pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Avinžirnių glikeminis indeksas: išsamus vadovas

Ar žinojote, kad, remiantis didelio masto slaugytojų sveikatos tyrimo duomenimis, didžiausią glikemijos krūvį turinčios moterys daug dažniau sirgo antrojo tipo diabetu arba širdies ligomis, palyginti su to paties amžiaus moterimis, kurios maitinosi mažiausią glikemijos krūvį turinčiomis dietomis?

Tai gana stulbinanti statistika, ypač turint omenyje, kad pastaruoju metu vidutinėje mityboje sparčiai daugėja maisto produktų, turinčių aukštą glikemijos indeksą, pavyzdžiui, valgomojo cukraus, sulčių ir rafinuotų grūdų.

Dažnai girdime apie sparčiai didėjantį įvairaus amžiaus suaugusiųjų nutukimą ir 2 tipo diabetą. Kitaip tariant, dauguma mūsų žino apie didėjančias sveikatos problemas pramoninėse šalyse, susijusias su didėjančiu svorio augimu ir (arba) nutukimu, prastėjančia maistinių medžiagų kokybe ir kiekybe mityboje ir kitomis problemomis, pavyzdžiui, aplinkos toksiškumu.

Jei dėl visų prieštaringų mitybos teorijų jaučiatės įkalinti neveiklumo, pabandykite tiesiog pradėti nuo pagrindų: supraskite glikemijos indekso skalę ir įvairių įprastų maisto produktų glikeminę apkrovą, o tada sužinokite, kokią įtaką jie turi viskam - nuo potraukio ir energijos lygio iki svorio ir koncentracijos.

Kas yra glikeminis indeksas?

Kai kalbama apie tai, kaip greitai mes įsisaviname įvairius angliavandenius, viskas prasideda nuo skirtingų maisto produktų glikemijos indekso (GI) ir glikeminės apkrovos. Glikeminio indekso apibrėžimas yra „maisto produkto angliavandenių kiekio kraujyje gliukozės didinimo potencialo matas, palyginti su etaloniniu maisto produktu (paprastai gryna gliukoze arba cukrumi)”.

Labai paprastai tariant, maisto produkto GI rodiklis (arba GI balas) parodo, kaip greitai maistas virsta cukrumi, kai jį suvalgote. Kiekvieną kartą suvalgius angliavandenių turinčio maisto, pasikeičia cukraus kiekis kraujyje.

Tačiau reakcija į tam tikrų angliavandenių vartojimą gali labai skirtis nuo reakcijos į kitų angliavandenių vartojimą, priklausomai nuo tokių veiksnių, kaip cukraus kiekis juose, jų perdirbimo laipsnis, skaidulinių medžiagų kiekis ir su kokiais kitais maisto produktais juos derinate.

Glikemijos indekso skaičius yra beveik kiekvienam maisto produktui. Tokių dalykų kaip mėsa, aliejus ir riebalai GI lygus nuliui, nes juose nėra angliavandenių.

Angliavandenių turintys maisto produktai skirstomi į skirtingas GI kategorijas, remiantis moksliniais gliukozės kiekio kraujyje matavimais prieš ir po kiekvieno maisto produkto vartojimo. Apskritai, kai valgote maisto produktus, kurių glikemijos indeksas yra aukštas, gliukozės kiekis kraujyje padidėja greičiau ir labiau.

Šis procesas turi įtakos tam, kaip jaučiatės suvalgę maisto produktų, įskaitant tai, ar esate sotūs, kaip greitai vėl pajuntate alkį ir kiek energijos suteikia maistas.

Glikemijos indeksas vs. glikeminė apkrova

Taigi, kaip galima palyginti maisto produktų glikeminį indeksą ir glikeminę apkrovą? Glikemijos indeksas - tai rodiklis, rodantis, kaip greitai tam tikri maisto produktai kraujyje suskaidomi į cukrų.

Tačiau nustatant maisto produktų glikeminį indeksą neatsižvelgiama į kitus veiksnius, kurie gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje organizme. Kita vertus, glikeminė apkrova yra tam tikrų maisto produktų poveikio cukraus kiekiui kraujyje matas, apskaičiuojamas pagal glikemijos indeksą ir angliavandenių kiekį tipinėje porcijoje.

Skirtingai nei glikemijos indeksas, glikeminė apkrova atsižvelgia ir į suvartojamų angliavandenių kokybę, ir į jų kiekį, kad tiksliau įvertintų maisto produktų įtaką cukraus kiekio kraujyje kontrolei.

