Pyragas su mėsa - tai patiekalas, kuris džiugina savo sotumu ir skoniu. Šiame straipsnyje rasite nesudėtingą receptą, kurį lengvai galėsite įgyvendinti savo virtuvėje.
Pyragų skirtumai
Vienas ryškiausių pyrago ir pyragėlių skirtumų yra patiekalo mastelis. Pyragas - tai apkepas su dideliu kiekiu įdaro, neatsiejamas nuo tešlos. Pyragai yra supaprastintos formos ir patiekiami porcijomis. Paprastai pyragai turi mažiau įdaro nei dideli pyragai. Be to, daugelis žmonių sako, kad mažus pyragus paruošti yra sunkiau, nes reikia atkreipti dėmesį į kiekvieną porciją.
Senovėje buvo pelningiau ruošti mažus pyragus, nes buvo galima pamaitinti visus didelės šeimos narius. Dabar šeimos nėra tokios didelės, todėl 3-4 žmonių pora gali pasitenkinti dideliu pyragu.
Vištienos pyragas keptuvėje
Vietoj nuobodžių troškinių, su beveik tais pačiais ingredientais galite pagaminti daug įdomesnį patiekalą. Pyragas su mėsa tikrai jus sužavės!
Tešlos ingredientai:
- Miltai - 300 g
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Kefyras 2,5% - 500 ml
- Druska - 1 šaukštelis
- Soda - 1 šaukštelis
- Augalinis aliejus - 3 šaukštai. l.
Užpildo ingredientai:
- Vištienos filė - 400 g
- Svogūnai - 1 vnt.
- Sviestas - 40 g
- Alyvuogės - 60 g
- Cilantro - pora šakelių
- Kietas sūris - 50 g
- Itališkos žolės - 1 šaukštelis
- Druska - ½ šaukštelio
Paruošimas:
- Vištieną supjaustykite mažais gabalėliais, tada svogūną.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kepkite mėsą, kol iškeps.
- Į vištienos mėsą suberkite svogūną ir išmaišykite.
- Į vištieną įberkite itališkų žolelių.
- Alyvuoges supjaustykite griežinėliais, kalendrą susmulkinkite, suberkite į įdarą, išmaišykite.
- Į atskirą dubenį išmuškite kiaušinius, supilkite kefyrą ir gerai išmaišykite.
- Į mišinį supilkite soda ir druską ir vėl išmaišykite.
- Į kefyrą supilkite augalinį aliejų, į mišinį suberkite miltus ir minkykite tirštą, vienalytę tešlą.
- Skardą išklokite pergamentu, supilkite tešlą ant paviršiaus ir tolygiai paskirstykite.
- Ant tešlos dėkite įdarą ir lengvai paspauskite.
- Kepkite pyragą ant vidutinės ugnies 30 minučių po dangčiu ir pergamentu.
- Tada pjaustymo lenta atsargiai apverskite pyragą į kitą pusę.
- Kepkite pyragą apie 7 minutes, tada vėl apverskite.
- Sūrį sutarkuokite stambia tarka ir uždėkite ant pyrago viršaus.
- Uždenkite pyragą dangčiu ir kepkite dar 2-3 minutes.
Galutinis rezultatas yra paprastas, skanus vištienos pyragas.
Pyragas su triušiena (arba vištiena) ir moliūgu
Šis pyragas su triušiena arba vištiena ir moliūgu yra puikus pasirinkimas, jei norite lengvai paruošti skanų ir sotų patiekalą. Moliūgas suteikia šiam pyragui saldumo ir drėgnumo, špinatai - gaivumo, o džiūvėsėliai ir prieskoniai garantuoja puikų skonį. Šis pyragas tiks tiek karštam patiekalui, tiek sumuštiniams vėliau.
Kodėl verta išbandyti šį receptą?
- Triušiena (arba vištiena): Ši liesa mėsa suteikia pyragui subtilų skonį ir puikiai dera su moliūgu bei prieskoniais.
- Moliūgas: Suteikia pyragui saldumo ir švelnios tekstūros, o kartu ir vitaminų bei antioksidantų.
