Šiame straipsnyje apžvelgsime dvi populiarias mitybos teorijas: šarminę dietą ir GAPS dietą, aptarsime jų principus, privalumus ir trūkumus.
Šarminė Dieta
Šarminė dieta pagrįsta idėja, kad šiuolaikinė mityba mūsų organizmuose sukelia per didelį rūgštingumą. Teorija tokia, kad rūgšties perteklius organizme virsta riebalais ir skatina svorio augimą. Aukštas rūgštingumo lygis taip pat kaltinamas artrito, osteoporozės, nuovargio, kepenų ir inkstų ligų sukėlimu. Dietos šalininkai sako, kad šarminė mityba padeda palaikyti sveiką rūgščių balansą organizme.
Principai
Laikantis šios dietos reikia mažinti rūgštinių (mėsa, kviečiai ir kiti grūdai, rafinuotas cukrus, pieno produktai, kofeinas, alkoholis, perdirbti maisto produktai) produktų suvartojimą. Vartoti reikia daug vaisių ir daržovių. Yra įvairių šarminės dietos versijų. Kai kurie laikosi „80/20“ taisyklės, kurią sudaro 80 % vaisių ir daržovių bei 20 % grūdų ir baltymų.
Argumentai už
Šarminė dieta pateikia daug gerų sveikos mitybos patarimų, pvz., mažinti mėsos suvartojimą, vengti cukraus, alkoholio ir perdirbto maisto, valgyti daugiau vaisių ir daržovių, riešutų, sėklų ir ankštinių. Tai reiškia, kad jūs turėsite atsisakyti daugelio produktų, kuriuos įprastai valgote, ir pakeisti juos sveikesnėmis versijomis.
Argumentai prieš
Žmogaus organizmas reguliuoja rūgštingumo lygį nepriklausomai nuo mitybos. Kai atsisakote pieno produktų, pvz., pieno, sūrių ir jogurtų, jums reikia susirasti alternatyvius kalcio šaltinius, be to atsisakyti visos maisto grupės niekada nėra gera idėja. Pradžioje, kol „įsivažiuosite“, daug laiko gali užimti produktų sekimas - ką galite valgyti, o ko ne.
Efektyvumas
Šarminė dieta buvo sukurta siekiant žmonėms padėti išvengti inkstų akmenligės ir šlapimo takų infekcijų. Buvo manoma, kad koreguojant rūgščių koncentraciją šlapime bus galima išvengti šių būklių, tačiau yra mažai įrodymų, pagrindžiančių šios dietos veiksmingumą. Laikantis šarminės dietos lieknėjimo efektas pasiekiamas dėl gausaus vaisių ir daržovių valgymo bei cukraus, alkoholio ir perdirbtų maisto produktų ribojimo, kas yra standartiniai patarimai siekiantiems sulieknėti sveikai.
GAPS Dieta
GAPS dieta - tai terapinė mitybos sistema, kurios pilnas pavadinimas yra Gut and Psychology Syndrome (liet. žarnyno ir psichologinis sindromas). Šią dietą sukūrė britų gydytoja neurologė ir mitybos specialistė dr. Natasha Campbell-McBride, siekdama padėti savo vaikui, sergančiam autizmo spektro sutrikimu. Ilgainiui ši metodika išplito ir pradėta taikyti kaip kompleksinis būdas gydyti įvairias neurologines, autoimunines ir virškinimo sistemos ligas, įskaitant ADHD, depresiją, alergijas, odos problemas bei dirgliosios žarnos sindromą.
Principai
Pagrindinis GAPS dietos principas yra paprastas: žarnynas - tai antrieji smegenys, o jo būklė daro tiesioginę įtaką mūsų nuotaikai, nervų sistemai ir bendrai sveikatai. Jeigu žarnyno gleivinė pažeista, o mikroflora sutrikdyta, į kraują gali patekti nesuvirškintos maisto dalelės ir toksinai. Tai gali sukelti imuninės sistemos atsaką, lėtinį uždegimą, o ilgainiui - ir įvairius psichologinius ar neurologinius sutrikimus.
GAPS dieta buvo sukurta ne svorio metimui, o žarnyno gydymui ir imuninės sistemos atstatymui, todėl ji taikoma ilgą laiką - mėnesiais ar net metais. Ji susideda iš kelių etapų: pradinio (labai griežto), pereinamojo ir vadinamojo pilno GAPS raciono. Kiekviename jų atsiranda nauji produktai, tačiau kiekvienas žingsnis skirtas tam, kad žarnynas atsigautų, o organizmas pradėtų funkcionuoti darniai.
