiausių pyragų-pyragėlių, tortų, keksų, bandelių, sausainių, riestainių, … nebesiplėsiu.
O svarbiausia - K.A.F. turi taip vadinamą “kepėjų pagalbos telefoną” (Baker’s Hotline), kuriuo galima skambinti ir dieną, ir naktį (esu skambinusi ir dieną, ir naktį), kai būtina su kuo nors išmanančiu pasitarti kepimo, virimo, ar šiaip kokiu svarbiu klausimu. Aš kol kas esu tvirtai įsitikinusi, kad tos moteriškės, kurios atsakinėja į K.A.F. pagalbos telefono skambučius, žino ir nusimano absoliučiai apie viską pasaulyje. Jos mane išgelbėjo ne kartą ir ne du iš visiskai beviltiškų avarinių situacijų, kaip kokios Superwomen.
Morkų pyrago receptas
Tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ pasidalijo gardaus ir kvapnaus morkų pyrago receptu. „Šiame torte drėgnas biskvitas su traškiais riešutų gabaliukais ir karameliniu deginto sviesto poskoniu susitinka su kremu“, - vilioja recepto autorė ir tikina: šį tortą pagaminsite lengvai ir greitai.
„Ruduo - pyragų metas. Juos galime ir turime kepti su kuo daugiau daržovių. Šį Amelijos kepinį pastebėjau socialiniuose tinkluose. Žinau, kad jis sulaukė be galo daug gerbėjų, daug žmonių jį išbandė. Laidos viešnia Amelija tikina mėgstanti paprastus receptus, tad ir žiūrovus kviečia išbandyti lengvai paruošiamą morkų pyragą. „Jis toks geras, kad jį priskiriu tortui“, - sako ji. Nepamirškite ir rudeniškų, kvapnių prieskonių - muskato, cinamono. Prieskoniai, šviežios morkos, riešutai, degintas sviestas...
Paruoštą tortą šaldytuve galite laikyti kelias dienas, o puošti jį taip pat galima paprastai - cinamonu, jei norisi, apelsinų žievelėmis. „Nuostabus, fantastinis, pats geriausias, lietuviškai subalansuotas tortas“, - taip laidos viešnios tortą įvertino B. Nicholson.
Šis morkų pyragas, įkvėptas rudens nuotaikos, yra ne tik skanus, bet ir lengvai paruošiamas. Pagal Beatos receptą, pyragas įgauna švelnų kremą ant viršaus, kuris puikiai dera su riešutais pyrago viduje.
Ingredientai
Tešla:
- 200 g morkos (sutarkuotos)
- 150 g cukraus
- 200 g miltų
- 100 g riešutų (kapotų, gali būti migdolai, graikiniai riešutai)
- 2 vnt kiaušiniai
- 100 ml aliejaus
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. sodos
- 1 a.š. cinamono
- Žiupsnelis druskos
Kremas:
- 200 g grietinėlės sūrio (Philadelphia arba panašaus)
- 100 g cukraus pudros
- 50 g sviesto (tirptas)
- 1 a.š. vanilinio cukraus
Gaminimo eiga
- Sutarkuokite morkas ir sumaišykite su cukrumi, miltais, kepimo milteliais, soda, cinamonu ir druska.
- Plakite kiaušinius su aliejumi ir po truputį sumaišykite su sausa mišiniu, įdėkite riešutus.
- Tešlą supilkite į kepimo formą. Kepimo skardą/formą ištepti sviestu, negailint - ir dugną, ir šonus; galima naudoti arba vieną didelę stačiakampę skardą 9 x 13 x 2” (23 x 33 x 5 cm), arba dvi apvalias 9” (23 cm skersmens) skardas/formas. Skardos dugną ištiesti sviestiniu popieriumi.
- Kepkite 180°C temperatūroje apie 50 minučių, kol pyragas taps auksinės spalvos. Atvėsinkite.
- Paruoškite kremą: suplakite grietinėlės sūrį su cukraus pudra, įpilkite tirptą sviestą ir vanilinį cukrų.
- Kremu aptepti atvėsusio pyrago viršų ir šonus, o jeigu kepate tortą - aptepti apatinio sluoksnio viršų, užvožti antrą sluosknį, aptepti torto viršų ir šonus, o likusiu kremu dekoruoti (jeigu yra toks noras!).