pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Purus ir lengvas kefyro pyrago receptas

Daugelis tikriausiai prisimena šį nuostabų pyragą, kurį kepdavo mūsų mamos ir močiutės. Jis buvo mėgstamas dėl paprasto paruošimo, gražaus pjūvio ir puikaus skonio. Čia pateikiamas paprasčiausias zebro pyrago receptas su kefyru. Tešla užminkoma be jokių riebalų, o pyragas būna purus, drėgnos tekstūros, ne per saldus, gražiai supjaustytas ir puikaus skonio.

Kefyro pyrago populiarumas

Paprastas pyragas su uogiene ir kefyru yra vienas tų kepinių, kurie ne tik džiugina savo skoniu, bet ir primena namų jaukumą. Šis pyragas populiarus todėl, kad jį gali išsikepti net pradedantysis, o skonis dažnai pranoksta lūkesčius. Kefyras suteikia kepiniui ypatingo purumo ir minkštumo, o uogienė prideda malonų saldumą bei aromatą.

Ne mažiau svarbu tai, kad pyragas nereikalauja sudėtingų ar brangių ingredientų. Daugelis juos randa savo virtuvėje, todėl šis receptas tampa tikru išsigelbėjimu, kai netikėtai užsuka svečiai. Taip pat verta paminėti, kad kefyro pagrindu pagaminti kepiniai išlieka švieži ilgiau nei įprasti pyragai, todėl juo galima mėgautis kelias dienas. Be to, paprastas pyragas su uogiene ir kefyru puikiai dera tiek prie rytinės kavos, tiek prie arbatos vakarais. Kiekvienas gabalėlis suteikia ne tik skonio malonumą, bet ir tam tikrą nostalgiją, primenančią vaikystę ar šeimos susibūrimus. Tai yra kepinys, kurį drąsiai galima vadinti universaliu, nes jis tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventinėms progoms.

Uogienės pasirinkimas

Uogienės pasirinkimas yra svarbus etapas, jei norime, kad paprastas pyragas su uogiene ir kefyru pavyktų tobulas. Nors dauguma žmonių renkasi klasikinę braškių ar aviečių uogienę, verta paeksperimentuoti su kitais skoniais. Pavyzdžiui, vyšnių uogienė suteiks pyragui malonų rūgštumą, o mėlynių ar serbentų uogienė praturtins desertą gilesniu aromatu. Svarbiausia, kad uogienė nebūtų per daug skysta, nes tokiu atveju ji gali sugadinti tešlos konsistenciją.

Geriausia rinktis tirštą namuose virtą uogienę arba aukštos kokybės parduotuvinę, kurioje mažiau cukraus. Kai kurie kepėjai mėgsta į pyragą įdėti kelis skirtingų uogienių sluoksnius, tokiu būdu sukurdami įdomesnį skonio derinį. Taip pat galima pridėti šiek tiek šviežių ar šaldytų uogų, kad skonis taptų dar intensyvesnis. Svarbu paminėti, kad net jei uogienė yra gana saldi, kefyro rūgštelė subalansuoja bendrą skonį, todėl pyragas nebūna per saldus. Norintiems išskirtinumo, galima rinktis egzotiškesnes uogienes, pavyzdžiui, slyvų ar šaltalankių. Tokiu atveju pyragas taps ne tik skanus, bet ir išskirtinis.

Kefyro nauda

Kefyras yra pagrindinis šio pyrago ingredientas, suteikiantis kepiniui ne tik struktūrą, bet ir ypatingą skonį. Dėl savo rūgštumo kefyras padeda tešlai iškilti net be papildomų sudėtingų kildiklių, todėl pyragas tampa purus ir minkštas. Kefyras yra puikus kalcio, baltymų bei probiotikų šaltinis, todėl pyragas tampa šiek tiek sveikesnis nei daugelis kitų desertų.

Daug žmonių pastebi, kad kepiniai su kefyru ilgiau išlieka drėgni, todėl pyragas nepraranda savo skonio net kitą dieną. Kefyras taip pat leidžia sumažinti naudojamo riebalų kiekį recepte, nes jis suteikia pakankamą drėgmę tešlai. Dėl šių priežasčių paprastas pyragas su uogiene ir kefyru gali būti laikomas viena iš praktiškiausių kepinių idėjų. Be to, kefyro naudojimas yra geras būdas sunaudoti produktą, kuris galbūt jau artėja prie galiojimo pabaigos. Tai ne tik ekonomiškas, bet ir tvarus pasirinkimas.

Kiekvienas pyrago gabalėlis ne tik pasotina, bet ir suteikia tam tikros naudos organizmui. Kefyras pagerina virškinimą, stiprina imunitetą ir padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas.

