pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Desertas su pienu ir kiaušiniais: receptai

Jei galvojame apie desertą iš daug kiaušinių, iškart prisimename kokį nors trynio geltonumo saldų kepinį. Tačiau ką daryti, jeigu pyragas - atsibodo, keksiukų - persivalgėt, o šakotis - sprangu? Kokį desertą iš kiaušinių pasigaminti, kad ir patiems būtų skanu, ir svečius nustebintumėte, ir tradicinius kepinius tuo desertu būtų galima pagardinti? Siūlome tris pikantiškus desertus, kuriems pagaminti prireiks nemažai kiaušinių, ir kurie paįvairins ne tik eilinio savaitgalio namuose „saldųjį stalą“, bet tiks ir artėjančioms šventėms.

Angliškas „Custard“ kremas

Šis saldus švelniai geltonos spalvos kremas - vienas populiariausių angliškų desertų, kuriam reikia daug kiaušinių. Tiesa, šį kreminės tekstūros desertą gamino dar Senovės Romoje, tačiau būtent britai jį pamėgo labiausiai. Šio deserto receptų aptinkama jau viduramžių - XIV amžiaus - angliškuose dokumentuose.

Kaip jį pasigaminti?

Jums reikės 6 didelių ant kraiko laikomų vištų laimingų kiaušinių „Rido“ trynių, 570 ml pieno arba grietinėlės, 50 g smulkaus cukraus; arbatinio šaukštelio krakmolo ir tiek pat vanilės ekstrakto. Ingridientų kiekį galite keisti priklausomai nuo šeimos narių ar svečių skaičiaus.

  1. Supilkite pieną (ar grietinėlę) į puodą ir maišydami virkite ant silpnos ugnies. Tik neužvirkite.
  2. Kol pienas (grietinėlė) šyla, atskirkite kiaušinio trynį nuo baltymo ir sudėkite jį į atskirą indą. Įberkite krakmolo, cukraus ir vanilės. Viską išplakite ir toliau maišydami atsargiai į šią masę supilkite karštą pieną (grietinėlę).
  3. Supilus ir išmaišius pieną, visą padažą supilkite atgal į puodą ir maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies.
  4. Dar neužviręs padažas pasidarys vientisas ir tirštas. Prieš jūsų akis gims „custard“ kremas.

Šį švelniai geltonos spalvos kremą galima patiekti šiltą ir valgyti vieną. Jis tinka ir pudingui pagardinti arba įvairiems pyragams aplieti. „Custard“ kremu galima įdaryti keksiukus, spurgas, pertepti juo sausainius, vaflius. Kitaip sakant - sausesniems kepiniams jis suteiks gaivumo, saldaus klampumo.

Minkšta šokoladinė suflė

Skirtingai nei britiškasis „custard“, suflė yra tikra prancūzaitė. Šis iš plaktų kiaušinių trynių ir puraus baltymo su cukrumi pagamintas pyragaitis gimė XVIII a. Prancūzijoje.

Kaip jį pasigaminti?

Jei gaminate sau ir draugui, jums reiks 4 didelių ant kraiko laikomų vištų laimingų kiaušinių „Rido“, 120 g juodojo šokolado, 50 g sviesto, 5 šaukštelių cukraus, šlakelio brendžio, žiupsnelio cukraus ir vanilinio cukraus, uogų arba džiovintų vaisių papuošimui.

  1. Pirmiausiai ištirpinkite šokoladą, sviestą ir gerai juos išmaišykite.
  2. Tada atskirkite kiaušinių trynį nuo baltymo. Trynius išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, įpilkite šlakelį brendžio.
  3. Kitame dubenyje išplakite baltymus. Tada abu plakinius atsargiai įmaišykite į atvėsusią šokolado masę.
  4. Šaukštu paskirstykite šokoladinę masę į kepimo formeles, prieš tai jų sieneles ištepę sviestu. Pašaukite į įkaitintą orkaitę 10-15-ai minučių.

Tinkamai iškeptos suflė viršus turėtų būti traškus, o vidus - minkštas. Šis desertas puikiai tiks su ledais.

Lengvas it oras morengas

Jei „custard“ kremas - anglas, suflė - prancūzė, tai morengas - šveicaras. Manoma, kad šis desertas gimė Meiringeno kaimelyje Šveicarijoje, buvo ištobulintas XVII a. pabaigoje Italijoje ir vėliau paplito Prancūzijoje.

