pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Triju salu padažas: receptas ir kulinariniai atradimai

Šį skonį prisimenu iki dabar. Kadaise teko ragauti smidrų su olandišku padažu ir tas skonis įsirėžė į atmintį. Išbandžiau visus klasikinio olandiško padažo receptus, bet dažnai gaudavosi kiaušinienė. Galiausiai nusprendžiau viską daryti savaip ir man pavyko!

Kaip pasigaminti tobulą olandišką padažą

Jokių kiaušinienių ir sušokusių į guzus trynių! Štai kaip man pavyko:

  1. Atskiriame trynius nuo baltymų.
  2. 1 pakelis „Smetoniško“ sviesto (netoleruojantiems pieno rekomenduoju sviestmedžio sviestą „Vegan block“).
  3. Kai sviestas ištirpsta, įjungiame mikserį ir plakdami kiaušinių trynių masę, į ją pamažu supilame įkaitusį sviestą.
  4. Pilant sviestą negalima išjungti mikserio šluotelės, nes kitaip kiaušinių trynių masė dėl įkaitusio sviesto gali sušokti į gabalus ir virsti kiaušiniene.
  5. Plakame tol, kol susidarys vientisa masė.
  6. Įberiame žiubsnelį druskos, supilame laimo sultis, ragaujame.
  7. Atvėsęs padažas sutirštėja.

Kam naudojamas šis padažas?

Šis padažas pavojingai skanus! Juo galite užpilti 3-4 min. apvirtus smidrus (šparagus), arba pasigaminti visų mėgstamus Benedikto kiaušinius.

Benedikto kiaušiniai su olandišku padažu

Šio recepto ypatybė yra ta, kad kiaušiniai verdami be lukštų. Aš tiesiog įmušu kiaušinius į maža dubenėlį ir atsargiai suleidžiu kiaušinius į nedidelį puodą su verdančiu vandeniu, iškart išjungiu, kad burbuliuojantis vanduo nesugadintų kiaušinių. Nepamirškite uždengti dangčio. Verdu apie 3 min. Benedikto kiaušiniai ruošiami su specialiomis bandelėmis, bet aš naudoju paprastą batoną. Ant batono galite uždėti įvairiausius produktų derinius pagal savo skonį: gvakamolę, pačių pasiruoštą krabų mėsos kotletą, lašišos ar kumpio gabalėlį, smidrus, griežinėliais pjaustytus pomidorus, krevetes ar jūrų šukutes, tuomet ant viršaus sudėti be lukštų skystai virtus kiaušinius ir užpilti olandišku padažu.

Prieš gamindami šį padažą nepatingėkite susirasti ūkininkus, kurie augina paukščius ekologiškai. Skonis stipriai skiriasi naudojant naminius kiaušinius.

Kiti padažai vasaros stalui

Artėjant savaitgaliui „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė dalijasi trimis naminių padažų receptais, puikiai tinkančiais vasaros stalui:

  • Aštrusis karai padažas
  • Mėsainių padažas su slaptu ingredientu
  • Veganiškas tūkstančio salų padažas

Aštrusis karai padažas

Šį aštrų padažą geriausiai žino karštų sušių mėgėjai, nes jis dažnai siūlomas greta. Tačiau karai padažas taip pat puikiai dera su mėsos patiekalais, skrudintomis bulvytėmis, Budos dubenėliais ir net su kepta lašiša ar kita žuvimi.

Ingredientai:
  • 2/3 stiklinės majonezo
  • 2 valg. šaukšt. Sriracha aitriųjų paprikų padažo (kiekis reguliuojamas pagal skonį)
  • 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių
  • 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus
Gaminimas:

Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir gerai išmaišykite.