Ar GI gali būti klaidinantis?

Pasak Harvardo medicinos mokyklos ekspertų, maisto produkto glikemijos indeksas pasako tik dalį istorijos, todėl taip pat svarbu nurodyti glikeminę apkrovą.

Net ir valgant tik sudėtinguosius angliavandenius arba tik paprastuosius angliavandenius , cukraus kiekio kraujyje pokyčiai dėl vienos rūšies angliavandenių valgymo gali būti visai kitokie nei valgant kitos rūšies angliavandenių . Glikemijos indeksas taip pat neatsižvelgia į suvartotų angliavandenių kiekį, kuris taip pat gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje.

Daugelis vaisių ir daržovių, kurių GI skalėje yra aukštas, GL skalėje yra žemas. Tai rodo, kodėl GL tiksliau parodo, kurie angliavandeniai yra naudingi cukraus kiekiui kraujyje, o kurie ne. Kita vertus, daugumos perdirbtų, netikrų maisto produktų GI yra aukštas, o GL - aukštas, o tai rodo, kad jų reikėtų vengti.

Perdirbtų maisto produktų turėtumėte vengti dėl daugelio priežasčių, ir tai tik dar viena priežastis, kuria galima papildyti šį sąrašą.

Įvairių maisto produktų glikeminės apkrovos reikšmė

Nustatant glikeminę apkrovą atsižvelgiama į konkretaus angliavandenio GI balą, taip pat atsižvelgiama į tai, kaip maisto produkte esantys angliavandeniai veikia cukraus kiekį kraujyje, kai jie valgomi vidutinėmis porcijomis (be to, balai keičiasi, kai jie valgomi su kitais maisto produktais kaip visaverčio patiekalo dalis).

Kitaip tariant, realiame gyvenime, kai paprastai valgome vidutinio dydžio porcijas ir daugiau nei vieną maisto produktą vienu metu, supratimas apie patiekalo glikeminę apkrovą leidžia susidaryti aiškesnį ir išsamesnį vaizdą apie tai, kaip konkretūs maisto produktai paveiks cukraus kiekį kraujyje.

Kaip ir GI balų atveju, kuo aukštesnė maisto produkto glikeminė apkrova, tuo smarkiau padidėja gliukozės kiekis kraujyje, todėl reikia daugiau insulino. Taip pat galioja ir priešinga taisyklė: kuo žemesnė maisto produkto ar patiekalo vieta GL skalėje, tuo lėčiau didėja gliukozės kiekis kraujyje ir organizmui reikia mažiau insulino, kad cukraus kiekis kraujyje vėl taptų stabilus.

Glikemijos indekso ir glikeminės apkrovos diagrama

Taigi, kokie maisto produktai turi aukštą glikemijos indeksą ir kokie maisto produktai turi žemą glikemijos indeksą? Norint nustatyti, kurioje glikeminio indekso lentelės vietoje yra maisto produktas, sveikiems žmonėms (neturintiems atsparumo insulinui) po nakties pasninkavimo duodamos maisto porcijos, kuriose yra 50-100 g angliavandenių.

Visi maisto produktai, kurių sudėtyje yra gliukozės, fruktozės ar sacharozės (įvairių angliavandenių arba cukrų formų), gali būti klasifikuojami kaip turintys aukštą GI, vidutinį GI arba žemą GI.

Glikemijos indeksas svyruoja nuo 0 iki 100:

  • Didelis GI = 70-100
  • Vidutinis GI = 50-70
  • Mažas GI = mažiau nei 50

Tuo tarpu GL nustatomas pagal tai, kiek angliavandenių yra atskiroje maisto produkto porcijoje. Glikeminė apkrova nustatoma padauginus angliavandenių gramus porcijoje iš glikeminio indekso skaičiaus ir padalijus iš 100. Galutinis rezultatas - glikeminės apkrovos balas, kuris geriau parodo, ar saikingai suvalgytas maistas yra sveikas, ar ne.

  • Didelis GL = 20 +
  • Vidutinis GL = 11-19
  • Mažas GL = 10 arba mažiau

100 maisto produktų GI diagrama

Remiantis JAV Nacionalinio vėžio instituto, Oregono valstijos universiteto ir Sidnėjaus universiteto paskelbtais moksliniais tyrimais, toliau pateikiamas įprastų angliavandenių turinčių maisto produktų pavyzdžių sąrašas ir jų glikeminės apkrovos vertės (vidutinė porcijos vertė).