Kaip pasigaminti šį burnoje tirpstantį desertą?

Svarbiausia čia - baltymai. Rinkitės maistingus, ant kraiko laikomų vištų laimingų kiaušinių „Rido“ baltymus. Jei gaminate šeimai, užteks 4 kiaušinių baltymų, 100 g cukraus ir 100 g cukraus pudros.

  1. Išplakite kiaušinių baltymus, kol susidarys standi puta.
  2. Maišydami berkite cukrų, kol pradės blizgėti.
  3. Įdėkite cukraus pudros ir plakite dar 5 minutes.
  4. Paimkite kepimo skardą, išklokite ją popieriumi ir dėkite šaukštu suformuotus kauburėlius. Pašaukite į orkaitę ir kepkite pusantros valandos 100-120 laipsnių temperatūroje.
  5. Po kepimo leiskite morengams atšalti ir pastovėti kelias valandas, kol pasidarys traškūs.

Juos galite valgyti vienus arba aplieti šokoladu, paskaninti plakta grietinėle.

Idėjos pietums ir vakarienei

1-a idėja:

Išsikepkite fritatą ar kitą omletą primenantį patiekalą su sotesniais priedais, pavyzdžiui, bulvėmis. O gal jums patiks pica su kiaušiniais?

Fritata su cukinijomis ir šonine

Ilgi cukinijų „makaronai“ fritatai suteiks lengvumo ir spalvų, o rūkytos šoninės gabalėliai neliks nepastebėti vyriškosios valgytojų stalo pusės. Tad kol gamta lepina mus gerais orais, gausiu šviežių daržovių derliumi ir lėtesniais nei rudenį rytais (vien ko vertos tuštutėlės miestų gatvės!), pasilepinkime ypatingais vasaros pusryčiais!

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C.
  2. Pieną užkaiskite, polentą suberkite į karščiui atsparų dubenį. Kai pienas užvirs, juo pamažu užpilkite polentą: pilkite dalimis, kiekvieną kartą gerai išsukant, kad polenta nesušoktų į kietus gumulus.
  3. Įmaišykite kiaušinius ir pusę kiekio tarkuoto sūrio, pagardinkite druska ir pipirais, ir gerai viską išsukite. Pabaigoje sudėkite cukinijas ir išmaišykite.
  4. Išverskite masę į gilią didelę keptuvę (tinkančią dėti į orkaitę) arba kepimo skardą (arba į individualias mažas keptuves ar formeles). Ant viršaus klokite šoninės gabalėlius, sudėkite pomidorus, viską pabarstykite likusiu tarkuotu sūriu ir pašlakstykite aliejumi.
  5. Kepkite 15 minučių arba kol viršus gražiai apskrus, ir fritata bus iškepusi. Patiekite iškart, su žaliomis salotomis.

Pica su kiaušiniais

  1. Kitame dubenyje sumaišykite su druska persijotus miltus, druską, viduryje suformuokite duobutę, į ją supilkite mieles, aliejų ir užmaišykite tešlą. Ją dėkite ant miltais pabarstytos lentos ir minkykite apie 10 min.
  2. Iš paruoštos tešlos ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite didesnius picos lakštus ir aptepkite juos pomidorų pasta, užberkite raudonėlių.
  3. Ant picų per vidurį krėskite špinatų ir dėkite po kelias šoninės juosteles, ant jų - po žalią kiaušinį. Picas kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

2-a idėja: lengvai vakarienei

Jei valgote vėlokai, gali užtekti ir lengvų daržovių bei žalumynų salotų, tačiau jei vakarienė ankstyva, pastiprinkite patiekalą kiaušiniu.

Salotos su kiaušiniais ir daržovėmis

Ingredientai:

  • Kiaušiniai: 5.00 vnt.
  • Agurkai: 1.00 vnt.
  • Alyvuogės: 12.00 vnt.
  • Jogurtas: 5.00 valg. š.
  • Paprikos: 5.00 vnt.
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite agurkus, svogūnus, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, alyvuoges, jogurtą ir feta sūrį.
  2. Sudėkite kiaušinius bei paprikas ir atsargiai išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Patiekite su standžiais salotų lapeliais, kaip priedą prie kitų žalėsių salotų, ar su pita duona, trapučiais.

