pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žvejo patarimai ir gardūs žuvies receptai

Žvejyba yra ne tik hobis, bet ir aistra, tradicija, netgi gyvenimo būdas milijonams žmonių visame pasaulyje. Nuo ramių ežerų iki audringų vandenynų, žvejai ieško iššūkių, atsipalaidavimo ir galimybės susilieti su gamta. Svarbu einant į žvejybą neužmiršti acto, aliejaus, kelių galvų svogūnų, druskos ir pipirų. Todėl sumanus žvejys niekada nekęs alkio.

Žuvies sriubos paslaptys

Žuvies sriubą mėgstantis virti meškeriotojas Sigitas Babarskas negaili laiko aiškindamas, kuo žuvienė skiriasi nuo žuvies sriubos. „Žuvienė - prasčiokų maistas, nes verdama tik iš ešerių. O žuvies sriubai reikia upėtakio arba lašišos, taip pat daržovių, būtinai morkos“, - sakė vyras. Kad žuvies sriuba kvepėtų, į puodą įmeta ne tik krapų, bet ir džiovintą kadagio šakelę su uogomis. Tokią sriubą galima pagardinti grietine ir sviestu.

Žuvienė kvepia mišku

Reikės:

  • upėtakio su galva
  • morkos
  • svogūno
  • kelių bulvių
  • dviejų valgomųjų šaukštų grietinės
  • vieno valgomojo šaukšto sviesto
  • prieskonių - pipirų, laurų lapų, krapų
  • džiovintos kadagio šakelės su uogomis

Išdarinėkite upėtakį, bet nenupjaukite galvos, nes joje yra fosforo. Sudėkite į puodą bulves, morką, kadagio šakelę ir pavirkite. Keptuvėje apkepkite svogūną. Kai daržovės apvirs, į jas supilkite kepintus svogūnus, sudėkite upėtakį.

Karšio paruošimas pagal Sibiro žvejus

Didelis karšis nėra retas laimikis patyrusiam žvejui Albinui Kamarūnui iš Lazdijų, rašo „Lietuvos ryto" žurnalas „Gyvenimo būdas". Kai užkimba tokia žuvis, vyras pasiraitoja rankoves, nuskuta žvynus, supjausto gabalėliais ir ant jų užpila marinatą, pagamintą iš aliejaus ir acto. Įdėjus į stiklainį pušų kankorėžių ir paplakus kartu su marinuojama žuvimi, jau po 40 minučių galima ragauti šį užkandį. „Jei karšis didelis, imu 200 mililitrų aliejaus ir pusę stiklinės acto. Jei kas nori švelnesnio užkandžio, gali pilti mažiau acto“, - patarė vyras.

Unikalų karšio receptą vyras prieš keletą dešimtmečių aptiko viename rusų kalba leidžiamame žurnale, skirtame žvejams mėgėjams. Šį receptą labai mėgsta Sibiro žvejai, valgantys termiškai neapdorotą žuvį. Ištraukus iš ežero žuvį ir ją marinuojant nesugaištama daug laiko. Toks ruošimo būdas tinka neriebioms žuvims.

Eršketo kepimas Metelių krašto tradiciniu būdu

Danguolė Alksninienė iš Metelių (Lazdijų r.) mėgsta kepti eršketą, nes jis neturi kaulų ir ašakų, jų vietoje susiformavusios kremzlės. Šią žuvį D.Alksninienės šeima retai ragauja, nes Metelio ežere eršketai nesiveisia - jiems per šalta. Kad eršketas neatsiduotų dumblu, moteris jį ištrina citrininiais prieskoniais. „Verdu eršketą aliejuje Metelių krašto tradiciniu būdu, iš pradžių pasūdau, pabarstau pipirais“, - sakė D.Alksninienė.

Kepti eršketą galima ir lauke, svarbu turėti dujinę viryklę ir nepagailėti aliejaus. Eršketo gabalėliai greitai apskrunda. Šį patiekalą moteris papuošia pjaustytomis citrinomis, alyvuogėmis, salotų lapais.

Ungurio kepimas folijoje

Ežere sužvejoti ungurį - didelė laimė. Jei kam nors taip nutiktų, Lena Švedkauskienė iš Krikštonių kaimo (Lazdijų r.) patarė ungurio nerūkyti, o kepti folijoje. Paėmus saują druskos patogu nuvalyti ungurio gleives. Nors ungurys - riebi žuvis, moteris daro įdarą iš lašinių, svogūnų, česnakų, paprikų, morkų ir citrinų. Šiuo įdaru prikimštas ungurys suvyniojamas į foliją ir kepamas ant grotelių. Ungurį reikia kepti ne mažiau kaip 20 minučių.

Kad įsitikintų, ar žuvis jau minkšta, moteris smeigia į ją medinį pagaliuką. „Smaigau ir žiūriu: jei lengvai sminga pagaliukas, vadinasi, ungurys iškepė. Jei kur nors kabinasi, vadinasi, dar žalias“, - aiškino L.Švedkauskienė.

Šamo granatos - aštrūs kukuliai

Dar vienas receptas gali sudominti net patyrusias šeimininkes, nors šamo granatomis vadinami kukuliai nė iš tolo neprimena žuvies patiekalo. Lazdijų visuomenės sveikatos biuro darbuotoja Ina Valiukevičienė juokavo, kad geriausias tokio patiekalo pavadinimas būtų kukulinė. Bazilikų, raudonėlių, aitriųjų paprikų, česnakų - prieskonių, kurie šamo kukuliams suteikia aštrumo, moteris užsiaugina savo darže ir šiltnamyje. „Šamo granatos sprogsta burnoje, nes jos aštrios“, - įspėjo I.Valiukevičienė.

Sproginėjančios šamo granatos

Reikės:

  • 1,5 kilogramo šamo
  • 3 kiaušinių
  • 3 valgomųjų šaukštų manų kruopų
  • 3 valgomųjų šaukštų pieno
  • arbatinio šaukštelio maltų džiovintų baravykų
  • morkos
  • svogūno
  • stiklinės džiūvėsėlių
  • konservuotų aitriųjų paprikų
  • aliejaus
  • po žiupsnelį bazilikų, raudonėlių, druskos, pipirų

Išdarinėkite šamą, išimkite kaulus, nulupkite odą, sumalkite. Į žuvies faršą įpilkite pieno, manų, plaktų kiaušinių, įberkite prieskonių, džiovintų baravykų. Viską gerai išmaišykite, formuokite riešuto dydžio kukulius, į jų vidų įsprauskite gabalėlį konservuotos aitriosios paprikos. Kukulius apvoliokite džiūvėsėliuose ir virkite maždaug 5 minutes aliejuje. Kai kukuliai apskrus, išimkite iš keptuvės, nuvarvinkite aliejų, sudėkite į lėkštę. Kad būtų patogiau valgyti, į kukulius įsmeikite po medinį pagaliuką.