Maitinimo įstaigų yra visa galybė - kavinės ir restoranai Vilniuje, regis, ant kiekvieno kampo, tad kartais išsirinkti kur nueiti nėra taip paprasta. Kartais labai promising atrodo dailus interjeras, o valgiai nuvilia, kartais būna atvirkščiai.
Jei sakysit kaip tu gali kritikuoti, jei iš viso nieko apie maistą neišmanai, būsit teisūs dėl to, kad išmanau tik tiek, kiek išmano eilinis valgytojas, norintis pasisotinti. Tai vat, įvairios nuotrupos iš aplankytų vietų, bebandant skaniai pavalgyti Vilniuje.
Populiarios vietos Vilniuje skaniems pietums
1. AlaTurka - J. Jasinskio g.1
Ten, kur kadaise buvo Anatolia kebabinė, prieš keletą mėnesių atsidarė AlaTurka. Kol kas įspūdžiai puikūs - draugiškos kainos, didžiulis pasirinkimas (gal net kiek per didelis, nes nuo variacijų gausos prie prekystalio sukas galva), skanus maistas. Jie kažką labai teisingai daro su savo lavašais, nes, net ir sušlamštus pakankamai didelį ir sotų kebabą, skrandyje nejusti apsunkimo. Puikūs falafeliai, gardžios bulvytės, fainas humusas. Daugiau tokių užkandinių. Kebabų kainos - nuo ~3.5eur iki kompleksų, kurių brangiausi - ~7eur.
2. Briusly - Islandijos g. 4
Phad tai (5,9eur už mažą porciją, kurios man per akis). Tačiau, kaip suprantu, toks kainų pakėlimas sukėlė baisų klientų nepasitenkinimą ir dabar vėl viskas kainuoja gana adekvačiai. Jie turi fainą vidinį kiemelį, jei nesat buvę, vasarą nepražiopsokit. Žiaugiuosi, kad tokios fainos vietos Vilniuje, kaip ši, gyvuoja jau daugiau negu dešimt metų.
3. Chaika - Totorių g. 7 ; Pylimo g.
Ne visai maisto vieta, bet užkąsti čia galima. Chaiką visų pirma labai myliu už tai, kad tai yra viena tų retų vietų Vilniuje, kur galima išgerti matchos. Ir dar už tai, kad turi platų veganiškų saldumynų meniu. Turbūt skaniausias ragautas tortas - mangų ir vyšnių. Desertų ir gėrimų kainuos prasideda nuo ~2.5eur. Na ir ten labai jauku. Nieko nuostabaus, savininkė Onutė - labai šiltas žmogus, kuris, matosi, labai myli tai, ką daro. Čia vyksta vestuvinių tortų degustacija.
4. Daily Poison - J.Jasinskio g. 14a-101
Pusryčių ir bruncho kavinukė, viena hispteriškiausių vietų Vilniuje. Meniu rasite įvairių košių, bowlsų, avocado toastų, kiaušinienių ir panašių pusrytinių dalykų. Kainos - nuo ~5eur už patiekalą. Čia dažniausiai einu, kai pietums noriu kažko labai lengvo valgau spirulina bowlsą. Ką teko ragauti iš košių, tai visai nieko ypatingo. Bet gal čia tik man atrodo, kad košė už 6eur jau turėtų būti kažkuo ypatinga.
5. Delta mityba - Naugarduko g. 41
Delta mityba niekada nenuvilia ir jau antrus metus kiekvieną kartą čia užsuksui labai skaniai pavalgau. Gua Bao (garinta bandelė su saldžia bulve) (3eur), keto sriuba su kreivabudėmis be makaronų (5eur), bibimbapas - ryžiai dubenėlyje su daržovėmis, naminiu majonezu, ssamjang padažu, keptu kiaušiniu ir kreivabudėmis (7eur). Viskas, ką ragavau - pasakiška. Kai tik kyla klausimas, kur pavalgyti dienos pietus Vilniuje - jei tik yra galimybė nuvažiuoti, Delta laimi. Tai yra pati hipsteriškiausia vieta, kokią man yra tekę matyti Vilniuje ir tai šiuo atveju yra komplimentas. Super random interjeras + fone rodoma Takeshi pilis.
