Varškės ir slyvų pyragą jau visi spėjote pamėgti, tad šįkart kviečiu išmėginti šį gražuolį! Tikrai nesudėtingai pagaminamas. Pyragas gaunasi nemažas, puikiai tiks didesnei kompanijai ar į svečius.
Slyvų pyragas - vienas populiariausių rudeniškų desertų. Jį mėgsta tiek suaugę, tiek vaikai. Be to, tai puikus būdas į racioną įtraukti slyvų, o žinodami kelias gudrybes, šį desertą pasigaminsite greitai ir nesudėtingai.
Pyragas labai turtingo skonio: balto šokolado saldumas, slyvų rūgštumas, citrinos, vanilės kvapnumas, varškė ir mielinis, minkštas pyrago pagrindas. Puikus balansas. Nieko nei neatimti, nei pridėti.
Mielinis pyragas su varške ir slyvomis
Ingredientai 28 cm apvaliai kepimo formai (1 puodelis - 250 ml):
- Tešlai:
- 400 g miltų
- 70 g cukraus
- 7 g sausų mielių
- 160 ml šilto pieno
- 1 kiaušinis + 1 kiaušinio trynys
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1/2 tarkuotos citrinos žievelės
- 120 g tirpinto sviesto
- Žiupsnelis druskos
- Įdarui:
- 250 g varškės ar rikotos
- 50 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- 1 tarkuotos citrinos žievelės
- 100 g balto šokolado gabaliukų
- 10 šviežių slyvų, pusiau pjaustytų
- Sirupui:
- 60 ml vandens
- 60 g cukraus
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- Aptepimui:
- 1 kiaušinis
- 1 šaukštas vandens ar pieno
- Pabarstymui:
- Truputis cukraus
- Saujelė migdolo drožlių
Gaminimo eiga
- Pieną pašildykite, įdėkite šaukštą cukraus, mieles. Pamaišykite ir palikite 10-15 minučių pastovėti, kol mielės pradės veikti, putoti, pasijaus stiprus jų kvapas.
- Sviestą ištirpinkite, padėkite į šalį.
- Į didelį dubenį dėkite miltus, druską, citrinos žievelę, pilkite vanilės, truputį paplaktą kiaušinį ir dar vieną trynį, berkite likusį cukrų. Išmaišykite.
- Į miltus supilkite pieną, įmaišykite. Supilkite atvėsusį sviestą ir užminkykite tešlą.
- Tešlą minkykite apie 5 minutes, kol pasidarys glotni ir minkšta. Suformuokite tešlą į kamuoliuką. Dėkite į trupučiu aliejaus (bekvapio) pateptą dubenį, apvyniokite plėvele ir palikite 1-2 valandoms pakilti. Tešla turi padvigubėti.
- Įdarui sumaišykite visus produktus išskyrus slyvas nedideliame dubenėlyje. Dėkite į šaldytuvą, kol ruošite tešlą ir slyvas.
- Slyvas pjaustykite pusiau, išimkite kauliukus.
- Kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
- Kai tešla pakils, išimkite iš šaldytuvo ir iškočiokite 30x40 cm stačiakampį. Supjaustykite jį į tris lygias juostas.
- Ant kiekvienos juostos šaukštu ar konditeriniu maišeliu išspauskite kremo, juostas suvyniokite ir užspauskite sujungimus.
- Į kepimo formą sudėkite tešlos juostas spiraliniu būdu. Į tarpus sudėkite pjaustytas slyvas.
- Kepimo formą vėl uždenkite plėvele ir palikite 30 minučių šiltai pastovėti, kad pakiltų.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio+vandens/pieno plakiniu, pabarstykite cukrumi.
- Kepkite apie 30-40 minučių.
- Kol pyragas kepa, pasiruoškite sirupą. Vandenį ir cukrų bei vanilę pakaitinkite nedideliame puode, kol cukrus ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
- Po 30-40 minučių pyragą išimkite iš orkaitės, apliekite sirupu (slyvas taip pat), pabarstykite migdolo drožlėmis ir dėkite atgal į orkaitę 5-10 minučių arba kol pyragas visiškai iškeps.
Patarimai, pastebėjimai: Įdarui galima naudoti varškę ar rikotą. Aš naudojau kreminę varškę-sūrį, nes tokią turėjau. Gavosi kiek skystesnė masė, sunkiau buvo susukti virveles.
