pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ką gaminti iš šaldytuvo turinio: receptai ir patarimai

Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų yra: "Jau tu tai turbūt labai daug maisto išmeti"? Tiesa tokia, kad aš visada prieš maisto švaistymą.

Maisto švaistymas yra ne tik globalinio mąsto problema, bet ir kenkia asmeniškai mums - ypač finansiškai. Mano atveju nešvaistyti maisto iš tiesų sudėtingiau, nes mano darbas reikalauja turėti kiek daugiau produktų, dažnai jie perkami tik dėl vienos mini funkcijos kadre. Bet kiek aš išmokusi visokių gudrybių, kurios man leidžia beveik nieko neišmesti.

Kaip sumažinti maisto švaistymą?

  • Pirmiausia, padeda savaitės meniu planavimas, pirkinių sąrašo sudarymas.
  • Nereikia pirkti produktų, nes jiems akcija - akcijos yra visada.
  • Antra, reikia suprasti produktų galiojimo datas, Nes “tinka vartoti iki” ir “geriausias iki” iš esmės skiriasi ir jei ant jūsų turimos konservuotų daržovių skardinės užrašyta “geriausias iki…” ir data praėjusi, greičiausiai produktas dar tikrai tinkamas vartoti, gal tik kiek praradęs savo prekinę išvaizdą.
  • Taip pat labai svarbu išmokti gaminti iš šaldytuve ir spintelėse esančių likučių.

Kartais savaitės pabaigoje labai liūdnai atrodantis šaldytuvo turinys dar leidžia sukurti ne vieną ir ne du patiekalus, tad kartais vietoje naujo recepto paieškos ir kelionės į prekybos centrą įdėmiau įsižiūrėkite į likučius ir sukurkite iš jų kokį šedevrą.

Dar svarbu išmokti kaip ir kurį produktą išsaugoti ilgiau. Labai daug produktų galima šaldyti - duoną, vaisius, daržoves, žoleles. Kitus produktus galima virti, konservuoti, fermentuoti ir dar visko daug galima taip pratęsiant produktų gyvenimą, google tikrai padės rasti išeitį kiekvienam produktui.

Galiausiai, galima transformuoti produktus iš jų sukuriant naujus. Pavyzdžiui iš užsistovėjusios ir jau nelabai minkštos duonos iškepti krutonus, kurie ne tik sandariame indelyje laikysis kelias savaite, bet ir taps nuostabaus patiekalo pagrindu.

Receptai iš šaldytuvo turinio

Cezario salotos

Šia gražia gaida ir prieisiu prie klasikinių cezario salotų. Cezario salotos yra paprastumas ir elegancija. Pagamintos vos iš kelių produktų - romaninių salotų, krutonų, parmezano ir padažo jos užnugaryje palieka visas kitas salotas. Gerų cezario salotų pagrindą sudaro ne kas kitas, kaip padažas. Jis čia visa esmė ir žvaigždė. Gaminkite tiksliai pagal receptą ir namie greitai ir lengvai sukursite geriausiems restoranams nenusileidžiančias cezario salotas.

Tiesa, originalus receptas reikalauja naudoti kiaušinius ir aliejų (iš esmės pasigaminti naminį majonezą), bet man žali kiaušiniai namų virtuvėje visada kelia baimę, tad aš naudoju tiesiog gerą majonezą.

Ingredientai:

  • Romaninės salotos
  • Krutonai
  • Parmezano sūris
  • Padažas

Padažo ingredientai:

  • 2 v.š. majonezo
  • 100 ml. alyvuogių aliejaus
  • 1/2 a.š. garstyčių
  • 1 v.š. citrinos sulčių

* Vištiena tikrai neįeina į originalų cezario salotų receptą. Bet jei salotų norisi sotesnių, tai ji čia tobulai tinka. Taip pat dar tobuliau tiktų krevetės.

Gaminimo eiga:

  1. Paruošiame krutonus - duoną supjaustome kubeliais, indelyje sumaišome aliejų su druska, pipirais, džiovintomis žolelėmis. Aliejaus mišinį pilame prie duonos kubelių, išmaišome. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 10-15 minučių, kol krutonai gražiai apskrunda ir sukietėja.
  2. Paruošiame padažą - į maisto smulkintuvą sudedame visus padažo ingredientus ir sutriname iki vientisos masės.
  3. Jei naudosite, iškepkite vištieną.
  4. Romaninių salotų lapus suplėšome, nuplauname ir būtinai nusausiname. Visų gerų salotų paslaptis yra sausi lapai, kitu atveju ant jų nesilaiko padažas ir salotos yra vandeningos.
  5. Sausus alotų lapus sumaišome su padažu, dedame juos į lėkštę.
  6. Ant viršaus dedame parmezano drožlių, krutonų ir vištienos (jei naudosite).