Recepto niuansai

Norint, kad paprastas pyragas su uogiene ir kefyru pavyktų skanus, verta laikytis tam tikros receptūros. Pirmiausia pasiruošiame pagrindinius ingredientus: kefyrą, kiaušinius, cukrų, miltus, kepimo miltelius ir uogienę. Į dubenį įmušame kiaušinius, įberiame cukraus ir gerai išplakame, kol masė tampa puri. Tuomet įpilame kefyro ir viską gerai išmaišome. Atskirame inde persijojame miltus su kepimo milteliais ir po truputį beriame į skystą masę. Tešla turi būti nei per skysta, nei per tiršta, o priminti tirštą grietinę.

Paruoštą tešlą supilame į kepimo formą, išteptą sviestu arba išklotą kepimo popieriumi. Ant viršaus tolygiai paskirstome pasirinktą uogienę, o jei norisi, galima uždėti dar vieną ploną tešlos sluoksnį. Kepame apie 35-40 minučių 180 laipsnių temperatūroje, kol paviršius tampa auksinės spalvos. Iškepus pyragui, reikėtų palaukti, kol jis šiek tiek atvės, kad būtų lengviau supjaustyti. Tokiu būdu paruoštas pyragas tampa minkštas, purus ir itin gardus.

Šis receptas yra universali bazė, todėl kiekvienas gali jį pritaikyti pagal savo skonį. Kartais į tešlą dedama vanilinio cukraus, cinamono ar net riešutų, kad skonis būtų dar sodresnis.

Gudrybės kepant kefyro pyragą

Net ir paprastas pyragas su uogiene ir kefyru gali tapti tikru kulinariniu šedevru, jei žinome kelias gudrybes. Pirmiausia svarbu nepersistengti maišant tešlą, nes permaišyta tešla gali prarasti purumą. Taip pat rekomenduojama kefyrą šiek tiek pašildyti iki kambario temperatūros, kad kepimo procesas būtų sklandesnis. Jei pyragą norisi padaryti šventiškesnį, ant viršaus galima pabarstyti trupinių iš miltų, sviesto ir cukraus mišinio. Taip pat verta pyragą apibarstyti cukraus pudra arba patiekti su plakta grietinėle.

Kai kurie mėgsta pyragą papuošti šviežiomis uogomis, kurios ne tik atrodo gražiai, bet ir praturtina skonį. Jei pyragas kepamas vaikams, galima naudoti mažiau cukraus, nes uogienė suteikia pakankamai saldumo. Labai svarbu neperkepti pyrago, nes tuomet jis gali prarasti savo minkštumą. Geriausia tikrinti mediniu pagaliuku, ar pyragas jau iškepęs. Dar viena gudrybė - į tešlą įmaišyti šaukštelį citrinos sulčių, kurios suteikia papildomo gaivumo. Eksperimentuoti galima ir su įvairiomis formomis: apvalia, stačiakampe ar net mažais keksiukais.

Kefyro pyragas su uogomis: receptas

Pyragui malonaus skonio suteikė ir plonai nutarkuota citrinos žievelė bei sultys. Šis pyragas su kefyru išlieka minkštas bent keletą dienų. Naudojau šviežias šilauoges. Galima rinktis ir kitas uogas - tiktų avietės, gervuogės ir pan. Taip pat galima naudoti ir šaldytas uogas. Jų nereikia atitirpinti, o užtenka sumaišyti su šaukšteliu miltų, kad kepant neištižtų. Kiti ingredientai turėtų būti kambario temperatūros. Tešla turėtų būti nei labai skysta, nei labai tiršta.

Ingredientai:

  • 2 kiaušiniai, L dydžio
  • 3/4 st. (170 g) kefyro
  • 100 g sviesto
  • 2/3 st. (130 g) cukraus
  • žiupsnelis vanilinio cukraus
  • 1 1/2 st. (195 g) kvietinių miltų
  • 1 arbat. š. kepimo miltelių
  • 1/2 arbat. š. sodos
  • 1 st. (150 g) šilauogių (+1 arbat. š. miltų)
  • 1 valg. š. šviežios citrinos sulčių
  • 1 arbat. š. plonai nutarkuotos citrinos žievelės
  • 1 valg. š. džiūvėsėlių
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Dideliame inde elektriniu plakikliu išplakti kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, kol masė šiek tiek išputos. Plakti apie 1 min.
  2. Supilti ištirpintą ir atvėsintą sviestą, kefyrą, citrinos sultis ir žievelę. Išplakti iki vientisos masės.
  3. Į kitą indą persijoti miltus, kepimo miltelius, sodą, druską. Juos suberti į pirmąjį indą. Išplakti iki vientisos tešlos.
  4. Uogas sumaišyti su šaukšteliu miltų.
  5. Apvalios 22 cm kepimo formos dungą iškloti kepimo popieriumi. Dugną apibarstyti džiūvėsėliais, šonus ištepti sviestu. Sukrėsti tešlą. Ant viršaus sudėti uogas. Jas lengvai įspausti į tešlą.
  6. Kepti 170 laipsnių temp. apie 45-50 min. ar kol įdūrus medinį pagaliuką jis bus sausas.
  7. Kai atvės, išimti iš formos.