Atminkite, kad maisto produktai pagal glikeminio indekso vertes, atsižvelgiant į vidutinę porciją, išdėstyti mažėjančia tvarka: didelio glikeminio indekso maisto produktai yra lentelės viršuje, o mažo glikeminio indekso maisto produktai - lentelės apačioje.

Taigi, kokie yra geriausi mažo glikeminio indekso vaisiai? O koks yra rudųjų ryžių glikeminis indeksas, saldžiųjų bulvių glikeminis indeksas ir bananų glikeminis indeksas? Peržiūrėkite šį išsamų glikeminio indekso maisto produktų sąrašą, kuriame rasite 100 įprastų maisto produktų, kurių gali būti jūsų virtuvėje, glikeminio indekso vertes.

Maisto produktų grupė Maisto produktas Glikemijos indeksas (GI)
Grūdai / krakmolai Balta kvietinė duona 75
Baltieji ryžiai 73
Pilno grūdo duona 72
Rudieji ryžiai 68
Kuskusas 65
Vaisiai Arbūzas 76
Ananasai 66
Mango 51
Bananai 50
Nektarinas 43
Daržovės Virtos raudonosios bulvės 89
Bulvių košė 83
Saldžiosios bulvės 77
Virtos bulvės 56
Saldieji kukurūzai 55
Pieno produktai Ledai 51
Jogurtas su vaisių skoniu 42
Natūralus jogurtas, neriebus 35
Pienas, pilno riebumo 34
Pienas, liesas 32
Ankštinės daržovės Keptos pupelės 40
Pinto pupelės 39
Sviestinės pupelės 36
Limos pupelės 32
Lęšiai 32
Grūdai Kukurūzų dribsniai 74
Džiūvėsėliai 74
Müsli 64
Avižiniai dribsniai, nevirti 59
Sėlenų dribsniai 43
Gėrimai Gatorade 78
Vaisių punšas 67
Coca Cola 63
Kokosų vanduo 55
Apelsinų sultys 50
Kepiniai Bandelės 92
Vafliai 76
Duonelė 75
Avižinių dribsnių keksas 69
Keksiukas 69
Saldainiai Želė pupelės 80
Saldymedis 78
Skittles 70
Pieno kelias 62
Šokoladas 49
Užkandžiai Ryžių krekeriai 91
Riešutų keksiukai 83
Ryžių pyragėliai 82
Kukurūzų traškučiai 74
Grahamo vafliai 74
Saldikliai Maltozė 105
Auksinis sirupas 63
Medus 58
Klevų sirupas 54
Agavų nektaras 11
Avinžirniai 28

4 privalumai valgant mažai glikemijos turinčius maisto produktus

1. Padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje

Yra daugybė priežasčių, dėl kurių turėtumėte susirūpinti, kad gyvenate nuolat turėdami aukštą cukraus kiekį kraujyje. Pirmoji yra padidėjusi insulino gamyba. Kai gliukozės kiekis kraujyje padidėja, gaminasi ir išsiskiria hormonas insulinas.

Insulino paskirtis - išvesti gliukozę iš kraujotakos į ląsteles, kad ji būtų panaudota energijai gauti. Kuo didesnis gliukozės kiekis kraujyje, tuo daugiau insulino išsiskiria, kad būtų atkurta pusiausvyra.

Todėl išsiskiriant dideliam kiekiui insulino, gliukozės kiekis kraujyje staiga ir smarkiai sumažėja. Tai vadinama hipoglikemija, kuri gali pasireikšti po didelio cukraus kiekio kraujyje šuolio, sukeldama tokius simptomus kaip energijos sumažėjimas, koncentracijos sutrikimai, nuotaikų kaita ir staigus alkis.

Glikemijos indekso atžvilgiu mažesnio glikemijos indekso maisto produktų vartojimas padeda užkirsti tam kelią, nes organizmui reikia mažiau insulino homeostazei palaikyti.

2. Mažina atsparumo insulinui ir 2 tipo diabeto riziką

Dabar manoma, kad didelis gliukozės kiekis ir per didelė insulino gamyba (kuri vyksta kartu su dideliu gliukozės kiekiu) yra pavojingų šalutinių atsparumo insulinui reiškinių, įskaitant 2 tipo cukrinį diabetą, išsivystymo prielaida.

