Jaukus, naminis, šildantis maistas - troškinys sotus, aromatingas ir labai skanus. Anglakalbėse šalyse tokie valgiai labai taikliai yra vadinami „comfort food“, tačiau šįkart skonių derinys turbūt išduoda, kad šiuo receptu skoniais keliaujame į kur kas artimesnius kraštus - į kone kaimyninę Vokietiją, kur mėsa, bulvės, rauginti kopūstai ir alus yra neatsiejama tradicinės virtuvės dalis.
Troškinta Kiauliena su Raugintais Kopūstais ir Alumi
Aluje troškinta kiauliena yra minkšta ir sultinga, tačiau dėl paties alkoholio nerimauti tikrai nereikėtų - virdamas jis nugaruoja. Jei mėgstate tirštesnius troškinius, kai mėsa ir daržovės apsivelia kremiškos tekstūros padažu, sultinį galite sutirštinti: virimo pabaigoje į atskirą dubenėlį nusemkite keturis ar penkis šaukštus sultinio ir sumaišykite jį su šaukštu miltų. Tuomet supilkite atgal į puodą ir maišydami pakaitinkite, kol sutirštės.
Ingredientai:
- Šoninės gabalėliai
- Vidutinio dydžio kubeliais supjaustytas kiaulienos kumpis
- Druska
- Pipirai
- Nedideliais kubeliais supjaustytas svogūnas
- Smulkiai kapotos česnako skiltelės
- Rauginti kopūstai
- Kmynai
- Lauro lapeliai
- Rudas cukrus
- Alus
- Rūkyta paprika
- Bulvės
- Morkos
- Vanduo arba sultinys
- Grietinė (patiekimui)
- Petražolės (patiekimui)
Gaminimo Eiga:
- Troškintuvą įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies.
- Suberkite šoninės gabalėlius. Kepinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol išskirs riebalus.
- Tuomet sudėkite vidutinio dydžio kubeliais supjaustytą kiaulienos kumpį, pagardinkite druska ir pipirais. Apkepkite iš visų pusių po kelias minutes, kol parus. Išimkite iš troškintuvo, sudėkite į lėkštę ir atidėkite į šalį.
- Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną, smulkiai kapotas česnako skilteles. Maišydami pakepinkite kelias minutes, kol daržovės suminkštės.
- Sudėkite raugintus kopūstus, suberkite kmynus, lauro lapelius ir rudąjį cukrų. Gerai išmaišykite.
- Supilkite alų, sugrąžinkite į troškintuvą kiaulienos gabalėlius. Pagardinkite druska, pipirais ir rūkyta paprika, ir dar kartą permaišykite.
- Leiskite užvirti, tuomet sumažinkite ugnį iki silpnos, uždenkite dangčiu ir virkite apie 30 minučių.
- Bulves supjaustykite kubeliais (jei jos mažos, galite palikti nepjaustytas ar perpjauti tik perpus), morkas - griežinėliais. Su pusvalandžio virimo sudėkite į troškintuvą. Jei trūksta skysčio, įpilkite stiklinę vandens ar sultinio. Išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite dar 40-45 minutes, kol kiauliena bus minkšta, visos daržovės - taip pat.
- Patiekite su grietine ir petražolėmis.
Kiaulienos Kumpis su Raugintais Kopūstais ir Vynuogėmis Orkaitėje
Ingredientai:
- 700 g kiaulienos išpjovos
- Didelis žiupsnis druskos
- Žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- 1 nedidelis svogūnas, susmulkintas
- 400-500 g raugintų kopūstų
- Didelė kekė raudonųjų ar mėlynųjų besėklių vynuogių, nuskabytų nuo šakelių
- 0,5 stiklinės baltojo ar putojančio vyno
- 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių
- Žiupsnis šviežių arba džiovintų mairūnų
Gaminimas:
- Nusausintą mėsą pabarstykite druska, pipirais ir apkepkite keptuvėje (ypač tinka tokia, kurią vėliau bus galima dėti į orkaitę) su trupučiu aliejaus. Išimkite į lėkštę ir atidėkite.
- Raugintus kopūstus perplaukite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Nepamirškite nuplauti ir vynuogių.
- Toje pačioje keptuvėje, kur apkepinote mėsą, įkaitinkite dar truputį aliejaus ir apkepinkite svogūnus, kol taps permatomi. Supilkite vyną, įpilkite 100 ml vandens. Kai skystis šiek tiek nugaruos, sudėkite kopūstus, įberkite saldžiosios paprikos ir patroškinkite 10 min.