Tuno užtepėlė

Tai puikus, nesunkiai pagaminamas ir visų mėgiamas užkandis. Užtepėlė labai „lanksti” ir lengvai transformuojasi priklausomai nuo Jūsų šaldytuvo turinio. Papildomas privalumas, kad ją galima pagaminti prieš tris dienas ir ji kantriai lauks artėjančio vakarėlio, skubančių pusryčiauti ar, tiesiog, atbėgančio klausimo „ko galėčiau užkąsti”.

Receptas tobulas improvizacijoms: neturite saliero ar ridikėlių, drąsiai juos keiskite marinuotais agurkėliais; neturite garstyčių, nieko tokio, skonis be jų nenukentės.

Ingredientai:

  • 1 indelis aliejuje konservuoto tuno (220g.)
  • 5-6 vnt. ridikėlių
  • 1 saliero stiebas
  • Marinuoti agurkėliai
  • Svogūnas
  • Žalumynai
  • Kiaušiniai
  • Garstyčios
  • Majonezas
  • Druska

Gaminimo eiga:

  1. Išimkite tuną iš aliejaus, perdėkite į dubenį ir šakutės pagalba išskirstykite į smulkesnius gabalėlius.
  2. Ridikėlius, saliero stiebą, marinuotus agurkėlius, svogūną supjaustome smulkiais kubeliais ir dedame prie tuno.Ten pat keliauja smulkiai sukapoti žalumynai ir kiaušiniai.
  3. Į dubenį sudedame likusius ingridientus ir gerai išmaišome.
  4. Darbas baigtas ir prasideda geriausia maisto gaminimo dalis-ragavimas.
  5. Skonį drąsiai tobuliname pagal save, norisi daugiau rūgštelės, garstyčių ar majonezo, tai ir dedame.
  6. Vienintelis dalykas su kuo rekomenduočiau elgtis atsargiau, tai druska, ją geriau dėti po truputį, kas kartą išmaišius ir leidus užtepėlei 5 minutes pastovėti.
  7. Paruoštą užtepėlę tepame ant duonos ir skanaujame.
  8. Tuno užtepėlę galite pasiruošti prieš dieną ar dvi ir laikyti sandariame indelyje šaldytuve.

Pesto padažas

Pestas - vienas populiariausių padažų pasaulyje. Italai teigia, kad jis populiaresnis nei majonezas ar kečupas. Šio padažo turėti šaldytuve tiesiog būtina, nes kiekvienas pestu paskanintas patiekalas, net paprasčiausi maltiniai, bus šimteriopai gardesnis.

Pestui pagaminti reikės ryšulėlio žaliųjų bazilikų, saujos italinių pinijų sėklų, alyvuogių aliejaus, česnako, šiek tiek parmezano ir / arba pekorino sūrio ir BŪTINAI - marmurinės grūstuvės su keturiais „sparnais“ šonuose, vadinamus ausimis, ir mediniu piestu. Tiesa, tikrojo pesto teks važiuoti į Genują, nes tik tame regione auga vienintelė iš kelių šimtų bazilikų rūšių, tinkanti gaminti pestą. Tačiau, gaminkite ir džiaukitės įvairiausiomis šio padažo interpretacijomis.

Vienas populiariausių - džiovintų pomidorų pestas. Kiekvieną kartą jis bus kitoks, jei dėsite skirtingus riešutus. O kalbant apie kitas variacijas, viskas priklauso tik nuo šaldytuvo turinio ir jūsų norų: galima naudoti net brokolius, žiedinius kopūstus, burokėlių lapus, žaliuosius žirnelius, gražgarstes, mėtas, špinatus, įvairiausias sėklas, labai gardu su saulėgrąžomis, riešutais, kuriuos dar galite pakepinti ar pamirkyti. Pabaigai, žinoma, česnakas, kokybiškas aliejus ir - šiek tiek gero sūrio.

Klasikinis pesto

Reikia:

  • 4 dalys šviežių bazilikų lapelių
  • 1 dalis pekorino sūrio
  • 2 dalys alyvuogių aliejaus
  • 1 dalis italinių pinijų sėklų
  • ¼ dalies česnako
  • Rupios druskos

Gaminimo eiga:

  1. Į grūstuvę dėkite česnaką bei pakepintus riešutus ir juos sugrūskite.
  2. Vėliau, sudėkite bazilikus ir rupią druską, vėl grūskite, toliau dėkite - sūrį.
  3. Pabaigoje supilkite aliejų.
  4. Pestą sudėkite į stiklainį ir užpilkite plonu aliejaus sluoksniu.
  5. Sudėkite pestą į stiklainį ir laikykite šaldytuve.
  6. Kai ateina noras ko nors užkrimsti, tiesiog paskrudinkite duoną ir užtepkite ją pestu.