Bulguro salotos su burokėliais ir kiaušiniais

  1. Burokėlius nulupkite. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, sudėkite į puodą, supilkite vandenį ir užvirkite. Virkite keletą minučių.
  2. Kruopas sudėkite į dubenį. Užpilkite 1½ stiklinės verdančio burokėlių nuoviro, įberkite druskos.
  3. Burokėlių gabaliukus ir likusį nuovirą palikite kitiems patiekalams gaminti. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite stovėti 80 minučių. Tada kruopas nuvarvinkite, jei jos nesugėrė viso skysčio.
  4. Antrą burokėlį supjaustykite kubeliais.
  5. Krapus smulkiai sukapokite. Išvirkite kiaušinius.
  6. Burokėlius, actą ir aliejų sutrinkite elektrine trintuve, įmaišykite garstyčias, pipirus ir didžiąją dalį krapų. Burokėlių masę įmaišykite į bulgurą.
  7. Patiekite apibarstę likusiais krapais ir smulkintomis petražolėmis kartu su pjaustytais kiaušiniais.

Lęšių salotos su bulvėmis ir kiaušiniais

  1. Lęšius 30 min. pamirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje.
  2. Salotas apšlakstykite padažu. Padažą ruoškite taip: į dubenėlį sukrėskite grūdėtąsias garstyčias, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir alyvuogių aliejų.

3-ia idėja: pietums ar vakarienei

Jei ruošiate lengvą daržovių troškinį ar ryžių patiekalą, pagalvokite, gal prie jo tiktų kiaušinis - keptas skystu tryniu, virtas be lukšto, o gal tiesiog įmaišytas į patiekalą ir akimirksniu išverdantis dėl kitų ingredientų skleidžiamo karščio.

Ryžiai su kiaušiniais ir daržovėmis

  1. Užvirkite vandenį, pasūdykite, suberkite ryžius ir virkite neuždengę puodo ir nemaišydami 8 minutes. Suberkite šaldytus žirnelius ir virkite dar 2 minutes.
  2. Kol virs ryžiai, susmulkinkite papriką, juostelėmis supjaustykite kumpį ir plonytėmis riekelėmis česnako skilteles. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite papriką, česnaką ir kumpį.
  3. Kiaušinius išplakite, pilkite į keptuvę ir kepkite, kol plakinys sukrekės. Suberkite prieskonius ir ryžius su žirneliais.

Grikiai su daržovėmis ir kiaušiniu

  1. Išvirkite grikius. Berkite kruopas į prikaistuvį, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Sumažinkite karštį ir virkite, kol grikiai bus išvirę, tačiau dar nesukritę - tai užtruks apie 15 min. Nusunkite ir uždengę atidėkite į šalį.
  2. Paruoškite daržoves. Nulupkite svogūną, morką ir šias daržoves bei saliero stiebą supjaustykite labai mažais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite gabaliuką sviesto ir berkite supjaustytas daržoves. Kepinkite jas maišydami 5-7 min., kol suminkštės. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite į daržoves jau išvirtus grikius bei smulkiai sukapotas petražoles. Įpilkite truputį sojos padažo.
  3. Išvirkite kiaušinius. Imkite labai nedidelį puodą ir pripilkite jį vandens. Įmuškite kiaušinį į mažą dubenėlį (būkite atsargūs ir „nepaleiskite“ trynio). Vos tik vanduo puode užvirs, supilkite kiaušinį į vandenį ir, naudodami du šaukštus, stenkitės, kad baltymas neišsiskaidytų ir liktų prie trynio. Kiaušinis pamažu ims virti ir tvirtėti. Dabar šaukštus galite išimti ir pavirti kiaušinį dar porą minučių. Kai keletą kartų išbandysite šį virimo būdą, patys galėsite tiksliau nustatyti virimo laiką - mums reikia išimti kiaušinį iš vandens dar tada, kol trynys ims kietėti - norime, kad jis būtų skystas. Išgriebkite kiaušinį kiaurasamčiu ir dėkite ant lėkštės.
  4. Dėkite paruoštų grikių su daržovėmis į lėkštes, ant viršaus „užsodinkite“ po kiaušinį, pašlakstykite trupučiu sojos padažo ir pabarstykite rupiai maltais juodaisiais pipirais.

