pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Dzūkiški Grikiniai Blyneliai: Tradicinis Receptas ir Paslaptys

Blynai - tai ne tik gardus ir sotus valgis, bet ir ištisas ritualas, kurį nuo gaminimo recepto iki pateikimo saugo dzūkų šeimos ir ištisos giminės, perduodančios paslaptis iš kartos į kartą. Ir nors šiandien mes visi vieningai kepame blynus iš kvietinių miltų, tikrieji blynai privalėtų būti kepami, kaip tai būdavo daroma nuo amžių amžinųjų, tik iš grikinių miltų. Kvietinių miltų blynai niekaip neišeina tokie putlūs ir minkšti, kaip iš grikinių. Be to neturi to specifinio nuostabiai saldžiarūgščio skonio.

Kur Išragauti Tikrų Grikių Blynų?

Šiuos blynus pirmąsyk paragavau filmuodama savo laidą „Keliauk ir ragauk. Lietuva”. Važiavom su Vyteniu Pauliukaičiu į Dzūkiją atradimų ir skonių ieškoti. Ir radom! Užsukom pas Laimutę į sodybą „Grikucis”, kur viską apie grikius galima sužinoti - kaip auga pamatyti ir kaip senovinėmis girnomis jie malami, tešlon maišomi, ant ugnies čirškinami stebuklingai skaniais blynais virsta.

Savo sodybą gražiu dzūkišku „Grikuco“ vardu pavadinę mokytoja Laima ir miškininkas Kostas čia rengia edukacinius užsiėmimus apie grikio kelią, patys grikius augina ir kitiems parodo, kaip ši kultūra auga, kaip nuo daržo žemės iki stalo atkeliauja.

L. Mačionienė pasakoja, kad šalia jos ir vyro sodybos teka Merkys, ir kartą paprašyti draugų nakvynei priėmė baidarininkus. Tačiau po kiek laiko L. Mačionienei likus be darbo teko pradėti sukti galvas, nes baidarės yra tik trijų mėnesių pramoga. „Kartą mano vyresniojo sūnaus mokytoja pamėtėjo mintį, kad juk turime patalpas ir galėtume vesti edukacines programas, ką ir pradėjome daryti prieš penkerius metus. Be to tuo metu dar pirkome bites, kurioms pasėjome grikius. Tad ir pagalvojome, kad tikrai viską turime - ir spragilus, ir girnas ir visą kitą, ką išsaugojo seneliai, tereikėjo sugalvoti programas“, - apie veiklos pradžią pasakoja L. Mačionienė.

Paklausus, kiek laiko prireikė, kad apie Laimos ir Kosto Mačionių sodybą po kraštą pasklistų žinia, moteris sako, kad įsitvirtinti pavyko per dvejus metus. Pasak jos, pati geriausia reklama yra iš lūpų į lūpas - iš pradžių eidavo ir savo paslaugas siūlydavo mokyklose, bet, pas juos apsilankius vienai mokytojai ir patirtimi „Grikucyje“ pasidalinus su kitais, pradėjo plisti atsiliepimai.

L. Mačionienė taip pat džiaugiasi, kad jos ir vyro sodybos neaplenkia ir keliautojai iš tolimų šalių, kuriems užsiėmimus veda dalyvaujant vertėjui ir vis svarsto, kaip labiau įsitraukti į užsienio rinką. „Atvažiuoja kokios dvi šeimos ir išsinuomoja sodyboje esantį namelį savaitei. 2016 m. japoniškame kataloge yra išėjusi mūsų reklama, kuria vadovaudamasi šįmet čia buvo atvykusi mergina iš Japonijos. Ji 20 dienų viešėjo Taline ir į Lietuvą atkeliavo vos vienai dienai. Džiaugėmės, nes sakė, kad jei būtų žinojusi, kaip čia gera, būtų pabuvusi ilgiau. Taip pat buvome sulaukę turistų iš Taivano, studentų iš Pakistano, Indijos, keliaujančių fotografų iš Kinijos“, - sako L. Mačionienė.

Laimutės Patarimai ir Receptas

Laimutė prisakė blynus valgyti „nuo skavardos”, dar karštus. Skaniausiai išsikepsite, jei rasite pirkti girnomis maltų grikių, bet ir iš paprastų grikinių miltų puikiai blynai pavyks. Skanūs ir su grietine, ir su uogiene ar tradiciškai, - su voveraičių padažu. Pirštus apsilaižysite. Pamatysit, kokie laimingi bus valgytojai ir kaip vos iškepę blynai akimirksniu dings nuo stalo.

Mokytojos Laimos Grikinių Blynų Receptas Su Grybų Ir Spirgučių Padažu

Gardžiuosius grikių blynus Laima kepa tik iš savo pačios užaugintų, iškultų ir sumaltų miltų. Vien todėl jų skonis ypatingas. Jei tokių miltų neturite, teks mėgautis kažkuo panašiu į bučinį per stiklą: imkite pirktus parduotuvėje. Maišykite juos lygiomis dalimis su kvietiniais miltais, įmuškite pora kiaušinių, pilkite pieno, berkite mažą žiupsnelį druskos. Tokius paprastus klasikinius blynus geriausia kepti keptuvėje išlydžius kiaulinių taukų gabalą. Jei jų neturite tiks ir aliejus, bet padažui nuolaidų nedarykite. Jam būtinai reikia lašinukų, kuriuos čirškinant riebalai išbėgtų. Į juos suberkite pjaustytą svogūną, įkraukite grietinės ir viską išmaišę pakaitinkite. Bet tai dar ne viskas - padažui būtinai reikia džiovintų grybų. Geriausia būtų baravykai, bet jei jų neturite, tiks ir prastesni. Juos reikia pamirkyti, apvirti ir smulkintuvu sutrintus į spirgučių, svogūnų ir grietinės padažą suberti. Prieš visą šitą tamsiai rudą gardėsį ant grikinių blynų nublanksta prabangūs „steikai“, jūros gėrybės daugybė kitų „glamūrinių“ restoranų delikatesų. Netikite?

Pagrindinis Blynų Receptas

Grikių miltus sumaišykite su druska supilkite pieną ir viską gerai išmaišykite. Į gautą masę įpilkite 1 stiklinę rūgštaus pieno - pamaišykite. Įkaitinti keptuvę su šiek tiek riebalų, dėti po šaukštą gautos masės ir ją kepti kol gražiai paruduos.