Sumuštiniai iš duonos likučių

Virtuvės spintelėje gulinti apdžiūvusi duona, šaldytuvo kampe pamirštos burokėlių salotos - daugelio šiandienos lietuvių kasdienybė. Tačiau neskubėkite šių produktų išmesti - nustebtumėte, kiek gardžių patiekalų galite pasidaryti iš šventinių maisto likučių, o ypač - sudžiūvusios duonos. Išbandykite keturis gardžius receptus, kurie padės ne tik sutaupyti, bet ir atrasti naujų skonių savo virtuvėje.

1. Keptas sūrio ir kumpio sumuštinis

Keptas sūrio sumuštinis (angl. grilled cheese sandwich) - ne kartą buvo įvardytas kaip populiariausias Amerikos sumuštinis. O svarbiausia, kad šiam patiekalui kuo puikiausiai tinka pastovėjusi ir apdžiūvusi duona, kurios nespėjote suvalgyti prie šventinio stalo.

„Jeigu vietoje šviežios duonos rinksitės kiek kietesnę, jūsų sumuštinis bus itin traškus. Ji sugers sviesto ir sūrio skonius bei tobulai apskrus, o kol bus šiltas - išliks minkštas viduje. Kepdami tokį sumuštinį venkite storų duonos riekių, nes jos sulaikys karštį ir neleis sūriui tolygiai išsilydyti. Taip pat venkite riekelių su didelėmis skylėmis, nes sūris per jas paprasčiausiai ištekės“, - sako T. Aleknavičius.

Gaminimo eiga:
  1. Sumaišykite majonezą kartu su minkštu sviestu.
  2. Ištepkite gautu mišiniu duonos riekes iš vienos pusės.

2. Traškus šoninės ir kepto bri sūrio sumuštinis su karamelizuotais svogūnais

Jeigu norite išbandyti patobulintą kepto sūrio sumuštinį, papildykite jį išraiškingas bri sūrio ir karamelizuotų svogūnų skoniais. Tačiau rinkdamiesi priedus, atkreipkite dėmesį į jų drėgmę.

„Viena iš pagrindinių puikiai iškepto sumuštinio paslapčių yra drėgmės kontrolė, nes su ja lengva persistengti. Jei norite dėti į keptą sumuštinį vandeningų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, juos verčiau prieš tai apkepkite, taip išgarindami dalį drėgmės. Kitu atveju kaitinamos daržovės sumuštinyje išleis visus savo skysčius, sumuštinis permirks ir neapskrus. Todėl verčiau rinkitės svogūnus, pievagrybius, kuriuos pakepus didžioji dalis drėgmės išgaruoja“, - teigia T. Aleknavičius.

Gaminimo eiga:
  1. Ant nedidelės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę ir troškinkite svogūnus alyvuogių aliejuje su druska iki minkštos konsistencijos ir auksinės spalvos.

3. Burokėlių ir ožkos sūrio sumuštinis

Sakoma, kad Skandinavijoje populiariausias atviras sumuštinis „Smørrebrød“ gimė kaip būdas, siekiant „utilizuoti“ maisto likučius. Silkės, rūkytos žuvies ar mėsos, bulvių, kiaušinių ar marinuotų daržovių likučiams toks sumuštinis - puiki drobė eksperimentams. Jame taip pat neretai atsiduria šiaurės šalyse itin populiarios burokėlių salotos (rödbetssallad), kurios turi gilias tradicijas ant skandinaviško Kalėdų stalo. Tad išbandykite šį sumuštinį, jeigu namuose vis dar turite burokėlių mišrainės likučių.

Gaminimo eiga:
  1. Ant kiekvienos riekės uždėkite gražgarsčių, šiek tiek ožkos sūrio, krapų.

4. Sumuštinis su rūkyta skumbre

Turkai panašius sumuštinius vadina balik ekmek ir gardina juos ką tik kepta ir šviežiai pagauta žuvimi. Žymiausias Turkijos šefas Mehmetas Gürsas ant paskrudintos duonos tepa kreminę kepto česnako tyrę ir viską užbaigia rūkyta skumbre bei raudonųjų svogūnų ir pomidorų griežinėliais. Išbandykite lietuvišką tokio sumuštinio versiją su baltos mišrainės likučiais.

Gaminimo eiga:
  1. Supjaustykite šviežias bulves ir uždėkite jas ant sumuštinių.