6. Don Simon - Kęstučio g.
Lazanija (6,25eu) ir makaronai su cukinijomis ir krevetėmis (9,7eu). Man ten visada labai, labai skanu. Dieviška lazanija ir tobuli makaronai. Viskas, ką yra tekę ragauti iš jų sušių meniu - puiku. O picos jų man kur kas skanesnės negu ten kokiam Jurgy ir Drakone. Tik vat mokėti ~10eu už makaronus dažnai nesinori, tad užsuku retai. Papildymas: Nuoširdžiai maniau, kad jų interjeras yra toks, koks yra, todėl, kad anksčiau ten buvo įsikūręs koks mandras ir nelabai skoningas restoranas. Bet ne, pasirodo, tas interjeras kurtas būtent Don Simon užsakymu. Na, dėl skonio nesiginčijama.
7. Drama Burger - Gedimino pr. 31
Update: neseniai toks prastas užsakymas atėjo į namus, kad net verkt norėjosi. Jautienos burgeris (5,99eur), saldžiosios bulvytės (2,59eru) ir majonezas (1,19eur). Kažkada ši vieta man atrodė labai brangi, tačiau dabar, kai priviso visokių pretenzingų skylių su užkeltomis kainomis, Dramos kainos atrodo labai adekvačiai. Kokybiški ingredientai, aiškus skonis.
8. Džiaugsmas - Vilniaus g.
Su šita vieta turiu keistą santykį. Žinau, kad Džiaugsmas yra išrinktas geriausiu Lietuvos restoranu ir tas, ko gero, verčia ten einant turėti didžiulius lūkesčius, kad visa ko skonis ir patiekimas buvo top notch. Ir kai viskas būna tiesiog okei, lieku šiek tiek nusivylusi.
9. Ertlio namas - Šv. Jono g.
„Kruopščiai išstudijavę dvarų bei vienuolynų archyvuose rastus receptus, išgvildenę Lietuvos „kuchmistrų“ paslaptis atkūrėme autentiškus viduramžių, renesanso ir baroko epochų patiekalus ir juos šiuolaikiškai interpretavome. Ir vėl čia apsilankiau po trejų metų, ir vėl įspūdžiai patys geriausi. Ragavom degustacinę vakarienę (4 patiekalai - 35eur, 6 patiekalai - 45eur). Tai sakyčiau, kad keturių patiekalų - per akis, nes tai yra tas kiekis, nuo kurio jautiesi paskanavęs, bet neapsunkęs, o šeši - jau kiek per daug.
10. Fener falafeliai - Dainavos g. 6
(matau, kad FB pateikiamas adresas - Kirtimų g. ~5eur už lėkštę. Labai neįdomūs, sausi falafeliai. Daugiau ir nėra labai ką pasakyti.
11. Galo do Porto - Aušros vartų g.
Apie šią vietą sužinojau nagrinėdama geriausių Lietuvos restoranų sąrašą. Tačiau kol ten nenuėjau, nežinojau, kad Vilniuje yra tokia jauki vieta, kurioje atmosfera smarkiai skiriasi nuo įprastų restoranų. Valgiau kataplaną - keptuvėlėje troškintas jūros gėrybes su bulvėmis Lisabonos padaže (19eur). Faina, kad tų jūros gėrybių buvo prikrauta negailint - pusę porcijos net parsinešiau rytojaus pietums. Sugrįšiu dar, nes meniu daug žuvies ar jūros gėrybių patiekalų, kuriuos noriu išmėginti.
12. Goštauto sala - Goštauto g.
Update: po karantino žemyn riedėt pradėjo situacija, kiek teko lankytis - arba meh, arba 12val. jau nebeturi dienos pietų patiekalų („Nesitikėjom, kad ateis žmonių”). Apie šios vietos egzistavimą žinau tik dėl to, kad dirbu netoliese, nes ji veikia tik nuo 9 iki 15 val. Jie ten serviruoja šiek tiek brangesnius (5-7eur, priklausomai nuo patiekalo) negu kokiam iLunche (kur kainos ir kokybės santykis yra liūdnokas), bet labai kokybiškus pietus. Meniu netrūksta daržovių, žuvies, puikiai paruoštų mėsos patiekalų. Kartais būna taip skanu, kad pagalvoju, jog einant vakarienės į restoraną dar negali būt tikras, kad taip gerai gausi, kaip pas juos. Lašišos kepsnys su spanguolėmis, 5,6eur.