Slyvų pyragas su varške ir trupiniais
Reikalingi produktai (22 cm skersmens formai):
- Tešlai reikės:
- 140 g miltų
- 1 trynio
- 100 g šalto sviesto
- Trupučio vanilės aromato
- 90 g cukraus
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- Įdarui reikės:
- 600 g mėlynų slyvų
- 40-50 g maltų migdolų (ar kitų mėgstamų riešutų, jei nemėgstate riešutų, galite ir nedėti)
- 250 g kreminės varškės
- 50 ml pieno
- 2 kiaušinių
- 35 g miltų
- 130-150 g cukraus (kiekis priklauso nuo slyvų rūgštumo/saldumo)
- Trupučio vanilės aromato
- Trupiniams reikės:
- 60 g šalto sviesto
- 60 g cukraus
- 130 g miltų
- Vanilės aromato
Kaip gaminti
- Tešla. Sviestą sukapoti, įmušti trynį, berti cukrų, vanilę, miltus su kepimo milteliais ir suminkyti tešlą. Įvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 35-40 min.
- Įdaras. Slyvas perpjauti pusiau, išimti kauliukus. Kiaušinius, varškę, pieną, cukrų, vanilę ir miltus gerai išplakti.
- Torto formos dugną iškloti kepimo popieriumi, tešlą iškočioti į apskritimą, dėti į formą ir padaryti maždaug 4,5-5 cm aukščio bortelius.
- Ant dugno berti maltus migdolus, ratu išdėlioti slyvas, užpilti varškės-kiaušinių mase.
- Trupiniai. "Šviežios slyvos - lietuvių be galo mėgstamos ir išties pasiilgtos. Tą rodo ir pirkėjų elgesys: pasiūlius pirmųjų šviežio derliaus vaisių, slyvos akimirksniu pradėjo keliauti į pirkinių krepšelius. Lietuvoje dėl gamtinių sąlygų jų dar lūkuriuojant, iš kaimyninės Lenkijos ūkių vos per dieną jau atkeliauja sunokusios, saldžios mėlynosios slyvos, kurios džiugina ir gera kaina", - sako G. Kitovė.
Migdolinis varškės pyragas su slyvomis
Reikės:
- 120 g sviesto, kambario temperatūros, plius formai patepti
- 120 g cukraus, dar reikės 1 šaukšto pabarstymui
- 3 kiaušinių, atskirkite trynius nuo baltymų
- 1 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto
- 2 šaukštų grietinės (su nedideliu kaupu)
- 125 g maltų migdolų
- 50 g miltų
- 200 g varškės
- Žiupsnelio druskos
- 400 g mėlynųjų slyvų
Kaip gaminti
- Orkaitę įkaitinkite 180 laipsnių.
- Minkštą sviestą išsukite su cukrumi iki purios, šviesios masės. Toliau plakant po vieną sudėkite kiaušinio trynius. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir grietinę.
- Mediniu šaukštu įmaišykite maltus migdolus ir miltus, paskui varškę.
- Kiaušinių baltymus drauge su žiupsneliu druskos išplakite iki stangrių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
- Tortinės formos (23 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus gerai patepkite sviestu. Sudrėbkite paruoštą tešlą ir tolygiai paskleiskite dugne.
- Slyvas nuplaukite, gerai nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą ir kiekvieną puselę supjaustykite į dar 3-4 skilteles. Išdėliokite skilteles ant paruoštos tešlos pjautąja puse į viršų.
Slyvų pyragas puikus tiek šaltas, tiek šiltas, ypač jei patieksite jį su ledais. O jį pagaminti tikrai nesunku - jis nereikalauja ypatingų įgūdžių.
Pastaba: prieš kepdami visus produktus ištraukite iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje. Ir nesistebėkite, kad tešlai pakildinti naudojama ir soda, ir kepimo milteliai - soda reikalinga tuomet, kai tešloje yra rūgščių produktų, šiuo atveju tai grietinė. O kadangi didesnis sodos kiekis gali jaustis tešloje, dalis jos pakeičiama kepimo milteliais.
Slyvų pyragas
Reikės:
- 1,5 puodelio miltų (puodelis - 250 ml)
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- Pusės arb. š. druskos
- Ketvirtadalio arb. š. sodos
- 30 g sviesto
- 2/3 puodelio cukraus
- 2 didelių kiaušinių
- 3/4 puodelio grietinės
- Pusės arb. šaukštelio vanilės ekstrakto
- 2 valg. š. rudojo cukraus
- Slyvų, perpjautų pusiau
- Citrinos žievelės (arba verbenos lapų)
Kaip gaminti
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardą ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais.
- Inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
- Kitame inde plaktuvu suplakite sviestą su baltuoju cukrumi. Kai gerai išplaksite, įmaišykite po vieną kiaušinius, grietinę, citrinos žievelę (smulkintus verbenos lapelius), supilkite miltų masę ir išmaišykite.
- Pusę tešlos pilkite į formą, tuomet išėliokite slyvų puseles nupjautąja puse žemyn, apibarstykite šaukštu rudojo cukraus. Supilkite visą tešlą ir viršų vėl apdėliokite slyvomis, tačiau šįkart - nupjautąja puse aukštyn.
- Slyvų labai nespauskite į tešlą - ji puikiai pakyla. Paviršių apibarstykite likusiu ruduoju cukrumi. Jei norite - migdolų plokštelėmis.
- Kepkite, kol paruduos - praeis maždaug 50-55 minutės. Ištraukite iš orkaitės ir palikite 20 minučių atvėsti.
Dar šiltą patiekite su ledų kaušeliu.
Gardus slyvų pyragas be glitimo, pieno ar kiaušinių
Reikės:
- 8 didelių šviežių slyvų
- 250 g miltų be glitimo
- 100 g cukraus
- 1 šaukšto cinamono
- 1 šaukštelio kepimo sodos
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 100 g mėgstamų smulkintų riešutų
- 150 ml kokosų arba kito augalinio gėrimo
- 1 prinokusio, šakute sutrinto banano
- 1 šaukšto citrinos sulčių
- Skysto medaus arba agavų, klevų sirupo
Kaip gaminti
- Pyrago kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o kraštus lengvai patepkite riebalais.
- Ant dugno išdėliokite skiltelėmis supjaustytas slyvas, kad jos viena kitą šiek tiek užklotų, ir lengvai apšlakstykite medumi.
- Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus. Tuomet į juos pilkite kokosų gėrimą, dėkite sutrintą bananą, taip pat šiek tiek citrinos sulčių ir viską gerai išmaišykite į vientisą masę.
- Slyvas užpilkite paruošta mase, išlyginkite tešlos viršų ir 30-35 min.
Varškės pyragas su slyvomis
Receptas adaptuotas iš Širšių lizdas
Ingredientai 23 cm skersmens apvaliai torto formai:
- Tešlai:
- 250 g miltų
- 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 125 g šalto sviesto
- 125 g cukraus
- 1 1/2 šaukšto grietinės
- Įdarui:
- 500 g varškės
- 125 g tirpinto sviesto
- 125 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1/2 citrinos tarkuotos žievelės
- Žiupsnelis druskos
- Viršui:
- Truputis abrikosų džemo ar skysto medaus
- Kelių slyvų
Gaminimo eiga
- Miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų sumaišykite. Šaltą sviestą įtarkuokite arba supjaustykite nedideliais kubeliais. Trinkite viską tarp pirštų, kol gausis trupinių masė. Dėkite grietinės, užminkykite tešlą. Suvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą.
- Įdarui trynius išplakite su cukrumi, vanile ir druska. Supilkite tirpintą sviestą, sudėkite citrinos žievelę ir varškę. Gerai išsukite. Baltymus išplakite atskirai iki standumo ir palengva įmaišykite į įdarą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 165-170 laipsnių, kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
- 3/4 tešlos sutarkuokite į formą, suformuokite kraštelius. Ant viršaus supilkite varškės įdarą.
- Kepkite 25-30 minučių.
- Išimkite iš orkaitės. Pyrago viršų aptepkite džemu ar skystu medumi, išdėliokite puselėmis supjaustytas slyvas. Ant viršaus užtarkuokite likusią tešlą. Dėkite atgal į orkaitę ir dar kepkite 20-25 minutes, kol gražiai pagels.
Patarimai, pastebėjimai: Aš kepiau iš pusės normos 18 cm skersmens formoje. Pagal orginalų receptą į įdarą reikėjo įdėti šaukštą krakmolo, tik aš jį visai užmiršau. Viskas puikiai gavosi ir be jo.
Taigi, išsirinkite jums labiausiai patinkantį receptą ir mėgaukitės nuostabiu slyvų pyrago skoniu!