Kefyro desertas su uogomis

Ingredientai (8 asmenims arba 1 tuščiavidurei 1,5 l tūrio formai):

  • 500 g braškių (galima pakeisti ir kitomis uogomis)
  • 10 želatinos lapelių
  • 250 g kefyro
  • 250 g grietinės
  • 2 šaukštai cukraus
  • 500 g geriamo jogurto
  • melisos ar mėtos lapelių papuošimui

Gaminimas:

  1. 10 minučių brinkinkite želatiną šaltame vandenyje.
  2. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant ugnies.
  3. Šaukštas po šaukšto pilkite į želatiną kefyrą, grietinę, kol atauš želatinos masė.
  4. Likusį kefyrą, grietinę ir jogurtą iškart supilkite į želatiną ir gerai išmaišykite.
  5. Formą gerai išplaukite šaltu vandeniu, įpilkite šiek tiek paruoštos masės ir įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
  6. Vėliau uogas sudėkite į formą ir užpilkite likusia kefyro bei jogurto mase, padėkite į šaldytuvą ir laikykite jame apie 6 valandas, kad masė sustingtų.
  7. Prieš patiekdami atsargiai išverskite pyragą iš formos, papuoškite braškėmis ar kitokiomis uogomis ir melisos lapeliais.

Paprastas kefyro pyragas su žuvies konservais

Paprastas kefyro pyragas - tai receptas, kurį įsiminsite po pirmo karto. Jokių sudėtingų ingredientų ar ilgo pasiruošimo - vos keli žingsniai, ir ant stalo jau garuoja minkštas, purus kepinys su kvapnia įdaro nata. Jeigu patinka receptai, kuriuos galima paruošti „iš to, kas yra namuose“, šis variantas bus tikrai jums. Šis paprastas kefyro pyragas - tikras išsigelbėjimas, kai norisi skanaus, bet nenorite praleisti valandų virtuvėje. Purus, minkštas, su gardžiu įdaru - jis puikiai tiks tiek vakarienei, tiek užkandžiui prie arbatos.

Pirmiausia pasiruoškite įdarą - taip sutaupysite laiko. Žuvies konservus nusunkite nuo skysčio ir šakute sutrinkite į vientisą masę. Virtus kiaušinius supjaustykite kubeliais, sūrį sutarkuokite stambia tarka, o krapus smulkiai sukapokite. Tešlą gaminti labai paprasta: kefyrą supilkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir sodos. Kepimo formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Supilkite pusę tešlos, tolygiai paskleiskite įdarą, o ant viršaus supilkite likusią tešlos dalį. Iškepusį pyragą šiek tiek atvėsinkite, kad būtų lengviau pjaustyti.

Paprastas kefyro pyragas tinka tiek šiltas, tiek visiškai atvėsęs - jo puri tektūra ir švelnus skonis išlieka bet kokioje temperatūroje. Kadangi įdaras yra sūrus, pyragas tampa universaliu užkandžiu. Jei norite įdomesnio skonio, pyragą galima pagardinti česnakinio padažo lašeliu arba šaukštu grietinės su žalumynais. Paprastas kefyro pyragas yra tikras išsigelbėjimas, kai norisi greitai ir be didelių pastangų paruošti ką nors skanaus. Tokį pyragą galima kepti įvairiomis progomis - nuo kasdienio šeimos pietų stalo iki savaitgalio pasisėdėjimo su draugais.

Zebro pyragas su kefyru

  1. 18 cm skersmens skardos dugną išklokite pergamentu.
  2. Supilkite kefyrą į kiaušinių masę, dar kartą suplakite mikseriu.
  3. Sumaišykite kefyrą su soda ir puse šaukšto druskos, leiskite komponentams susilieti.
  4. Miltus persijokite į kefyro masę ir užminkykite elastingą tešlą.
  5. Tada į skardos vidurį dėkite 2 valgomuosius šaukštus šviesios spalvos tešlos.
  6. Į skardos vidurį ant šviesios tešlos dėkite 2 valgomuosius šaukštus tamsios tešlos.
  7. Tada į skardos vidurį dėkite 2 valgomuosius šaukštus šviesios spalvos tešlos.
  8. Į skardos vidurį dėkite 2 valgomuosius šaukštus tamsios tešlos.

Pyragų istorija

Tikslią pyragų kilmę vis dar gaubia paslaptis. Neįmanoma tiksliai pasakyti, kas sugalvojo tokį skanų ir išskirtinį tešlos gaminį. Pyragai tapo mūsų kultūros kultūros reiškiniu. Vargšai, kaip taisyklė, gamindavo pyragus iš ruginių miltų. Jis buvo pigiausias, todėl prieinamas visiems gyventojų sluoksniams. Šiais laikais mes nesidalijame šiomis sąvokomis, o vadovaujamės tik pageidavimais.