13. Guacamole - Saltoniškių g. 9 (PC „Panorama”)
Tai, kad restoranas yra įsikūręs prekybos centre, nieko gero nežada. Bet apie Guacamolę gerų atsiliepimų girdėjau ne vieną, tad nutariau pabandyti. Išties didžiulė erdvė, platus, tinklinės kavinės vaibą turintis meniu, gana įdomu atmosfera. Bet bendrai - viskas ten tvarkoj. Valgėm įdarytas cukinijas (~6.5eur - labai skanu), bowlsą su vištiena (~7,5eur - meh), kokosų ledus (labai skanu).
14. - Kalvarijų g. 88
Paprastut paprastutėlė indiško maisto užkandinė, kokių pas mus labai trūksta. Maža butter chicken porcija - 4eur (pagal dydį kaina kyla kas ~1.5eur), mango lasi - 2eur.
15. Ha Noi - Sausio 13-osios g. 2-110
Galbūt dar bus nežinančių, kad Karoliniškėse yra puikus vietnamiečių restoranas. Čia rasit visokių pho ir kitų patiekalų variacijų bei burbulinės arbatos. Valgiau pho su jautiena (apie 5eur), pusę nešiausi namo, nes porcija buvo didelė. Labai skanu ir šiaip įdomi patirtis, kai norisi išlįsti iš centro. Pho su jautiena (ir, aišku, be kalendros).
16. I Hate Sushi - Vytauto g.
Prieš pat karantiną pamačiau naujame Vytaugo g. daugiabutyje atsidaryti planuojančio japonų restorano I Hate Sushi iškabą ir pagalvojau, kad ech, kaip jiems nepasisekė - pradėti veiklą tokiu metu. Labai fainas interjeras ir viduj, ir lauko terasoje, puikus aptarnavimas, gražūs indai ir tik visai nieko maistas. Valgėm bowlsus po ~9,5eur-10,5eur. Maniškis su tunu buvo toks so so, kolegos su vištiena - šiek tiek geriau. Iš visų bowlsų, kuriuos teko ragauti Vilniuje - vienas neįdomiausių variantų. Tiksliau, už tokią kainą, tikrai turėtų būti geriau. Bet dar nenurašau, užeisim paragauti ir daugiau patiekalų.
17. Invino - Aušros vartų g.
Invino lankausi labai retai ir tai dažniausiai jau naktį, kai ne maistas galvoje. Bet kartą teko apsilankyti ir šviesiu paros metu. Apie šitą paragavimą labai trumpai - norėjau kažko lengvo vakarienei, užsisakiau kažkokį tais baklažano patiekalą su sūriu (~6,5eur). Nu, lengva tikrai nebuvo, buvo daug fermentinio (bent jau toks spėjimas pagal skonį) sūrio ir tekančio riebalo. Nu ir ta velnio žolė ant viršaus. Meh.
18. Kalimera LT - A. Smetonos g. 5 (Downtown food hall)
Souvlaki pitoje (4,8eur). Džiaugiuosi, kad Vilniuje galima rasti greito graikiško maisto ir šitas yra puikus. Skaniai iškepta vištiena, geras drėgnumas, o mažos porcijos man buvo sočiai.
19. Meatbusters - Kauno g. 35
Meatbusters Busterio jautienos burgeris (7,77eur) ir sweet potato crisscut (3eur), draugas valgė jaučio žandą (6,99eur). Labai faina aplinka, geras aptarnavimas ir skanios saldžiosios bulvytės. Užtat mano mėsainis (sakė, kad čia jų signature burgeris, o varge) buvo toks liūdnas, nu toks liūdnas, kad valgiau ir liūdėjau.
20. Meat Lovers Pub - Šv. Ignoto g. 14
Sparneliai (4,2eu) iš išorės smarkiai prieskoniuoti, o prakandus - be skonio, šonkauliukai (11,6eu) - sausi ir kieti. Tokie sausi ir kieti, kad bevalgydama ir ieškodama užsislėpusio skanumo dantenas nusibalnojau. Po to karto kojos kelti ten nebedrįsau, gal kada reikės pabandyti, mažu pasitaisė.