- Špinatai: Tai sveikas ingredientas, kuris prideda dar daugiau naudos sveikatai, o taip pat suteikia gražios spalvos.
- Kepimas orkaitėje: Šis pyragas kepamas orkaitėje, todėl jis bus tolygiai iškepęs ir švelnus. Be to, tai patogu ir paprasta.
- Lengvas: Ingredientai paprasti ir lengvai prieinami, o pats receptas nereikalauja daug laiko ar pastangų.
Ingredientai:
- šviežios triušienos užpakaliniai kumpeliai: ~500-700 gramų (galima keisti vištiena)
- svogūnai: 1
- švieži špinatai: 1 sauja
- moliūgas: 280 gramų (sutarkuotas burokine tarka)
- kiaušiniai: 2
- malti džiūvėsėliai: 2-3 valgomųjų šaukštų
- džiovintas česnakas: 0,5 arbatinio šaukštelio
- džiovintas raudonėlis: 1 arbatinio šaukštelio
- malta saldžioji paprika: 1 arbatinio šaukštelio
- druska
- malti juodieji pipirai
Recepto paruošimas:
- Pirmiausia nuo triušienos kumpelių nupjauname mėsą bei susmulkiname kuo mažesniais gabaliukais (žinoma, jeigu norisi, galima ir sumalti). Gryno svorio man gavosi - 480 gramų.
- Tuomet į dubenį dedame triušieną, smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną, rankomis "suplėšytus" špinatus, sutarkuotą moliūgą, kurį prie tai dar palaikome bei stipriai nusunkite susidariusį skystį.
- Tada supilame išplaktus kiaušinius, suberiame džiūvėsėlius, česnakus, raudonėlius, papriką, pagardiname druska ir maltais juodaisiais pipirais. Viską gerai išmaišome.
- Po to imame pailgą kekso formą, išklojame su kepimo popieriumi bei sudedame paruoštą masę, gerai išlyginame.
- Kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes.
- Paskui padidiname kaitrą iki 200 laipsnių bei kepame dar maždaug 15 minučių.
- Patiekti galima, kaip karštą patiekalą su mėgiamu garnyru bei padažu. Arba atvėsusį galima naudoti sumuštiniams ant duonos riekelės.
Skanus ir paprastas pyragas su malta mėsa, vištienos filė gabaliukais ir bulvėmis
- Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Suberkite filė, bulves, maltą mėsą, smulkiai supjaustytus svogūnus, įberkite pipirų mišinio ir druskos.
- Padalinkite tešlą į 2 nevienodas dalis. Padėkite didžiąją jo dalį ant kepimo popieriaus ir susukite į ovalo formą.
- Išdėstykite įdarą, uždėkite kitą tešlos dalį, suspauskite kraštus. Šakute padarykite eilutes. Aptepkite plaktu pyragą kiaušiniu.
- Štai ir viskas!
Mėsos pyrago istorija
Mėsos pyragas yra vienas pirmųjų žmonių pagamintų pyragų. Mėsos laikymo tešloje idėja buvo aktuali dar senovės graikams ir romėnams. Dabar tešla kepama, virsta kvapniu pyragu, kuriame laikomas sultingas mėsos įdaras. Pavyzdžiui, kulebyaki yra pyragas su keliais sluoksniais įdaro. Yra mėsos pyragas - tai amerikietiškas pyragas su mėsa, panašus į rusiškąjį.
Patarimai ir gudrybės
- Kiaušinį sumaišykite su kefyru, įmaišykite ištirpintą sviestą, majonezą ir druską.
- Nuluptas bulves supjaustykite plonais griežinėliais ir sumaišykite su svogūnais bei mėsa.
- Tešlos dar kartą neminkykite, padalykite ją į dvi dalis. Vieną dalį iškočiokite į kepimo skardos dydžio sluoksnį.
- Iškočiokite antrąjį tešlos sluoksnį, sujunkite jį su pirmuoju, uždengdami įdarą.
Net pirmykščiai žmonės mokėjo kepti mėsą ant ugnies. Šiandien yra daugybė keptos mėsos receptų, kurie skiriasi ingredientais ir paruošimo būdais. Mėsa kepama su daržovėmis, grybais, vaisiais, prieskoniais ir padažais.