Alfas Ivanauskas - žinomas kulinarinių knygų autorius ir televizijos laidų vedėjas, dalijasi patarimais, kaip panaudoti moliūgus virtuvėje. Moliūgas - puikus ingredientas, tinkantis įvairiems patiekalams, nuo sriubų iki desertų.
Moliūgų panaudojimo būdai
- Moliūgas kaip indas: Moliūgas gali būti naudojamas kaip indas sūdymui ar troškinimui. Nupjaukite viršų, išskobkite minkštimą ir sudėkite į vidų sūdymui skirtus produktus, užpilkite sūrymu.
- Kepimo indas: Mažesnius moliūgus galima naudoti kaip kepimo indus, pavyzdžiui, čanachams kepti ar daržovių bei mėsos troškiniams troškinti orkaitėje.
- Tirštumui sriuboje: Moliūgas puikus ingredientas, suteikiantis sriubai tirštumo. Jį galima derinti su bulvėmis, morkomis, cukinijomis, pomidorais, paprikomis, grybais špinatais.
- Natūralus dažiklis: Moliūgas ryškia oranžine spalva gali nuspalvinti nykokos spalvos produktus ar patiekalus, pavyzdžiui, bulvių košę, sriubą, obuolienę, sultis, raviolių, koldūnų, blynelių ar varškėčių tešlą.
- Greitai marinuotas moliūgas: Supjaustykite moliūgą maždaug agrasto dydžio gabalėliais, svogūną - į 8 dalis. Pasiruoškite marinatą: viena stiklinė vandens, 6 šaukštai baltojo vyno acto, 3 šaukštai cukraus, žiupsnis druskos, šiek tiek smulkintų juodųjų pipirų, smulkintų kalendros sėklų išmaišome. Marinatą užvirkite ir karštu užpilkite moliūgo ir svogūno gabalėlius. Palaikykite, kol atšals. Gardinkite žuvies, vištienos patiekalus ir salotas.
Receptai su moliūgais
Moliūgų saldainiai
Moliūgų saldainiai - puikus būdas pasimėgauti skaniu ir sveiku desertu.
Ingredientai:
- 300 g valyto moliūgo
- 1 prinokusio mango
- 2 šaukštų cukraus uogienėms
- žiupsnelio vanilinio cukraus
- 2 šviežių pasiflorų vaisių
Gaminimo eiga:
- Į virtuvinio kombaino indą suberkite smulkintą moliūgą ir mangą. Pagardinkite vaniliniu cukrumi, įberkite cukraus uogienėms ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
- Į gautą masę sudėkite pasifloras ir išmaišykite.
- Masę paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos (5 mm storio sluoksniu).
- Dėkite į iki 80 °C įkaitintą orkaitę ir džiovinkite apie 2-3 val.
Juoda moliūgų sriuba (pagal Alfą Ivanauską)
Alfas Ivanauskas siūlo klasikinę moliūgų sriubą paversti juoda ir skania.
Ingredientai:
- 700 g nuvalyto moliūgo
- 2-3 valgomųjų svogūnėlių
- 1 šaukšto sviesto
- 1 šaukštelio rudojo cukraus
- 300 ml daržovių sultinio
- žiupsnelio tarkuoto imbiero
- žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto
- 250 ml grietinėlės
- 5 šaukštų sepijų rašalo
- žiupsnelio cinamono
- šlakelio citrinos sulčių
- 1 muskato riešuto žiupsnelio
- druskos, juodųjų pipirų - pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Moliūgą supjaustykite nedideliais gabaliukais, taip pat supjaustykite svogūnėlius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnėlius, užberkite cukraus ir pakepkite, kol svogūnėliai suminkštės.
- Sudėkite moliūgą ir lengvai apkepkite, įpilkite sultinio ir užvirkite, paskui sumažinkite kaitrą. Suberkite tarkuotą imbierą ir muskato riešutą.
- Pagal skonį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Uždenkite ir virkite 5 min. Supilkite grietinėlę, užvirinkite ir trintuvu sutrinkite sriubą, kad pasidarytų tiršta masė. Sriubą dar galite pertrinti per tankų sietelį.
- Stiklinę sriubos atidėkite, o likusią sumaišykite su sepijų rašalu, cinamonu, citrinos sultimis, įtarkuokite muskato riešuto ir maišant ją užvirkite.
Troškinys moliūge
Originalus ir skanus patiekalas, patiekiamas pačiame moliūge.
Ingredientai (4 asmenims):
- 1 vidutinio dydžio moliūgo
- 2 skiltelių česnako
- 1 šaukšto žalios kario pastos
- 1 aitriosios paprikos
- 2 laurų lapų
- 5 gvazdikėlių
- 3 + 4 šaukštų aliejaus
- 300 ml sultinio
- 500 g kiaulienos (nugarinės, kumpio, sprandinės)
- 1 ropinio svogūno
- 2 saujų šviežių pievagrybių
- 200 g moliūgo kubelių
- 1 šaukšto lydyto sviesto
- saujos vyšninių pomidorų
- druskos, pipirų
Gaminimo eiga:
- Į grūstuvą sudėkite česnaką, kario pastą, aitriąją papriką, laurų lapus ir gvazdikėlius. Viską sugrūskite.
- Nupjaukite viršutinę moliūgo dalį, o vidų išskobkite.
- Į keptuvę įpilkite 3 šaukštus aliejaus, įkaitinkite ir sudėkite paruoštą prieskonių masę. Lengvai apkepinkite. Supilkite sultinį ir išmaišykite. Supilkite į moliūgą.
- Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir apkepinkite kiaulienos kubelius. Suberkite smulkintą svogūną ir moliūgo kubelius. Pagardinkite druska, pipirais ir sviestu. Viską sudėkite į moliūgą. Suberkite vyšninius pomidorus ir išmaišykite.