Svarbiausi GAPS dietos principai:
- vengti cukraus, glitimo, laktozės ir perdirbto maisto
- vartoti daug kaulų sultinio, fermentuotų produktų, kiaušinių, daržovių
- atstatyti žarnyno mikroflorą ir sumažinti uždegimą
Tai nėra paprasta dieta - tai visapusiškas gijimo procesas, reikalaujantis kantrybės, informacijos ir nuoseklumo. Tačiau šis metodas padėjo tūkstančiams žmonių visame pasaulyje sumažinti ar net pašalinti ilgalaikius simptomus, kurių neveiksmingai bandyta gydyti medikamentais.
Kaip veikia GAPS dieta?
GAPS dietos veikimas grindžiamas žarnyno atsistatymo principu - tai nėra tik maisto ribojimo schema, o visapusiška terapinė strategija. Ji sukurta taip, kad žarnynas palaipsniui išsigydytų nuo pažeidimų, mikroflora atsistatytų, o per tai pagerėtų ne tik virškinimas, bet ir smegenų veikla, emocinė būsena bei imunitetas. Tam naudojami ne tik specifiniai maisto produktai, bet ir aiški etapų sistema.
GAPS dietos etapai
GAPS sistema susideda iš dviejų pagrindinių fazių: įvadinės dietos ir pilnos GAPS dietos. Jos skiriasi griežtumu, maisto kiekiu ir leidžiamais produktais.
Įvadinis etapas
Tai griežčiausia fazė, suskirstyta į 6 pakopas. Kiekvienoje pakopoje leidžiami tik tam tikri produktai, palaipsniui plečiant racioną. Šios fazės tikslas - nutraukti žarnyno gleivinės dirginimą ir aprūpinti organizmą maistinėmis medžiagomis, kurios skatina gijimą.
Pirmosiomis dienomis valgomas tik:
- kaulų sultinys (natūralus, ne iš pakelių)
- fermentuoti maisto produktai (pvz., rauginti kopūstai ar jų sultys)
- virti minkšti daržovių tyrės (be skaidulų)
- kiaušinių tryniai
Vėliau įtraukiama:
- liesa mėsa, žuvis, virti kiaušiniai
- sviestas, ghee, nedidelis kiekis fermentuotų pieno produktų
Pilna GAPS dieta
Kai žarnynas pradeda gyti ir sumažėja simptomai, pereinama prie pilno GAPS etapo. Čia jau galima valgyti didesnį produktų kiekį, tačiau vis dar vengiama grūdinių kultūrų, cukraus, perdirbtų produktų ir krakmolo turinčio maisto.
Leidžiami maisto produktai:
- mėsa, žuvis, jūros gėrybės
- kiaušiniai
- fermentuoti pieno produktai (namie rauginti)
- šviežios ir virtos daržovės
- natūralūs riebalai: sviestas, avokadų, alyvuogių aliejus
- riešutai, sėklos (mirkyti ir trinti)
- nedidelis kiekis vaisių (be cukraus)
Šis etapas gali trukti nuo 6 mėnesių iki 2 metų, priklausomai nuo individualios situacijos.
Kaip GAPS dieta veikia organizmą?
GAPS principas grindžiamas mokslinėmis įžvalgomis apie žarnyno-smegenų ryšį (gut-brain axis). Kai žarnynas pažeistas:
- į kraują gali patekti toksinai ir nesuvirškintos maisto dalelės
- sutrinka žarnyno mikroflora - mažėja gerųjų bakterijų kiekis
- imuninė sistema nuolat dirgina uždegiminiai procesai
Visa tai veikia centrinę nervų sistemą, psichinę sveikatą, odos būklę, miegą ir imunitetą. GAPS dieta, pašalindama dirgiklius ir aprūpindama organizmą gyvybiškai svarbiomis medžiagomis, normalizuoja šiuos procesus. Pacientai dažnai pastebi pagerėjusią nuotaiką, geresnį virškinimą, sumažėjusį jautrumą maistui ar net pagerėjusius autizmo simptomus.
Nuo ko pradėti laikytis GAPS dietos?
Pradėti GAPS dietą reiškia ne tiesiog pakeisti maisto produktus, o visiškai pakeisti požiūrį į mitybą ir sveikimą. Tai nėra „vienos savaitės iššūkis“, o ilgalaikis, sisteminis procesas, kuriam reikia pasiruošimo, kantrybės ir palaikymo. Kad ši dieta duotų tikros naudos, būtina žinoti, kaip teisingai pradėti.
