Organizuojant gerą šventę ar smagų jaukų pasibuvimą su draugais, svarbu ne tik pagrindiniai patiekalai, bet ir gardūs bei akiai malonūs užkandžiai. Iš esmės, jeigu sunku sugalvoti, kokie užkandžiai geriausiai tiktų prie tam tikro alkoholinio gėrimo, galvokite atvirkščiai. Galvokite apie kažkokį maistą, prie kurio labai gerai tiktų tam tikras alkoholinis gėrimas. Tarkime, valgant mėsainius, sumuštinius ar bulves, kuo norėtųsi užsigerti - vynu, alumi ar likeriu?
Tradiciniai Lietuviški Užkandžiai
Lietuviški tradiciniai ir bene dažniausiai ruošiami užkandžiai gimtadieniui ar bet kokiai kitai šventei kone visada būna kepta duona. Iš tiesų tai vis dar populiaru - galite kepti ją, netgi pirkdami labai nebrangią, ją pagardinti česnaku arba sūriu. Čia gerai tiks lietuviški užkandžiai - tai kiaulės ausys, vytintos mėsos, lašinukai, krekeriai, sūrio lazdelės bei keptos lazdelės, bulvių traškučiai ir netgi keptos bulvytės.
Tačiau, turėkite omenyje, jog tokie uzkandziai nėra universalūs. Ne visi žmonės vienodai toleruoja riebalus - tokio riebaus kepto maisto daug kas gali nevalgyti, ypač damos, taip pat prisibijodamos ir nemalonaus burnos kvapo.
Užtepėlės: Lengvi ir Gardūs Užkandžiai
Vienas puikiausių užkandžių smagiam vakarėliui - įvairios užtepėlės. Tokie uzkandziai vakareliams gali būti įvairūs, puošti stalą ir gardžiai nuteikti skrandį. Užtepti įvairius tepinius galima ant lavašo, duonos, skrudinto batono, džiūvėsėlių, netgi ryžių trapučių.
Ką skanaus galima užtepti?
- Kuskusas: jis yra gaminamas iš virtų ir trintų žirnių, su sviestu ir prieskoniais.
- Tuno užtepėlės: Jas gaminti galite ir patys, ir pirkti parduotuvėje. Kaip pagaminti užtepėlę? Tiesiog paimkite majonezą ir į jį įdėkite smulkinto tuno, tai bus puiki užtepėlė. Galite gaminti ją ir su varške.
Užkandžiai Prie Vyno
Jeigu jus domina uzkandziai prie vyno, tuomet geriausiai tiks sūriai, alyvuogės. Visa tai sudėkite į lėkštę, pjaustykite ir estetiškai išdėliokite.
Saldūs Užkandžiai
Būtinai pasirūpinkite ir saldžiais užkandžiais, kurie nereikalingi prie jokio alkoholio, o tiesiog valgomi vieni. Puikiai tiks įvairūs smulkūs sausainiai, nedidelės bandelės su varške ar vaisiais. Pyragėliai, saldainiai. Originalu ir gražu bus išskaptuoti vaisiai, į kuriuos bus įdėta gardžios plaktos grietinėlės.
Originalūs Užkandžiai: Receptai
Jeigu jus domina originalūs uzkandziai, receptai žinoma bus reikalingi. Juk visada skaniau, kai vaišinama kažkuo, gamintu namuose. Puiku yra mažučiai vieno kąsnio sumuštinukai - jų ir beveik nelieka ant stalo tiesiog akimirksniu. Kokie tai galėtų būti sumuštinukai? Galbūt vytinta dešrytė ant batono, o gal - gardi lašiša su citrinos griežinėliu. O gal norėsite pasimėgauti kažkuo geresniu, pavyzdžiui, tai bus lydytas sūrelis.
Receptai Sūriems Užkandžiams
Sūrio Rutuliukai
- Smulkiai sutarkuokite sūrį.
- Iki standumo suplakite kiaušinių baltymus, atsargiai įmaišykite sūrį. Masė turi būti pakankamai kieta, kad būtų galima suformuoti rutuliukus.
- Gruzdintuvėje arba puode įkaitinkite aliejų iki 180 ºC temperatūros. Jei neturite kulinarinio termometro, įmeskite į puodą baltos duonos kubelį. Jei gabalėlis per minutę pagelto ir tapo traškus, temperatūra tinkama, jei suskrudo greičiau - aliejus per karštas.
- Patepkite delnus aliejumi, arbatiniu šaukšteliu pakabinkite sūrio masės ir suformuokite rutuliuką.
- Dėkite po kelis sūrio rutuliukus į įkaitintą aliejų ir gruzdinkite, kol gražiai pagels. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų.
- Sūrio rutuliukai skaniausi, kol karšti. Kad neatvėstų, sudėkite į skardą ir laikykite šiltoje orkaitėje.
Įdaryti Kiaušiniai
- Puode užvirinkite vandenį ir sudėkite į jį nuplautus kiaušinius. Virkite apie 8-10 minučių, kol kiaušinių vidus bus kietos konsistencijos. Nuimkite puodą nuo ugnies, nupilkite vandenį ir perliekite tekančiu šaltu vandeniu, kad kiaušiniai greičiau atvėstų.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite kubeliais pjaustytus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet suberkite riekelėmis supjaustytus pievagrybius ir pakepinkite dar porą minučių. Sudėkite smulkintus svogūnų laiškus ir dar minutę pakaitinkite. Sudėkite pakepintas daržoves į lėkštę ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Į atvėsusį grybų mišinį sudėkite kiaušinių trynius, majonezą, pagardinkite druska ir pipirais.
- Paruoštą įdarą sudėkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu ir įdarykite kiaušinių puseles. Ant viršaus uždėkite po mažą šviežios petražolės lapelį. Sudėkite kiaušinius į lėkštę ir patiekite.