pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Teisingai Virti Burokėlius: Patarimai ir Gudrybės

Burokėliai yra daugelio receptų dalis. Iš burokėlių ruošiamos salotos, burokėliai dedami į sriubas ir iš jų ruošiami antrieji patiekalai. Daugeliui jaunų namų šeimininkių kyla klausimas, kaip tinkamai virti burokėlius. Čia lyg ir nieko sudėtingo, bet vis tiek yra keletas patarimų, kurie padės viską padaryti teisingai.

Gaila, tačiau daugelis šeimininkų mano, jog virti burokėlius - ilgai trunkantis procesas: daugelis deda juos į puodą ir verda 2 ar tris valandas. Tai gali ne tik atbaidyti nuo burokėlių ruošimo, bet ir sunaikinti daržovėse esančias naudingąsias medžiagas. „KitchenMag“ surinko pačius efektyviausius patarimus, kaip virti burokėlius, kad tai atimtų kuo mažiau laiko ir kartu išsaugotų unikalias naudingąsias savybes.

Burokėlius galite išvirti per 2 valandas arba per 8-10 minučių. Virimui skirti burokėliai turi būti vidutinio dydžio (ne didesnio kaip 10 cm skersmens), plona tamsiai raudona odele, nepažeisti ir nesupuvę. Bordo veislė laikoma viena geriausių. Gaminant burokėlius, būtina atkreipti dėmesį į jų kokybę.

Pagrindinės Taisyklės Verdant Burokėlius

Virdami burokėlius atminkite kai kuriuos dalykus:

  • Prieš verdant, burokėlius reikia gerai nuplauti.
  • Jokiu būdu negalima nulupti burokėlių ir nupjauti uodegą. Jei pažeidžiamas burokėlių vientisumas, iš jų ištekės sultys ir burokėliai taps vandeningi.
  • Verdant nereikia sūdyti vandens. Druska sukietins burokėlius ir pailgins ir taip ilgą virimo laiką. Sūdyti reikia jau paruoštą patiekalą iš burokėlių.
  • Ar burokėliai išvirę, patikrinkite šakute.
  • Po virimo nedelsiant nupilkite vandenį, o burokėlius keletą minučių užpilkite šaltu vandeniu. Tai padės lengvai nulupti burokėlius.
  • Kuo ši daržovė stambesnė, tuo ilgiau virs. Nulupti ir supjaustyti griežinėliais burokėlių nereikia, nes išgaruos lyg dūmas organizmui naudingi vitaminai ir mikroelementai. Nuplautas vidutinio dydžio šias daržoves patariama virti apie 40-50 minučių.

Burokėliai valgomi tiek žali, tiek virti ar garinti, marinuoti.

Burokėlių Virimo Metodai

1 Burokėlių Virimo Metodas: Klasikinis

Gaminimo laikas yra maždaug dvi valandos.

  1. Burokėlius suberkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Vanduo turėtų visiškai padengti daržoves. Vandens sūdyti nereikia. Natris sukietins burokėlius ir sulėtins ir taip lėtą virimo procesą.
  2. Pastatykite puodą su burokėliais ant vidutinės ugnies. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį, uždenkite puodą dangčiu ir palikite porai valandų.
  3. Kad burokėliai išliktų ryškiai raudoni, į vandenį galite įpilti citrinos sulčių: ½ arbatinio šaukštelio litrui.
  4. Ar burokėliai išvirę, galima patikrinti šakute. Jei burokėlius lengva pradurti, galite išpilti vandenį ir atvėsinti.

2 Burokėlių Virimo Metodas: Greitas Virimas

Gaminimo laikas: 45-60 minučių.

  1. Norėdami pagreitinti burokėlių virimo procesą, kai kurios namų šeimininkės burokėlius įdeda į jau verdantį vandenį ir nemažina temperatūros dydžio. O kad vandens temperatūra būtų dar aukštesnė, įpilkite 2-3 šaukštus augalinio aliejaus.
  2. Burokėliams užvirus, jie verdami 30-35 minutes, tada nukeliami nuo ugnies ir 15-25 minutes laikomi po šalto vandens srove. Svarbu žinoti, kaip išsaugoti burokėlių spalvą, kad rezultatas būtų geriausias.

Kiti Būdai Išvirti Burokėlius

Temperatūros Pokyčiai

Šis metodas idealiai tiks tuomet, kai norėsite išvirti visą burokėlį. Jeigu kokiam nors patiekalui skubiai prireikė virto burokėlio, o tokio neturite, pasinaudokite šiuo virtuvės šefams žinomu patarimu: dėkite burokėlį į vandenį, užvirkite ir palikite virti pusvalandį. Po to nupilkite vandenį, o burokėlį padėkite po šalto vandens srove. Palaikykite burokėlį vandenyje 10-15 minučių. Kaip teigiama, didelis temperatūros šuolis privers jį suminkštėti, ir jis bus tinkamas valgyti.