21. MIAN - B. Radvilaitės g. 5
Kitoks negu esame įpratę kinų restoranas Vilniuje. Čia galite paragauti įvairių makaronų, koldūnų ir bowlsų. Valgėm bulvių salotas (3eur, labai įdomi bulvės pateikimo forma), keptus makaronus su jautiena (7eur) iiiir, kažkokį nuostabų patiekalą su kiauliena ir ryžiais, bet jo pavadinimo nebeprisimenu, o meniu nerandu. Bet foto kalba pati už save. Viskas buvo žiauriai skanu. Skaniausi „kiniečiai” Vilniuje for sure.
22. Narushi - Pylimo g.
Nuostabus japonų restoranas. Valgėm porą tuno patiekalų (viename jų - trys skirtingo riebumo tuno rūšys), kalmarų užkandį ir vieną sušių rinkinį, ragavom japoniško alaus. Trise dalindamiesi labai sočiai prisivalgėm (nors vos baigus atrodė, kad dar trūksta, bet netrukus atėjo visiškas sotumas) ir sumokėjom po ~30eur (su gėrimais ir arbatpinigiais). Maistas, aptarnavimas ir bendrai patirtis buvo dieviška. Labai, labai rekomenduoju.
23. Paukščių takas - TV bokštas, Sausio 13-osios g.
Bent kartą šiame restorane apsilankyti verta, bet tikrai ne dėl maisto, o dėl patirties. Tikrai fainas tas TV bokštas ir puiku, kad jį turim. Nors, tiesa, užkilti galima ir nesilankant restorane (pakilimo kaina žmogui - 8eur). Valgiau lašišą (13,6eur + bulvytės, kurių nebuvo meniu, bet apie jų egzistavimą papasakojo padavėja už dar +2eur) bei vaflių desertą. Labai mėgstu lašišą ir visad nustembu, kai tenka patirti, kad ją kažkas sugebėjo sugadinti. Paukščių takas tą lašišą sugadino įspūdingai. Geriausias dalykas tame patiekale buvo cukinijos. Vafliai visai nieko.
Greito maisto vietos Vilniuje
Auganti pasiūla ir didėjanti įvairovė išmokė žmones būti išrankesnius, vertinti ne tik galutinį rezultatą - prikimšti pilvą, bet ir procesą, t.y. mėgautis maistu, o dalis vartotojų apskritai pradėjo dažniau galvoti apie savo sveikatą, todėl ėmė atidžiau stebėti, ką valgo. Žinoma, tokį pokytį lėmė daugiau aplinkybių, tačiau svarbiausia yra tai, kad atsirado nauja maisto kategorija - kokybiškas greitas maistas. Tokių vietų Vilniuje yra tikrai nemažai, bet vadovaudamiesi subjektyviais asmeniniais ir savo aplinkos vertinimais ir neįtraukdami didelių greito maisto tinklų, iš ilgo sąrašo išrinkome 5 įdomiausias greito maisto vietas, kuriose spartumas suderinamas su kokybe. Kiekviena vieta unikali ir savotiška, todėl jų nereitingavome, tiesiog pateikiame jas abėcėlės tvarka.
- „Beigelistai“ Literatų g. 7
Tai vieta, kur kiekvienas hipsteris jausis kaip namie. Ant palangės stovinti antikvarinė spausdinimo mašinėlė, daugybė knygų, servetėlės metalinėse skardinėse, į kokias vaikai anksčiau dėdavo sliekus prieš eidami į žvejybą. „Beigelistai“ siūlo 14 beigelių variantų. Pavyzdžiui, pietums puikiai tiks klasikinis beigelis (3,9 Eur) su lašiša, kreminiu sūriu, kaparėliais ir svogūnais.
- „Eat More Chicken“ Kalvarijų g. 88, Sostinės turgus
Vieta, skirta vištienos mylėtojams. „Eat More Chicken“ gali gauti vištienos sparnelių, vištienos burgerių, čili troškinio ar salotų su vištiena. Ši greito maisto vieta išsiskiria moderniu sprendimu, kuris leidžia maistą užsisakyti ir jo gamybos procesą sekti išmaniajam telefonui skirtoje programėlėje.
- „Gimme“ J. Jasinskio g. 16A
Tai greitiems pietums tinkanti vieta, įsikūrusi biurų komplekse prie Neries (nors anksčiau buvo bandymų dirbti ir Senamiestyje). Bare galima užsisakyti sumuštinių su kalakutiena, vištiena, saliamiu, varške, daržovėmis ir kt., o jų kainos prasideda nuo 3,1 Eur.