- Į keptuvę sudėkite ir apkepintus mėsos gabalėlius, pabarstykite mairūnais ir dėkite keptuvę į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Jei jūsų keptuvė netinkama dėti į orkaitę, tuomet pirmiausiai visą kopūstų masę perdėkite į kepimo formą, o tada ant viršaus, šiek tiek paspausdami, dėkite mėsą ir barstykite mairūnais.
- Kepkite 40 minučių. Iki kepimo pabaigos likus 15 minučių, sudėkite vynuoges.
- Šis patiekalas skaniausias su puria bulvių košę, kurią galite papildyti ir kitomis daržovėmis. Tačiau garnyrą galite rinktis ir pagal savo simpatijas bei mitybos įpročius.
Kiaulienos Karka su Raugintais Kopūstais ir Alumi
Ingredientai:
- Kiaulienos karka (~1,2-1,5 kg)
- 800 g raugintų kopūstų
- 50 ml augalinio aliejaus
- Puse arbatinio šaukštelio kmynų
- 2 lauro lapai
Marinatui:
- 1 litro tamsaus alaus
- 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
- 1/2 arbatinio šaukštelio kmynų
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų pipirų
Padažas karkos aptepimui:
- 200 ml tamsaus alaus
- 4 valgomųjų šaukštų sojos padažo
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų pipirų
- 1/2 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
Gaminimas:
- Į puodą dadame visus marinato ingredientus: čiobrelius, kmynus, druską, pipirus, užpilame litru tamsaus alaus. Išmaišome ir dedame karką į marinatą. Laikome šaldytuve 2-3 valandas. Jeigu alus neapsemia visos karkos, ją bent kartą per marinavimosi laiką apverčiame.
- Praėjus laikui dedame puodą ant ugnies. Dapilame vandens tiek, kad apsemtų visą karką. Užviriname, nugraibome putas, primažiname ugnį ir verdame 2-2,5 valandos.
- Kol karka virs, pasiruošiame padažą karkos aptepimui ir kopūstus.
Padažas:
- Į prikaistuvį arba mažą puodą pilame tamsų alų, sojos padažą, beriame druską, pipirus ir aitriosios paprikos miltelius. Viską pamaišant kaitiname apie 20 minučių, arba kol padažas šiek tiek sutirštės.
Kopūstai:
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame lauro lapus, raugintus kopūstus ir kartais pamaišant troškiname apie 20 minučių. Likus 5 minutėms iki troškinimo pabaigos beriame kmynus.
- Išvirusią karką įpjauname keliose vietose, kad geriau įsigertų padažas, kuriuo aptepsime karką. Į kepimo indą dedame kopūstus, ant viršaus dedame karką, aptepame ją pasiruoštu padažu, apdengiame folija ir šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 1 valandai.
- Per visą kepimo laiką ištepkite karką padažu dar kelis kartus, kol sunaudosite visą.
Troškinti Kopūstai su Kiauliena, Raugintais Kopūstais ir Bulvėmis
Šiandien noriu su Jumis pasidalinti kiek kitokiu troškintų kopūstų receptu. Jame aš šviežius kopūstus troškinu su mėsa (renkuosi kiaulieną), raugintais kopūstais, bulvėmis ir pomidorų padažu. Kai užsukę draugai paragavo šio patiekalo, pasakė, kad viskas yra neįprastai skanu ir pasiprašė recepto. Tad nusprendžiau, kad gal šis receptas patiks ne tik mūsų šeimai, bet ir visai likusiai auditorijai, tad dalinuosi. Šis patiekalas patiks ir mėgstantiems taupyti, nes jame nėra jokių įmantrių labai daug kainuojančių ingredientų.
Produktai:
- 700 g kiaulienos kumpio
- 0,5 l raugintų kopūstų
- 2 šaukštai kmynų
- 4-5 skiltelės česnako
- 200 g grietinėlės
- Druskos, pipirų, muskatų, aliejaus
Paruošimas:
- Mėsą supjaustykite gabalėliais, apkepkite keptuvėje su aliejumi ir pabarstykite prieskoniais.
- Kai mėsa apkeps, sudėkite raugintus kopūstus (jei labai rūgštūs, nuplaukite) ir pamažu kepkite, kol kopūstai bus pusiau minkšti.
Kiti Receptai
- Kiauliena su raugintais kopūstais yra patiekalo receptas Nr. 140, siūlomas šioje receptų svetainėje.
Pavyzdiniai Ingredientai Kitiems Receptams:
- 2 kg kiaulienos nugarinės, kiaulienos prieskonių, 2 kiaušiniai, maltų džiūvėsėlių, aliejaus kepimui.
Tešlai:
- 200 g sviesto, 1 kiaušinis, 340 g miltų, universalaus prieskonių mišinio, aliejaus.
- 1 kg kiaulienos nugarinės, kiaulienos prieskonių, maltų juodųjų pipirų, aliejaus patepti.