Ypač daug dėmesio į tai, kaip mityba veikia gliukozės kiekį kraujyje, turi kreipti tie, kurie jau serga prediabetu arba kuriems gresia diabeto rizika.

3. Palaiko stabilų energijos lygį ir apetitą

Sidnėjaus universitetas teigia: „Mažo glikemijos indekso maisto produktai naudingi svorio kontrolei, nes padeda kontroliuoti apetitą ir atitolinti alkio jausmą.” Kalbant apie tai, kaip dėl skirtingų angliavandenių jaučiatės, glikeminė apkrova taip pat gali būti labai svarbi.

Kai cukraus kiekis kraujyje nėra tinkamai valdomas, galima patirti ir hiperglikemijos, ir hipoglikemijos simptomų. Laikui bėgant, tai sukelia komplikacijų ir paprastai sukelia daug nemalonių simptomų - įskaitant nuovargį, potraukį cukrui, kraujospūdžio pokyčius, svorio kritimą arba didėjimą, nervų pažeidimus ir drebulį ar nervingumą.

Galite pastebėti, kad valgydami tik paprastuosius angliavandenius (pavyzdžiui, saldžius dribsnius pusryčiams) ir negaudami pakankamai skaidulinių medžiagų, po jų greitai pavargstate ir esate alkani. Kita vertus, valgydami subalansuotą maistą, pavyzdžiui, tokį, kuriame yra sveikų sudėtinių angliavandenių, baltymų šaltinis ir šiek tiek sveikų riebalų , visą dieną būsite sotesni, energingesni ir susikaupę.

4. Mažina ligų riziką, nes mažina perdirbtų maisto produktų suvartojimą

Perdirbti maisto produktai, į kuriuos pridėta daug cukraus ir miltų, paprastai turi didžiausią glikemijos indeksą. Pasaulio sveikatos organizacija ir Maisto ir žemės ūkio organizacija dabar rekomenduoja savo mitybą grįsti mažo GL maisto produktais, kad būtų išvengta labiausiai paplitusių ligų, kuriomis serga pramoninių šalių gyventojai, įskaitant išeminę širdies ligą, diabetą, vėžį ir nutukimą.

Kad sumažintumėte glikemijos krūvį savo mityboje, ekspertai rekomenduoja atlikti kai kuriuos iš toliau išvardytų pakeitimų:

  • Vartokite neperdirbtus arba senovinius neskaldytus grūdus, bet mažiau miltų ir baltų rafinuotų grūdų.
  • Valgykite daugiau pupelių, ankštinių daržovių, riešutų ir sėklų, ypač vietoj perdirbtų grūdų.
  • Valgykite mažiau bulvių, ryžių ar kitų grūdų ir duonos. Vietoj jų valgykite daugiau daržovių, kad jaustumėtės tokie pat sotūs.
  • Sumažinkite arba venkite saldžių maisto produktų, pavyzdžiui, gazuotų gėrimų, sausainių, pyragaičių, saldainių, kitų desertų ir saldintų gėrimų.

Mažai GI turintys maisto produktai ir daug GI turintys maisto produktai

Mažo GI maisto produktai:

  • Visos nekrakmolingos daržovės, pvz., salotos ir lapiniai žalumynai, brokoliai, špinatai, svogūnai, šparaginės pupelės ir kt.
  • Dauguma vaisių, įskaitant kaulavaisius, obuolius, uogas, vyšnias ir citrusinius vaisius.
  • Riešutai, pupelės, sėklos ir ankštinės daržovės
  • Paprastas nesaldintas jogurtas ir sūriai (jei įmanoma, rinkitės ekologiškus ir žalius)
  • Minimaliai apdoroti neskaldyti grūdai, pavyzdžiui, plieninės avižos, rudieji ryžiai, laukiniai ryžiai, daigintų grūdų duona, granola ir mišrainės, viso grūdo makaronai.

Didelio GI maisto produktai:

  • Rafinuoti grūdai, miltai ir grūdų produktai, pvz., duona, perdirbti pusryčių dribsniai, sausainiai, pyragaičiai ir kt.
  • Saldinti gėrimai, pvz., gazuoti gėrimai ir buteliuose išpilstytos sultys.
  • Valgomasis cukrus, medus, melasa ir kt. Nedidelis kiekis tikro, neapdoroto medaus gali būti geras pasirinkimas, tačiau šiuo atveju mažiau paprastai reiškia daugiau.
  • Džiovinti vaisiai, pvz., razinos, razinos ir datulės (nedideli kiekiai tinka, tik žiūrėkite, kad jų porcijos būtų mažos!).
  • Krakmolas.