- „No Forks“
Meksikiečių virtuvę mėgstantys vilniečiai ir sostinės svečiai turėtų suklusti - rekomenduojame išbandyti greito maisto restoraną „No Forks“. Mūsų gauta nuoga burita (mėsa ir kiti pasirinkti ingredientai be buritos, sudėti į lėkštę) ir tacos buvo profesionaliai paruoštos skonių įvairovės, malonaus pikantiškumo ir džiuginančios dermės bombos.
- „Zatar“ Vokiečių g. 9
Ką jums reikia žinoti apie šią vietą? Svarbiausia, prisiminti, kad tai yra pirmasis Vilniuje falafelių bistro. Taip pat būtų naudinga įsidėmėti, kad ten patiekiami tik vegetariški ir veganiški patiekalai, kurie, beje, yra tikrai sotūs ir skanūs. Šio patiekalo šaknys, manoma, yra senovės Egipte, o vėliau falafeliai išplito arabų šalyse ir štai, jais galime džiaugtis ir Lietuvoje.
„Vilnius Burger Fest“
Šiandien Vilniuje vyksta tikra mėsainių mylėtojų šventė. „Vilnius Burger Fest“ jau trečią kartą stebina skoniais, kvapais ir neregėtais deriniais. Šiemet pasirinkti tikrai yra iš ko. Festivalyje dalyvauja net 16 restoranų: „Alkanas Briedis“, „Boom! Burgers“, „Balti Drambliai“, „Drama Burger“, „Foodwankers“, „Foxes Burger & Lobster“, „Ice Dunes“, „Karvė ir Viščiukas“, „Le Butcher“, „Marsas“, „Meat Lover’s Pub“, „Peri Peri Restas“ kartu su „Čiop Čiop“, „Piano Man“, „Jūra iki kelių“, „Pancho“ ir „Tapas“.
„Drama Burger GO“ - naujas gourmet mėsainių fast casual restoranas Vilniuje
„Drama Burger GO“ - pirmasis gourmet mėsainių fast casual restoranas Lietuvoje. Naujasis restoranas duris atvėrė penktadienį Vokiečių g. 8, Vilniuje. Kadangi jaunajai kartai svarbu tai, ką valgo - tyrimai rodo, kad tam jie pasirengę išleisti daugiau - fast casual restoranai orientuojasi į tūkstantmečio kartos (angl. millenials) atstovus, gyvenančius miestuose. Vienkartinių indų, valgant vietoje, sako, bus minimaliai. Atstovas tikisi, kad „Drama burger GO“ taps vieta, kur miestiečiai užsuks pavalgyti dienos metu.
„Drama Burger GO“ Meniu
| Burgeriai | Kaina (Eur) |
|---|---|
| Jautienos | 5,99 |
| Dramos sūrio burgeris | 7,49 |
| Veggie su feta ir burokėlių paplotėliu | 5,49 |
| Vištienos su sūriu | 5,99 |
| Chorizo | 7,49 |
| Pastrami sumuštinis | 7,49 |
„Peri Peri“ - restoranas, kuriame norimą patiekalą atranda visi
Kiekvienas, atvykęs į „Peri Peri“, gali rinktis iš pirmųjų, pagrindinių bei papildomų patiekalų, pasimėgauti desertu, o savo lėkštę susikurti pagal individualius pageidavimus - restoranas kviečia prie ant griliaus keptos arba gruzdintos vištienos, marinuotos net 24 valandas, priderinti padažą ir garnyrą, tad problemų nekils net patiems išrankiausiems. Nors restorano simboliu tapusi vištytė, rodos, simbolizuoja, kad meniu sudaro vien iš mėsos pagaminti patiekalai, neapsigaukite - čia apstu ir alternatyvų, skirtų vegetarams ar veganams. „Peri Peri“ vilniečių tarpe mėgstamas ne tik dėl jaukios, žaismingos aplinkos bei skanaus maisto, bet ir dėl ypatingo dienos pietų pasiūlymo, idealiai tinkančio skubantiems. Šie yra patiekiami švediško stalo principu, o kiekvienas į savo lėkštę gali įsidėti tiek maisto, kiek mano, kad gali įveikti.