Kepti kiaušiniai aštriame padaže

Ingredientai:

  • Kiaušiniai: 6.00 vnt.
  • Čili pipiras: 3.00 vnt.
  • Cukrus: 1.00 valg. š.
  • Imbieras: 1.00 arbat. š.
  1. Kiaušinius gruzdinkite karštame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą. Nusausinkite ir atidėkite į šoną.
  2. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir minutę-dvi maišydami pakepinkite (sauté) svogūnus, česnakus, imbierą bei ciberžolės miltelius. Pridėkite čili pipirus ir maišykite, kol pipirai suminkštės. Pridėkite vandenį, actą, cukrų ir druską. Pakepinkite kol padažas suminkštės.
  3. Patiekite kiaušinius apipiltus karštu padažu. Bus aštru. Jei norite dar aštriau - iš čili pipirų neišimkite sėklų.

4-a idėja: lengviems pietums ar vakarienei

Niekaip neiškepsite kišo be kiaušinių, tad ir šį nesaldų kepinį pridedame prie šio sąrašo. Kišą galima ruošti ir pagal labai griežtą receptą, ir leistis į improvizacijas. Kokius priedus jam benaudotumėt, juos gražiai užklos kiaušinių plakinys ir bus tikrai skanu!

Kišas su obuoliais ir gorgoncola sūriu

  1. Pagaminame trapią tešlą. Išklojame ja formą neaukštais kraštais ir iškepame.
  2. Ant vidutinės ugnies svieste pakepiname svogūnus. Įberiame žiupsnį druskos ir baltųjų pipirų.
  3. Šiek tiek pravėsusius svogūnus tolygiai paskleidžiame ant tartos.
  4. Ant viršaus sudedame kubeliais supjaustytą obuolį ir gorgoncolą.
  5. Lengvai šluotele išplakame grietinėlę su kiaušiniais. Plakinį supilame ant tartos
  6. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 30-40 min., priklausomai nuo jūsų orkaitės. Paviršius turi būti gražiai apskrudęs.
  7. Išimame kišą, leidžiame jam pastovėti apie 10 min. Tuomet jau galite pjaustyti.

Kišas su cukinijomis ir špinatais

  1. Pirmiausia pasigaminkite tešlą (galima ir iš vakaro). Miltus, druską ir gabaliukais supjaustytą sviestą dėkite į dubenį ir trinkite tarp pirštų, kol viskas virs rupiais trupiniais (darykite tą greitai ir stenkitės, kad sviestas nepradėtų tirpti). Į šiuos trupinius pilkite vandenį ir greitai suminkykite tešlos rutuliuką. Dėkite jį bent pusvalandžiui į šaldytuvą.
  2. Cukiniją supjaustykite riekelėmis, porą - žiedais, nuskabykite kietus špinatų kotelius. Keptuvėje išlydykite sviestą ir trumpai - kol poras ir cukinija kiek suminkštės, o špinatai sukris - pakepinkite daržoves.
  3. Tuo metu atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinius su grietine, grietinėle, trupučiu druskos ir pipirų.
  4. Apvalią kepimo formą neaukštais kraštais išklokite tešla - ji turi gerai padengti kraštelius (jei patinka, galite naudoti ir nedideles formeles). Dėkite kepimo formą su tešlos „dubenėliu“ į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 min (pyragėlius mažose formelėse - apie 7 min).
  5. Ištraukite kepimo formą ir berkite ant tešlos sūrį, ant jo tolygiai paskleiskite apkeptas daržoves, o galiausiai supilkite kiaušinių-grietinės plakinį.
  6. Dėkite kepimo atgal į orkaitę ir kepkite dar 25-30 min., arba kol viršus sutvirtės ir ims darytis auksiškai geltonas. Kiek atvėsinkite ir patiekite su lengvomis žalėsių salotomis. Likučius laikykite šaldytuve - šis kepinys labai skanus ir šaltas.

Kišas su šonine ir grybais

1 diena (pirmiausia pasidarykite tešlą, o tuomet imkitės įdaro).

Tešlos gaminimas:

  1. Druską ištirpinkite vandenyje ir atidėkite į šalį.
  2. Suberkite miltus ir gabalėliais supjaustytą sviestą. Pasirinkite mažiausią greitį ir maišytuvu darbuokitės tol, kol gausite smėlio tekstūrą.
  3. Tuomet supilkite vandenį ir maišytuvu maišykite viską tol, kol tešla pradeda lipti. Toliau rankomis suformuokite rutulį, jį šiek tiek suplokite (bus lengviau po to kočioti), lengvai apibarstykite miltais, suvyniokite į maistinę plėvelę ir nakčiai įdėkite į šaldytuvą.