Itin Aukšta Virimo Temperatūra

Užvirkite vandenį ir įdėkite burokėlį. Virkite maždaug 40 minučių, palaikydami aukštą virimo temperatūrą. Tuo pačiu stebėkite, kad neišgaruotų vanduo - vis papildykite jo. Baigus virti dėkite burokėlį į šaltą vandenį - dėl to jis lengviau nusilups.

Kepimas Orkaitėje

Daug šeimininkių mėgsta burokėlius kepti orkaitėje - dėl to jie būna sodresnio skonio, saldesni, neprisigėrę vandens. Tačiau tam taip pat reikia 1,5-2 valandų. Jeigu norite iškepti burokėlius greičiau, nuplautas ir neluptas daržoves sudėkite juos į kepimo maišelį arba suvyniokite į foliją. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir dėkite kepti burokėlius. Nedideli jauni burokėliai bus tinkami valgyti po pusvalandžio, stambesni - po 40-50 minučių.

Kepimas Mikrobangų Krosnelėje

Jeigu norite itin greitai paruošti burokėlius, nepamirškite mikrobangų krosnelės. Nuplautas, bet nenuvalytas daržoves sudėkite į specialų indą, tinkantį mikrobangų krosnelėms arba į plastiko maišelį, tačiau jo neužriškite. Įjunkite krosnelę vidutine galia ir kepkite burokėlius 7-10 minučių. Patikrinkite, kokio jie minkštumo ir dar kartą įjunkite krosnelę 5-10 minučių.

Burokėlius galite greitai išvirti mikrobangų krosnelėje: Nulupkite ir nuplaukite burokėlius. Jei neturite celofaninio maišelio, nuplaukite ir nulupkite burokėlius, sudėkite į lėkštę ir pripilkite vandens iki trečdalio, kiekvieną burokėlį keliose vietose pradurkite šakute, nustatykite didžiausią galingumą ir laikmatį - 10 minučių, kas 3-4 minutes patikrinkite burokėlių minkštumą.

Patarimai, Kaip Išsaugoti Ryškią Burokėlių Spalvą

  • Nepriklausomai nuo virimo būdo, burokėlius reikia kruopščiai nuplauti, nupjauti viršūnes (jei yra) ir šiek tiek patrumpinti uodegą.
  • Jei nuimsite žievelę, iš burokėlių ištekės sultys.
  • Paprastai nuplauti burokėliai užpilami šaltu vandeniu (kad apsemtų šakniavaisius). Užvirinami ant stiprios ugnies. Virimo momentu ugnis sumažinama iki vidutinio ar net minimalaus lygio ir verdama apie 1 valandą po uždarytu dangčiu (jei jame yra technologinė anga garams išleisti).
  • Naudingas patarimas! Norint išsaugoti ryškią burokėlių spalvą, vandenį puode galima „praturtinti” citrinos sultimis 0,5 šaukštelio.
  • Burokėliai tikrinami šakute arba peiliu (peilis patogesnis): pradurus - gerai įsismeigia - virti burokėliai paruošti. Galite šiek tiek padidinti vandens temperatūrą puode.
  • Praėjus pusvalandžiui po virimo, išimkite burokėlius iš puodo ir padėkite į ledinį vandenį 10-15 minučių.

Burokėlių Nauda

Burokėliai padeda užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, anemijai: šiose daržovėse yra tokių vertingų medžiagų, kaip geležis, kalis, magnis. Visos jos teigiamai veikia kraujotaką. Dėl didelio ląstelienos kiekio burokėlius vertina ir dietologai, mat jie spartina medžiagų apykaitą ir padeda pašalinti toksinus. Neverta pamiršti ir gausybės vitaminų - A, B1, B5, B9, C, PP, kurie padeda kovoti su bloga savijauta.

Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių, folio rūgšties, tokių mikroelementų, kaip kalis ir magnis, šiek tiek geležies, taip pat vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti.

Kaip Išlaikyti Burokėlius Šviežius

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė renkantis burokėlius parduotuvėje siūlo imti vidutinio dydžio šakniavaisius, nes juos galima greičiau paruošti. Yra viena gudrybė: norint juos greičiau išvirti, reikia burokėlius užvirti puode su vandeniu, tada jį nupilti ir vėl užpilti šaltu vandeniu. Taip jie greičiau suminkštės ir geriau išlaikys spalvą. Be to, burokėlius galima kepti ir orkaitėje, tereikia prieš tai atskirai suvynioti į foliją.