Su glikemijos indekso dieta pasaulis susipažino palyginti neseniai. Devintojo dešimtmečio pradžioje ją sukūrė kanadiečių gydytojas Davidas Jenkinsas, norėdamas padėti diabetu sergantiems žmonėms.

Tyrimų metu paaiškėjo, kad informacija apie GI yra naudinga ne tik diabetikams, bet ir tiems, kas nori numesti svorio. Glikemijos indeksas rodo suvalgyto maisto įtaką cukraus kiekiui kraujyje po valgio.

Daug angliavandenių turinčio maisto produktų glikemijos indeksas yra aukštas. Jų suvalgius cukraus kiekis kraujyje kyla greitai. Didelio glikemijos indekso produktai, patekę į organizmą, yra greitai virškinami ir žaibiškai didina cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje.

Taigi, jeigu norite numesti svorio ir jį išlaikyti, rinkitės mažo ir vidutinio glikemijos indekso maisto produktus. Nenustebkite, kad GI lentelėje nepamatysite mėsos produktų, žuvies, paukštienos, kiaušinių ir kitų baltyminių produktų.

Besilaikant GI dietos, taip pat svarbu atsižvelgti ne tik į produktų GI, bet ir į jų kaloringumą. Glikeminis indeksas (GI) yra svarbus rodiklis, rodantis, kaip greitai tam tikri maisto produktai didina cukraus kiekį kraujyje.

Jis naudingas ne tik diabetikams, bet ir visiems, siekiantiems išlaikyti subalansuotą mitybą, išvengti staigių energijos šuolių ir ilgiau išlikti sotiems. Maisto produktai skirstomi į tris kategorijas: žemo, vidutinio ir aukšto GI.

Šiame straipsnyje pateikiame išsamų GI produktų sąrašą ir patarimus, kaip jį panaudoti kasdieniame gyvenime.

Kas lemia glikeminį indeksą?

GI priklauso nuo kelių veiksnių:

  • Angliavandenių struktūros - paprastieji angliavandeniai, tokie kaip gliukozė, greičiau kelia cukraus kiekį kraujyje nei sudėtingi angliavandeniai.
  • Skaidulų kiekio - daugiau skaidulų turintys produktai lėčiau įsisavinami.
  • Maisto perdirbimo - kuo labiau apdorotas produktas, tuo aukštesnis jo GI.
  • Gaminimo būdo - ilgesnis virimas ar kepimas gali padidinti GI.
  • Produktų derinimo - baltymai ir riebalai gali sulėtinti angliavandenių pasisavinimą ir sumažinti GI poveikį.

Kaip praktiškai naudoti GI informaciją?

  • Rinkitės mažo GI produktus kaip pagrindą kasdienei mitybai.
  • Vidutinio GI produktus vartokite kartu su baltymais ir riebalais, kad sulėtintumėte cukraus įsisavinimą.
  • Aukšto GI produktus valgykite rečiau, ypač jei sergate diabetu ar norite išvengti staigių energijos pokyčių.
  • Derinkite maistą protingai - valgant duoną su avokadu ar riešutų sviestu GI poveikis bus mažesnis nei valgant ją vieną.
  • Rinkitės tinkamą paruošimo būdą - pavyzdžiui, „al dente“ virti makaronai turi žemesnį GI nei ilgai virti makaronai.

Avinžirnių glikeminis indeksas (GI) yra žemas, o tai reiškia, kad cukrus į kraujotaką patenka iš lėto, nes vartojant žemo glikeminio indekso produktus, angliavandeniai įsisavinami lėtai.

Tai neleidžia per greitai padidėti cukraus kiekiui kraujyje ir insulinui. Diabetu sergantiems žmonėms tai itin naudinga. Kadangi avinžirniuose natūraliai nėra glitimo, jie gali būti tinkamas maisto pasirinkimas tiems, kurie serga celiakija, netoleruoja glitimo ar yra jautrūs glitimui.

Gaminant patiekalus su avinžirniais, labai svarbu yra juos išmirkyti. Palyginus su kitomis ankštinėmis daržovėmis, pastarieji yra stambūs ir tvirti, todėl jie ilgai verda, o išmirkymas padės sutrumpinti virimo laiką.