Įvadinis etapas
Dauguma žmonių pradeda nuo įvadinio GAPS etapo, kuris suskirstytas į 6 pakopas. Kiekviena pakopa trunka kelias dienas arba savaites - priklauso nuo žmogaus būklės ir organizmo reakcijos. Šis etapas yra gijimo pagrindas - pašalinami visi sunkiai virškinami produktai, o jų vietoje vartojamas maistas, kuris ramina virškinimo traktą ir skatina gleivinės regeneraciją.
Pirmomis dienomis vartojamas tik:
- naminiai kaulų sultiniai (be druskos, tik iš kokybiškos mėsos ir kaulų)
- minkštai virtos daržovių tyrės be skaidulų (pvz., iš moliūgo, cukinijos)
- kiaušinių tryniai, jei nėra alergijos
- nedideliai kiekiai raugintų daržovių sulčių (pvz., raugintų kopūstų)
Vėliau palaipsniui įtraukiami:
- visas kiaušinis
- mėsa, žuvis
- sviestas, ghee
- fermentuoti pieno produktai (tik naminiai - kefyras, jogurtas)
Svarbu kiekvieną naują produktą įtraukti po vieną ir stebėti reakciją - jei atsiranda pilvo pūtimas, bėrimai ar viduriavimas, būtina grįžti atgal į ankstesnį etapą.
Produktų pasirinkimas
GAPS mitybos pagrindas yra natūralūs, neperdirbti, naminiai produktai. Tai reiškia, kad daugelį dalykų teks gaminti patiems - nuo raugintų kopūstų iki natūralaus jogurto ar kaulų sultinio. Parduotuvinis maistas dažnai turi priedų, cukraus, tirštiklių - viso to reikia vengti.
Svarbiausi maisto šaltiniai:
- kaulų sultinys (geriausia virti bent 12 val.)
- naminiai fermentuoti produktai
- ekologiška mėsa, žuvis, kiaušiniai
- virti, troškinti, kepti garuose daržovės
- sviestas, kokosų aliejus, alyvuogių aliejus (neapdoroti)
Vengti būtina:
- cukraus ir saldiklių
- grūdinių kultūrų (net ir be glitimo)
- krakmolo (bulvės, kukurūzai)
- ankštinių
- perdirbtų maisto produktų (net ir „sveikų“)
Galimi sunkumai ir kaip juos įveikti
Pradėjus GAPS dietą, daug žmonių susiduria su vadinamuoju detoksikacijos laikotarpiu - kūnas pradeda šalinti toksinus, o tai gali sukelti nemalonių simptomų: galvos skausmus, nuovargį, dirglumą, virškinimo pokyčius. Šios reakcijos laikinos ir rodo, kad organizmas pradėjo gyti.
Norint palengvinti šį laikotarpį:
- gerti daug šilto vandens
- ilsėtis, nespausti savęs fiziškai
- palaikyti reguliarų tuštinimąsi (jei reikia - naudoti natūralius laisvinamuosius, pvz., slyvų nuovirą)
- palaipsniui, o ne staiga pereiti į dietą (kai kuriems padeda trumpas pereinamasis laikotarpis)
Taip pat labai svarbu psichologinis pasiruošimas - GAPS dieta reikalauja laiko, pastangų ir atsisakymo komforto. Tačiau ilgainiui atsiranda rutina, pagerėja sveikata, ir visa tai tampa gyvenimo būdu, o ne laikina terapija.
Leidžiami ir draudžiami produktai pagal GAPS dietos etapą
Produktas | Įvadinis etapas | Pilna GAPS dieta |
---|---|---|
Kaulų sultinys | ✅ | ✅ |
Fermentuoti daržovių skysčiai | ✅ (nedideli kiekiai) | ✅ |
Kiaušinių tryniai | ✅ (nuo 2 pakopos) | ✅ |
Daržovių tyrės | ✅ | ✅ |
Liesa mėsa, paukštiena, žuvis | ✅ (nuo 2-3 pakopos) | ✅ |
Fermentuoti pieno produktai | ✅ (nuo 3-4 pakopos, jei toleruojami) | ✅ |
Žali vaisiai | ❌ | ✅ (nedideli kiekiai) |
Grūdai | ❌ | ❌ |
Bulvės, kukurūzai | ❌ | ❌ |
Cukrus, saldumynai | ❌ | ❌ |
Parduotuviniai fermentuoti produktai | ❌ | ❌ |
Riešutai | ❌ | ✅ (nuo 2-3 mėn.) |
Kava | ❌ | 🟡 (tik jei toleruojama) |
GAPS dietos receptai ir meniu idėjos
GAPS dieta iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti ribojanti, tačiau iš tiesų tai daug šiltų, natūralių, naminių patiekalų, kurie ne tik gydo, bet ir sotina. Svarbiausia - naudoti kokybiškus produktus ir išmokti derinti ingredientus taip, kad jie būtų lengvai virškinami ir padėtų žarnynui gyti.