Kaip ir visi šakniavaisiai, švieži burokėliai turi daug drėgmės, tad patartina juos laikyti vėsiai ir sausai - rūsyje arba šaldytuve, nes ilgiau šilumoje laikomos daržovės greitai suglemba ir praranda traškumą. Sudėkite nuvalytus nuo žemių burokėlius į šaldytuvo daržovių skyrių, tik jų neplaukite. Kiekvieną šakniavaisį galite įsukti į foliją ar pergamentinį popierių. Jei turite išsivirę burokėlių ir matote, kad jų tikrai nesuvartosite, susmulkintus sudėkite į šaldymo maišelius ir užšaldykite.

Burokėlių Laikymas Žiemą

Kad burokėliai išsilaikytų kuo ilgiau, juos būtina tinkamai paruošti. Pirmiausia, šakniavaisius reikia kruopščiai surūšiuoti. Laikyti per žiemą tinka tiktai sveiki burokėliai: jie turi būti nepažeisti, nenukentėję nuo kenkėjų arba ligų ir be puvimo požymių. Atrinktus kokybiškus burokėlius reikia gerai nudžiovinti. Geriausia tai pavyks išbėrus šakniavaisius sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Prieš sudedant burokėlius į šaldytuvą arba nunešant į rūsį, reikia pašalinti lapus. Jiems pjauti naudokite aštrų peilį. Pjūvio vieta turi būti kuo lygesnė. Lapkočių galima palikti tik per centimetrą. Reikia pašalinti ir pagrindinę šaknį, tik ji turi likti ilgesnė - maždaug 6 centimetrų. Iš šonų styrančias šakneles reikia visiškai nupjauti.

Svarbu! Nusukinėti lapų rankomis jokiu būdu negalima. Prieš sandėliuojant burokėlių plauti nereikia. Jeigu atrodo, kad daržovės pernelyg žemėtos, žemes galima nubraukti minkštu šepetėliu. Plonas žemės sluoksnis paprastai paliekamas, nes jis atstoja natūralią apsaugą, saugančią nuo puvimo, perdžiūvimo ir žalingo bakterijų poveikio.

Burokėlių Laikymo Būdai

  • Polietileniniuose maišuose: Kadangi maišuose ilgainiui ima kauptis kondensatas, reikia užkirsti kelią jo atsiradimui. Šiuo tikslu maišuose prabadomos nedidelės skylutės, o ant dugno papilamas sluoksnis sausų medžio pjuvenų arba garstyčių miltelių.
  • Stiklainiuose: Vienas iš optimaliausių burokėlių laikymo per žiemą variantų - paruošti iš daržovių konservus. Burokėlius galima išvirti, o tada sutarkuoti ir užmarinuoti.
  • Šaldytuve: Atrinkite sveikus, nepažeistus šakniavaisius ir nuvalykite nuo jų žemę. Jokiu būdu neplaukite. Kiekvieną šakniavaisį reikia įsukti į pergamentinį popierių arba foliją. Kruopščiai sudėkite įsuktus burokėlius į šaldytuvo daržovių skyrių.
  • Sandėliuke arba rūsyje: Kad derlius išsilaikytų iki pat pavasario, būtina sudaryti atitinkamas laikymo sąlygas. Pavyzdžiui, patalpoje turi laikytis 0-2 laipsnių temperatūra.

Keletas burokėlių laikymo rūsyje arba pusrūsyje metodų:

  1. Laikymas pabėrus ant grindų. Tai bene lengviausias variantas. Burokėlius galima paberti ne tiktai ant grindų, bet ir ant bulvių.
  2. Laikymas dėžėse. Šiuo atveju teks pasigaminti specialių medinių dėžių. Jų dugnas turi būti su plyšiais (primenantis groteles), kad galėtų cirkuliuoti oras.
  3. Laikymas dėžėje su smėliu. Šiuo atveju tiks ir medinės, ir plastikinės dėžės. Pirmiausia į jas reikia sudėti burokėlius, o tada užberti juos sausu smėliu. Visą žiemą būtina stebėti smėlio būklę - jis neturi sudrėkti.
  4. Laikymas lapuose. Jam realizuoti reikia paparčių lapų. Lapais išklojamas sandėliavimui numatyto konteinerio dugnas, tada sudedamos daržovės ir užklojamos dar vienu lapų sluoksniu.
  5. Laikymas apdorojus druskos tirpalu. Prieš perkeliant burokėlius į saugojimo vietą, rekomenduojama juos apdoroti stipriu druskos pagrindo tirpalu, o tai atlikus nudžiovinti.

Burokėlių Laikymo Terminas

Sandėliavimo terminus lemia ne tik saugyklos temperatūra, bet ir tai, kokio pavidalo daržovės sandėliuojamos:

Burokėlių tipas Laikymo terminas
Nenulupti sveiki burokėliai Visą žiemą rūsyje arba balkone
Kambario temperatūroje 3-4 mėnesius
Šaldymo kameroje Iki 1 metų
Šaldytuve Iki 1 mėnesio

Efektyvi ventiliacija - pamatinė ilgalaikio daržovių sandėliavimo sąlyga.