Jei ieškote patiekalo, kuris būtų lengvas, gardus ir greitai paruošiamas, cukinijų ir sūrio apkepas yra puikus pasirinkimas. Šis receptas sujungia šviežias cukinijas, aromatingus prieskonius ir išlydytą sūrį į vieną gardų apkepą, kuris patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams.
Ingredientai:
- 1 didelė cukinija (apie 500g po sutarkavimo ir nusunkimo)
- 6 kiaušiniai
- 200 ml grietinėlės
- 250 g sūrio (tvirto, brandaus skonio, galima naudoti rūkytą)
- 2 v.š. aliejaus
- Prieskoniai (druska, pipirai, bazilikai, česnakai - pagal skonį)
Gaminimo Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
- Cukinijų paruošimas: Nuplaukite cukinijas ir supjaustykite jas plonomis riekelėmis. Jei cukinijos yra labai vandeningos, galite jas šiek tiek pasūdyti ir palikti 10-15 minučių, kad išsiskirtų perteklinis skystis.
- Jei naudosite jaunas cukinijas, iš jų sėklų neiškimkite. Cukinijas supjaustykite plonomis riekelėmis, tai patogiausia padaryti specialia pjaustykle mandolina arba virtuviniu kombainu.
- Į pjaustytas cukinijas su svogūnais berkite kupiną šaukštelį druskos ir labai gerai rankomis viską išminkykite, kad iš cukinijų išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Taip paruoštas daržoves sudėkite į kiaurasamtį, po juo statykite dubenį ir palikite, kad gerai nuvarvėtų. Karts nuo karto dar rankomis pagniaužykite ir paspauskite daržoves, kad į dubenį nuvarvėtų kuo daugiau sulčių, o daržovės liktų kuo sausesnės.
- Tada dedame 1/3 cukinijos. Ir taip sluoksniuojame iki baigiasi ingredientai. Nebūtina kaskart padengti viso paviršiaus, išeis su tarpais - taip skaniau, geriau.
- Svogūnai ir česnakai: Supjaustykite svogūną ir smulkiai sukapokite česnako skilteles. Kadangi, cukinijos pačios iš savęs turi mažai skonio, jas reikia paskaninti aromatingais prieskoniais.
- Paruoškite kiaušinių masę: Atskirame dubenyje lengvai suplakite kiaušinius su pienu. Dubenyje sumaišykite kiaušinius, tarkuotą sūrį, grietinėlę ir smulkintus žalumynus. Į tešlą sudėkite išspaustas cukinijas ir viską gerai išmaišykite.
- Į sviestu pateptą kepimo formą beriame 1/4 tarkuoto sūrio.
- Kepimas: Supilkite gautą mišinį į paruoštą kepimo formą. Kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje (viršus-apačia su vėjeliu) apie 40-45 minutes.
- Patiekimas: Išimkite apkepą iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti prieš pjaustant.
Šis cukinijų ir sūrio apkepas yra lengvas patiekalas, kurį galima patiekti tiek kaip pagrindinį patiekalą, tiek kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies. Cukinijų apkepas - tai universalus ir lengvai paruošiamas patiekalas, kuris ne tik tinka šeimos vakarienei, bet ir maloniai nustebina savo skoniu bei tekstūra. Jis yra sotus, tačiau tuo pačiu lengvas ir puikiai dera tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. Cukinijos yra maistingos, mažai kaloringos ir puikiai prisitaiko prie įvairių receptų.
Šis cukinijų apkepo receptas yra lengvai pritaikomas pagal jūsų skonį - galite keisti ingredientus, pridėti mėsos ar daugiau daržovių. Dėl savo švelnaus skonio ir tekstūros jis patiks net tiems, kurie paprastai nėra cukinijų gerbėjai.
Šis receptas kilęs iš Italijos, Toskanos regiono. Tai nesudėtingas ir daug ingredientų nereikalaujantis plonas cukinijų apkepas, kuris skoniu primena cukinijų blynus, tik šis kepamas su mažiau riebalų ir ne keptuvėje, o orkaitėje. Šiam patiekalui būtina cukinijas pjaustyti labai plonai ir jas labai gerai nuvarvinti. Apkepui nenaudojami kiaušiniai, todėl patiekalas tiks ir veganams, nes tešla užmaišoma įpylus nuvarvėjusių cukinijų sulčių. Tai labai nebrangus ir ekonomiškas receptas, jei tik virtuvėje turite liūdinčią cukiniją, būtinai išbandykite.
Kadangi pati cukinija yra beveik be skonio, sūris čia vaidina svarbų vaidmenį. Geriausiai tiks tvirto, brandaus skonio sūriai, galima naudoti net rūkytus. Šis apkepas paprastas, bet skanus tiek, kad norėsis iš visų cukinijų vien jį ir kepti. Tą efektą suteikia daug sūrio - iš jo ne tik susidaro gardi traški plutelė, bet ir gimsta skonio pagrindas.