Apie violetines bulves buvau skaičiusi ir mačiusi iš jų pagamintus patiekalus jau anksčiau. Mane labiausiai sudomino jų spalva, nes ji tiesiog išskirtinė. Tikras grožis!
Šios bulvės auginamos JAV. Jų kaina dvigubai didesnė už įprastų saldžiųjų bulvių. Neseniai prekybos centre jas pamačiau ir nusipirkau vieną bulvę. Žinoma, reikėjo pirkti daugiau.
Violetinių Bulvių Sriuba
Kadangi norėjau išgauti kuo gražesnę spalvą, sriubą gaminau su baltos spalvos žiediniais kopūstais.
Pačios bulvės skonis nėra labai ypatingas, sakyčiau keistas. Man skanesnė saldžioji bulvė.
Ingredientai
- Saldžioji bulvė
- Žiedinis kopūstas
- Svogūnas
- Salieras
- Česnakas
- Sultinio kubelis
- Vanduo
- Druska
- Juodieji pipirai
- Citrinos sultys
- Grietinėlė
- Aliejus
Gaminimo procesas
- Dideliame puode įkaitinti aliejų.
- Suberti svogūną, salierą. Juos pakepti apie 4 min.
- Suberti česnaką.
- Suberti saldžiąją bulvę, žiedinį kopūstą, sultinio kubelį, įpilti vandens.
- Užvirinti, sumažinti temp. iki žemos.
- Įberti druskos, juodųjų pipirų.
- Apšlakstyti citrinos sultimis.
- Su trintuvu sutrinti sriubą iki piurė.
- Supilti grietinėlę ir išmaišyti.
Violetinių Bulvių Virtinukai (Gnocchi) su Sūrio Kremu
Šiuo metu, orams jau visai atšalus, pirkinių maišeliuose vis dažniau atsiduria įvairūs sūriai, tad grįžus su nemažu gabalu Castelmagno, norėjau išbandyti tradicinį receptą iš šių vietovių.
Gnocchi arba bulvių virtinukai yra vieni iš garsiausių. Tačiau norėdama suteikti šiek tiek originalumo ir spalvos, pasirinkau violetines bulves! Ši veislė, atklydusi iš Peru, puikiai prigijo daugelyje šalių, o bulvių skonis primena riešutus, be to, ir konsistencija puikiai tinka gaminti virtinukams.
Ingredientai (2 porcijoms)
- 1 kg violetinių bulvių (arba paprastų, miltingų)
- 250 g kamuto miltų + gaminimui (arba kviečių miltų)
- 1 kiaušinis
- Muskato riešuto
- Druskos
Sūrio Kremui
- 250 g Castelmagno sūrio arba kito kieto balto brandinto sūrio
- 200 ml pieno
- 200 ml šviežios grietinėlės
- Šviežiai maltų pipirų
Virtinukų Paruošimas
- Kruopščiai nuplaukite bulves ir virkite jas pasūdytame verdančiame vandenyje: po 25-30 minučių nusunkite ir nulupkite dar karštas.
- Sumalkite jas ir suformuokite nedidelį kauburėlį ant darbinio paviršiaus, užberkite išsijotus miltus ir žiupsnelį druskos, įmuškite kiaušinį.
- Minkykite rankomis, kol gausite vientisą masę.
- Iš šio mišinio suformuokite lazdą ir ją supjaustykite kubeliais.
- Išdėstykite juos ant lengvai miltais pabarstyto padėklo, uždenkite švariu audiniu ir palikite vėsioje vietoje apie 15 minučių.
Padažas Virtiniams
- Nedideliame puode pašildykite pieną, sudėkite sutrupintą sūrį ir ant mažos ugnies maišykite kol ištirps.
- Supilkite grietinėlę, pakaitinkite ir nuimkite nuo ugnies vos pradės virti.
Dideliame puode su verdančiu pasūdytu vandeniu virkite gnocchi. Jie bus išvirę, kai iškils į paviršių.
Violetinių Bulvių Garnyras su Dešrelėmis ir Svogūnais
Ingredientai
- 600 g mėlynųjų bulvių
- 250 g rausvųjų svogūnų
- Žiupsnelis druskos
- 1 šaukštelis medaus
- 500 g šviežių dešrelių (Niurnbergo arba kiaulienos)
- 1 šaukštelis česnako granulių
- 1 šaukšto Provanso žolelių
- Šviežių šalavijų lapelių
- Aliejaus (pašlakstyti)
Gaminimo Procesas
- Bulves perpjaukite pusiau, svogūnus nulupkite ir supjaustykite ketvirtadaliais. Svogūnus pabarstykite druska, patepkite medumi.
- Kepimo skardelę pašlakstykite aliejumi, sudėkite bulves, pabarstykite česnako granulėmis, Provanso žolelėmis. Sudėkite svogūnus, viską dar kartą pašlakstykite aliejumi.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min., išimkite, sudėkite dešreles ir kepkite dar apie 20 min.
Mėlynųjų Bulvyčių Garnyras
Reikės:
- 700 g mažų mėlynųjų bulvyčių
- 50 g sviesto, ištirpinto
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų pagardinti
- Smulkiai supjaustytų šviežių svogūnų laiškų (arba kalendrų, laiškinių česnakų, petražolių)
Kaip gaminti
- Sudėkite bulves į puodą, vanduo turi apsemti bulves apie 5 cm. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį, virkite, kol bulvės suminkštės. Virs apie 20-25 minutes, nelygu dydis.
- Nukoškite bulves ir palikite koštuve atvėsti maždaug 5 minutėms.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Išdėliokite bulves ant kepimo skardos. Kiekvieną bulvę sutrinkite šakute, aptepkite tirpintu sviestu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska ir pipirais.
- Kepkite 40-45 minutes, kol odelė taps traški.
Violetinės Bulvės: Įdomūs Faktai
Nieko nestebina bulvės, turinčios geltoną, rožinę ar net violetinę odelę. Tačiau bulvė, kurios visas vidus yra violetinis - tai kažkas naujo.
Prie jos atsiradimo prisidėjo mokslininkai iš Kolorado valstijos universiteto. Jie ilgai triūsė prie bulvių iš Andų viršukalnių, kol galų gale gavo rezultatą - violetines bulves, pasižyminčias antioksidinėmis savybėmis, kurios išlieka jas verdant ar kepant.
Šių bulvių populiarinimu tarp namų šeimininkių užsiima garsusis kulinaras Jamesas Oliveris, kuris nebijo eksperimentų.
Iš tokių bulvių gaunama originali violetinės-žydros spalvos piurė. Ji žavingai atrodo kitų daržovių draugėje. O ką bekalbėti apie keptas bulvytes.
Violetinių bulvių skonis nesiskiria nuo įprastinių.
Patarimai
- Mėlynąsias bulves virkite arba kepkite su lupena - tada jos mažiau sukris.
- Šios bulvės turi daugiau krakmolo nei baltosios ar geltonosios, tad ypač tinka košėms, tyrėms gaminti.