Mėsainių padažas su slaptu ingredientu

Ingredientai:
  • 0,5 stiklinės majonezo
  • 2 valg. šaukšt. raugintų arba marinuotų agurkų tyrės
  • 1,5 valg. šaukšt. garstyčių
  • 0,5 valg. šaukšt. BBQ padažo
  • 1,5 valg. šaukšt. obuolių sidro acto
  • 0,5 arbat. šaukšt. česnakų miltelių
  • 0,5 arbat. šaukšt. svogūnų miltelių
  • 0,5 arbat. šaukšt. paprikos miltelių
  • žiupsnelis druskos
Gaminimas:
  1. Pirmiausia pasigaminkite agurkų tyrę. Sumaišykite susmulkintą agurką ir svogūną su šaukšteliu druskos ir suverskite į koštuvą. Leiskite apie 3 valandas išsiskirti ir nuvarvėti sultims. Tada skystį iš dubens išpilkite, o agurko ir svogūno mišinį suvyniokite į audinį ir nuspauskite. Į mažą puodą pilkite acto, cukraus, dar šiek tiek druskos ir pakaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Tada sumažinkite kaitrą ir pavirkite dar 3-4 minutes. Į puodą suverskite agurkų ir svogūnų masę, maišydami pakaitinkite apie 2 minutes. Sudėkite kukurūzų miltų tyrelę ir maišykite apie 1 minutę. Nuimkite puodą nuo viryklės ir visą turinį perdėkite į dubenį, įberkite prieskonių. Neuždenkite. Leiskite visiškai atvėsti - bent pusantros valandos.
  2. Kai turite paruoštą agurkų tyrę, sumaišykite ją su majonezu, garstyčiomis, BBQ padažu, obuolių sidro actu, prieskonių milteliais ir druska. Tada padažą bent valandą palaikykite šaldytuve.

Veganiškas tūkstančio salų padažas

Šį padažą galite tepti vietoj sviesto, kai darote sumuštinius. Jis puikiai dera su skrudintomis bulvytėmis, keptomis daržovėmis ir salotomis.

Ingredientai:
  • 0,5 stiklinės veganiško majonezo
  • 1 valg. šaukšt. kečupo
  • 0,5 marinuoto arba rauginto agurko (supjaustyto)
  • 1 valg. šaukšt. Dižono garstyčių
  • šlakelis citrinos sulčių
  • 1 arbat. šaukšt. klevų sirupo arba skysto medaus
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis rūkytos paprikos miltelių
  • žiupsnelis svogūnų miltelių
  • žiupsnelis česnakų miltelių
Gaminimas:

Viską sudėkite, suberkite į indą ir gerai išmaišykite. Prieš patiekdami, padažą galite pusvalandį palaikyti šaldytuve.

15 padažų salotoms - visiems gyvenimo atvejams

Dalijamės receptais 15 padažų salotoms. Užteks net dviem savaitėms, po vieną kasdien! Visas sudėtines padažo dalis dėkite į elektrinį smulkintuvą. Padažui pagaminti užtruksite viso labo kelias minutes.

  • 6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 4 riekelės saulėje džiovintų pomidorų, 1 šaukštelis marinuotų kaparėlių pumpurų arba lapelių. Tinka: žaliosioms, burokėlių, šviežių daržovių, virtų daržovių, avokadų, su mocarelos sūriu salotoms.
  • 6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 arbatiniai šaukšteliai šviežiai spaustų laimo ar citrinų sulčių, 3 dideli šaukštai trintų braškių (~5 braškės), 3 dideli šaukštai drungno vandens, smulkintų šviežių petražolių ir saliero lapelių (arba saliero stiebo apie 10 cm), druskos pagal skonį.
  • 3 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, pusė stiklinės kefyro, pusė stiklinės šviežios kalendros lapelių (be kotų), 1 arbatinis šaukštelis šviežiai spaustų žaliosios citrinos (laimo) sulčių, 2 skiltelės smulkinto česnako, druskos pagal skonį.

Papas Arrugadas su Mojo padažu

Kanarų salose labai populiarus patiekalas - Papas Arrugadas, valgomos su raudonųjų paprikų padažu Mojo rojo arba Mojo picon - aštri padažo versija iš čili pipiriukų.

Pirmiausiai, tai kiek neįprastas bulvyčių gaminimo būdas - jos verdamos baisiai sūriame vandenyje. Anksčiau vietiniai salos gyventojai bulves virdavo tiesiog vandenyno vandenyje. Bulvytės turi būti nedidukės ir verdamos su lupena. Vienos bulvytės nebūtų tokios ypatingos, jei nebūtų valgomos kartu su tradiciniu padažu mojo rojo, kuriam pagaminti naudojamos raudonosios paprikos arba mojo picon - aštrus padažas, gaminamas iš aštrių čili pipiriukų.

Receptas:

  1. Į puodą sudedame gerai nuplautas nenuskustas bulvytes, įberiame jūros druską ir užpilame vandeniu, kad bulvės būtų vos apsemtos.
  2. Kol bulvės verda, pasigaminame padažą. Visus padažui skirtus ingredientus, išskyrus aliejų, sudedame į maisto smulkintuvą ar blenderį ir susmulkiname. Supilame aliejų. Dar kartą gerai išmaišome.
  3. Bulvėms išvirus, nupilame vandenį.