- Uždenkite moliūgą ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.
- Kepkite 200 °C orkaitėje apie 1 val.
Moliūgų duona
Gardžios ir kvapnios moliūgų duonelės.
Ingredientai:
- 75 ml (36 %) grietinėlės
- 75 ml vandens
- 210 g miltų
- 5 g sausų mielių
- 3 šaukštų cukraus
- 75 g tarkuotų morkų
- 75 g tarkuoto moliūgo
- saujos kepintų moliūgų sėklų ir saulėgrąžų
- žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
- Su vandeniu sumaišykite grietinėlę ir truputį pašildykite. Suberkite cukrų ir druską, išmaišykite, kad ištirptų.
- Dubenyje sumaišykite miltus, mieles, tarkuotas morkas, moliūgą ir kepintas sėklas.
- Pildami vandens ir grietinėlės mišinį užminkykite tešlą.
- Tešlą uždenkite audiniu ir pastatykite šiltai, kad pakiltų. Kildinkite apie valandą.
- Iš pakilusios tešlos į pasirinktas formeles suformuokite duoneles ir pakildinkite dar 15-20 min.
- Dėkite į iki 195 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10-12 min.
Moliūgų sriuba
Ingredientai (4-6 asmenims):
- 600 g valyto moliūgo
- 1 ropinio svogūno
- 1 citrinžolės
- 1 aitriosios paprikos
- 3-5 cm dydžio šviežio imbiero gabalėlio
- 4 skiltelių česnako
- 500 ml sultinio
- 200 ml kokosų pieno
- 200 ml grietinėlės
- 2 šaukštų aliejaus
- 1 šaukšto lydyto sviesto
- 200 g vištos krūtinėlės
Pagardui reikės:
- saujos spragintų kukurūzų
- žiupsnelio šviežių kalendrų
- ketvirčio tarkuotos žaliosios citrinos žievelės
- 1 skiltelės česnako
- 2 griežinėlių aitriosios paprikos
- druskos
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepinkite citrinžolę, smulkintą aitriąją papriką, moliūgą ir svogūną. Truputį pakepę suberkite smulkintą česnaką ir imbierą. Pakepinkite kelias minutes, išimkite citrinžolę, o likusias daržoves suberkite į verdantį sultinį.
- Virkite ant vidutinės ugnies, kol moliūgas suminkštės.
- Supilkite kokosų pieną, truputį pavirkite ir nukėlę nuo ugnies sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Grąžinkite puodą ant ugnies, supilkite grietinėlę, įdėkite sviesto ir suberkite vištienos kubelius. Pavirkite kelias minutes.
- Pagardui į grūstuvėlį suberkite kalendras, žievelę, česnaką, aitriąją papriką ir druską. Viską gerai sutrinkite.
- Su paruoštu pagardu sumaišykite spragintus kukurūzus ir patiekite su moliūgų sriuba.
Moliūgų uogienė-želė
Skanus ir originalus desertas.
Ingredientai:
- Moliūgai
- DANSUKKER uogienių cukrus
- Dr.OETKER ananasų, apelsinų ar persikų želė
Gaminimo eiga:
- Moliūgus supjaustykite gabalėliais, supilkite dalį DANSUKKER uogienių cukraus ir maišydami kaitinkite 10-15 min.
- Jau visai baigiant virti sudėkite kitą dalį Dr.OETKER ananasų, apelsinų ar persikų želės ir išmaišykite.
- Sudėkite uogienę-želę į indelius.
Moliūgų lazanjija
Ingredientai (2-3 asm.):
- ½ moliūgo
- 1 morkos
- 2 svogūnų
- 6-8 česnako skiltelių
- ½ pakelio ekologiškų tepiųjų riebalų „Vegan Block“
- 1 saujos kreivabūdžių ar kitų mėgstamų grybų
- 1 pakelio sojų faršo
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
- 1 šaukštelio itališkų žolelių mišinio
- 1 šaukštelio džiovinto baziliko
- Žiupsnelio juodųjų pipirų, druskos, aitriųjų paprikų dribsnių
- 1 šaukšto padažo „Ponzu“
- 1½ šaukšto miltų
- 1 stiklinės augalinio gėrimo „Do not call me milk“
- 100 g tarkuoto kietojo sūrio
- 2 mocarelos sūrio rutuliukų
- 1 saujos šviežių bazilikų lapelių (papuošti)
Gaminimo eiga:
- Moliūgus supjaustykite plonais griežinėliais, morkas sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus smulkiai sukapokite.
- Į keptuvę dėkite ½ kiekio ekologiškų tepiųjų riebalų „Vegan Block“ ir jame apkepkite smulkintas morkas, ½ kiekio svogūnų ir česnakų.
- Dėkite smulkintus grybus, sojų faršą, konservuotus smulkintus pomidorus. Viską gardinkite prieskoniais ir padažu „Ponzu“. Troškinkite apie 20 min.
- Kitoje keptuvėje išlydykite likusius tepiuosius riebalus ir juose troškinkite likusius svogūnus bei česnakus.
- Dėkite miltus ir gerai maišydami pakepinkite apie 3 min. Užpilkite augaliniu gėrimu „Do not call me milk“. Pagardinkite pipirais ir kaitinkite, kol pradės tirštėti.
- Indeliuose sluoksniuokite: troškintą faršą, moliūgus, smulkintą kietąjį sūrį, baltąjį padažą, faršą, moliūgus ir t.t.
- Paskutiniuose sluoksniuose kietąjį sūrį pakeiskite plėšyta mocarela.
- Kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 175 °C temp. apie 40 min.
- Iškepusią lazaniją papuoškite bazilikų lapeliais.