Įdaro gaminimas:

  1. Kubeliais supjaustykite šoninę, svogūną. Plonai supjaustykite pievagrybius. Morką sutarkuokite per burokinę tarką.
  2. Įkaitinkite keptuvę ir apkepkite šoninę. Šoninės gabaliukus sudėkite į lėkštę.
  3. Į tą pačią keptuvę sudėkite sviestą ir svogūnus. Kepkite ant mažos ugnies, kol svogūnai pasidarys permatomi, apie 10-15 min.
  4. Sudėkite grybus ir pakepkite 5 minutes.
  5. Suberkite tarkuotas morkas. Kepkite dar 5 minutes.
  6. Supilkite alų ir viską troškinkite apie 10 minučių, arba kol alus visiškai išgaruoja.
  7. Įberkite pagal skonį druskos, pipirų ir žiupsnelį muskato. Viską išmaišykite.
  8. Įdarui leiskite visiškai atvėsti. Sudėkite į indelį su dangčiu ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai.

2 diena:

  1. Iškepkite tartos pagrindą. Leiskite atvėsti. Pagrindas turi būti visiškai iškepęs.
  2. Išimkite iš šaldytuvo daržovių įdarą.
  3. Kiaušinį, kiaušinio trynį, grietinėlę ir pieną šluotele sumaišykite iki vientisos masės. Suberkite druską, pipirus ir muskatą.
  4. Daržovių įdarą tolygiai paskleiskite ant iškeptos tartos pagrindo.
  5. Užbarstykite keptais šoninės gabaliukais ir tarkuotu sūriu. Ant viršaus užpilkite kiaušinių, grietinėlės ir pieno plakinį.
  6. Kepkite 180 °C temperatūroje 30-35 min., arba kol kišas gražiai apskrunda ir iškepa.

Kišas su špinatais ir porais

  1. Miltus sumaišykite su druska, ant viršaus užtarkuokite šaltą sviestą ir pirštais trinkite, kol neliks sausų miltų. Tada viduryje padarykite duobutę, supilkite išplaktą kiaušinį ir mentele maišykite, kol tešla pradės lipti į vieną gumulą. Jį suspauskite, suvyniokite į plėvelę ir bent 30 min.
  2. Paruoškite įdarą: pagal nurodymus ant pakuotės apvirkite špinatus. Supilkite į sietelį ir palikite nuvarvėti. Salierus ir porus supjaustykite griežinėliais ir keptuvėje išlydytame svieste kepkite, kol suminkštės.
  3. Kiaušinius išplakite su pienu, druska, pipirais, muskatų riešutais ir supilkite ant pyrago. 175°C karštumo orkaitėje kepkite 45 min.

Kiaušiniai su kumpiu orkaitėje

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Atšilusią tešlą kiek pakočiokite ir dėkite į kepimo skardą. Peiliu sviestui tepti 1 cm nuo krašto lengvai pjaudami pažymėkite ribą - neprapjaukite kiaurai.
  2. Išimkite skardą. Tiesiai į ją ant kumpio įmuškite kiaušinius ir leiskite jiems išsklisti. Pagardinkite druska, pipirais ir vėl šaukite į orkaitę 4-5 minutėms.

Patarimas. Jei esate vegetaras, kumpį galite pakeisti špinatais.

5-a idėja: lengviems pietums ar vakarienei

Kiaušinius galite kepti ne tik keptuvėje, tačiau ir orkaitėje. Vienas variantas - individualūs indeliai kiekvienam valgančiajam, kitas - kepti kiaušinius daržovėse ar grybų kepurėlėse, kurios lengvai gali tapti savotiškomis „keptuvėmis“.

Kepti kiaušiniai su daržovėmis indeliuose

  1. Virtas bulves supjaustykite stambiais gabalais.
  2. Saldžiąją papriką perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdį, minkštimą susmulkinkite. Pomidoriukus ir alyvuoges perpjaukite pusiau.
  3. Sudėkite smulkintas paprikas, alyvuoges, pagal skonį pabarstykite druska, maltais pipirais ir maišydami apie 3 min. kepkite.
  4. Porcijos dydžio keraminius ar stiklinius kepimo indelius patepkite sviestu, ant dugno pabarstykite tarkuoto parmezano. Į kiekvieną indelį įkrėskite po kelis šaukštus kepintų daržovių, garstyčiose apvoliotų bulvių, įmuškite po kiaušinį. Pabarstykite maltais pipirais, druska, apšlakstykite grietinėle. Dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir 10-12 min. kepkite.