Pusryčiai
- Kiaušinienė su garintais špinatais: Kepkite kiaušinius svieste arba ghee, šalia patiekite garintus špinatus arba cukinijos griežinėlius. Paprasta, bet maistinga.
- Kaulų sultinio dubenėlis su trinta moliūgų tyre: Rytą pradėti nuo šilto sultinio - tai klasikinis GAPS pusryčių variantas. Į sultinį galite įmaišyti truputį trinto moliūgo ar morkų.
- Fermentuoto jogurto dubenėlis su trintais obuoliais: Jei toleruojami pieno produktai - naudokite namuose fermentuotą jogurtą. Į jį galima įmaišyti šviežiai tarkuoto ar troškinto obuolio be cukraus.
Pietūs
- Troškinta vištiena su žiedinių kopūstų tyre: Vištienos blauzdelės ar krūtinėlė troškinama kaulų sultinyje su česnaku ir žolelėmis. Patiekiama su lengva žiedinių kopūstų tyre.
- Moliūgų sriuba su sviestu ir kiaušinio tryniu: Trinta moliūgų sriuba su kaulų sultiniu, trupučiu sviesto ir įmaišytu šviežiu kiaušinio tryniu - puikus pasirinkimas jautriam skrandžiui.
- Kiaulienos kepsneliai orkaitėje su garintomis morkomis: Be prieskonių, tik druska ir česnakas. Morkos garinamos arba šiek tiek troškinamos svieste.
Vakarienė
- Žuvies filė su moliūgų ir cukinijų mišiniu: Virta arba garinta menkė ar lašiša, šalia - minkštai keptas cukinijų ir moliūgų troškinys. Galima pagardinti šaukšteliu ghee.
- Kaulų sultinys su vištiena ir tarkuotomis daržovėmis: Tai ne tik vakarienė, bet ir gydomasis patiekalas. Maistingas, šiltas, ramina žarnyną prieš naktį.
- Troškintos kepenėlės su svogūnais ir trinta morka: Jei organizmas toleruoja - paukštienos kepenėlės puikiai tinka GAPS mityboje, nes turi daug geležies ir vitaminų.
Užkandžiai
- Raugintų kopūstų sultys arba 1-2 šaukšteliai raugintų kopūstų: Tai probiotikų bomba - bet pradėti reikia nuo mažų kiekių, kad nesudirgintų žarnyno.
- Virtas kiaušinis arba minkštai virtas trynys: Gali būti greitas ir maistingas užkandis tarp pagrindinių valgymų.
- Natūralus naminės varškės blynas: Jei esate pilno GAPS etape, galima išbandyti paprastą varškės blyną iš trintų riešutų miltų ir kiaušinio.
Mitybos patarimai ir dažniausios klaidos laikantis GAPS dietos
GAPS dieta reikalauja daugiau nei tik produktų sąrašo laikymosi. Tai - visapusiška gydomoji sistema, kurioje svarbi ne tik tai, ką valgote, bet ir kaip, kada ir kodėl. Sėkmę lemia ne griežtumas, o pastovumas ir gebėjimas prisitaikyti prie organizmo signalų.
Per greitas perėjimas į dietą
Viena iš dažniausių klaidų - noras „viską pakeisti per vieną dieną“. Staigus mitybos pakeitimas gali sukelti stiprią detoksikacijos reakciją: galvos skausmus, išbėrimus, mieguistumą, net dirglumą. Dėl to rekomenduojama pradėti palaipsniui - pereiti iš įprastos mitybos į GAPS įvadinį etapą žingsnis po žingsnio, tam skiriant bent savaitę pasiruošimo.
Nepakankamas riebalų ir sultinio kiekis
Kadangi iš raciono pašalinama daug energijos šaltinių (grūdai, cukrus), būtina kompensuoti tai kokybiškais riebalais - sviestu, ghee, kokosų aliejumi. Taip pat labai svarbus kaulų sultinys - jį reikia vartoti kasdien. Jei jo geriate per mažai, organizmas negali pakankamai greitai atstatyti žarnyno gleivinės.
Fermentuotų produktų perdozavimas
Nors rauginti kopūstai, kefyras ar jogurtas yra puikūs žarnyno mikroflorai, jų negalima pradėti vartoti dideliais kiekiais. Pradžioje užtenka vos vieno ar dviejų arbatinių šaukštelių per dieną, kitaip gali atsirasti pilvo pūtimas, viduriavimas ar net bėrimai.
Užkandžiavimas tarp pagrindinių valgymų
Kad žarnynas spėtų ilsėtis ir virškinimo sistema dirbtų optimaliai, labai svarbu neužkandžiauti tarp pagrindinių valgymų. Vietoj nuolatinio valgymo reikia leisti virškinimo fermentams pabaigti savo darbą. Užkandis turėtų būti tik išimtis, o ne kasdienis įprotis.
Perdirbtų produktų „paslydimai“
Net nedideli kiekiai priedų - konservantai, cukrus, kvapikliai - gali sukelti organizmui uždegiminę reakciją. Todėl net „sveiki“ produktai turi būti vertinami atsargiai. Pavyzdžiui, parduotuvinis jogurtas dažnai turi cukraus ar tirštiklių, o kai kurios mėsos rūšys - paslėptų priedų.
Gydytojų požiūris į GAPS dietą
GAPS dieta sulaukia įvairių vertinimų medicinos bendruomenėje. Vieni gydytojai ją vertina kaip naudingą terapinę priemonę specifiniais atvejais, ypač kai kalbama apie žarnyno uždegimus, autoimunines ligas ar neurologinius sutrikimus, kiti pabrėžia, kad būtina laikytis atsargumo principo ir nevengti moksliškai pagrįsto gydymo.
Daugelis natūralios medicinos šalininkų pritaria GAPS metodikai dėl jos dėmesio žarnyno mikrofloros svarbai. Jie teigia, kad dieta gali padėti organizmui „atsikvėpti“ nuo nuolatinių dirgiklių (cukraus, glitimo, priedų), sustiprinti imunitetą ir sumažinti lėtinius uždegimus.
Tačiau gydytojai taip pat pabrėžia, kad:
- GAPS dieta neturėtų pakeisti oficialios medicinos diagnozės ar gydymo
- Ji gali būti naudinga kaip papildomas būdas kontroliuoti simptomus
- Dieta netinka visiems - ypač žmonėms su mitybos sutrikimais ar labai silpnu virškinimu
- Ilgalaikis griežtas produktų ribojimas gali sukelti mikroelementų trūkumą, jei nėra kruopščiai planuojamas
„GAPS dieta gali būti naudinga kaip papildoma intervencija, ypač sergant lėtinėmis žarnyno ligomis ar turint autoimuninių simptomų. Tačiau būtina suprasti, kad ji nėra vaistas. Ji reikalauja atsakomybės, kantrybės ir, svarbiausia - nuolatinės sveikatos būklės stebėsenos.“ - gyd. dietologė dr. Ieva Žukauskienė
Kai kurie gydytojai skeptiškai vertina GAPS poveikį neurologinėms būklėms (pvz., autizmui ar ADHD), tačiau pripažįsta, kad pagerėjęs virškinimas ir mažesnis uždegimas gali netiesiogiai prisidėti prie bendros savijautos pagerėjimo.
Taigi, pagrindinė medikų žinutė: jei laikotės GAPS dietos - darykite tai atsakingai, sekite savo sveikatos pokyčius ir reguliariai konsultuokitės su specialistais.
Žmonių atsiliepimai ir patirtis
GAPS dieta dažnai pasirenkama tada, kai tradicinės priemonės nepadeda. Daugelis žmonių, susidūrę su autoimuniniais, virškinimo ar neurologiniais sutrikimais, pradeda šią terapinę mitybą kaip paskutinę viltį. Kai kuriems ji tampa tikru lūžio tašku, kiti susiduria su sunkumais, bet vertina patirtį kaip vertingą pamoką.
„Mūsų sūnui buvo diagnozuotas lengvas autizmo spektro sutrikimas. Pradėjome GAPS dietą ne iš karto tikėdami, bet po kelių savaičių pastebėjome ramesnį elgesį, pagerėjusį miegą ir mažesnį pilvo pūtimą. Maisto gaminimas namuose tapo rutina, o pokyčiai - akivaizdūs.“ - Dovilė, 36 m.
„Sergu opiniu kolitu ir jau buvau išbandžiusi daugybę vaistų. GAPS dieta man padėjo sumažinti simptomus, sustabdė kraujavimą. Didžiausias iššūkis buvo atsisakyti visų grūdų ir cukraus...“